Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταικό <10kWp σε δώμα με άδεια στέγης


staee1976

Recommended Posts

και στις δυο περιπτώσεις συνάδελφοι(είτε άδεια δώματος και έχει στέγη, είτε άδεια στέγης, απλά δεν φτιάχτηκε ποτέ)......είναι ρίσκο τεράστιο...

ειδικά αν έχεις γείτονες που "ζηλοφθονούν" επειδή θες εσύ να βάλεις φωτοβολταικό (παρόλη την τεράστια γραφειοκρατία), διότι δεν μπορείς και αλλιώς, αν πρόκειται να πηγαίνεις 2000 το δίμηνο στη ΔΕΗ...ενώ αυτοί που είναι πιο έξυπνοι(γείτονες), είτε τους έχουν πείσει μηχανικοί αμφιβόλου ποιότητος και διπλώματος, χωρίς σωστά ηλεκτρομηχανολογικά επιχειρήματα κατά των φωτοβολταικών(ίσως επειδή δεν υπογράφουν ή τις περισσότερες φορές δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα)....που το παίζουν πιο "ψαγμένοι" από εσένα...συμβαίνουν και αυτά δυστυχώς.......

πάντως από τις δύο περιπτώσεις που προαναφέρατε σε καλύτερη μοίρα, πιστεύω με την ελάχιστη, τη μηδαμινή εμπειρία μου μπροστά σας, ότι είναι ο συνάδελφος που είπε ότι υπάρχει άδεια και κάτοψη στέγης, αλλά δεν φτιάχτηκε και είναι ταράτσα...οπότε πριν την τοποθέτηση του συστήματος και τον έλεγχο της ΔΕΗ(αν έρθει κανένας, αναλόγως την περιοχή- υποκατάστημα), αρχίζεις αναγκαστικά και μη από τώρα να "κεραμώνεις"...

Ο άλλος έπειτα συνάδελφος που δεν έχει άδεια στέγης, αλλά έχει φτιαχτεί στέγη,(αναλόγως την περιοχή φυσικά, μήπως τα όρια δόμησης και το επιτρεπ. ύψος το υπερέβησες με τη στεγη ???γιαυτό δεν υπάρχει στέγη στο φάκελο της πολεοδομίας???(δεν μπορούσε να βγει άδεια???διότι έτσι απλά, να μην μελετήθηκε στέγη περίεργο μου φαίνεται σύμφωνα και πάλι λέω με τα δεδομένα των νησιών εδώ...δεν ξέρω εκεί τι ισχύει...αν η στέγη υπερβαίνει το ύψος(εκτός όγκου) θα περιμένεις τις νομιμοποιήσεις του Παπακωνσταντίνου, όπου μόνο έτσι να βγει άδεια στέγης....καλό κουράγιο ειλικρινά...παρόμοιες περιπτώσεις έχουμε....

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

....ειδικά αν έχεις γείτονες που "ζηλοφθονούν" επειδή θες εσύ να βάλεις φωτοβολταικό (παρόλη την τεράστια γραφειοκρατία),...

 

 

μακαρι να ηταν ολοι οι γειτονες ζηλοφθονοι. Ετσι και περισσοτερο εισοδημα θα ειχαμε και θα ειχαν δουλεια οι σωστοι (μμηχανικοι) και οχι οι φελοι....

Link to comment
Share on other sites

και στις δυο περιπτώσεις .....είναι ρίσκο τεράστιο...

ειδικά αν έχεις γείτονες που "ζηλοφθονούν" επειδή θες εσύ να βάλεις φωτοβολταικό ...ενώ αυτοί που είναι πιο έξυπνοι(γείτονες), είτε τους έχουν πείσει μηχανικοί αμφιβόλου ποιότητος και διπλώματος, χωρίς σωστά ηλεκτρομηχανολογικά επιχειρήματα κατά των φωτοβολταικών(ίσως επειδή δεν υπογράφουν ή τις περισσότερες φορές δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα)....που το παίζουν πιο "ψαγμένοι" από εσένα...

 

Θα με συγχωρέσεις φίλε αλλά τέτοιες θεωρήσεις είναι κατακριτέες από την επιστημονική κοινότητα. Ως απόφοιτος του Δ.Π.Θ και εγώ, υποθέτω πως δεν είσαι μεγαλύτερος από 30. Οπότε θα επιτρέψεις σε κάποιους μεγαλύτερους σου, κάποιες διορθώσεις.

 

Καλώς (ή κακώς...) γίνονται κάποιες μελέτες πριν την έκδοση κάθε οικοδομικής άδειας. Οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται σε αυτές τις μελέτες θεωρείται αυθαίρετη κατασκευή. Η στέγη δεν "φαίνεται στα σχέδια" επειδή ο ιδιοκτήτης αποφάσισε ένα πρωινό να την φτιάξει μόνος του. Φώναξε ένα συνεργείο και την έφτιαξε. Αυθαίρετα! Χωρίς ίχνος μελέτης, κυρίως στατικής. Δεν χρειάζεται να αναφέρω πόσες παρανομίες έγιναν με αυτή την κίνηση. Φορολογικές, αφού δεν κόπηκε καμία απόδειξη και φυσικά μαύρης εργασίας, αφού δεν κολλήθηκαν τα ένσημα του ΙΚΑ στους εργάτες που εργάστηκαν. Και φυσικά, κάποιος συνάδερφος μας δεν εξέδωσε την απαραίτητη οικοδομική άδεια (το κράτος έχασε το "σίγουρο" ΦΠΑ, τον φόρο του μηχανικού κλπ).

 

Ας τα παραβλέψουμε όλα αυτά, αν δεν σε πείθουν. Ας υποθέσουμε πως υπογράφεις την ΥΔ περί νομιμότητας για κάποιο διψήφιο ποσό ή ακόμα και μικρό τριψήφιο. Και, κατ' εμέ, ο γείτονας που έχει πληρώσει αδρά, για την δική του νομιμότητα, θεωρεί πως πιάστηκε κορόιδο. Έτσι αποφασίζει να επαναφέρει την τάξη... Ξέρουμε φυσικά όλοι τι θα γίνει. Η ΔΕΗ έχει υποχρέωση να του ακυρώσει το συμβόλαιο και να του ενημερώσει την πολεοδομία. Μου είχαν πει πως επιβάλλει και 10.000 ευρώ πρόστιμο αλλά δεν ξέρω αν αναφέρεται πουθενά.

Οπότε έχουμε έναν ιδιοκτήτη με ένα ΦΒ σύστημα 35.000 που δεν ξέρει τι να το κάνει. Συν τα πρόστιμα της πολεοδομίας και τα έξοδα νομιμοποίησης. Φυσικά, δεν νομίζω να είναι διατεθειμένος να "αναβαθμίσει" το σύστημα του για να το "γυρίσει" σε αυτόνομο.

Το πιθανότερο είναι να κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρίας ΦΒ για να επιστρέψει το ΦΒ σύστημα. Φυσικά η εταιρία θα ρίξει το φταίξιμο του μηχανικού. Αφού ο τελευταίος έλεγξε και υπέγραψε περί της νομιμότητας. Ο ιδιοκτήτης θα επικαλεστεί ότι δεν γνωρίζει αυτός από σχέδια και άδειες, γι'αυτό εξάλλου προσέλαβε μηχανικό. Οπότε όλοι θα δείξουν εσένα.

 

Σκέψου 5 λεπτά όσα σου είπα και μετά πάρε τις ευθύνες σου.

Να σου πω πως, ασχολούμαι πάρα πολύ με ΦΒ συστήματα, ειδικά με οικιακά δεκάρια. Ενημερώνω πάντα τους ιδιοκτήτες για τις αυθαιρεσίες τους και τους επιβάλλω να τις τακτοποιήσουν. Σε μένα ή σε άλλον συνάδερφο. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν τους αναλαμβάνω.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το κόστος μιας οικοδομικής άδειας για προσθήκη στέγης είναι η παραγωγή 3-4 μηνών παραγωγής του ΦΒ συστήματος τους. Δηλαδή, περίπου το 1% των εσόδων τους στην εικοσιπενταετία. Ρώτησε τους αν θέλουν το 99% τον εσόδων τους σίγουρο ή αν θέλουν το 100% στον αέρα. Η επιλογή είναι δική τους.

Εμείς είμαστε, ή πρέπει να είμαστε, μηχανικοί.

 

ΥΣ. Για να μην παρεξηγηθώ, να διευκρινίσω πως δεν θίγω πρόσωπα παρά μόνο νοοτροπίες.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, τα πράγματα είναι απλά: αν δεν είναι όλα εντάξει με τις οικοδομικές άδειες, δεν κάνουμε τίποτα. Δε θα τρέχουμε εμείς για παρανομίες και πρόστιμα επειδή ο ιδιοκτήτης της ταράτσας ή της στέγης θέλει να παρανομήσει.

Link to comment
Share on other sites

Εννοειται συναδελφε CYBER, συμφωνω απολυτα με τη θεση σου...δεν πρεπει να βαζουμε την υπογραφη μας πάνω σε παρανομίες και να έχουμε προβλήματα στο μέλλον. αυτό εξάλλου πρότεινα και γω, νομιμοποίηση της στέγης και παντός χώρου του κτηρίου από Πολιτικό Μ. πριν τοποθετηθεί κάποιο ΦΒ σύστημα. μόνο που υπάρχει περίπτωση, η στέγη που έφτιαξε παράνομα εκείνος ο ιδιοκτήτης, χωρίς άδεια, να μην είναι δυνατή η έκδοση προσθήκης στέγης-άδειας αναλόγως τα όρια δόμησης της περιοχής, οπότε πρέπει να περιμένει εάν και εφόσον το κράτος θα αποφασίσει να νομιμοποιήσετε και να βγάλετε άδεια σε τέτοιες κατασκευές (εκτός επιτρεπτού όγκου), ώστε να είναι καλυμμένος ο πελάτης και εσύ.και φυσικά ο ιδιοκτήτης εφόσον τακτοποιήσει τη στέγη και βγει άδεια μετά θα προχωρήσει στη διαδικασία για να βάλει πάνελ.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι πως ήδη η διαφθορά στα φωτοβολταικά εμφανίστηκε.

 

Αυτό οφείλεται σε ΔΕΗτζίδες που στήσαν εταιρίες και περνάνε ότι θέλουν και σε τσαρλατάνους που λαδώνουν ΔΕητζίδες για να περνάνε ότι θέλουν αυτοί.

 

Αυτό που είδα με έκανε να χάσω και τα υπόλοιπα μαλιά της κεφαλής μου.

 

Τα δεδομένα είναι τα εξής:

 

Διώροφο σπίτι κατοικήσιμο.

 

Ο ιδιοκτήτης κάνει αίτηση.

 

Η εγκατάσταση γίνεται στο διπλανό κτίριο το οποίο έχει μόνο σκελετό κατασκευασμένο = δεν έχει ρολόι (εδώ και χρόνια ) και το σύστημα περνάει με επιτυχία από τις δαγκάνες των ελεγκτών.

 

Το θέμα είναι πως μετά και ο εγκαταστάτης και ο ΔΕΗτζής γυρίζουν και το παίζουν οι μάγκες που κάνουν ότι γουστάρουν και έτσι προσελκύουν κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Ολα τα παραπάνω που λέτε, ισχύουν και στις δυο περιπτώσεις; Δηλαδή και στην περίπτωση που έχω άδεια στέγης και τελικά μπαίνει σε δώμα, όπως και το αντίστροφο; Η μόνο στη πρώτη περίπτωση;

Edited by akiswrc
Link to comment
Share on other sites

Σιγουρα θα ξέρουν καλύτερα οι πολιτικοί μηχανικοί του forum,. αλλά στην περίπτωση αυτή η απλή λογική μου λέει οτι δεν είναι παράνομο το δώμα αν είχε άδεια για στέγη (για το αντίστροφο δεν το συζητάμε είναι παράνομο, δεκτό), αφού η πλάκα προηγείται της στέγης όπως και να χει. Δηλαδή αν βγει οικοδομική άδεια και δεν χτιστεί τελικά το κτίριο, το οικόπεδο είναι παράνομο;; Επαναλαμβάνω η απλή καθημερινή λογική μου υπαγορέυει τα παραπάνω, δεν είμαι πολιτικός μηχανικός. Αν γνωρίζει κάποιος υπέυθυνα θα του ήμουν ευγνώμων. Η υπογραφή είναι σημαντικό θέμα, και εγώ προσωπικά αν δεν είμαι 100% σίγουρος για τη νομιμότητα μιας κατασκευής δεν θα έβαζα ποτέ, μα ποτέ την υπογραφή μου...

Link to comment
Share on other sites

εχεις δει πολλα κτιρια να εχουν ΚΑΙ πλακα ΚΑΙ στεγη? Ακομα και στην περιπτωση οπου υπαρχουν και τα δυο (οπου η πλακα δεν ειναι ππαντα οριζοντια) ειναι διαφορετικο απο αυτο που εχει μελετηθει. Οποτε και οι 2 περιπτωσει ειναι ισοδυναμες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι πολιτικός μηχανικός και για το λόγο αυτό δεν γνώριζα, μια υπόθεση έκανα. Είχα την εντύπωση οτι η στέγη κατασκευάζεται αφού έχει κατασκευαστεί η πλάκα ώς πρόσθετη. Σ'ευχαριστώ πάντως για την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.