Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θεώρηση όρων δόμησης σε οικισμό προ '23


Recommended Posts

Καλημέρα.

Είμαι πολύ νέα υπάλληλος σε πολεοδομία και έχω το εξής ερώτημα.

Μου έχει κατατεθεί τοπογραφικό (με αμοιβές) για θεώρηση όρων δόμησης σε οικισμό μη οριοθετημένο (προ '23)

Το τοπογραφικό διάγραμμα εκτός των άλλων δεν θα πρέπει να είναι και στο ΕΓΣΑ'87?

Ως υπηρεσία δεν έχω το δικαίωμα να το ζητήσω γιατί ρητά δεν βρίσκω να υπαγορεύεται κάτι τέτοιο?

Πέραν της αυτοψίας που θα πρέπει να γίνει (για να διαπιστωθεί εάν είναι εντός ή εκτός των ορίων του οικισμού), τι άλλο από την εμπειρία σας θα πρέπει να προσέξω ή πού θα μπορούσα να διαβάσω περισσότερα?

Ρωτώ και τους παλιότερους συναδέλφους αλλά οι απόψεις σε ορισμένα θέματα διίστανται.

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση στην ερώτηση :

α) Είναι υποχρεωτικό στην περίπτωση θεώρησης όρων δόμησης η πολεοδομία να ελέγχει αν κατατέθηκαν οι νόμιμες αμοιβές;

β) Η θεώρηση όρων δόμησης έχει νόημα σε οικισμούς προ 23 (ή τέλος πάντων όπυ δεν είναι σαφώς ορισμένα τα όρια και απαιτείται αυτοψία) ή οπουδήποτε;

γ) Το τοπογραφικό αναγράφει τους όρους δόμησης βάσει του συντάξαντος μηχανικού και η πολεοδομία θεωρεί (δηλ. σφραγίζει "θεωρήθηκε" το τοπογραφικό) ή το τοπογραφικό δεν αναγράφει τίποτα και η πολεοδομία απαντάει με έγγραφο ότι εκει βάσει του τάδε τοπογραφικού ισχύουν τα τάδε τάδε...

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Τοπογραφικό Διάγραμμα για οικισμούς προυφισταμένους του 1923 χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο

1. Σφραγίδα Μηχανικού

2. πλήρη ημερομηνία σύνταξης (π.χ 21-05-2011)

3.προσανατολισμό - Βορράς με ακρίβεια

4.κλίμακα

5. στοιχεία εργοδότη

6.θέση γεωτεμαχίου (περιοχή-Δήμος ή Κοινότητα)

7. σκοπός για τον οποίο συντάσσεται

8. υπεύθυνη δήλωση του 651/1977

 

Δεν είναι απαραίτητο να είναι ενταγμένο σε ΕΓΣΑ-87 ( κατα την γνώμη μου κακώς)

πρέπει να αναφέρεται η απόφαση Νομάρχη με την οποία καθορίσθηκε ο οικισμός ως προυφιστάμενος του 1923

καλό είναι να υπάρχει οδοπορικό σκαρίφημα ή απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ με το όριο του οικισμού και την θέση του γεωτεμαχίου

όταν κατατίθεται σε υπηρεσία τοπογραφικό διάγραμμα γιά έλεγχο ή θεώρηση οι νόμιμες αμοιβές είναι υποχρεωτικές (κατα την γνώμη μου θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές σε κάθε περίπτωση σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος)

οι όροι δόμησης αναγράφονται απο τον συντάξαντα και θεωρούνται απο την υπηρεσία

μην έχουμε την απαίτηση να το ξανασχεδιάσουν οι συνάδελφοι υπάλληλοι των πολεοδομικών υπηρεσιών

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Χρησιμοποιώ αυτό το νήμα για μια δικιά μου ερώτηση σχετικά με τη θεώρηση όρων δόμησης σε τοπογραφικό εντός οικισμού προ 23.

 

Σε αγροτεμάχιο που τέμνεται από όριο οικισμού προ 23 υπάρχει κτίριο κατοικίας και ο ιδιοκτήτης θέλει έγγραφη απάντηση από την υπηρεσία σχετικά με το υπόλοιπο δόμησης και κάλυψης που έχει η έκτασή του πριν προχωρήσει σε έκδοση Ο.Α. νέου κτιρίου στην ίδια έκταση.

 

Κάποιες ερωτήσεις λοιπόν ως προς το διαδικαστικό :

1. Συντάσσοντας το τοπογραφικό και καταθέτοντάς το για θεώρηση όρων δόμησης, θεωρούνται επί του τοπογραφικού τα πολεοδομικά μεγέθη που θα αναφέρω ως συντάξας ή λαμβάνω γενική απάντηση ότι στη περιοχή ισχύουν οι όροι δόμησης βάσει του "τάδε" Π.Δ. και η ορθότητα των υπολογισμών είναι δική μου υπόθεση?

2. Πραγματοποιείται αυτοψία από την υπηρεσία? Εάν ναι, η αυτοψία αφορά τη θέση της έκτασης ως προς τα όρια του οικισμού ή υπάρχει και πολεοδομικός έλεγχος νομιμότητας του υφιστάμενου κτιρίου?

(3. Αγροτεμάχιο εν μέρει εντός οικισμού λέγεται αγροτεμάχιο ή οικόπεδο? Ποιό είναι το -τυπικά- σωστό?)

 

Ως προς το 2. και για να σας προλάβω, ναι, υπάρχουν αυθαιρεσίες αδήλωτες οι οποίες μελλοντικά θα νομιμοποιηθούν (κυρίως εάν προχωρήσουμε σε έκδοση Ο.Α.), ωστόσο καλό είναι κανείς να είναι προετοιμασμένος.

 

Ευχαριστώ!

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

@ yian

Για να μην τρελλαινόμαστε

Η απαίτηση του ιδιοκτήτη είναι χωρίς νόημα. Αφού η Υπηρεσία θα θεωρήσει το τοπογραφικό με τους δικούς σου υπολογισμούς, τι αξία έχει η απάντησή της?

Εδώ δεν ελέγχονται πλέον οι μελέτες.

Και τελικά, τι ρόλο παίζουμε εμείς? Του διεκπεραιωτή εγγράφων? Μήπως εμείς οι ίδιοι υποβαθμίζουμε το ρόλο μας?

Εξήγησέ του το αυτό, κι αν δεν το καταλαβαίνει, προχώρα.

Προφανώς και δεν θα κάνουν αυτοψία, εκτός κι αν "ψυλλιαστούν" αυθαιρεσία και τρέξουν για το παραδάκι.

Αυτοψία γίνεται μόνο στην περίπτωση που θα ζητήσεις βεβαίωση για εντός οικισμού.

 

Για το 3 : Γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου και οικισμού λέγεται γήπεδο. Τα υπόλοιπα, οικόπεδα. Για το εν μέρει εντός κι εν μέρει εκτός, δεν υπαρχει ονομασία. Πές το γεωτεμάχιο (κατα πως λέει και το Κτηματολόγιο) και είσαι μέσα.

 

... συνέχεια

Εξήγησε στον ιδιοκτήτη, ότι αν υποβάλλεις τοπογραφικό χωρίς τα αυθαίρετα, έχεις υποπέσει σε φάουλ, και η απάντηση της Πολεοδομίας δεν θα έχει καμμία ισχύ αν κάποια στιγμή ανακαλυφθεί η λαθροχειρία. Ίσως έτσι τον πείσεις να σε εμπιστευθεί.

 

καλή τύχη

 

 

Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία".

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

DIMITRIS80

Edited by DIMITRIS80
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου!

Σχετικά με την αποτύπωση ο ιδιοκτήτης έχει ενημερωθεί ότι τοπογραφικό δεν φεύγει από το γραφείο μου με κοπτοραπτικές ως προς την αποτύπωση, θα αποτυπωθούν τα πάντα, νόμιμα και μη. Σε αυτό συμφωνεί αλλά ταυτόχρονα αυτό εγείρει και το ερώτημα εάν η αυτοψίας της υπηρεσίας σταματά στα όρια του οικισμού ή προχωρά και στα υφιστάμενα κτίρια.

 

Αυτό (που εν μέρει το θέλω και εγώ για δική μου εξασφάλιση) είναι η θεώρηση των όρων δόμησης για το εντός οικισμού τμήμα του γεωτεμαχίου ώστε να συζητήσουμε σε σοβαρή βάση της προοπτικές έκδοσης Ο.Α. έως εξάντλησης του Σ.Δ.

Link to comment
Share on other sites

@ yian

Γιατί αυτή η ανασφάλεια, και η εξάρτηση από την υπηρεσία?

Με κάτι τέτοια, δίνουμε το δικαίωμα σε κάθε προβληματικό υπάλληλο να το παίζει δερβέναγας.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Εφαρμόζεις τη νομοθεσία (ΠΔ/2-3-81 ΦΕΚ-138/Δ/13-3-81 - άρθρο 7), ή ό,τι άλλο ισχύει σσξση

Ως προς το οικόπεδο, εντός οικισμού είναι όσο κόβει το όριο του οικισμού, το υπόλοιπο είναι εκτός.

Θα εφαρμόσεις τους όρους δόμησης για το εμβαδόν που είναι εντός οικισμού, ενώ το κτίριο μπορεί να τοποθετηθεί και στο εκτός οικισμού τμήμα, με την προϋπόθεση να τηρούνται οι πλάγιες αποστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δίκιο έχεις και ευτυχώς οι καλοί συνάδερφοι του φόρουμ μου έχουν δώσει όλο το απαραίτητο υλικό για περιπτώσεις εκτάσεων που τέμνονται από όρια οικισμού, ανταλλαγές εμβαδόν, χωροθέτηση κτισμάτων κτλ.

 

Η ανασφάλεια που ανέφερα προέρχεται από ενα σκαρίφημα της πλάκας που συνοδεύει την οριοθέτηση του οικισμού, η ΥΔΟΜ (προφορικά) σηκώνει τα χέρια ψηλά ως προς το που είναι πραγματικά το όριο, και εγώ λέω να τους πιέσω εγγράφως αυτή τη φορά για να προστατεύσω τη δουλειά μου από τη στιγμή που η υπηρεσία δεν έχει στοιχεία ώστε να κάνω μια ολοκληρωμένη και βάσιμη μελέτη.

Με αυτά τα δεδομένα νομίζω έχω κάποιο ελαφρυντικό, σωστά?

 

Σε ευχαριστώ και πάλι!

Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να ορίσεις το όριο του οικισμού, είναι να αποτυπώσεις (με gps) τις κορυφές-οικοδομές που αναγράφονται στο σκαρίφημα (προσοχή!! να φαίνονται οι σφραγίδες, αλλιώς δεν είναι έγκυρο), ή ακόμη καλύτερα να αγνοήσεις το σκαρίφημα, και να πας με την περιγραφή των κορυφών που υπάρχει στην απόφ. Νομάρχη (υπάρχει στο ΦΕΚ έγκρισης των ορίων του οικισμού). Αν το καταφέρεις αυτό, δεν έχεις ανάγκη καμμία υπηρεσία.

Στην πολεοδομία θα απευθυνθείς αφού εξαντλήσεις τα παραπάνω και δεν βγάλεις άκρη, ζητώντας τους να σου δώσουν βεβαίωση για το εντός οικισμού κομμάτι. ΠΡΟΣΟΧΗ ομως μη σε βάλουν να κάνεις δήλωση του 651/77 πάνω στο τοπογραφικό και μετά σου δώσουν βεβαίωση "...σύμφωνα με την δήλωση του μηχανικού" .

Και γενικά να ξέρεις πως, στις βεβαιώσεις, αυτοί είναι υπεύθυνοι για το εντός-εκτός, ενώ για την αρτιότητα-οικοδομησιμότητα είμαστε μόνο εμείς.

Edited by tetris
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Στην πολεοδομία θα απευθυνθείς αφού εξαντλήσεις τα παραπάνω και δεν βγάλεις άκρη, ζητώντας τους να σου δώσουν βεβαίωση για το εντός οικισμού κομμάτι. ΠΡΟΣΟΧΗ ομως μη σε βάλουν να κάνεις δήλωση του 651/77 πάνω στο τοπογραφικό και μετά σου δώσουν βεβαίωση "...σύμφωνα με την δήλωση του μηχανικού" .

Και γενικά να ξέρεις πως, στις βεβαιώσεις, αυτοί είναι υπεύθυνοι για το εντός-εκτός, ενώ για την αρτιότητα-οικοδομησιμότητα είμαστε μόνο εμείς.

Εδώ ακριβώς είμαστε. Συνεπώς καταθέτω δίχως δήλωση 651 και περιμένω την απάντησή τους για να την συμπληρώσω σε δεύτερο χρόνο.

Απορία της στιγμής, αυτο το αίτημα βαφτίζεται "θεώρηση όρων δόμησης" ή κάπως αλλιώς?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.