Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μέτρα & Όροι για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων


Recommended Posts

Συνάδελφοι κατά τη σύνταξη μελετών διάθεσης αποβλήτων, να έχετε υπόψη σας, ότι έχει προκύψει μια νέα ΚΥΑ 145116 - ΦΕΚ 354Β/8.3.2011 που καθορίζει νέα μέτρα, όρους και διαδικασίες για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.

 

Συγκεκριμένα, για την επαναχρησιμοποίηση για άρδευση και προκειμένου να ληφθεί η άδεια διάθεσης και επεξεργασίας αποβλήτων, η μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα εξής επιπλέον στοιχεία:

 

1. Χημική - Μικροβιολογική ανάλυση του επεξεργασμένου νερού

2. Εδαφολογική ανάλυση του εδάφους που θα χρησιμοποιηθεί ως αποδέκτης

3. Περιγραφή τρόπου άρδευσης, φυτικών ειδών, έκτασης που θα αρδεύονται κτλ

4.το υδατικό ισοζύγιο, σε συνάρτηση και με τις αρδευόμενες καλλιέργειες και το ισοζύγιο οργανικού φορτίου και θρεπτικών καθώς και κρίσιμων ιχνοστοιχείων, προκειμένου να προσδιορισθεί η ανά μονάδα αρδευόμενης επιφάνειας επιτρεπόμενη φόρτιση με επεξεργασμένα υγρά απόβλητα

5. προγράμματα παρακολούθησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επαναχρησιμοποιούμενων υγρών αποβλήτων και κατά περίπτωση, τα απαιτούμενα προγράμματα παρακολούθησης των χαρακτηριστικών του εδάφους και των αρδευόμενων καλλιεργειών,

 

Η μελέτη διάθεσης, θα πρέπει να κατατίθεται και στη Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας και αφού δώσει γνωμοδότηση αυτή (εντός 45 ημερών), θα μπορεί να δώσει το οκ η Δ/νση Υγιεινής. Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος είναι υποχρεωμένος να προβαίνει σε λήψη ενός ή δύο (ανάλογα την περίπτωση) δειγμάτων του νερού του βιολογικού καθαρισμού ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και να τα αποστέλλει σε εργαστήρια για αναλύσεις.

 

Αντίστοιχους όρους θέτει και για την επαναχρησιμοποίησή του για βιομηχανικούς σκοπούς κτλ.

 

Διαβάστε την και εσείς και περιμένω τις απόψεις σας, γιατί εμένα μου φαίνεται ότι αυτοί που την σκαρφίστηκαν είχαν σ***τα στο μυαλό τους.

 

Καταρχήν είναι δυνατόν σε αυτή την περίοδο, να αυξάνουν την γραφειοκρατία και να ζητούν γνωμοδότηση από μία επιπλέον υπηρεσία? Αφετέρου, γιατί αυξάνουν έτσι το κόστος προς τον οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο (επιχείρηση, ιδιώτη κτλ) με τις αναλύσεις που ζητάνε τόσο για την λήψη της άδειας όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας? Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβουν ότι με αυτές τις μπούρδες ελάχιστοι είναι αυτοί που θα προχωράνε σε νόμιμη επαναχρησιμοποίηση του νερού?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Αγαπητέ συνάδελφε,

 

καθώς στη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α. στο άρθρο 3. Πεδίο εφαρμογής αναφέρεται ότι:

«2. Δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας

απόφασης: α) η ανακύκλωση βιομηχανικών αποβλήτων,

β) η άμεση ή έμμεση επαναχρησιμοποίηση για πόση, με

εξαίρεση τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο

8, γ) η επαναχρησιμοποίηση για χρήσεις κολύμβησης

(πισίνες) και δ) άλλες οικιακές χρήσεις.

3. Η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται για διάθεση

σε υδάτινους αποδέκτες.»,

 

έχεις υπόψη σου από πια Κ.Υ.Α., Υ.Α. ή γενικά νομικό πλαίσιο καθορίζονται τα όρια που πρέπει να πληρούνται για:

1) επαναχρησιμοποίηση για οικιακές χρήσεις και

2) διάθεση σε υδάτινους αποδέκτες;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

mikevas σε ό,τι αφορά τις άλλες οικιακές χρήσεις μπορείς να γίνεις πιο ξεκάθαρος?

Αν εννοείς πότισμα του κήπου, πότισμα στα δεντράκια που βρίσκονται έξω από το σπίτι ή και πλύση αυτοκινήτου, που ουσιαστικά είναι οικιακές χρήσεις, αυτές προβλέπονται με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ Άρθρο 6 παράγραφος 2. Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο ως οικιακή χρήση για επαναχρησιμοποίηση αποβλήτου, εκτός και αν έχεις κανα yugo και θες να του αλλάξεις νερό ψύξης!!!!

Link to comment
Share on other sites

Έχω ενδιαφερόμενους ιδιώτες (ξενοδόχους και ιδιοκτήτες μονοκατοικιών) που ενδιαφέρονται να επαναχρησιμοποιήσουν το νερό για:

i) πότισμα πρασίνου και

ii) για τα καζανάκια των wc.

 

Στην περίπτωση του πρασίνου των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, νομίζω ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα βάσει του Άρθρου 6, παράγραφος 2, και αν κατάλαβα καλά το ίδιο ισχύει και για τις μονοκατοικίες, όπως προανέφερες κι εσύ συνάδελφε.

 

Στην περίπτωση χρήσης όμως σε καζανάκια ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων;

Σε περίπτωση χρήσης σε καζανάκια μονοκατοικιών;

 

Τέλος υπάρχει το θέμα της διάθεσης σε υδάτινους αποδέκτες.

Καθώς απ' όσο γνωρίζω οι υδάτινοι αποδέκτες είναι τόσο επιφανειακοί (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια, χείμαρροι), όσο και υπόγειοι (υπόγεια νερά), μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως είναι δυνατόν:

 

αφενός στην Κ.Υ.Α., Άρθρο 3, παράγραφο 3, να αναφέρεται ότι

Η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται για διάθεση σε υδάτινους αποδέκτες

 

και αφετέρου στο Άρθρο 8, παράγραφο 1, να αναφέρεται σε

επαναχρησιμοποίηση στα υδατικά συστήματα και συγκεκριμένα διοχέτευσή τους με υπεδάφια διάθεσης μέσω διήθησης;

 

Τελικά βάσει ποίου νομικού πλαισίου καθορίζονται τα όρια, που πρέπει να πληρούνται για διάθεση των υδάτων βιολογικού μονοκατοικίας;

 

Όπως θα καταλάβατε, έχω μπερδευτεί και προσπαθώ να ξεκαθαρίσω τα πράγματα.

 

Και πάλι, ευχαριστώ εκ των προτέρων για κάθε απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να ξέρεις δεν είμαι επαγγελματίας απλά προσπαθώ να βοηθήσω (και να βοηθηθώ!), μη σε πάρω και στο λαιμό μου δηλαδή.

 

Σε ό,τι αφορά το πότισμα πρασίνου μονοκατοικιών-ξενοδοχείων πιστεύω ότι το αναφέρει ξεκάθαρα στο 6-2:

"Οι δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης περιλαμβάνουν κυρίως το πότισμα συγκεντρωμένων εκτάσεων πρασίνου, όπως δάση, άλση, νεκροταφεία, πρανή και νησίδες αυτοκινητοδρόμων, γήπεδα γκολφ, δημόσια πάρκα, αυλές οικιών, ελεύθερος χώρος ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων..."

 

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση (3-3) είναι απλό. Ο ποιητής εννοεί ότι η παρούσες τιμές ρυπαντικού φορτίου δεν ισχύουν όταν η έξοδος απορρίπτεται απευθείας σε επιφανειακά ύδατα (όπως τα περιέγραψες) κάτι το οποίο δε σκοπεύει στην επαναχρησιμοποίηση.

 

Η διαφορά με το 8-1 είναι η εξής: Η διοχέτευση επεξεργασμένων λυμάτων σε υπόγειους υδροφορείς δεν έχει την ίδια ένοια με τη διάθεση γιατί πολύ απλά στοχεύει στο εξής: α) εμπλουτισμός της ποσότητας υπόγειων υδάτων ειδικά σε περιοχές ξηρασίας οι οποίες υδροδοτούνται από υπόγεια νερά και β) αντιμετώπιση του προβλήματος της εισαγωγής αλμυρού νερού σε σημεία αλληλεπίδρασης (κυρίως παραθαλλάσιες περιοχές) . Συνεπώς όπως γίνεται αντιληπτό από τους στόχους, έχουμε να κάνουμε με επαναχρησιμοποίηση μέσω διάθεσης κάτι το οποίο επαλυθεύεται διαβάζοντας το άρθρο 1,α,ii της παρούσας ΚΥΑ.

 

Στη περίπτωσή σου, έχω την εντύπωση ότι σε μικρά ιδιωτικά συστήματα επεξεργασίας(πχ μονοκατοικίες) δεν υπάρχουν όρια διάθεσης, χωρίς να είμαι σίγουρος βέβαια αλλά διαβάζοντας το άρθρο 17 της παρούσας ΚΥΑ και σε συνάρτηση με το άρθρο 2 της διευκρινιστικής εγκυκλίου. Σε αυτό όλο και κάποιος θα υπάρχει εδώ μεσα να σου πει αφού αν δε κάνω λάθος οι πληροφορίες για τη λειτουργία τέτοιων συστημάτων αναγράφονται στην οικοδομική άδεια.

 

Τώρα επαναχρησιμοποίηση στα καζανάκια φαντάζομαι εννοείς με τη χρήση κάποιου κουβά έτσι? Αφού το δίκτυο είναι ίδιο με το πόσιμο. Εκεί έχεις να κάνεις με το "άλλες χρήσεις". Αμφιβάλλω αν έχει προβλεφθεί όριο για τέτοιο σκοπό. Ειδικά αν αναλογιστείς ότι αυξάνει την ημερίσια οργανική φόρτιση του βιολογικού. Εκτός και αν βρεις κάποιον έμμεσο τρόπο π.χ. αραίωση με καθαρό νερό.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι «εύρηκα»!

 

Δημοσιεύθηκε εδώ και λίγο καιρό η εγκύκλιος ΕΓΚ. 145447-2011, η οποία εμπεριέχει διευκρινήσεις σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και τη συγκεκριμένη Κ.Υ.Α.

 

Προσωπικά μου λύθηκαν όλες οι απορίες.

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και την καλή πρόθεση!

 

:D

Link to comment
Share on other sites

τελικά για την περίπτωση πλυντηρίου-λιπαντηρίου αυτ/των, που έχει μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και διοχετεύει μετά τα επεξεργασμένα λύματα σε σηπτικό->απορ. βόθρο, χρειάζεται υδρογεωλογική μελέτη ???

σαν να κατάλαβα ότι τα εξαιρεί λόγω μικρής ισχύος, πως το καταλαβαίνετε ??

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Για την χρήση για πότισμα πρασίνων κλπ οκ την έχει στην ΚΥΑ του 11.

για την χρήση σε καζανάκια τελικά τι ισχύει;

γνωρίζει κανεις εάν προβλέπεται;

Link to comment
Share on other sites

Η χρήση σε καζανάκια (νοούμενη ως "οικιακή χρήση") δεν εμπίπτει στην ΚΥΑ περί επαναχρησιμοποίησης (άρθρο 3 παρ.2, άρθρο 6 παρ.1).

Δεν υπάρχει σχετική (ελληνική) νομοθεσία στην οποία να προδιαγράφονται προϋποθέσεις και όροι για την εν λόγω χρήση. Ρώτα ωστόσο και την αρμόδια Δ/νση Υδάτων ή/και την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διάταξη που υποχρεώνει για την επεξεργασία των αποβλήτων μιας εγκατάστασης ή ''οδηγούμαστε'' εκεί βάσει υποχρεώσεων από ΜΠΕ, ΠΔΔ κλπ;

π.χ. για ένα αμαξοστάσιο συντήρησης οχημάτων, υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που αναφέρει ''απαιτείται επεξεργασία του νερού, κλπ κλπ..) ή εξετάζουμε τη σχετική νομοθεσία 4024/2011, τη σχετικη ΠΔΔ, κλπ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.