Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ετεροχρονισμός ηλεκτρικών φορτίων


Recommended Posts

συνάδελφοι

 

είναι λογικό οι πιο νέοι να ρωτάτε τι συντελεστή ταυτοχρονισμού να χρησιμοποιήσω και λοιπά αλλά όπως σωστά είπε κάποιος όλα αυτά είναι ΜΟΝΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ.

 

Η πιο ασφαλής και σίγουρη και τελικά η πιο ορθή επιλογή είναι να εξετάζεις την κάθε περίπτωση ξεχριστά. Μετά απο εμπειρία 14 χρόνων σας λέω το εξής. Υπάρχουν ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (π.χ. κτίριο γραφείων τράπεζας) όπου ο συντελεστής ταυτοχρονισμού ειναι σχεδόν 0.9. Διότι όλα τα φώτα είναι συνεχώς αναμένα, όλοι οι υπολογιστές (άντε το 90%) είναι συνεχώς σε λειτουργία και το μόνο που αλλάζει είναι ο ταυτοχρονισμός των φορτίων απο κάτι εκτυπωτές, φωτοτυπικά κλπ.

 

Αντιθέτως σε μια κατοικία (λαμβάνοντας κάθε ρευματοδότη περίπου στα 0.5Α ήτοι 110W) ο συντελεστής αυτός πέφτει συχνά και κάτω από το 0.5 !

 

Επίσης όταν έχουμε πολύ μεγάλα φορτία, όπως ηλ. κουζίνα για κατοικίες ΤΑ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕ απο τον συνολική εκτίμηση του συντελεστή ταυτοχρονισμού και τα αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά. Ενας τρόπος (ανάμεσα στους πολλούς) είναι ο εξής - απλό παράδειγμα :

 

Εγκατάσταση :

10 λαμπτήρες (φωτισμός) των 60W

2 TV, 150W

1 PC, 300W (αν είστε παιχνιδάδες βάλτε κάτι παραπάνω)

10 ρευματοδότες, 110W έκαστος

1 τοστέρια , 1200W

1 καφετιέρα, 500W

λοιπά φορτία , 200W

ηλεκτρική κουζίνα 2.5 kW (ετεροχρονισμένη)

ηλ. θερμοσίφωνας 3 kW

 

αθροίζουμε την εγκατάσταση πλην κουζινα και θερμοσίφωνα.

 

Εγκατάση : 3900 W

θεωρούμε ταυτοχρονισμό 0.5 ήτοι 2000W

 

Koυζίνα και θερμοσίφωνας υπάρχει περίπτωση θα δουλέψουν μαζί ?

ΟΧΙ τότε προσθέτουμε το ένα εκ των 2 (ηλ. θερμ.) ήτοι 2000+3000 = 5000W

NAI τότε, ΑΝ τα φορτία μας θα ήταν σε ταυτόχρονη λειτουργία μεγαλύτερη από 1-2 ώρες (δεν θυμάμαι τι προβλέπουν τα πρότυπα αντοχής καλωδίων), τότε θα έπρεπε να προσθέσουμε και τα 2 φορτία μαζί, δηλ. η αναμενόμενη ζήτηση θα ήταν 2000W+3000W+2500W = 7500W.

 

αυτό όμως δεν συμβαίνει όπως σωστά είπε κάποιος πριν διότι ο θερμοσίφωνας θα κόψει από θερμοστάτη μετά 15 λεπτα περίπου. Άρα η φόρτιση του καλωδίου θα μειωθεί.

 

Με το παραπάνω πρόχειο παράδειγμα , θέλω να σας πω ότι πρέπει να ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΕ την εγκατάση κάθε φορά ως μηχανικοί, όταν το κάνετε αυτό, θα βάλετε στην αποθήκη τα βιβλία και τους πίνακες με τους εν λόγω συντελεστές και θα ξέρετε και ΓΙΑΤΙ κάνατε αυτές τις θεωρήσεις κάθε φορά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φιλε Γιωργο, θεωρω την αποψη σου πολυ σωστη. (...αν ειχε πληκτρο Like θα το παταγα ;) )

Θεωρω οτι η σωστη αντιληψη της αναγκης του εκαστοτε πελατη οδηγει σε σωστο αποτελεσμα.

Link to comment
Share on other sites

αθροίζουμε την εγκατάσταση πλην κουζινα και θερμοσίφωνα.

Εγκατάση : 3900 W

θεωρούμε ταυτοχρονισμό 0.5 ήτοι 2000W...

...ΑΝ τα φορτία μας θα ήταν σε ταυτόχρονη λειτουργία μεγαλύτερη από 1-2 ώρες (δεν θυμάμαι τι προβλέπουν τα πρότυπα αντοχής καλωδίων), τότε θα έπρεπε να προσθέσουμε και τα 2 φορτία μαζί, δηλ. η αναμενόμενη ζήτηση θα ήταν 2000W+3000W+2500W = 7500W.

Ουσιαστικά αυτό που κάνεις είναι ότι θεωρείς σ.ε.:

0,4 για κουζίνα (6.000x0,4=2.500),

0,5 για τα υπόλοιπα φορτία (3.900x0,5=2.000)

και εξαρτάται για το θερμοσίφωνα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ο συντελεστής ταυτοχρονισμού στην περίπτωση μιας ομάδας όμοιων καταναλωτών δίνει το ποσοστό των καταναλώσεων που θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα με το μεγαλύτερό τους φορτίο. Σε περίπτωση ανόμοιων καταναλώσεων λαμβάνουμε το συνολικό μέγιστο φορτίο των καταναλώσεων, οπότε ο συντελεστής ταυτοχρονισμού μας δίνει το ποσοστό από το συνολικό μέγιστο φορτίο που θα απορροφάται.

 

Για παράδειγμα, συντελεστής ταυτοχρονισμού 0,5 σε μια ομάδα όμοιων συσκευών έχει την έννοια ότι το 50% των συσκευών θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα με το μεγαλύτερό τους φορτίο. Εάν οι συσκευές έχουν διαφορετικές ισχείς, το 0,5 έχει την έννοια ότι ως μέγιστη απορροφούμενη ισχύς των συσκευών υπολογίζεται το 50% του συνολικού μέγιστου φορτίου των συσκευών.

 

Για την κουζίνα δίνει έναν σ.τ. 0,7, αλλά τονίζει ότι είναι ενδεικτικές οι τιμές που δίνει. Τονίζει ότι η τιμή του παίρνεται ανάλογα με την χρήση της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Πιστεύω και γω ότι εδώ πρέπει να βάλουμε την κρίση μας και να σκεφτούμε ΤΙ απαιτήσεις θα έχει ο πελάτης μας από την εγκατάσταση!

 

Πληροφορίες από: ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΤΕΕ Β' ΚΥΚΛΟΥ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Φιλε Γιωργο, θεωρω την αποψη σου πολυ σωστη. (...αν ειχε πληκτρο Like θα το παταγα ;) )

Θεωρω οτι η σωστη αντιληψη της αναγκης του εκαστοτε πελατη οδηγει σε σωστο αποτελεσμα.

 

Έχει "Like" και "Unline". Είναι τα δύο βελάκια κάτω δεξιά στο post. Το πράσινο είναι για like, το κόκκινο για unlike. Η αξιολόγηση φαίνετια στο προφίλ του κάθε χρήστη :smile:

 

(είμαι λίγο off topic αλλά νομίζω είναι χρήσιμο να ξέρουμε τις λειτουργίες του site).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

Επαναφέρω το συγκεκριμένο διότι ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει, τελικά, κάποιος πίνακας με τους συντελεστές ετεροχρονισμού που επιλέγουμε.

Διάβασα αναλυτικά το παρόν θέμα και όλες τις προσεγγίσεις περί εμπειρίας, εκτίμησης κτλ, αλλά αναρωτιέμαι εάν υπάρχει και συγκεκριμένος, προτεινόμενος έστω, πίνακας συντελεστών ετεροχρονισμού.

Link to comment
Share on other sites

Το σχεδιαστικό πρόγραμμα που χρησιμοποιώ έχει πινακάκι με τους συντελεστές ταυτοχρονισμού.

Αλλά και πάλι είναι ένας μπούσουλας που μπορείς να το διαμορφώσεις και τις απαιτήσεις της μελέτης σου. 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε και το δικό μου έχει ένα αντίστοιχο πινακάκι, αλλά αναφέρει μόνο φωτισμό και πρίζες, ενώ σε άλλα φορτία όπως πχ κουζίνα έχει συντελεστή 1.

Έχοντας κάνει έναν αρκετά σημαντικό αριθμό μελετών με το πρόγραμμα αυτό, εάν δεν ορίσω το πολύ 0.3 -0.4 σε όλα τα φορτία, βγαίνουν τιμές παροχής και γενικής ασφάλειας υπερβολικές.....

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.