Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πνευματικά δικαιώματα μελετών


nik

Recommended Posts

Σε προσωπικό site μηχανικού υπάρχει πρόβλημα με τη δημοσίευση φωτογραφιών από κτίρια ιδιωτών τα οποία έχει μελετήσει ο μηχανικός ?

 

Μπορεί ένας ιδιοκτήτης για παράδειγμα να μην επιθυμεί τη δημοσίευση του κτιρίου του στο διαδίκτυο. Θα μπορούσε να προκαλέσει νομικά προβληματα στον μηχανικό ?

Link to comment
Share on other sites

Σε προσωπικό site μηχανικού υπάρχει πρόβλημα με τη δημοσίευση φωτογραφιών από κτίρια ιδιωτών τα οποία έχει μελετήσει ο μηχανικός?

Σαφώς.

Δεν θα έπρεπε να ρωτήσει τους πελάτες του πρώτα?

 

Μπορεί ένας ιδιοκτήτης για παράδειγμα να μην επιθυμεί τη δημοσίευση του κτιρίου του στο διαδίκτυο. Θα μπορούσε να προκαλέσει νομικά προβληματα στον μηχανικό?

Νομικά?

Τι λές τώρα?????

Αυτός θέλει να χαλάσει τις σχέσεις του μαζί τους?????

Link to comment
Share on other sites

Τα πνευματικά δικαιώματα της μελέτης παραμένουν ιδιοκτησία του συντάξαντος, επομένως φωτό της μελέτης χωρίς συζήτηση, της κατασκευής τώρα, μιά ερώτηση δεν θα έβλαπτε, αν και δεν μπορώ να δώ τον λόγο της άρνησης εφ' όσον δεν αναφέρονται ονόματα, διεύθυνση κλπ

Link to comment
Share on other sites

Στο Ν. 2121/93 περί πνευματικών δικαιωμάτων καθορίζεται ότι στο δημιουργό ενός έργου αναγνωρίζονται τα δικαιώματα:

1. της υλικής εκμετάλλευσης του έργου ως περιουσιακό στοιχείο

2. της ηθικής εκμετάλλευσης του έργου

 

Είναι αυτονόητο πως η υλική εκμετάλλευση παύει να ισχύει στην περίπτωση μεταβίβασης του έργου επί αμοιβής, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις επί πληρωμή μελέτες μας.

ΟΜΩΣ

Στο άρθρο 4 του εν λόγω Νόμου καθορίζεται ότι η ηθική εκμετάλλευση ενός έργου δεν χάνεται ακόμα και σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος της υλικής εκμετάλλευσης μέσω μεταβίβασης του ως περιουσιακού στοιχείου και συνεπώς αναγνωρίζεται η ύπαρξη δεσμού του δημιουργού με το έργο του, σε σημείου που να έχει το δικαίωμα να αναφέρεται σ΄αυτό και να το προβάλει ως δημιούργημά του.

 

Με βάση τα παραπάνω εκτιμώ πως έχει κάποιος το δικαίωμα να προβάλει εικόνες δικών του δημιουργιών, ακόμα και αν υλικά ανήκουν σε άλλο.

 

Έχω ανεβάσει το Ν. 2121/93 στα downloads του Φόρουμ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.