Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φωτοβολταϊκά γιοκ ...


engineer84

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 20
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν πιστευω οτι το ΚΕΝΑΚ θα εχει "μελλον" με την εννοια πολλη δουλεια-εξοδα για λιγα χρηματα. Παντως στη Λαρισα εχω δει 5 εταιριες φωτοβολταικων προς το παρων και ετσι πιστευω οτι σε λιγοτερο απο 2 χρονια θα κορεστουν

Link to comment
Share on other sites

Στους Μηχανικούς που σου είπαν ότι σε 3 χρόνια θα κορεστεί το πράγμα με τα Φ/Β πες του ότι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, τα έργα θα γίνουν τμηματικά και όχι όλα μαζι.

Link to comment
Share on other sites

Αντιμετωπίζετε τα ΦΒ σαν κάτι που θα ζεί έτσι για πάντα... Λάθος νομίζω... Τα ΦΒ σε όποια μορφή εξελίσσονται με το χρόνο, θα είναι απλώς ένα στοιχείο των κατασκευών.

Σας θυμίζω πριν κάποια χρόνια τί σχεση είχε ο έλληνας με τη γυψοσανίδα... καμία!

Μετά, τα φορτηγά με γυψοσανίδες που κυκλοφορούσαν στο δρόμο, ήταν περισσότερα και από τα σχολικά!

Νομίζετε ότι έγινε κάτι τρομερό; Απλώς υπήρξε μια έξαρση και μετά η αγορά ισορρόπησε. Το ίδιο θα γίνει και με τα ΦΒ. Θα ασχοληθούν όλοι και μετά κάποιοι δεν θα έχουν δουλειά και θα προχωρήσουν σε κάτι άλλο. Η αγορά θα ισορροπήσει, τα ΦΒ μάλλον θα ενσωματωθούν στο κτίριο και θα αποτελούν αρχιτεκτονικό στοιχείο και πιθανώς όπως την εγκατάσταση Φ.Α. που είναι σήμερα υποχρεωτική, να μας βάζουν να κάνουμε και τη μελέτη των καλωδιώσεων ΦΒ (πού θα είναι οι πίνακες, μετρητές, μετατροπείς κλπ). Μακάρι δηλαδή για να μην έχουμε μετά καλωδιώσεις έξτρα.

Τα ΦΒ είναι πολύ νέα ακόμη για να συζητάμε την εξέλιξη αγνοώντας και το τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί και το ίδιο το υλικό...

Η νομοθεσία βέβαια πρέπει άμεσα να εξελιχτεί και να επιτρέπει στέγαστρα με ΦΒ, πέργολες κλπ στα δώματα αφού πραγματικά το να δεσμεύσεις τη ταράτσα σε μερικές περιπτώσεις είναι ανήκουστο... Εγώ για παράδειγμα δεν τη χρησιμοποιώ καθόλου, άλλοι όμως τη γεμίζουν γλάστρες, κάνουν και καμια γυφτο-κατασκευή με κεραμίδια και περνάνε το καλοκαίρι τους εκεί γιατί προφανώς δεν μπορούν να πάνε κάπου αλλού.

Δεν πρόκειται να σου δώσουν τη ταράτσα τους για λίγα ευρώ και μάλιστα για 25 χρόνια!

Link to comment
Share on other sites

το να δεσμεύσεις τη ταράτσα σε μερικές περιπτώσεις είναι ανήκουστο...

 

Επίσης στις νέες οικοδομές με ΚΕΝΑΚ με τόσα ηλικά δεν νομίζω πως μένει χώρος για τπτ άλλο. Οπότε ναι πρέπει να αφήσουν και αλλού φωτοβολταϊκά

Link to comment
Share on other sites

Την αγορά τη διαμορφώνουμε εμείς. Ξεκολλήστε από τη μιζέρια. Τα ΦΒ με feed in tariff κι αν πάψουν να υπάρχουν κανένα πρόβλημα. Έχετε ακουστά τα smart grids;

Link to comment
Share on other sites

Τα μικρά έργα (<=10 kW), καθώς και τα λοιπά έργα σε στέγες και δώματα επιχειρήσεων, θα κρατήσουν για πολύ καιρό ακόμα. Ας λάβουμε υπόψη και τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας που σιγά σιγά ξεπροβάλλουν και για τις οποίες η παραγόμενη ενέργεια από Φ/Β είναι μια πολύ συμφέρουσα πηγή ενέργειας, άρα και εσόδων για αυτές.

 

Τα μεγάλα έργα σε αγροτεμάχια ήδη έχουν κορεστεί. Σε πολλές περιοχές εδώ και 8 μήνες έχει άτυπα σταματήσει η εξέταση φακέλων ειδικά για τους ιδιώτες επενδυτές, που πολλοί είχαν ήδη το κεφάλαιο έτοιμο, αφού δόθηκε προτεραιότητα στους αγρότες και άτυπα στις μεγάλες εγκαταστάσεις (τάξεως MW). Για τους αγρότες, δεν έχω πολλά να πω, φιάσκο η όλη κατάσταση, πίστεψαν και οι άνθρωποι ότι τα Φ/Β είναι οι νέες επιδοτήσεις για βαμβάκι και συναφή κι ότι θα βάλουν το 100άρι (100 kW) και θα κάθονται για μια ζωή. Αλλά χωρίς λεφτά από δάνειο (πάει η ΑΤΕ) δε γίνεται τίποτα.

 

Οπότε για μένα οι μεγάλες Φ/Β εγκαταστάσεις ήταν το νέο χρηματιστήριο. Όπως ακριβώς έγινε και τότε, "υποσχέθηκαν" στους μικρούς ιδιώτες-παραγωγούς ένα καλό ετήσιο εισόδημα από τα Φ/Β, αλλά στην πραγματικότητα παίχτηκαν χοντρά λεφτά με τις μεγάλες εγκαταστάσεις και βγήκαν αυτές κερδισμένες, ενώ πολλοί από τους ιδιώτες επενδυτές ζημιωμένοι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.