Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής μετά παρασκευαστηρίου


VasilisM

Recommended Posts

Καλημέρα σας είμαι νέος μηχανικός και έχω περίπτωση καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος Ζαχαρωπλαστείο με παρασκευαστήριο ήθελα να σας ρωτήσω τα εξής :
Η άδεια είχε βγεί το 1975, η τριώροφη οικοδομή με υπόγειο είναι εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, στην
ιδιοκτησία του πελάτη  είναι δύο καταστήματα του ισογείου και μία αποθήκη στο υπόγειο (το καθένα αποτελεί αυτοτελή χώρο ). Ο ιδιοκτητης έχει ενοποίηση "διαμερισμάτωση" τα δύο καταστήματα του ισογείου σε ένα, όπου (θέλει να κάνει χρήση του ισογείου καταστήματος σε
κατάστημα λιανικής για το ζαχαροπλαστείο του . Την υπόγεια αποθήκη (σημερινή χρήση) θέλει να την χρησιμοποιήσει για το παρασκευαστήριο του (στο διάγραμμα κάλυψης της αδείας ο υπόγειος χώρος δέν είχε προσμετρήση στον συντελεστή δόμησης).
Τα ερωτήματα μου είναι τα
εξής : 
1) Ποια είναι η σημερινή νομοθεσία για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα ζαχαροπλαστεία με παρασκευαστήριο?
2)  Επιβάλεται ή όχι η αλλαγή χρήσης του υπογείου σε χώρος κυρίας χρήσης ούτως ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σαν παρασκευαστήριο?
3) Όσον αφορά την είσοδο και έξοδο οχημάτων για τα παρασκευαστήρια τί ισχυεί στα εντός σχεδίου πόλεως?
4) Για την αλλαγή απο αποθήκη του υπογείου σε χώρο κυρίας χρήσης,  για την χρήση του μειωτικού συστελεστή σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ.3 υπο-παρ.δ) του Ν.4495/2017 "η μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών του διαγράμματος δόμησης/κάλυψης (κάλυψη, δόμηση, ύψος), σε ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) και έως τα πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.)" , αυτό σημαίνει ότι εγώ που στην περίπτωση της υπόγειας αποθήκης  έχω καθαρή επιφάνεια 71,10 τ.μ. σε μία κάλυψη όλοις της υπόγειας επιφάνειας (και τυπικών ορόφων ) 290,50 τ.μ. μικρότερης της τότε επιτρεπόμενης κάλυψης (40% Χ 746 = 298 τ.μ.) , για τα 50 τ.μ. των 71,10 τ.μ. θα κάνω χρήση του μειωτικού συντελεστή ??? Τα υπόλοιπα 21,10 τ.μ. (71,10 - 50 = 21,10τ.μ.) έχω υπέρβαση δόμησης  χωρίς χρήση μειωτικού συντελεστή??
ή 
λογω της αλλαγής χρήσης απο βοηθητική χρήση σε κύρια , η οποία είναι εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου δεν γίνεται η χρήση του μειωτικού συντελεστή και απλά έχω υπέρβαση δόμησης για την καθαρή επιφάνεια των 71,10 τ.μ. ??
Σας ευχαριστώ εκ των προταίρων

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

δεν εχεις διαμερισματωση, απλα μια καθαιρεση μεσοτοιχιας.

Το υπογειο τωρα θα αλλαξει χρηση...επομενως , αλλαγη χρησης θα κανεις αν εχεις υπολοιπο σδ...

και βεβαια δεν μπορεις να κανεις "τακτοποιηση"  αφου ειναι μεχρι σημερα αποθηκη

αυτα σαν πρωτες σκεψεις

δες και τα ΠΜ

και θα βοηθησουν και οι υπολοιποι συναδελφοι.

 

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα η αδεια λειτουργίας ζαχαροπλαστείου με παρασκευαστήριο εντάσσεται στα Κ.Υ.Ε των άρθρων 10,11 & 12 της ΚΥΑ 16228/2017 στην γνωστοποίηση? 

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, italian said:

Καλησπέρα 

Καλησπέρα-όχι,αυτά είναι για αυτόματους πωλητές,καφέ στο χέρι και συσκευασμένα τρόφιμα σε εμπορικά ,αντίστοιχα.Το ζαχαροπλαστείο με παρασκευαστήριο (για ίδια χρήση) είναι στην  κατηγορία ΚΥΕ.😊

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
On 21/7/2020 at 9:36 ΜΜ, ChristinaK said:

Καλησπέρα-όχι,αυτά είναι για αυτόματους πωλητές,καφέ στο χέρι και συσκευασμένα τρόφιμα σε εμπορικά ,αντίστοιχα.Το ζαχαροπλαστείο με παρασκευαστήριο (για ίδια χρήση) είναι στην  κατηγορία ΚΥΕ.😊

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα,

Κάνω την 1η μου Άδεια σε επιχείρηση που θα παράγει είδη ζαχαροπλαστικής και θα τα πουλάει (λιανική), χωρίς να έχει τραπεζοκαθίσματα για το σερβίρισμα των γλυκισμάτων επί τόπου, ήτοι Πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής μετά παρασκευαστηρίου, σωστά? Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου επιβεβαιώστε τα παρακάτω:

  1. Πρώτα κάνουμε αίτηση στο Δήμο ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση στην συγκεκριμένη τοποθεσία
  2. Με τη χορήγηση της βεβαίωσης από το Δήμο προχωράμε σε γνωστοποίηση στο notifybusiness. Σε αυτό το στάδιο ξεκινάμε τις εργασίες διαμόρφωσης του καταστήματος? Επειδή από ότι λέει ο Ν.4442/2016 η λειτουργία της επιχείρησης μπορεί να ξεκινήσει από την στιγμή της γνωστοποίησης, άρα από τη γνωστοποίηση και μετά μπορεί να έρθει η οποιαδήποτε υπηρεσία να ελέγξει αν έχουμε τα δικαιολογητικά? Επειδή σκεφτόμουν να 'τρέχαμε' για τα δικαιολογητικά παράλληλα με τις εργασίες. Προτείνετε πρώτα να συλλέξουμε τα δικαιολογητικά-εγκρίσεις και μετά να προχωρήσουμε με γνωστοποίηση?
  3. Δεν καταθέτουμε πουθενα τίποτε, απλά τα διατηρούμε όλα στον χώρο του καταστήματος για όταν θα έρθει ο έλεγχος?
  4. Ο χώρος αποτελείται από 3 ισόγεια μαγαζιά, παρασκευαστήριο μπορεί να εγκατασταθεί σε χρήση καταστήματος και δεν μπορεί σε χρήση αποθήκης?
  5. Από τη Διευ/νση Υγείας της περιφέρειας χρειαζόμαστε κάποια έγκριση ή απλώς πρέπει να διαμορφώσουμε το χώρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829 και να έχουμε τα δικαιολογητικά που απαιτεί η ίδια απόφαση?
  6. Ενεργητική πυροπροστασία (πιστοποιητικό) δεν χρειάζεται?
  7. Τέλος σε περίπτωση που θέλουμε να πουλάμε καφέ και τυροπιτοειδή μόνο σε διερχόμενους τι άλλο χρειάζεται?

Συνάδελφοι ευχαριστώ και εκτιμώ πολύ το χρόνο σας, οποιοδήποτε σχόλιο για τα παραπάνω καλοδεχούμενο και με συγχωρείτε για τον "βομβαρδισμό"

Edited by persepolis88
Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, persepolis88 said:
  1. Πρώτα κάνουμε αίτηση στο Δήμο ότι επιτρέπεται η εγκατάσταση στην συγκεκριμένη τοποθεσία - ΝΑΙ
  2. Με τη χορήγηση της βεβαίωσης από το Δήμο προχωράμε σε γνωστοποίηση στο notifybusiness. Σε αυτό το στάδιο ξεκινάμε τις εργασίες διαμόρφωσης του καταστήματος? Επειδή από ότι λέει ο Ν.4442/2016 η λειτουργία της επιχείρησης μπορεί να ξεκινήσει από την στιγμή της γνωστοποίησης, άρα από τη γνωστοποίηση και μετά μπορεί να έρθει η οποιαδήποτε υπηρεσία να ελέγξει αν έχουμε τα δικαιολογητικά? Επειδή σκεφτόμουν να 'τρέχαμε' για τα δικαιολογητικά παράλληλα με τις εργασίες. Προτείνετε πρώτα να συλλέξουμε Πρώτα μαζεύεις ολα τα δικαιολογητικά-εγκρίσεις και μετά να προχωράς με γνωστοποίηση
  3. Δεν καταθέτουμε πουθενα τίποτε, απλά τα διατηρούμε όλα στον χώρο του καταστήματος για όταν θα έρθει ο έλεγχος? Ναι
  4. Ο χώρος αποτελείται από 3 ισόγεια μαγαζιά, παρασκευαστήριο μπορεί να εγκατασταθεί σε χρήση καταστήματος Ναι και δεν μπορεί σε χρήση αποθήκης?
  5. Από τη Διευ/νση Υγείας της περιφέρειας χρειαζόμαστε κάποια έγκριση ή απλώς πρέπει να διαμορφώσουμε το χώρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829 και να έχουμε τα δικαιολογητικά που απαιτεί η ίδια απόφαση? Το υγειονομικό θα περάσει για έλεγχο (αφού κάνεις τη γνωστοποίηση) για να δει αν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της ΥΑ που αναφέρεις. Έχω απορίες και σε αυτά (wc, υγραέριο, υγιεινολόγος κλπ.) αλλά θα ψάξω σε ένα πιο συναφές thread.
  6. Ενεργητική πυροπροστασία (πιστοποιητικό) δεν χρειάζεται? Διαβασε τη ΚΥΑ 16228/2017 να δεις που ανήκεις
  7. Τέλος σε περίπτωση που θέλουμε να πουλάμε καφέ και τυροπιτοειδή μόνο σε διερχόμενους τι άλλο χρειάζεται? Δεν θυμάμαι τι πως γίνεται, ας πει άλλος σύνάδελφος

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

και εδω απο τον γεωργιο

 

υγ

οπότε,

με βαση τα οσα ειπαν ο dib  και ο γεωργιος

[τις καλημερες μου]

ελπίζω οτι συντομα θα κανουμε ενα τεστ  ...γευσιγνωσιας...🙂

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

@dib ευχαριστώ (+1)

6. Είμαι <1000τμ και <200kg υγραέριο, Κατηγορία χαμηλού κινδύνου (Α). Άρα απαλλάσσομαι από Μελέτη ενεργητικής, Συνοπτική μελέτη αποθήκευσης υγραερίου και Πιστοποιητικό ενεργητικής, σωστά? Τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που οφείλουμε να έχουμε είναι αυτά της Π.Δ.8-2016 εφόσον το κτίριο είναι υφιστάμενο? Ρωτάω γιατί στο πινακάκι λέει πως είναι για καταστήματα.

  • Θεωρητικό πληθυσμό υπολογίζω από Πίνακα 1 της πυροσβεστικής διάταξης?
  • Εφόσον είναι μόνο ισόγειο θέλει μια έξοδο κινδύνου πλάτους 0,80m? Μπορεί αυτή να είναι και η κύρια είσοδος-έξοδος?
  • Πρέπει να φαίνεται η όδευση διαφυγής στο σχέδιο που τηρείται στο χώρο?
  • Εφόσον είναι μόνο ισόγειο θέλει 1 Exit χωρίς βελάκια για την όδευση σωστά? Exit μπαίνει και στην κεντρική πόρτα του καταστήματος?
  • Τηρούμε τα προληπτικά του Άρθρου 6? (no smoking κλπ)
  • 2 πυροσβεστήρες, παίζει ρόλο το που θα τους δείξω στην κάτοψη?
  • Όταν λέμε απλό υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο εννοούμε φωλιά σε αναμονή ύδρευσης, σωστά? Το μήκος του εύκαμπτου πόσο πρέπει να είναι 20-25? Προβλέπεται η εγκατάσταση αποσκληρυντή πριν την ΠΦ (βλ.φωτο)?
  • Το Σύστημα τοπικής κατάσβεσης είναι άσχετο από το υγραέριο σωστά? Εννοώ είναι απαραίτητο όπου υπάρχει χοάνη? (πυροσβεστική διάταξη υπ’ αριθµ. 15/2014).
  • Από άποψη πυροπροστασίας χρειάζεται κάτι άλλο για το υγραέριο?
  • Το Σύστημα ανίχνευσης και διακοπής υγραερίου με ηλεκτροβάνα είναι απαίτηση πυροπροστασίας?

Για τα 7. που ρωτάω πάνω, στην Αριθμ. οικ. 16228 Άρθρο 11 λέει πως απλώς απαιτείται μια επιπλέον Γνωστοποίηση (Παράρτημα Ε).

 

20201108_133056 (1).jpg

Edited by persepolis88
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.