Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Total Station Trimble M3 II:γνώμες-απόψεις.


Recommended Posts

όποιος έχει δουλέψει με το συγκεκριμένο μηχάνημα ή γενικά με trimble θα ήθελα την άποψή του.

 

με ενδιαφέρει η ικανότητα μέτρησης σε δύσκολα σημεία(φυλλωσιες)

η ταχύτητα μέτρησης

γενικά την εμπειρία σας γιατί δεν το έχω δουλέψει καθόλου

 

εκ πρώτης άποψης μου φάνηκε αρκετά καλό

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Χρήστο,

δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο μηχάνημα αλλά τις φοβάμαι τις άτιμες τις φυλλωσιές και αποτυπώνω μόνο με πρίσμα όταν δε μπορώ να κάνω τομές/επεκτάσεις με το λέιζερ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βασικά είναι το ΝΙΚΟΝ NIVO 2C σε λίγο διαφορετικό "αμάξωμα". Όλα είναι ΝΙΚΟΝ.... οπτικά, μηχανικά. Λίγο το λογισμικό είναι λίγο διαφορετικό: Λιγότερα προγράμματα (της οδοποιίας) και μια διαφορά του είναι ότι έχει αλφαριθμητικό πληκτρολόγιο στο πλάι της οθόνης ενώ το NIVO το έχει εμφανιζόμενο στην οθόνη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις

@agior

γιώργο για μέτρηση με πρίσμα μιλάω και εγώ αν είναι γρήγορη

 

@grtopo

νομίζω δουλεύεις με nikon

οι εντυπώσεις σου καλές?

Link to comment
Share on other sites

Το Μ3 της Trimble είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στη κατηγορία του

 

Επίσης τα παιδιά της Geotech (επίσημος αντιπρόσωπος) της Trimble στην Ελλάδα , προσφέρουν οποιαδήποτε στιγμή άψογη τηλεφωνική υποστήριξη και δίνουν λύσεις σε όλα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@chrisven: Για μένα .... οι καλύτερες!! Είναι από τα καλύτερα όργανα της αγοράς τα ΝΙΚΟΝ.

Αυτό όμως εκφράζει τον υποκειμενισμό μου.

Για να μη κατηγορηθώ όμως και για προώθηση πωλήσεων θα έλεγα ότι σίγουρα ΔΕ μπορώ να εκμηδενίσω τη ποιότητα και των υπολοίπων εταιρειών. Η κάθε εταιρεία από τις μεγάλες όπως Leica, Topcon, Sokkia, Trimble-Nikon (γιατί είναι συνενωμένες πλέον) έχει βγάλει τελευταία ΑΞΙΟΛΟΓΑ όργανα.

Το θέμα είναι ο κάθε ένας υποψήφιος αγοραστής να κάνει τη δική του έρευνα αγοράς ώστε να σταθμίσει τα υπερ και τα κατά στις δυνατότητες του οργάνου, καθώς και τη σχέση "αξία / τιμή" για τις εργασίες που θέλει να εκτελέσει κι αν οι αμοιβές από αυτές τις εργασίες δικαιολογούν την αγορά ενός ΑΚΡΙΒΟΥ total station.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Φίλοι, επαναφέρω το θέμα του σταθμού Trimble M3. Θέλω και γω να αγοράσω τώρα σταθμό και είμαι ανάμεσα στο Μ3 και στο ΤS02 της Leica. Κυμαίνονται στις ίδιες τιμές όμως η Trimble σου προσφέρει ένα πολύ πιο πλούσιο πακέτο, από παρελκόμενα, λογισμικά, windows, εγγύηση και κατά τη γνώμη μου καλύτερη συμπεριφορά και εξυπηρέτηση, ενδεχομένως όμως ελαφρώς μικρότερη ποιότητα και ταχύτητα στις μετρήσεις.

Επειδή δεν έχω την εμπειρία να τα αξιολογήσω όλα αυτά θα ήθελα τη γνώμη των παλιότερων και ιδιαίτερα των χρηστών σταθμών της Trimble να με βοηθήσουν. Αξίζει αυτό το πιο ολοκληρωμένο πακέτο ή είναι προτιμότερο να εμπιστευτεί κάποιος το όνομα της Leica. Θα ήθελα επίσης γνώμες για την εξυπηρέτηση και service της Leica αλλά και για τα παρελκόμενα που προσφέρει η Trimble (εννοώ ποιότητα και ευκολία στη χρήση).

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου, μιλάς για τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου....

Σε γενικές γραμμές και τα δύο όργανα είναι πάρα πολύ καλά.

Θέμα με την χρηστικότητα και την αξιοπιστία των σταθμών της trimble ΔΕΝ υπάρχει.

Ομοίως θέμα με την αξιοπιστία της leica ΔΕΝ υπάρχει....

Ολα τα όργανα αυτής της κατηγορίας λίγο ως πολύ κάνουν τα ίδια πράγματα και διαφέρουν στα σημεία μόνο!!

ΚΑΙ οι δύο εταιρείες είναι από τις πιο αξιόπιστες στο χώρο και τα service τους ακόλουθα του ονόματος!!

 

Άρα αυτό που έχεις να σταθμίσεις είναι με αυτά που έχεις στη τσέπη σου, αυτές τις εποχές, ΤΙ περισσότερο μπορείς να πάρεις!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ολίγον άσχετο με το Μ3, ή μήπως όχι?..λίγη εταιρική ιστορία...

 

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες μας έχουν μπερδέψει λίγο.

Αυτή την στιγμή ο ποιο "καθαρός" όμιλος φαίνεται να είναι η Hexagon group (με την Leica, η οποία είχε αποροφήσει ήδη την Wild και την Geomax, η οποία παράγει προϊόντα προηγούμενης γενιάς της Leica με άλλα χρώματα και brand name).

 

Η Trimble, ξεκίνησε ως εταιρεία που ασχολούνταν μόνο με GPS.

Με αρχιμηχανικό τότε τον Ινδό guru των GNSS, Javad Ashjee, ο οποίος στη συνέχεια πήγε και ''έστησε'' το GNSS τμήμα της Topcon, μετά ίδρυσε την Ashtech με κάποιους επενδυτές, και στη συνέχεια όταν έγινε η συγχώνευσή της με τις Thales (Γαλλικη εταιρία αεροναυπηγικής και αεροδιαστημικής κατά βάση) & Magellan, ξεκίνησε την JAVAD.

Επειδή η Trimble δεν έπαιζε στο κομμάτι του conventional surveying, εξαγόρασε την επίσης αμερικανική Spectra precision.

Αυτή με την σειρά της, είχε εξαγοράσει την σουηδική Geodimeter (AGA Geotronics, πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μέτρηση αποστάσεων από το '50), η οποία κατασκεύαζε high end σταθμούς (τελευταία σειρά η 600), η οποία είχε βγάλει στην αγορά servo και robotic από το 1995, και την Zeiss η οποία με την σειρά Elta κάλυπτε το entry level.

'Ετσι λοιπόν, η σειρά 5600 της Trimble που τάραξε τα νερά, ήταν η σειρά 6000 της Geodimeter με αλλαγή χρωμάτων από το βαθύ πορτοκαλί στο κίτρινο-γκρι.

 

Η Nikon τώρα έχει κάνει νομίζω ένα joint venture με την Trimble και πλέον τα προϊόντα θα αρχίζουν να μοιάζουν όλο και ποιο πολύ.

Υπάρχει επίσης η συνεργασία μεταξύ Nikon-Spectra precision-Trimble με αποτέλεσμα το Μ3 να είναι το Nivo σε διαφορετικό αμάξωμα ενώ τα Focus της Spectra, τα μεν entry level να είναι Nivo μπλε χρώματος, το δε servo να είναι Geodimeter 600 ή Trimble 5600, επίσης σε μπλε χρώμα. H δε Spectra με τους δέκτες Epoch (που στηρίζονται στην τεχνογνωσία της Trimble) έχει μπει και στην GNSS αγορά.

 

Η Topcon έχει κάνει joint venture με την Sokkia νομίζω οπότε αναμένουμε και εκεί εξελίξεις.

 

Στην ουσία λοιπόν, αυτήν τη στιγμή μιλάμε για 3-4 παίκτες στην παγκόσμια αγορά και τις ορδές των Κινέζων που ξεκίνησαν με αγορές συμβολαίων τεχνολογίας από τους μεγάλους παίκτες.

 

Ακόμη και το συνοδευτικό λογισμικό είναι περίπου ίδιο μεταξύ των ιδίων "ομίλων", ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που το λογισμικό τους στηρίζεται στο Carlson Survey.

 

Μεγάλη εισαγωγή για το συμπέρασμα λοιπόν...

 

Εντός των ιδίων "ομίλων" τα προϊόντα έχουν συνήθως λιγότερες διαφορές από αυτό που δικαιολογεί η τιμή τους.

Η παράδοση συνεχίζεται με την geodimeter-->trimble καθώς και την Leica να είναι σχετικά ποιο ακριβές από τους Ιάπωνες για αντίστοιχα προϊόντα, ενώ η spectra κινείται στο κάτω όριο τιμών συνήθως.

Αυτό που πρέπει κάποιος να εκτιμήσει τελικά, είναι σε ποια κατηγορία οργάνου πρέπει να ψαχτεί σύμφωνα με τις επαγγελματικές απαιτήσεις του και στην συνέχεια αν η διαφορά της τιμής μεταξύ των εταιριών δικαιολογείται από επιπλέον χαρακτηριστικά και αν η επιπλέον οικονομική επιβάρυνση αξίζει για το διεθνές brand name αλλά και για την υποστήριξη από τους εγχώριους αντιπροσώπους.

Έχω δουλέψει με Geodimeter, Nikon, Topcon, Leica, South, Ashtech.

Έχω ακούσει εντυπώσεις από φίλους για Focus, Sokkia.

 

Στην ίδια κατηγορία, τα όργανα κάνουν περίπου τα ίδια πράγματα.

Υπάρχουν μικροδιαφορές στο επιπλέον λογισμικό και μεγάλες διαφορές στην υποστήριξη και γνώση από τις τοπικές αντιπροσωπείες, οι οποίες διαφορές γίνονται σε περιτπώσεις ακόμη και χαοτικές στα GNSS συστήματα, ακόμη και μεταξύ αντιπροσώπων των ίδιων προϊόντων στην Ελλάδα.

 

Οι δύο εταιρείες που αναφέρεις πάντως, είναι από τις ποιο σοβαρές και αξιόπιστες, με γνώση και πραγματική υποστήριξη σε όλη την γκάμα των προϊόντων τους.

Και αυτό βέβαια πρέπει να το πληρώσεις λίγο παραπάνω....αρκεί να μπορείς και να είναι όσο παραπάνω πρέπει.

Εγώ π.χ. όταν αντιμετώπισα πρόβλημα με το Geodimeter που είχα, ενώ σαν όργανο ήταν ότι καλύτερο έχει πέσει στα χέρια μου, αποδοτικότατο και ανθεκτικότατο σε υπερβολικά σκληρές συνθήκες (έφαγε και 2-3 πτώσεις χωρίς να πάθει το παραμικρό τόσο εμφανισιακά αλλά κυρίως λειτουργικά), όταν χρειάστηκε μετά από πολλαααά χρόνια κάτι, δεν είχα την υποστήριξη που έπρεπε (την εποχή προ Trimble & Geotech) με αποτέλεσμα να είναι ποιο συμφέρουσα η αγορά νέου σταθμού από τον απαιτούμενο χρόνο επισκευής που θα έμενα χωρίς όργανο (και όχι από καθαυτό το κόστος της) γιατί το όργανο έπρεπε να παέι Γερμανία. Ήταν βέβαια η εποχή των συγχωνεύσεων παγκοσμίως που είχε φέρει και αλλαγές στην Ελληνική αγορά αλλά περίμενα κάτι καλύτερο....

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Φίλε geokastο, πιθανότα έχει δίκιο και η συζήτηση να είναι περισσότερο εταιρική απλά την εστίασα μεταξύ των 2 οργάνων επειδή σε αυτά έχω εστιάσει. Η αναδρομή που έκανες πολύ χρήσιμη για μένα που είμαι νέος και δεν έχω ζήσει την εξέλιξη του εξοπλισμού τόσα χρόνια.

 

Παρόλα αυτά επειδή έχω ακόμα ερωτήματα, και επειδή μικρές διαφορές στα τεχνικά χαρακτηριστικά μου δημιουργούν απορίες, όποιος μπορεί να βοηθήσει για το αν αυτά πρόκειται να με βοηθήσουν ή όχι ας απαντήσει.

Για παράδειγμα μου δημιουργεί ερωτήματα η διαφορά ακρίβεια στην οριζοντίωση: η Leica αναφέρει ότι είναι 1.5" με τετραπλό αντισταθμιστή ενώ η Trimble 3.5' με διπλό. Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτό τις μετρήσεις;

 

Δεν μπορώ να παραθέσω όποιο χαρακτηριστικό με προβληματίζει, είπα όμως γενικά ποιες διαφορές εντόπισα στο προηγούμενο μηνυμά μου. Οπότε, αν και στο τέλος εγω θα σταθμίσω τα υπέρ και τα κατά η γνώμη σας είναι ευπρόσδεκτη!

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.