Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δαπάνες με εκπιπτώμενο ΦΠΑ


Nicolas-GR

Recommended Posts

Μιλήσαμε για εκπιπτώμενες δαπάνες, καιρός να μιλήσουμε και για δαπάνες από τις οποίες μπορούμε να εκπέσουμε και το ΦΠΑ ώστε να έχουμε επιστροφή ή συμψηφισμό.

 

Ποιές είναι αυτές; από τι είδους έξοδα μπορούμε να εκπέσουμε το ΦΠΑ;

 

Αναμένω αναρτήσεις.

Link to comment
Share on other sites

?? Κανείς; νόμιζα ότι ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζουμε από ποιες δαπάνες μπορούμε να κερδίσουμε το ΦΠΑ παίρνοντάς το πίσω... :roll:

Link to comment
Share on other sites

αν διαβασεις ολο το θεμα με τις εκπιπτωμενες δαπανες ελευθερου επαγγελματια μηχανικου τοτε θα δεις διαφορα που εχουν συζητηθει και μπορεις να εκπτιπτεις το φπα τους, πρεπει να ανατρεξεις σε ολο το θεμα δηλαδη και να παρακολουθεις τις συζητησεις. αν παλι σε ενδιαφερει κατι συγκεκριμενο να ρωτησεις αν εκπιπτει το φπα ή οχι και δεν το εχεις βρει πουθενα ρωτα ολο και καποιος θα ειναι σε θεση να σου απαντησει.

Link to comment
Share on other sites

Παρόλο που έχω διαβάσει αρκετές από τις 72 σελίδες του θέματος που αναφέρεις δεν έχω αντιληφθεί πουθενά να μιλάει για δαπάνες με εκπιπτώμενο ΦΠΑ. Δεν πιστεύω να μην το κατάλαβα, ίσως τα 744 posts να είναι τόσα ώστε στον καθένα να διαφεύγει μια υποσημείωση περί ΦΠΑ.

Αυτός είναι και ο λόγος που άνοιξα αυτό το thread, ούτως ώστε ο κάθε ένας που ενδιαφέρεται γι' αυτη τη συγκεκριμένη πληροφορία να ανατρέχει και να του απαντάται η απορία του. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός των νέων thread, αλλιώς θα είχαμε 10 thread με 2000 posts να διαβάζουμε μπας και ανακαλύψουμε εμμέσως κάτι που μας ενδιαφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Νικόλα δεν έχει να κάνει με το IQ του καθενός το θέμα αυτό. Δεν είναι θέμα νοημοσύνης, αλλά διαβάσματος και "μελέτης" των φορολογικών που παίρνει αρκετό καιρό. Άλλες δαπάνες αναγνωρίζονται 100% φορολογικά και εκπίπτει 100% ο ΦΠΑ (μελάνια, χαρτί εκτύπωσης, υλικά βιβλιοδεσίας κλπ.), άλλες αναγνωρίζονται σε ποσοστό και πάλι εκπίπτει 100% ο ΦΠΑ (λογαριασμός κινητού), άλλες αναγνωρίζονται σε ποσοστό αλλά δεν εκπίπτει ΦΠΑ (δαπάνες κίνησης αυτοκινήτου), άλλες αναγνωρίζονται 100% αλλά δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ (διαμονή σε ξενοδοχειο, δαπάνη γεύματος σε εστιατόριο κλπ.), άλλες δεν αναγνωρίζονται καθόλου και φυσικά δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ τους (κρέας από το χασάπη, μακαρόνια από το σούπερ μάρκετ κλπ.) τη στιγμή όμως που καφές, καλαμάκια και αναψυκτικά από το ιδιο σούπερ μάρκετ, υπό προϋποθέσεις μπορούν να αναγνωριστούν.

Σε βοηθάει αυτό που έγραψα; Πιο συγκεκριμένο δε μπορεί να γίνει δυστυχώς με τέτοιο χάος που επικρατεί στη φορολογική νομοθεσία. Εμπειρικά το χειριζόμαστε το θέμα οι περισσότεροι και δυστυχώς η εμπειρία δεν είναι κάτι που "μεταβιβάζεται".

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, ακόμα και η εξεταστίκή επιτροπή της MENSA ενδεχομένως να δυσκολεύοταν να συλλάβει το χάος της ελληνικής νομοθεσίας γενικότερα και της φορολογικής ειδικότερα...Παρεπιπτόντως, η αναφορά στο IQ σου ήταν εντελώς άκυρη.

Link to comment
Share on other sites

Νόμος 2859/2000 (μέχρι και τελευτ κωδικοπ. 31/3/11)

http://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/5 - άρθρο 30 παρ.4:

 

4.Δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες:

α) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης καπνοβιομηχανιών προϊόντων,

β) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης οινοπνευματωδών ή αλκοολούχων ποτών, εφόσον αυτά προορίζονται για την πραγματοποίηση μη φορολογητέων πράξεων,

γ) δεξιώσεων, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας γενικά,

δ) στέγασης, τροφής, ποτών, μετακίνησης και ψυχαγωγίας για το προσωπικό ή τους εκπροσώπους της επιχείρησης,

ε) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά.

Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για τα πιο πάνω μεταφορικά μέσα, εφόσον προορίζονται για πώληση, μίσθωση ή μεταφορά προσώπων με κόμιστρο.

 

Άρα:

1. σε δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, μετακίνησης και ψυχαγωγίας και

2. σε δαπάνες οχημάτων (αγορά, καύσιμα, επισκευή, συντήρηση, μίσθωση κλπ)

δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και εκπίπτει στα υπόλοιπα.

 

ΟΚ, αυτό με το IQ το παίρνω πίσω και το διαγράφω.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πχ κόστος σεμιναρίου σχετικά με τη δουλειά μου 170 ευρώ + ΦΠΑ, το καταχωρώ στην περιοδική και συμψηφίσω το ΦΠΑ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.