Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνου


goozlo

Recommended Posts

Μπορώ να τοποθετήσω ηλιακούς σε άβατο στέγαστρο και στην απόληξη του κλιμακοστασίου?

Δεν βρισκω κατι που να το απαγορευει , αλλα δεν εχω βρει και θετικη απαντηση πουθενα.

Ευχαριστω

 

Παρακαλώ, συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο profil σας.

Ευχαριστώ, hkamp.

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Για την απόληξη αναφέρεται ρητά, στις κατασκευές πάνω από το κτίριο κλπ... δεν επιτρέπεται.,.. συγγνώμη, βιάζομαι για να το ψάξω τώρα. Κάποιος άλλος ίσως το εντοπίσει.

Για το στέγαστρο δεν ξέρω σίγουρα το θεωρώ όμως λίγο τραβηγμένο, μάλλον δεν θα επιτρέπεται.

Link to comment
Share on other sites

Γ.Ο.Κ. Αρθρο 16

Κατασκευές πάνω από το κτίριο

1. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό, όπως ορίζεται στην παρ.6 του άρθρου 9, επιτρέπονται:

α) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, καπνοσυλλέκτες, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, θέρμανσης ή κλιματισμού και αντλίες θερμότητας που κατασκευάζονται κατά το άρθρο 26.

β) Απολήξεις κλιμακοστασίων και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος 2,40 μ., από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου μετά την εξάντληση του συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

Πάνω στις απολήξεις αυτές απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής ή εγκατάστασης.

 

Λέει φυσικά για το μέγιστο ύψος της περιοχής, δεν γνωρίζω εαν μπορείς να πάρεις κάποια παρέκλιση εφ' όσον δεν το έχεις ξεπεράσει.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Σύμφωνα με το ΦΕΚ376/06.09.2010 άρθρο 3 Όροι και διαδικασία εγκατάστασης σε κτίρια παράγραφος 2. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στοιχείων και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου και του φρεατίου ανελκυστήρα.

 

Έχω έναν φίλο ο οποίος έχει το εξής πρόβλημα. Σε συγκρότημα κατοικιών ο γείτονας τοποθέτησε ηλιακό θερμοσίφωνα στην απόληξη του κλιμακοστασίου του με αποτέλεσμα να του σκιάζει το φωτοβολταικό του φίλου μου που έχει τοποθετήσει στο δώμα. Για να μην φτάσουν σε καταγγελία μου ζήτησε να ψάξω τον νόμο στον οποίο μπορεί να βασιστεί ώστε να του αποδείξει ότι είναι παράνομη η κατασκευή του και να την αφαιρέσει. Κατά την γνώμη μου με βάση αυτό το άρθρο είναι προφανές ότι απαγορεύεται ρητά. Γνωρίζετε εαν ο γείτονας μπορεί να βασιστεί σε κάποιον άλλον νόμο ή εξαιρεση ώστε να το αντικρούσει αυτο?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Πάνω σε απόληξη κλιμακοστασίου με κύρια χρήση επειδή υπάρχει φυτεμένο δώμα, κι εντός του ιδεατού στερεού και του επιτρεπόμενου ύψους επιτρέπεται η τοποθέτηση ηλιακου θερμοσίφωνα?

 

Από το άρθρο 19 παρ. 2 γ) καταλαβαίνω οχι, αλλά αν υπάρχει κάποια άλλη ερμηνεία επειδή στην περίπτωση μου η απόληξη μετράει στη δόμηση δεκτή

Edited by vk2626
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Συνάδελφοι,

 

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε ηλιακό συλλέκτη στέγη χωρίς όμως να ακολουθούμε την κλίση της στέγης, σύμφωνα με τον ΝΟΚ. Δηλαδή να έχουμε κλίση στέγης 12 μοίρες και εμείς να τοποθετήσουμε τον ηλιακό στις 45 μοίρες, πάνω σε βάση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω μια υπόθεση στην οποία στην πελάτισα μου έχει γίνει καταγγελία και της έχει κοπεί πρόστιμο από την πολεοδομία για τον ηλιακό της ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε δώμα ιδιοκτησίας της. Στο μήνυμα αυτό έχω επισυνάψει την κάτοψη του δώματος και την φωτογραφία με τον ηλιακό για να έχετε μια καλύτερη εικόνα. Θα ήθελα τα φώτα σας για αυτήν  την περίπτωση και πιο συγκεκριμένα, αν το δώμα ιδιοκτησία της (Δ1) θεωρείται και αυτό ώς απόληξη κλιμακοστασίου και ισχύει εν τέλει ο ΝΟΚ για τις απολήξεις (μιας και στο συμβόλαιο αναφέρεται ως ξεχωριστή ορίζοντια ιδιοκτησία και πρόσβαση σε αυτό έχει μόνο απο το κλιμακοστασιο) ή αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Θα ήθελα επίσης να μάθω αν εν τέλει τακτοποιείται συμφωνα με 4495 ή αν υπάρχει κάποιος τρόπος διατήρησης του? Αναφέρω ότι ο ηλιακός εγκαταστάθηκε το 83 με αποδειξη.

κατοψη.jpg

φωτογραφιες θερμοσιφωνα.pdf

Edited by Manolo34
Link to comment
Share on other sites

οι θερμοσίφωνες δεν είναι εγκατεστημένοι στο δώμα αλλά στην απόληξη κλιμακοστασίου. Δεν μπορώ να καταλάβω με όλη το δώμα ελεύθερο γιατί βάλανε τους ηλιακούς στο κλιμακοστάσιο.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.