Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πράσινη Ενέργεια: Τα 10 μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ στον κόσμο


VVT

Recommended Posts

Σήμερα ανά τον κόσμο λειτουργούν εντυπωσιακές μονάδες παραγωγής καθαρής ενέργειας, ενώ σχεδιάζονται διαρκώς καινούριες, πιο μεγάλες και πιο ανεπτυγμένες, που θα τις αντικαταστήσουν. Σας παρουσιάζουμε δέκα από τα πιο φιλόδοξα έργα παγκοσμίως, που προκαλούν τον θαυμασμό απλά και μόνο λόγω του μεγέθους τους:

 

1. Desertec

 

desertec.jpg

 

Η θεωρία πίσω από το φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο σχέδιο Desertec είναι ότι η έρημος της Βορείου Αφρικής δέχεται ήδη τόσο πολλή αδιάλειπτη ενέργεια από τον Ήλιο, ώστε να μπορεί να καλύψει με ευκολία τις ανάγκες της Ευρώπης, αρκεί να την εκμεταλλευτεί. Για τον σκοπό αυτό, μεγάλοι όμιλοι της Γερμανίας και άλλων χωρών αποφάσισαν να προχωρήσουν βήμα-βήμα το σχέδιο Desertec, που προβλέπει την τοποθέτηση ηλιοθερμικών πάρκων στην Σαχάρα και τη μεταφορά της ενέργειας στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης.

 

Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό χωρών στη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη Μεσόγειο, γεγονός που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, θα οδηγήσει σε θέσεις εργασίας για τις χώρες αυτές και μικρότερη μετανάστευση.

 

Το κόστος του Desertec εντυπωσιάζει, καθώς υπολογίζεται σε 500 δις δολάρια σε βάθος 40 ετών.

 

2. Το Desertec της Αυστραλίας

 

desertec2.jpg

 

Με την ίδια ακριβώς λογική, η Αυστραλία θα μπορούσε να είναι για την Ασία ότι η Σαχάρα για την Ευρώπη: Μια πηγή καθαρής και φθηνής ενέργειας. Άλλωστε, οι κλιματικές συνθήκες και η ηλιοφάνεια είναι αντίστοιχες με αυτές της Βόρειας Αφρικής. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να στοιχίσει συνολικά 2,5-3 τρις δολάρια, φυσικά σε βάθος πολλών δεκαετιών.

 

Οι υποστηρικτές του σχεδίου θεωρούν ότι το κόστος μπορεί να μειωθεί εφόσον οι προσπάθειες συνδυαστούν με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και των αγωγών που θα το ενώσουν με την Ασία.

 

3. Η Τρίτη Φάση Ανάπτυξης των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων της Βρετανίας

 

uk%20wind%20farms.gif

 

Η Βρετανία σκοπεύει να εγκαταστήσει 40 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών στο μέλλον, από τα οποία τα 25 γιγαβάτ θα είναι έτοιμα ως το 2020, όταν θα ολοκληρωθεί ο τρίτος γύρος ανάπτυξης των έργων αυτών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή των πάρκων, την υποθαλάσσια σύνδεσή τους με το δίκτυο, αλλά και την υπογραφή μεγάλων συμβολαίων με τους κατασκευαστές.

 

4. Το Αιολικό Πάρκο των 20 Γιγαβάτ της Κίνας

 

wind%20china.jpg

 

Σήμερα, το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο είναι το Ροσκόε του Τέξας, με ισχύ 780 μεγαβάτ. Ως το 2020 όμως, το πάρκο Τζιουγκουάν της Κίνας αναμένεται να φτάσει τον απίστευτο αριθμό των 20.000 μεγαβάτ, έναντι ενός κόστους κοντά στα 15-20 δις ευρώ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2009 και θα προχωρήσει σε στάδια μέσα στην δεκαετία που διανύουμε. Επίσης, υλοποιείται ένα δίκτυο των 750 κιλοβόλτ για να μεταφέρει την ενέργεια προς τις ανατολικές ακτές της χώρας, όπου βρίσκονται τα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

5. Το Φράγμα των 7,5 Μιλίων που Θα Παράγει Ενέργεια

 

tidal.jpg

 

Η Βρετανία εξετάζει διαφορετικά σχέδια για να κατασκευάσει ένα φράγμα στην περιοχή Σέβερν, μήκους 7,5 μιλίων, το οποίο θα κρατάει την παλίρροια και θα την χρησιμοποιεί για να παράγει 8,6 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας.

 

Πέρυσι, μια επίσημη μελέτη ανέφερε ότι το σχέδιο των 30 δις λιρών δεν αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα», αλλά δεν απέκλεισε την υλοποίησή του σε μια μετέπειτα φάση.

 

6. Το Σχέδιο Παλιρροϊκής Ενέργειας της Κορέας

 

rotech-tidal-turbine.jpg

 

Το 2015 αναμένεται να είναι έτοιμο το σχέδιο Wando Hoenggan στις ακτές της Νότιας Κορέας, με τη συμμετοχή της βρετανικής Lunar Energy και της κορεατικής Midland Power Company. Το κόστος ανέρχεται σε 820 εκατ. δολάρια και θα περιλαμβάνει 300 γεννήτριες που θα τοποθετηθούν στον πυθμένα, βάρους 2.500 τόνων η καθεμία.

 

7. Το Υδροηλεκτρικό Φράγμα Τσανγκπό-Βραχμαπούτρα

 

china-building-dam.jpg

 

Σήμερα, το υδροηλεκτρικό φράγμα των τριών ποταμών στην Κίνα παράγει 14,1 γιγαβάτ και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Όμως, το φράγμα Τσανγκπό-Βραχμαπούτρα προορίζεται να παράγει 38 γιγαβάτ και να είναι το διπλάσιο σε μέγεθος. Μιλάμε για μια παραγωγή ενέργειας όσο καλύπτει το μισό βρετανικό εθνικό δίκτυο. Πάντως, το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζει την κατακραυγή από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο το μέλλον του.

 

8. Γεωθερμία

 

geothermal_3.jpg

 

Στον τομέα της γεωθερμίας, η κλίμακα είναι μικρότερη, αλλά και πάλι υπάρχουν ενδιαφέροντα έργα ανά τον κόσμο, όπως αυτό στη Βόρεια Σουμάτρα, ύψους 800 εκατ. δολαρίων, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι από την Medco Energy International. Η ισχύς θα φτάσει τα 330 μεγαβάτ, αλλά και πάλι το μεγαλύτερο έργο παγκοσμίως στη γεωθερμία κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1970 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έφτανε τα 2 γιγαβάτ.

 

9. Το Μεγαλύτερο Ηλιοθερμικό του Κόσμου στο Λας Βέγκας

 

ivanpah-solar-thermal-facility.jpg

 

Στο Λας Βέγκας, το ηλιοθερμικό πάρκο Ivanpah, ισχύος 370 μεγαβάτ, έχει λάβει ήδη άδεια και υλοποιείται από την BrightSource Energy. Το πάρκο θα αποτελείται από 347.000 ηλιοστατικά κάτοπτρα, τα οποία θα επικεντρώνουν τις ακτίνες του ηλίου σε ειδικούς πύργους, παράγοντας ατμό και ηλεκτρισμό.

 

10. Ο Πυρηνικός Σταθμός Kashiwazaki-Kariwa

 

nuclear.png

 

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να μην θεωρείται ΑΠΕ, αλλά και πάλι αποτελεί μια καθαρότερη λύση από τους λιγνιτικούς σταθμούς. Στα πλαίσια αυτά, ο πυρηνικός σταθμός Kashiwazaki-Kariwa της Ιαπωνίας λειτουργεί από το 1997 με ισχύ 8 γιγαβάτ. Κατά τον τελευταίο σεισμό στην Ιαπωνία, η μονάδα δεν επηρεάστηκε και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 ίσως κ πιο πολλές δεκαετίες τώρα, και έπρεπε να φτάσει στο απροχώρητο για να συλλάβουμε την ιδέα ενός τέτοιου διασυνδεδεμένου συστήματος.

Link to comment
Share on other sites

Κι εμείς ετοιμαζόμαστε να δώσουμε 1.4 δις € (!!!) για εργοστάσιο ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, που θα καίει (!!!) λιγνίτη (!!!)...

Link to comment
Share on other sites

Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να μην θεωρείται ΑΠΕ, αλλά και πάλι αποτελεί μια καθαρότερη λύση από τους λιγνιτικούς σταθμούς.

 

Εδώ διαφωνώ .

Διότι εάν γίνει μια καταστροφή όπως αυτή στην Φουκουσίμα τότε όλη η περιοχή δεν ξέρω στα πόσα km θα μετατραπεί σε κρανίο τόπου .

Χίλιες φορές λοιπόν σε λιγνίτη παρά σε κρανίο τόπου .

Link to comment
Share on other sites

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι καθόλου <<καθαρή>> ενέργεια (οχι λόγω μόνο των ατυχημάτων απο σεισμούς ) αλλά κυρίως τών ραδιενεργών αποβλήτων και του τρόπου

διάθεσης αυτών ,έτσι νομίζω στο παρόν θεμα δεν έχει θέση αυτή η μορφή παραγωγής ενέργειας.

Link to comment
Share on other sites

Desertec στη Σαχάρα... πολύ ενδιαφέρον πράγματι. Θα τροφοδοτεί όλη την Ευρώπη. Και θα πραγματοποιηθεί σε χώρες (Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος) που:

α) εξεγέρθηκαν όλες μαζί

β) διαθέτουν και πετρέλαιο.

Τυχαίο;

--------------------------

Και ναι, ας μη γελιόμαστε, η πυρηνική δεν είναι καθόλου καθαρή ενέργεια, ούτε από πλευράς αποβλήτων ούτε και σε περίπτωση ατυχήματος.

Link to comment
Share on other sites

Ωραια ολα αυτα που θα βρουμε λεφτα στην Ελλαδα για να τα υλοποιησουμε δεν μας λεει κανενας.

 

Επισης η Ελλαδα ειχε την τυχη να εχει τεραστια αποθεματα λιγνιτη που αφενος εξασφαλιζουν την ενεργειακη ανεξαρτησια της χωρας (αυτος ηταν και ο λογος που επι διακυβερνησης Γεωργιου Παπαδοπουλου δημιουργηθηκε το ενεργειακο κεντρο Κοζανης-Πτολεμαιδας) και αφετερου μας δινουν την δυνατοτητα να παραγουμε ηλεκτρισμο με πολυ χαμηλη τιμη. Ουτως η αλλως η τεχνολογια τουλαχιστον για τα επομενα 20 χρονια δεν νομιζω να μας δινει την δυνατοτητα να απαλλαχτουμε απο τα θερμοηλεκτρικα εργοστασια.

Link to comment
Share on other sites

Ωραια ολα αυτα που θα βρουμε λεφτα στην Ελλαδα για να τα υλοποιησουμε δεν μας λεει κανενας.

 

Μα δεν θα τα υλοποιήσουμε .Όσο για το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο που είπανε ότι θα γίνει στο Νομό Κοζάνης δεν βλέπω μέχρι σήμερα να κινείται κάτι αντιθέτως μάλιστα από φήμες που άκουσα σκοπεύουνε να πουλήσουνε το 40% από τα Υδροηλεκτρικά της Χώρας μας .

Link to comment
Share on other sites

Λαζαρε για το φωτοβολταικο της Κοζανης-το οποιο αναμενεται να ειναι ακομα μια μεγαλη ψευτια του Παραμυθα πρωθυπουργου μας-στην αρχη εκδηλωσαν ενδιαφερον περιπου 40 κοινοπραξιες, ενω σημερα συνεχιζουν να ενδιαφερονται μολις 4 εκ των οποιων οι δυο Ελληνικες. Πλεον εχει πεσει συρμα παντου για το οτι στην Ελλαδα το κρατος εχει κανει σταση πληρωμων και οπου ακουνε δημοσιο εργο ολοι την κανουν με ελαφρα πηδηματακια

Link to comment
Share on other sites

thodoris1982

 

Αφού ναυάγησε από ότι θυμάμαι από την αρχή από την Αμερικανική Εταιρία Φ/Β που θα έκλεινε συμφωνία η ΔΕΗ .

Αλλά κρίμα για τα ΥΗΣ .Είναι καθαρή ενέργεια και δεν έχουν έξοδα .Θα πρέπει το 100% να κρατηθεί από το δημόσιο .Τα ΑΗΣ δεν τα πουλάνε διότι πολύ απλά δεν τα αγοράζουν .Οπότε αυτό που μένει είναι να βγάζουμε μια ζωή λιγνίτη εάν θέλουμε να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.