Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δαπάνες με εκπιπτώμενο ΦΠΑ


Recommended Posts

Πχ κόστος σεμιναρίου σχετικά με τη δουλειά μου 170 ευρώ + ΦΠΑ, το καταχωρώ στην περιοδική και συμψηφίσω το ΦΠΑ?

 

Συνάδελφε,

φυσικά και δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο 10 threads στο forum με 2000 posts το καθένα, πχ στο θέμα το αυτοκινήτου υπάρχουν 3 διαφορετικά threads στο forum, αλλά και από την άλλη δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική ξανά...

Πχ η παραπάνω ερώτηση σου σχετικά με το κόστος σεμιναρίου και το ΦΠΑ έχει συζητηθεί! Κάνε τον κόπο και διάβασε, προσεκτικά, τα threads.

 

Εμπειρικά το χειριζόμαστε το θέμα οι περισσότεροι και δυστυχώς η εμπειρία δεν είναι κάτι που "μεταβιβάζεται".

 

Μεγάλη αλήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την συμβουλή. Μόνο που επειδή με την αναζήτηση δεν βρήκα τίποτα σχετικά θα κάνω έναν μικρό κόπο να διαβάσω περί των 150 posts (των τελευταίων 30 ημερών) με σύνολο 1780 σελίδες. Ο κόπος μου όμως δεν θα πάει χαμένος, είπες ότι κάπου γράφεται.

Όποιος ξέρει ή θυμάται κάτι μην απαντήσει και τον πουν και ξερόλα, θα το βρω...

Γι' αυτό άλλωστε είναι και τα forum. Για να τα διαβάζουμε μέρες ατελειώτες. Σιγά μην πάρω τηλέφωνο λογιστή. Έχω 7-8 μέρες μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας της περιοδικής! :-x

Link to comment
Share on other sites

Νικόλα αποκλείεται να σε βοηθήσει αυτό το ύφος και αυτή η νοοτροπία. Γενικά μιλώντας. Επί του θέματος σου απαντήσαμε με όση σαφήνεια είναι δυνατή. Να σου κάνουμε και τη δήλωση, δυστυχώς δε γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

ναι και εγώ αυτό ξέρω, άλλαξε από πέρυσι

 

και το ξέρω διότι δεν το πήρα χαμπάρι και πήγα να δηλώσω αυτοπεραίωση εκ λάθους

τώρα αν διαβάσεις τη νομοθεσία καταλαβαίνω πως είτε έχεις κάνει είτε όχι όποτε θέλουν σε ελέγχουν και ότι θέλουν μετράνε

 

πχ σε ερώτησή μου στην εφορία μου είπαν οτι δεν επιτέπεται να περάσω σεμινάριο επιμόρφωσης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές

διότι είμαι Αρχιτεκτονας και το σεμινάριο το θέλω για προσωπική μου ευχαρίστηση :shock:

 

Συνάδελφε , η κατάσταση είναι απλά άθλια και ο καθένας την ερμηνεύει όπως ΘΕΛΕΙ...λογιστές , μηχανικοί κτλ..για να μπορεί το κράτος να στα παίρνει και δικαιολογημένα! (ΟΧΙ δεν εννοούσαμε αυτό αλλά εκείνο, μα άλλα μου είπε ο λογιστής κτλ...).Πρέπει να το χωνέψουμε πλέον...Εδώ πάς στην εφορία στο εισόδημα και δε ξέρουν να σου απαντήσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και θες εσύ να καταλάβεις ? Εδώ σου λέει κάνεις σεμινάριο στην ειδικότητα σου και δεν θεωρείται επαγγελματική ΔΑΠΑΝΗ! Αντίθετα αφορά έξοδο για προσωπική σου επιμόρφωση και δεν χαρακτηρίζεται παραγωγικό!!!

 

 

Παρακολούθησα ένα σεμινάριο με θέμα τα φορολογικά των μηχανικών και σας παραθέτω κάποια βασικά στοιχεία.

 

- Αποδείξεις μέχρι 50 € περνάνε στα επαγγελματικά έξοδα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια δεν έχουμε δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ.

 

- Απόσβεση παγίων. Αναφέρεται στο Π.Δ. 299/2003. Γενικά δαπάνες μεγαλύτερες των 1200 € για αγορά παγίων αποσβένονται με συντελεστές που αναφέρονται στο Π.Δ. Ειδικά για Η/Υ και προγράμματα Η/Υ το ποσό μπορεί να είναι μικρότερο αλλα η απόσβεση δεν είναι υποχρεωτική. Οι Η/Υ αποσβένονται αν θέλουμε με 30% ανά έτος.

 

- Η χρήση ιδιόκτητης οικοδομής για επαγγελματική στέγη συνιστά τεκμαρτό εισόδημα από ενοίκια ίσο με 3,5% της αντικειμενικής αξίας. Ονομάζεται τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης οικοδομής. Αυτό δηλώνεται στο Ε2 σαν εισόδημα απο ενοίκια και στο Ε3 σαν δαπάνη ιδιόχρησης (υπάρχει κωδικός με αυτό το όνομα).

 

- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ (που μειώνουν το καθαρό κέρδος μας)

 

Όλα τα έξοδα τα οποία πραγματοποιούνται για την άσκηση της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

 

Ειδικά όμως για δαπάνες μετακίνησης (αυτοκίνητα).

Όλες οι δαπάνες που αφορούν το αυτοκίνητο (αγορά, συντήρηση, βενζίνη, λάστιχα κλπ) αναγνωρίζονται στο 70% για αυτκίνητα μέχρι 1600 cc και στο 35% για αυτοκίνητα άνω των 1600 cc.

Η αγορά του αυτοκινήτου αποσβαίνεται με 12% το χρόνο.

Τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν επίσης επαγγελματική δαπάνη (κατα 70% ή 35%).

Οι βενζίνες καλό θα είναι να έχουν τιμολόγιο και όχι απόδειξη (και ας είναι κάτω απο 50 €).

Τα τιμολόγια αυτά των δαπανών μετακίνησης θα τα κρατάμε φωτοτυπία για να τα περνάμε στο ποσό που δεν αναγνωρίζονται (το υπόλοιπο του 70% ή 35%) στο αντίστοιχο ποσό δαπανών για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Τα αυτοκίνητα για τα οποία δηλώνουμε επαγγελματικά έξοδα πρέπει να είναι περασμένα στα πάγιά μας (λίστα παγίων στο τέλος του βιβλίου).

Όλες οι δαπάνες που αφορούν μετακίνηση όμως ΔΕΝ εκπίπτουν το ΦΠΑ.

 

Δαπάνες επισκευής και συντήρησης της επαγγελματικής στέγης αναγνωρίζονται στο 100% κατά το έτος πραγματοποίησής τους.

 

Δαπάνες προσθήκης ή επέκτασης όμως σε μισθωμένα ακίνητα αποσβένονται ισόποσα για όσο διαρκεί η μίσθωση.

 

Δαπάνες διαμονής και φιλοξενίας (ξενοδοχεία κλπ).

Αναγνωρίζονται κανονικότατα εφόσον αποδεικνύεται ότι ήταν όντως επαγγελματικές. Π.Χ. το ΣΚ στη Μύκονο με τη γυναίκα και τα παιδιά θα είναι κάπως δύσκολο να το δεχθεί ο ελεγκτής σε περίπτωση ελέγχου. Αν δεν γίνει έλεγχος βέβαια θα περάσει κανονικά. Οι δαπάνες αυτές όμως ΔΕΝ εκπίπτουν το ΦΠΑ.

 

Κινητή τηλεφωνία

Αναγνωρίζεται κατά 50% σαν επαγγελματική δαπάνη και μάλιστα εκπίπτει όλο το ΦΠΑ και όχι μόνο το 50% αυτού.

 

 

 

 

 

Αυτοπεραίωση

Με την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης σε λογιστικό τρόπο είναι πλέον συμφέρον να κάνουμε την αυτοπεραίωση ενώ μέχρι και πέρσι δεν την κάναμε. Ο τρόπος της αυτοπεραίωσης έχει αλλάξει όμως για τα εισοδήματα του 2010 και έχει εισάγει μέσα του και την έννοια της συνάφειας (αυτο δεν το κατάλαβα καλά). Ο ακριβής τρόπος που γίνεται η αυτοπεραίωση είναι κάτι που ακόμα το ψάχνω.

 

Άποψη λογιστή.

Πρόκειται καθαρά για προσωπική του άποψη και μπορεί κάποιος άλλος να λέει άλλα. Συστήνει να φροντίσουμε να διατηρήσουμε με βάση τα έξοδά μας έναν συντελεστή καθαρού κέρδους γύρω στο 65%. Επίσης πρέπει να φροντίσουμε αυτόν τον συντελεστή να τον διατηρούμε τα επόμενα χρόνια χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις ώστε να μην οδηγήσουμε πάνω μας τον έλεγχο.

 

 

Με μια "αναζήτηση" στο forum, μπορείς να κάνεις θαύματα...

 

Κοίτα, καταλαβαίνω ότι σαν νέο μέλος του forum θέλεις να συνεισφέρεις και να δείξεις κινητικότητα, αλλά μην περιμένεις τον ίδιο ενθουσιασμό και από εμάς...

Link to comment
Share on other sites

αρχικα χρονια πολλα σε ολους σας. τωρα μπηκα (μετα γιορτων) στο φορουμ και δεν εχω διαβασει τι παιχτηκε με ιq κτλ κτλ δεν θεωρω οτι απαντησα καπως στον θεματοθετη ή του ειπα τιποτα περιεργο, οποτε δεν καταλαβαινω και το καπως "ειρωνικο" στυλ (κατα την αποψη μου).

απο εκει και περα σε αυτο που ρωτας περι σεμιναριου σχετικο με το επαγγελμα σου αυτο που γνωριζω εγω απο προσωπικη εμπειρια (και δεν ξερω αν ειναι 100% σωστο δηλαδη, γιατι σου προειπαν οι υπολοιποι τους λογους περι φορολογικης νομοθεσιας) ειναι οτι αναγνωριζεται ως επαγγελματικο εξοδο αλλα δεν εκπιπτει το φπα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.