Jump to content

Άδεια ανακαίνισης κατοικίας


Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

πρόκειται να αναλάβω μια μελέτη αναναίνισης κατοικίας 120 τ.μ. Οι εργασίες που προβλέπεται να γίνουν είναι: καθαίρεση 2 ή 3 τοιχοποιϊών, αντικατάσταση κουφωματων στα ίδια ανοίγματα, αντικατάσταση πλακιδίων σε κάποια τμήματα του δαπέδου, τοποθέτηση νέων επίπλων κουζίνας, ολική ανακαίνιση του λουτρού και του W.C., πιθανές αλλαγές σε ηλεκτρικά - υδραυλικά, κατασκευή ψευδοροφών και κρυφών φωτισμών και ελαιοχρωματισμοί σε όλη την κατοικία.

 

Δεν έχω ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με άδειες, οπότε οι απορίες είναι πολλές και ψάχνω από κάπου να ξεκινήσω.

1) Τι άδεια απαιτείται? Κανονική άδεια ή άδεια μικρής κλίμακας?

2) Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για κάθε περίπτωση? (Αιτήσεις-Υ/Δ ιδιοκτήτη-δηλώσεις ανάθεσης -ανάληψης-σχέδια-αμοιβές κλπ)

3) Πως υπολογίζονται οι αμοιβές για κάθε περίπτωση για την έκδοση της άδειας μόνο, αλλά και σε συνδυασμό με επίβλεψη της κατασκευής? Τα συνεργεία θα είναι επιλογή του ιδιοκτήτη.

 

Επίσης, επειδή για όλη την κατασκευή ο ιδιοκτήτης θα πάρει δάνειο από τράπεζα, τι απαιτείται σε αυτή την περίπτωση, από την τράπεζα (π.χ. σχέδια-τεχνική έκθεση) αν κάποιος έχει αναλάβει κάτι παρόμοιο?

Link to post
Share on other sites
  • Replies 22
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

1.- άδεια μικρής κλίμακας 2.- έχει απαντηθεί. 3.- στην μικρής κλίμακας δεν υπάρχει απαίτηση καταβολής αμοιβών. Οπότε το κόστος προμελέτης, μελέτης εφαρμογής, και πολεοδομικής διαδικασίας για την μι

Καλησπέρα, απ΄οτι γνωρίζω μάλλον χρειάζεται απλή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας (εφόσον βέβαια κάνεις αντικατάσταση κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα - και προϋπόθεση ότι το ακίνητο δεν ανήκει σε παραδοσια

Καλησπέρα,

απ΄οτι γνωρίζω μάλλον χρειάζεται απλή άδεια εργασιών μικρής κλίμακας (εφόσον βέβαια κάνεις αντικατάσταση κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα - και προϋπόθεση ότι το ακίνητο δεν ανήκει σε παραδοσιακό οικισμό που επιβάλλεται πχ τα κουφώματα να είναι ξύλινα και θέλεις να βάλεις αλουμινίου ή συνθετικά, και εφόσον οι αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση δεν επεμβαίνουν στα φέροντα στοιχεία).

Την αίτηση και τα δικαιολογητικά θα βρεις στο site http://www.poleodomia.gov.gr (στην κατηγορία έντυπα βρίσκεται η αίτηση και στην κατηγορία οικοδομικές άδειας τα δικαιολογητικά).

Οσον αφορά τις αμοιβές δεν γνωρίζω αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχει κατηγορία στην εφαρμογή του ΤΕΕ.

Ελπίζω να βοήθησα

  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

1.- άδεια μικρής κλίμακας

2.- έχει απαντηθεί.

3.- στην μικρής κλίμακας δεν υπάρχει απαίτηση καταβολής αμοιβών. Οπότε το κόστος προμελέτης, μελέτης εφαρμογής, και πολεοδομικής διαδικασίας για την μικρής κλίμακας είναι θέμα δικής σου συμφωνίας με τον πελάτη.

 

 

Δάνειο.

Αν είναι επισκευαστικό και όχι αγοράς.

Στέλεχος της οικοδομικής άδειας που έχει κατασκευαστεί το κτίριο

Τοπογραφικό της άδειας

Κάτοψη του ορόφου που θα προσημειωθεί.

1 σελίδα τεχνική έκθεση με επιγραμματική καταγραφή και κοστολόγηση των εργασιών που θα γίνουν.

Το συνολικό ποσό της τεχνικής έκθεσης για τις εργασίες που θα γίνουν, δεν πρέπει να υπολείπετε του ποσού που θα κάνει αίτηση για δάνειο.

Τα σχεδία και στέλεχος της οικοδομικής άδειας είναι ευθύνη του πελάτη σου να τα βρει και να τα δώσει. Αν στο αναθέσει εσένα να βρεις φάκελους σε πολεοδομίες μπορείς να το χρεώσεις ξεχωριστά όπως και την τεχνική έκθεση φυσικά, ενημερώνοντας τον

  • Upvote 2
Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας.

Link to post
Share on other sites

1. Οι εργασίες που περιγράφεις, κάθε μια ξεχωριστά μπορεί να εκτελεσθεί με άδεια μικρής κλίμακας, αλλά όλες μαζί... μεγαλώνουν λίγο την κλίμακα ;)

2. Στην άδεια μικρής κλίμακας αναφέρονται τα δικαιολογητικά στο έντυπο, σε περίπτωση κανονικής άδειας υπάρχει το ενδεχόμενο και Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης, κατά τ' άλλα όπως τα λες.

3. Η μικρής κλίμακας δεν έχει ελάχιστες αμοιβές, κατά βούληση. Η κανονική άδεια με αναλυτικό.

Στην τράπεζα συνήθως ζητάνε τα σχέδια και την άδεια του υπάρχοντος και έναν προϋπολογισμό εργασιών.

Link to post
Share on other sites

αγαπητέ tanasi

και 3000τμ να κάνεις με εργασίες που δεν απαιτούν οικοδομική άδεια πάλι μικρής κλίμακας βγάζεις.

 

Δεν είναι ο όγκος των εργασιών που προσδιορίζει την απαίτηση για μικρής κλίμακας άλλα το είδος των παρεμβάσεων.

Link to post
Share on other sites
...πιθανές αλλαγές σε ηλεκτρικά - υδραυλικά, κατασκευή ψευδοροφών και κρυφών φωτισμών ....

για να ακριβολογούμε για τις ψευδροφές ή εκετενείς αλλαγές σε υδραυλικά και ηλεκτρικά δεν ξέρω αν καλύπτεσαι με μικρής κλίμακας

 

οπότε μην τα αναφέρεις με πολύ ζήλο ;)

Link to post
Share on other sites

Το βασικό με τις ψευδοροφές είναι όταν αφορούν καταστήματα με ύψος στα 5 ή 6 μέτρα και σου λέει θα βάλεις σκαλωσιά.

Μια λύση σε εκείνες τις περιπτώσεις που φυσικά δεν αφορά την παρούσα περίπτωση είναι ειδική περιγραφή στην τεχνική έκθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν ειδικοί πυργίσκοι ή κάτι ανάλογο.

 

 

υ.γ.

Μου άρεσε ιδιαίτερα η διατύπωση μειωμένου ζήλου

Link to post
Share on other sites

Όντως ωραία η διατύπωση περί μειωμένου ζήλου στην αναφορά των ψευδοροφών και των υδραυλικών. Θα φροντίσω να ακολουθήσω τη συμβουλή... ;)

 

Κυρίως για τα υδραυλικά έχω θέμα αν θα μπορέσουμε να τα περάσουμε στην μικρής κλίμακας μιας και οι ψευδοροφές δεν απαιτούν σκαλωσίες (τα ύψη είναι ενός τυπικού διαμερίσματος). Θα το δω στην πολεοδομία πως θα το κάνουμε...το πολύ πολύ να δείξω ακόμα μεγαλύτερο ζήλο από όσο λέει η myri και να μην τα αναφέρω και καθόλου.... :P

Link to post
Share on other sites

Αλλαγή βρυσούλες άντε και γενικού διακόπτη και στο τέλος ένα κ.λπ..

Μια χαρά μειωμένος ζήλος είναι και θα είναι καλυμμένη και η παρουσία του υδραυλικού συνεργείου ακόμα και εισαγγελέας να έρθει....

 

Μη τρελαθούμε δηλαδή...

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.