Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αρμοί συστολής σε βιομηχανικό δάπεδο


 
M_TSANT

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Κατά την φάση κατασκευής ελαιοτριβείου 1000μ2 βρίσκομαι στο στάδιο διάστρωσης του βιομηχανικού δαπέδου. Το δάπεδο κατά την μελέτη είναι 17cm. Ο εργολάβος του έργου θέλει να καναβοποιήσει το δάπεδο με οδηγούς αρμών συστολής βάθους 10cm σε κάνναβο 3.5μΧ3.50μ.

Η συνήθης τακτική (αν δεν κάνω λάθος) είναι η λελογισμένη χρήση βαθιών αρμών συστολής, για τις συστολές ξήρανσης και ανάλογα με το εμβαδόν δαπέδου, και η κατασκευή καννάβων επιφανειακών διαχωριστικών αρμών (<3cm) σε καννάβους 4-6μέτρων.

Η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού βαθιών αρμών συστολής στο δάπεδο και δεδομένου ότι το δάπεδο δεν θα είναι παντού 17cm δεν ευνοεί τον κατακερματισμό του δαπέδου και τελικά να οδηγηθούμε σε ανομοιόμορφες καθιζήσεις αυτών των τεράστιων "πλακιδίων" 3.5μ ;

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν έχει γίνει καλή συμπύκνωση της επίχωσης και της υπόβασης, το δάπεδο θα ρηγματωθεί ανεξέλεγκτα.

Αν έχει γίνει καλή συμπύκνωση, κανέναν κίνδυνο δεν διατρέχει, όσο πυκνός κι αν είναι ο κάνναβος. Γενικά, όσο πυκνότερος τόσο καλύτερα, χωρίς υπερβολές βέβαια. Μεγέθη από 2,5m μέχρι 5m είναι συνήθη.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Αυτή τη στιγμή έχει γίνει μια επίχωση με ανάμικτη κροκάλα 20cm και τέλος θα γίνει διάστρωση 15cm 3Α με κατάλληλη δόνηση πριν τη σκυροδέτηση.

Επειδή ο χώρος γίνεται λασπώδης με την παραμικρή βροχή πολύ φοβάμαι πως οι καθιζήσεις θα είναι εκτενείς.

Θα προτιμούσα να είχα 1-2 αρμούς συστολής 8-10cm βάθους και ύστερα κοπή του δαπέδου με απλούς επιφανειακούς αρμούς λόγω των αυξημένων αβεβαιοτήτων που έχει η συγκεκριμένη περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να σας προτείνω κάποια υλικά που δεν είναι γνωστά στην αγορά αλλά έχουν εξαιρετικές ιδιότητες και αποτρέπουν μελλοντικά προβλήματα σαν αυτά που περιγράφετε. Είναι κάποια υλικά που εφαρμόζονται με επίπαση και δίνουν ιδιαίτερα μεγάλες αντοχές στην επιφάνεια του δαπέδου. Και μάλιστα, όσο περισσότερο δουλεύεται το δάπεδο, τόσο αυξάνεται η στιλπνότητα του δαπέδου, χωρίς όμως να γίνεται ολισθηρό.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε ανέγερση μεταλλικής κατασκευής, η πλάκα (επί εδάφους, 750 τ.μ.) κατασκευάστηκε με πάχος 16 εκ, C20/25, πλέγμα T131 κάτω και πάνω σε κάνναβο 5,00*5,00 μ. δεύτερη στρώση πλέγματος πλάτους 1,10. Οι αρμοί στην πλάκα (<3cm) είχαν μελετηθεί να είναι ακριβώς πάνω από τον κάνναβο που έτρεχε το διπλό πλέγμα αλλά το συνεργείο που έκανε το βιομηχανικό τους έκοψε σε διαφορετικά σημεία κατά μήκος. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Να σημειωθεί ότι στα σημεία που είναι το διπλό πλέγμα έχουμε τα περισσότερα φορτία στην πλάκα.

Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι θα υπάρχει πλήρης στατική μελέτη για την εδαφόπλακα που αναφέρεις.Δηλαδή,το πάχος,η κατηγορία μπετόν και ο οπλισμός με πλέγμα

να προκύπτουν από την ανάλυση των φορτίων και τον συνυπολογισμό του

εδάφους.Τα στοιχεία που παραθέτεις γενικά φαίνονται λογικά,αν και το άνω πλέγμα στη θέση του αρμού συστολής,δεν νομίζω πως είναι καθοριστικό.

Σύμφωνα με το Τ34του Concrete Society αρκεί το κάτω πλέγμα

Πληροφοριακά,απο δικές μου μελέτες, άοπλες εδαφόπλακες πάχους 15εκ με

C20/25 και σχετικά καλό έδαφος αντέχουν φορτία οχημάτων 30ΚΝ.

Τέλος,το βάθος του αρμού μπορούσε να είναι 4-5εκ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.