Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός καπναγωγού και επιλογή καπνοδόχου (και ΕΝ 13384 )


Δήμητρα

Recommended Posts

Για να καταλάβετε γιατί είπα ότι δεν μου φαίνεται πλήρης ο υπολογισμός en13384-2 (και -1) από το λογισμικό της 4m, σας αναφέρω ότι ανάλογα με το τύπου του λέβητα αν είναι π.χ B11bs ή Β23 ή Β33 κτλ, υπάρχουν διαφορετικές παραδοχές για τις πιέσεις PW και Pb. Επίσης, ο κάθε κατασκευασής λέβητα, τουλάχιστον στα επίτοιχα συμπυκνωμάτων δίνει διαφορετική υπερπίεση εξόδου της καπνοδόχου και επιπλέον μια καμπύλη φορτίου-ύπερπίεσης καπνοδόχου που καθορίζει τη πίεση παρέχει η καπνοδόχος σε μερικό φορτίο. Το ΕΝ 13384-1 και -2 κανονικά προδιαγράφει ότι οι υπολογισμοί πρέπει να εκτελούνται τόσο για το μέγιστο φορτίο του λέβητα όσο και το ελάχιστο ή εν απουσία τιμής για αυτό (και εφόσον η συσκευή μπορεί να λειτουργήσει υπό μερικό φορτίο) τότε δεχόμαστε τη παραδοχή ότι το ελάχιστο ειναι 30% του μέγιστου. Επιπλέον κανονικά πρέπει να ληφθεί υπόψη αν ο χώρος εγκατάστασης αν είναι στο ύπαιθρο ή αεριζόμενος με αεραγωγούς ή ανοίγματα γιατί αυτό προκαλεί διαφορετική πτώση πίεσης στον ανεμιστήρα του καυστήρα (αυτό βέβαια αν τηρηθούν οι κανονισμοί φ.αερίου ή υγραερίου ανάλογα το καύσιμο θα είναι αμελητέος παράγοντας). Ένα άλλο σημείο άφορά τα υλικά της καπναγωγού, της καπνοδόχου, αν είναι με inverter ο ανεμιστήρας του καυστήρα και επομένως ελεγχόμενος από το φορτίο κτλ.. Ακόμη μια παράμετρος είναι αν υπάρχει κλαπέ στραγγαλισμού ή κάποιο ειδικό στοιχείο στραγγαλισμού στο λέβητα ή στην καπνοδόχο.. όλα αυτά ειναι παράμετροι που από οτι ξέρω δεν βλέπω κάπου να λαμβάνονται υπόψη από την 4m...Μια άλλη παράμετρος που βλέπω ότι άλλες εξειδικευμένες εφαρμογές κατά 13384-1 και -2 λαμβάνουν είναι το γεγονός ότι οι πιο πολλές καπνοδόχοι δεν έχουν κατά μήκος τους την ίδια θερμική συμπεριφορά γιατί κάποια κομάτια είναι εσωτερικά και κάποια εξωτερικά...

Link to comment
Share on other sites

θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ και με ποιον τρόπο να υπολογίσω με το πρόγραμμα της 4Μ μόνο τον υπολογισμό καπνοδόχου κατα ΕΝ 13384-2 χωρίς να ασχοληθεί το πρόγραμμα με την υπόλοιπη μελέτη. εχω κάνει σχεδια σε autocad και ολη την υπολοιπη μελέτη με δικα μου αρχεια. απλά θέλω να εισάγω στο 4Μ μόνο τις παροχες των 2 συσκευών Β22 (Μ3/Η), τα kw, καθώς και τους τύπους των συσκευών και να εισάγω μονο τα στοιχεια των 2 καπναγωγών και της καπνοδόχου και να μυ εκτυπώσει τον υπολογισμό? γινεται? ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Έχω έναν λέβητα ισχύος 9000 ΚW και θέλω να υπολογίσω την καπνοδόχο σύμφωνα με τον κανονισμό τι κάνω; Μιλάω για φυσικό αέριο. Θα την βγάλω από τη ροή μάζας των καυσαερίων;

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι ο alej αναφέρεται σε ένα θέμα που είχε ξεκινήσει ο ίδιος παλαιότερα το οποίο μπορείς να το βρείς εδώ.

 

Εγώ πάντως έψαξα με την λέξη "καπνοδόχος" καθώς το θυμόνουν το θέμα στο περίπου....

 

επίσης ένα άλλο νήμα που υπάρχουν αναφορές σε πρότυπα και καπνοδόχους είναιαυτό

 

Ελπίζω να βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Βοήθησες πάρα πολύ όχι όμως σε αυτό που ζητάω αλλά σε άλλο θέμα που δεν το φαντάστηκα. Και θα ήθελα πως το κάνεις με το χέρι. Ποιούς τύπους λαμβάνεις υπόψιν.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα,

 

Συνάδελφοι θα ήθελα την γνώμη σας σε ότι αφορά τους καπνοδόχους-καμινάδες λεβητοστασίων.

Διπλού τοιχώματος ΙΝΟΧ θερμομονωμένη ? ή απλή γαλβνιζέ μεσα σε τσιμεντένια διπλού τοιχώματος.

Εάν επιλέξουμε διπλού τοιχώματος ΙΝΟΧ θερμομονωμένη πρέπει να προσέξουμε να είναι πιστοποιημένη και πόσα mm πάχους είναι αξιόπιστα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.