Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αναβάθμιση Μ.Ε.Κ. - Χρονικά όρια


eftmih

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Έχω ΜΕΚ Γ τάξης ΟΔΟ και θέλω να το πάω Δ... Έχω συγκεντρώσει 4 πιστοποιητικά από μεγάλα έργα περίπου 600.000,00 ευρώ ,(αλλά μπορεί και ελάχιστα λιγότερο)...(Σκόπιμο είναι τα ποσά να μην είναι οριακά αλλά κατά τι περισσότερα και η εμπειρία να μην είναι χρονικά μαζεμένη αλλά "απλωμένη" τουλάχιστον στην τριετία) Τα υποβάλλω και αναβαθμίζομαι σε 4η ή για την εμπειρία μου συμψηφίζονται και τα προηγούμενα που είχα βάλει για Γ Τάξη; (Για την αναβάθμιση από ΜΕΚ Γ σε ΜΕΚ Δ απαιτείται παρέλευση 3 ετών από την λήψη του ΜΕΚ Γ, δεν μπορεί να γίνει χρήση πλεονάζουσας εμπειρίας και ποσό εμπειρίας που απαιτείται είναι κατ’ ελάχιστο 600.000 €. Το ποσό μην περιμένεις να το δεις κάπου γραμμένο είναι ανεπίσημο όριο) Επίσης: παλιότερα, ενώ είχα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό, απέρριψαν την αίτησή μου, λόγω του ότι ήταν από μικρά έργα (τάξης 25.000ευρώ), ισχύει κάτι τέτοιο..;; (Εϊναι στην κρίση της επιτροπής που εξετάζει το αίτημα αναβάθμισης)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Συνάδελφοι, έχω πτυχίο ΜΕΚ με ημερομηνίες:

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ - Γ 2011

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ - Α 2009

ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ - Γ 2011

ΒΙΟΜ-ΕΝΕΡΓ - Α 2009

 

Θέλω να κάνω αναβάθμιση έχοντας μαζέψει από το 2011 μέχρι σήμερα εμπειρία ως εξής:

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ - 4.000.000

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ - 1.000.000

ΥΔΡΑΥΛΙΚΑ - 4.000.000

ΒΙΟΜ-ΕΝΕΡΓ - 1.000.000

 

Τι μπορώ να αιτηθώ;

Πάω σε Δ για ΟΔΟ + ΥΔΡ χωρίς πρόβλημα φαντάζομαι.

Για ΟΙΚ + ΕΝΕΡ/ΒΙΟΜ να αιτηθώ αναβάθμιση σε Γ ή Δ από την Α που βρίσκομαι τώρα;

Link to comment
Share on other sites

1) Από θέμα κάλυψης χρηματίκων ορίων για τα: από ΜΕΚ Γ σε ΜΕΚ Δ, δεν έχεις θέμα.

Από θέμα κάλυψης χρονικών ορίων για τα: από ΜΕΚ Γ σε ΜΕΚ Δ, δεν θα έχεις κάποιο θέμα αρκεί τα χρηματικά ποσά να μην είναι χρονικά μαζεμένα αλλα "απλωμένα" τουλάχιστον στην τελευταία τριετία. Για να στο πω κάπως "χοντρα" για να γίνει πιο κατανοητό, να μην έχεις π.χ. στο '13 ποσό 3.500.000 και στο '16 ποσό 500.000€ ή στο '13, '14, '15, '16 για 6 μήνες στο κάθε έτος ποσό 1.000.000. Πρακτικά δηλαδή να φαίνεται ότι υπάρχει ενασχόληση με την παραγωγή δημοσίων έργων. 

Επίσης η επιτροπη εξετάζει και την φύση και το μέγεθος του έργου πέραν χρηματικών και χρονικών ορίων.

Δηλαδή να έχεις την 3ετή απασχοληση στην κατασκευή και όχι να έχει περάσει 3ετία από την προηγούμενη κρίση.

Αν θες γράψε πως κατανέμονται τα ποσά στα χρόνια να σου πω τη γνώμη μου.

 

2) Για τις κατηγορίες που τώρα έχεις ΜΕΚ Α δεν μπορείς να πάς κατευθείαν στο ΜΕΚ Γ (ακόμα και αν έχεις καλύψει τόσο τα ποσά όσο και τα χρονικά). Είμαι γαι αυτό κατά 99% σίγουρος...να αφήσουμε και 1% γιααι τους τύπους. Πρέπει να έχεις περάσει απ' όλη την εξέλιξη των βαθμίδων, πλην της παρακάτω περίπτωσης.

Να μπορούσες να είχες γραφεί (αν είχες τότε τις προϋποθέσεις) απευθείας στο ΜΕΚ Β, ή σε περίπτωση που υπήρχε πλεονάζουσα εμπειρία, αυτή να συμπεριληφθεί στην αίτηση για την αρχική απόκτηση του ΜΕΚ Α ή Β, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την μετέπειτα αίτηση για αναβάθμιση στο ΜΕΚ Β ή Γ αντίστοιχα στην διετία από την ημερομηνία απόκτησης του ΜΕΚ Α ή ΜΕΚ Β και όχι στην τριετία, όπως προβλέπεται κανονικά.

Οπότε αναγκαστικά αίτηση για ΜΕΚ Β και η πλεονάζουζα θα χρησιμοποιηθεί μετά για το ΜΕΚ Γ.

Δεν μπορείς δηλαδή να "πηδάς" τάξεις, πλην της παραπάνω κατα την πρώτη εγγραφή. Πρέπει να φροντίζεις (αν υπάρχει η δυνατότητα) ή να έκανες το παραπάνω ή πιο έγκαιρα τις αναβαθμίσεις (αμέσως μετά την 3ετή απασχόληση) αλλιώς υπάρχει περίπτωση να χαθεί εμπειρία.

Ασχετο με το ερώτημά σου: πλεονάζουζα από ΜΕΚ Γ σε ΜΕΚ Δ δεν "παιζει".

Επίσης να γνωρίζεις ότι τόσο τα χρηματικά όρια είναι άτυπα και σε κάθε περίπτωση είναι στην κρίση της επιτροπής.

Δηλαδή αν είσαι π.χ. στα ΟΙΚ ΜΕΚ Γ και έχεις μαζέψει οικοδομικά 3.000.000 από έργα περίφραξης που κάνουν π.χ. εκατέρωθεν της γραμμής του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου δεν θα δεχθούν σαν ικανοποιητική εμπειρία για να σου δώσουν το ΜΕΚ Δ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγραψα, η επιτροπή πέραν των περιόδων της απασχόλησης που πρέπει να πληρούνται και τον άτυπων χρηματικών ορίων, εξετάζουν και την φύση και το μέγεθος του έργου.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την αναλυτικότατη απάντηση.

Η εμπειρία έχει χοντρικά ως εξής:

 

ΟΔΟ:

2011 --> 350.000

2012 --> 250.000

2013 --> 1.500.000

2014 --> 1.200.000

2015 --> 700.000

2016  --> 1.400.000

 

ΥΔΡ:

2011 --> 900.000

2012 --> 700.000

2013 --> 800.000

2014 --> 500.000

2015 --> 1.000.000

2016  --> 300.000

 

Για τις ΟΙΚ & ΒΙΟΜ./ΕΝΕΡΓ. μάλλον την πάτησα... Υπάρχει άραγε δυνατότητα να αιτηθώ τώρα αναβάθμιση με τα πιστοποιητικά μέχρι έτους π.χ. 2013 και αφού αναβαθμιστώ (με ημερομηνία 2017) και περάσουν άλλα 3 έτη (2017 έως 2020), να ζητήσω αναβάθμιση βάσει πιστοποιητικών ετών παλαιότερων από την ημερομηνία του ΜΕΚ (2017) ; Φαντάζομαι όχι...

Edited by civeng
Link to comment
Share on other sites

1) Θεωρώ πως δεν θα έχεις πρόβλημα αν τα ποσά αυτά "γεμίζουν" 3 χρόνια απασχόλησης και αν θεωρείς (μηχανικοί είμαστε και μπορούμε να κρίνουμε) αν φύση και το μέγεθος του έργου ταιριάζουν στην κατηγορία.

Σου ανέφερα ένα "χτυπητό" παράδειγμα με την περίφραξη .... εκεί (στο παράδειγμά μου αυτό) το πιθανότερο είναι να εγκριθεί κάποιο μικρό ποσό ... πολύ μικρό ... κια ανάλογα με την τάξη που ζητάς. Τουλάχιστον έτσι έκαναν σε 'μένα στο συγκεκριμένο έργο.

 

2) Στην θέση σου θα τα προσκόμιζα όλα για την Β και όχι εκ των υστέρων για να παω από την Β στην Γ.

Και στην δευτερη αίτηση για το Γ θα έκανα επίκλση και αυτών που είχα καταθέσει, αν ενώ είχα την 3ετή απασχόληση μου έλειπαν ποσά.

Θεωρώ ότι δεν θα έχεις θέμα για την Β και στα ΟΙΚ και στα Β/Ε (?).

Είναι "ευκολη" τάξη γενικότερα για την επιτροπή.

Το ερωτηματικό κολλάει στο ότι γενικότερα τα Β/Ε είναι "ψιλοστριφνη" κατηγορία για τους πολιτικούς μηχανιούς ... σε ανάλογη περίπτωση μου είχε ζητήσει και κάποια από τα συμβατικά τεύχη, αυτός που είχε χρεωθεί τον φάκελό μου, πριν προβεί στην εισήγηση στην επιτροπή γαι να γίνει η αναβάθμιση.

Προσωπικά εκεί που ήταν δύσκολα ήταν όταν αναβάθμιζα τα Β/Ε και τα ΛΙΜ τόσο σε Γ όσο και σε Δ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 1/7/2017 at 4:52 ΜΜ, georgegaleos said:

2) Στην θέση σου θα τα προσκόμιζα όλα για την Β και όχι εκ των υστέρων για να παω από την Β στην Γ.

Και στην δευτερη αίτηση για το Γ θα έκανα επίκλση και αυτών που είχα καταθέσει, αν ενώ είχα την 3ετή απασχόληση μου έλειπαν ποσά.

 

Έχουν αλλάξει τα χρονικά όρια ; (απαιτούνται πλέον 2 αντί 3 έτη για αναβάθμιση από Β σε Γ με πλεονάζουσα; )

Στην αίτηση αναβάθμισης που είναι αναρτημένη στο site της Δ15 αναφέρει:

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΕΤΙΑ ΜΕ ΠΛΕΟΝΑΖΟΥΣΑ 

Παρ. 9 : « Στους τεχνικούς γενικά, ανεξάρτητα από τίτλο σπουδών, που εγγράφονται για πρώτη φορά στην Α΄ και Β΄ βαθμίδα του Μ.Ε.Κ., αλλά έχουν πλεονάζουσα προϋπηρεσία σε κατασκευή, επίβλεψη ή μελέτη, επιτρέπεται να επικαλεσθούν την πείρα που προκύπτει από την προϋπηρεσία τους για την προαγωγή μέχρι τη Γ΄ βαθμίδα, μετά από παραμονή δύο (2) ετών στην Α΄ και δύο (2) ετών στη Β΄ βαθμίδα. Η εκτίμηση της προϋπηρεσίας γίνεται με αναγωγή του χρόνου απασχόλησης σύμφωνα με τις αναλογίες των παραγράφων 7 και 8».

Edited by civeng
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα. Για αναβάθμιση από ΜΕΚ Α σε ΜΕΚ Β ισχύει το 70000€ σε πιστοποιητικά εμπειρίας η έχει αλλάξει κάτι??

Edited by hektor
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 20/10/2020 at 5:54 ΜΜ, hektor said:

Καλησπέρα. Για αναβάθμιση από ΜΕΚ Α σε ΜΕΚ Β ισχύει το 70000€ σε πιστοποιητικά εμπειρίας η έχει αλλάξει κάτι??

πρέπει να ισχύει, αλλά τι ισχύει σχετικά και με την χρονική διάρκεια

Είναι πιο ελαστικοί στην αναβάθμιση από Α σε Β?

Εγω εχω 75.000 με χρονική διάρκεια από 7 Οκτωβριού 2013 σε 30 Σεπτεμβρίου 2014. 12 μήνες παρά 7 ημέρες. Μήπως θα την ακυρώσουν επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια?

Link to comment
Share on other sites

On 12/11/2020 at 4:45 ΜΜ, Paul_Mix said:

πρέπει να ισχύει, αλλά τι ισχύει σχετικά και με την χρονική διάρκεια

Είναι πιο ελαστικοί στην αναβάθμιση από Α σε Β?

Εγω εχω 75.000 με χρονική διάρκεια από 7 Οκτωβριού 2013 σε 30 Σεπτεμβρίου 2014. 12 μήνες παρά 7 ημέρες. Μήπως θα την ακυρώσουν επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια?

1ον Προφανώς είσαι ΤΕΙ 

2ος όπως είχα γράψει αναλυτικά στο forum πριν κάποια χροναι ότι  είναι  πράγματι είναι πιο ελαστικά τα πράγματα από Α σε Β 

3ον το 75.000 μου φαίνεται μάλλον λίγο δύσκολο για αναβάθμιση στο Β αλλά για να είσαι σίγουρος θα μιλήσεις με αυτόν (εισηγητή του φακέλου σου) ο οποίος θα ξέρει καλύτερα τα ποσά και αυτός θα σου πεί αν έχει ελπίδες να περάσει δηλαδή αν είχες 15.000 € παραπάνω θα ήσουν εντάξει, τώρα επειδή είσαι πολύ στο όριο να γίνει η αίτηση σου δεκτή για αναβάθμιση στην Β κατηγορία. Δεν ξέρω αν τα τελευταία χρόνια είναι πιο ελαστικοί διότι έχουν πέσει τα έργα όπου αυτόματα σημαίνει και οι αιτήσεις όπου τις ξεσκονίζουν περισσότερο.

Αν ο έισγητής του φακέλου σου πει ότι μάλλον δεν περνάει να γνωρίζεις ότι με΄τα από ένα χ΄ρονο έχει δικάιωμα να καταθέσεις εκ νέου αίτηση

Edited by eftmih
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.