Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ένωση αρτίου κατά παρέκκλιση με μη άρτιο, εκ. σχ.


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

 

θα ήθελα τη βοήθειά σας σε ένα μάλλον κοινό θέμα που θα έχει προκύψει σε όλο το μήκος και πλάτος της Ελλάδας.

 

Στοιχεία: Εκτος σχεδίου (ΦΕΚ270δ) οικόπεδο άρτιο κατά παρέκκλιση Ε1=900μ2. (πρόσωπο σε επαρχιακή οδό)

Για κατοικία μπορούν να δομηθούν περί των 120μ2 (σύμφωνα με τον τύπο 100+ κτλ)

 

Ο ίδιος ιδιοκτήτης έχει αγοράσει πίσω από το άρτιο, ένα μη άρτιο Ε2=2000μ2 (δεν έχει πρόσωπο στην επαρχιακή οδό, αλλά συνορεύει με την όπισθεν πλευρά του Ε1)

 

Ερώτημα: α.Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα (στο Ε1 ή/και στο Ε2)?

β. Το κυριότερο όλων, η δόμηση πλέον είναι του συνολικού Ε=Ε1+Ε2=2900, δηλ 200μ2?

 

Επιπλέον στοιχείο: Ενώ αρχικά όλοι οι μηχ της πολεοδομίας θεώρησαν αυτονόητο, ότι μη την ένωση βελτιώνεται η αρτιότητα και η δόμηση, βρέθηκε ένας ο οποίος το αρνήθηκε και θέλει απόδειξη του αυτονόητου (?)

Link to comment
Share on other sites

Έχω ψάξει και εως τώρα έχω βρει περιπτώσεις ένωσης άρτιου κατά παρέκκλιση με άρτιο κατά παρέκκλιση για εκτός σχεδίου, ένωσης άρτιου κατά παρέκκλιση σε εντός οικισμού περιοχή, καθώς και περίπτωση εντός σχεδίου με γοκ85, τα οποία όλα αυτά δε ταιριάζουν ως προς την αντιμετώπιση

 

Αν μπορείς, έστω να με παραπέμψεις σε συζήτηση ένωσης αρτίου κατά παρέκκλιση με μη άρτιο, σε έκτος σχεδίου δόμηση που έχει γίνει στο foroum, ή αν είναι απλή η απάντηση να με κατατοπίσεις.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εχω βγαλει αδεια με "βελτιωση της αρτιοτητας" που εχει ολα τα δεδομενα με τα δικα σου (εκτος το εμβαδον του αρτιου που εμενα ηταν μεγαλυτερο) και ειχα φτασει τα 3950 μ2 και δομηση 200μ2.Ο υπαλληλος να σου απαντησει εγγραφως για το αντιθετο!

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δυστυχώς μου ζητάν να αποδείξω κάτι αυτονόητο. Όλοι οι συνάδελφοι της περιοχής μου είπαν ότι πρώτη φορά ακούν να μην γίνεται βελτίωση αρτιότητας=αύξηση τετραγωνικών.

 

Για αυτό το λόγο υπάρχει κάποια εγκύκλιος, νόμος, απόφαση, γνωμοδότηση επί του θέματος. Δυστυχώς συνεχίζω να κοιτάω τα θέματα ένα προς ένα στη κατηγορία ' Αρτιότητα- Οικοδομησιμότητα' και κανένα δεν είναι ίδιο.

 

Αν μπορείτε να με βοηθήσετε θα ήταν ευτυχές!

 

Στη δική σου περίπτωση, το κτίριο τοποθετήθηκε στο άρτιο ή μη άρτιο τμήμα. Διότι αρχικά, το τοποθετησα στο μη άρτιο και είχα σχεδιασει 200μ2. Το οποίομου το είχε πεί η ίδια η μηχανικός εφ. Η διαφωνία της ήταν ως προς τις αποστάσεις Δ. Ξαφνικά, ρωτώντας ένας της είπε ότι δε μπορεί να τοποθετηθεί το κτίριο στο μη αρτιο και να πάρει 200μ2, αλλά να πάρει μονο τα τετραγωνικά το αρτίου, δηλ 120. Οπότε, για να μη πελαγοδρομώ είπα να το βάλω στο άρτιο. Τότε μου είπε ότι και στο άρτιο να το βάλω, πάλι δε παιρνω τα τετραγωνικά του όλου, αλλα μόνο του αρτίου, δηλ 120!

 

Επαναλαμβάνω, σε όσους το έχω πει, το ακούνε πρώτη φορά!

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα συνάδελφοι..

υπάρχει εγκύκλιος για αυτό που λες..βελτίωση αρτιότητας βέβαια η εγκύκλιος δεν είναι τόσο ξεκάθαρη σε άλλα θέματα..μεγάλη συζήτηση αυτό...

anyway, αυτο που με νευριάζει πολύ (και επειδή ήμουν με σύμβαση ελεγκτής σε πολεοδομία) είναι ότι πας στην πολεοδομία σου κόβουν το τοπογραφικό και μετά αναρωτιέσαι αν υπάρχει εγκύκλιος...δηλ.δεν επρεπε να το ψάξεις αυτο πιο νωρίς..και να πας μαζί με τη δουλειά σου και την εγκύκλιο να την δει ο υπάλληλος....η μηπως ειναι υποχρεωμενος ο υπάλληλος να τα ξερει ολα απο έξω...ΕΣΥ κανεις την μελέτη οχι αυτός..

και οσο για καποιον που είπε να σου το δώσει ο υπάλληλος γραπτα..συγνωμη αλλα που ζει αυτός..ξερεις ποσο δουλειά έχει ενας ευσυνείδητος υπάλληλος στην πολεοδομία..οσο εχουμε εμείς στα γραφεια μας σε 3 χρόνια...

αυτα..θα βρω την εγκύκλιο και θα σου την στείλω για να εχεις και κατι γραπτό...

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε braveheart

ασφαλώς κάποιος υπάλληλος δεν μπορεί να τα γνωρίζει όλα

έχει όμως την δυνατότητα να επικοινωνήσει άμεσα με κεντρικές υπηρεσίες ή άλλες πολεοδομίες

το να προσκομίζει εγκύκλιο ο ενδιαφερόμενος ή ο μηχανικός του στην υπηρεσία δεν είναι τρόπος λειτουργίας και διεκπεραίωσης

αν διαβάσεις παραπάνω τα μηνύματα θα καταλάβεις ότι σε παρόμοιες υποθέσεις συνάδελφοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, επομένως φθάνουμε ξανά στο πολυσυζητημένο θέμα της τοπικού χαρακτήρα εφαρμογής διατάξεων και εγκυκλίων

Αφού πέρασες και ελεγκτής από πολεοδομική υπηρεσία θα πρέπει να γνωρίζεις ότι αν υπάρχει σχετικό αίτημα η υπηρεσία οφείλει να απαντήσει γραπτώς και αιτιολογημένα.

Επίσης κανείς συνάδελφος δεν έχει αμφισβητήσει ότι συχνά ο φόρτος σε πολεοδομικές υπηρεσίες είναι μεγάλος

Όμως ας μην εκτρέπουμε την συζήτηση αλλού το ερώτημα είναι συγκεκριμένο

Το γεωτεμάχιο θεωρείται ενιαίο και η βελτίωση της αρτιότητας δεδομένη και αυτό ισχύει τόσο για τα εντός όσο και για τα εκτός σχεδίου

Link to comment
Share on other sites

Οι εγκυκλιοι-εγγραφα που αφορουν το παραπάνω θεμα και σε βοηθουν ειναι οι εξης:

 

εγγραφο 31052/5908/7.6.1983 δ/νση Γ4/β ΧΟΠ

''ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ''

 

εγγραφο 37969/7321/18.6.1987 δ/νση Γ4/β ΥΠΕΧΩΔΕ

''ΚΑΤΑ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ ΓΗΠΕΔΟΥ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ 31052/5908/7.6.1983''

 

Υπάρχουν και στο Ενημερωτικο Δελτιο ΤΕΕ-τευχος 1798-28 φεβρουαριου 1994 ..........

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

@dmceee , το αυτονόητο είναι ότι αφού με τη συνένωση δεν έπιασε την κατά κανόνα, πάει με το εμβαδόν που είχε την ημερομηνία της παρέκλισης.

"Βελτίωση" αρτιότητας, δεν υπάρχει τέτοιος όρος.

Άρα τα 900 χτίζει και εκεί τοποθετείται και το κτίριο.

Τώρα αν σε άλλους αλλού δεν κοίταξαν συμβόλαια, γίνεται κι αυτό, Ελλάδα είμαστε..

Link to comment
Share on other sites

Σε ότι αφορά αν έπρεπε να πάω εγκύκλιο μαζί με το τοπογραφικό, να σας ενημερώσω ότι είχα κάνει προέλεγχο και ο υπάλληλος καθώς και όλοι όσοι το συζήτησαν, θεώρησαν ενιαίο το γήπεδο, διότι με τη προσθήκη μη αρτίου, βελτιώνεις τα πολεοδομικά χαρακτηρηστικά.

 

Όλο το μπλέξιμο ξεκίνησε αφού, μετα από 6μήνες που έτρεχε ο φάκελος, ένας είπε το αντίθετο. Άρα, από τη πλευρά μου έκανα ότι πιο σωστό μπορούσα να κάνω. Επίσης, το να χτίζεις αντί 200, 120μ2, σημαίνει ένας όροφος μείον, οπότε λίγο 'απάνθρωπο' ύστερα από 6 μήνες να λες εν μία νυκτί, κόψε τον ένα όροφο.

 

Από όλες τις συζητήσεις, έχω καταλάβει ότι παντού, η συνένωση αρτίου με μη άρτιο, σημαίνει βελτίωση του αρτίου. Απλώς, κάποιος μπορεί πατώντας στην αντίθετη άποψη να σε κολλήσει.

 

Εδώ δε τείθετε το ερώτημα της ισονομίας μηχανικών και ιδιοκτητών. Δηλ. ένας υπάλληλος, μπορεί να καθορίσει τον καλό και κακό μηχανικό? Μπορεί να καθορίσει ο ένας να παίρνει τα τετραγωνικά της συνένωσης και ο γείτονας όχι? Επαναλαμβάνω, ότι αυθόρμητα, όλοι οι παλαιότεροι συνάδελφοι της περιοχής, πολ μηχ, αρχ μηχ, τοπ κτλ μου απάντησαν ότι βάζεις το κτίριο όπου θες και παίρνεις τα τετραγωνικά της ένωσης (έτσι γίνεται τόσα χρόνια).

 

Ο υπάλληλος με την αντίθετη άποψη, βρίσκεται χρόνια στην υπηρεσία. Αν ξεκινήσω να ψάχνω μια μία τις περιπτώσεις-άδειες που δόθηκαν, ας πούμε τα τελευταία 10 χρόνια, εσείς πιστεύετε ότι δε θα βρω ίδια περίπτωση, που πέρασε κανονικά (αφού όλοι οι παλαιότεροι συνάδελφοι μου, της περιοχής μου λεν ότι πρώτη φορά ακούν το αντίθετο). Ήδη έχω μία ακριβώς ίδια με τη δική μου!

 

Ευχαριστώ για τον αριθμό των εγκυκλίων.

 

Ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις σας πάντως ούτως ή άλλως..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.