Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νομοθεσία-Προδιαγραφές κατασκευής τραπεζικού ΑΤΜ


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα ήθελα επειγόντως να με διαφωτίσετε σχετικά με την κατασκευή-προσθήκη ενός ΑΤΜ, σε ένα υφιστάμενο ισόγειο κατάστημα.

Επειδή είμαι νέα μηχανικός και δεν έχω ξανασυναντήσει τέτοια περίπτωση, θα ήθελα να με βοηθήσετε σχετικά με την νομοθεσία, την διαδικασία του μηχανικού (τί είδους άδεια απαιτείται), και τις προδιαγραφές (min. διαστάσεις- εμβαδόν) όσον αφορά την κατασκεύη-προσθήκη ενός ΑΤΜ σε ένα υφιστάμενο ισόγειο κατάστημα, όπως αναφέρω και πιο πάνω.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων....

Link to comment
Share on other sites

Δουλειά της τράπεζας δεν είναι να το βάλει, δικιά της δεν είναι η επιχείρηση- που εν προκειμένω μπορεί να νοικιάζει ή και να έχει κάνει καποια σύμβση- τι θέλει? Θέλει και άδεια για να μπεί? Γιατί άμα το πει η τράπεζα

Link to comment
Share on other sites

Κάτι που δεν διευκρίνισα είναι ότι το κατάστημα προς το παρόν είναι άδειο, προς ενοικίαση (δηλ. δεν πρόκειται για κατάστημα κάποιας τραπέζης, όπου η ίδια προφανώς θα χειριστεί το θέμα), άπλα σε ένα μέρος του θα τοποθετηθεί το ΑΤΜ. Ενδεχομένως να μην χρειάζεται άδεια για το ΑΤΜ, όμως αλλάζει η κάτοψη και τα τετραγωνικά του καταστήματος και μπορεί να επηρεάσει την μελλοντική χρήση του, π.χ. αν γίνει φαρμακείο, κάτι που συζητάει ο ιδιοκτήτης (που απαιτείται άδεια από τον φαρμακευτικό σύλλογο και επομένως κατόψεις από μηχανικό).

Επομένως, σε περίπτωση που αναλαμβάνει η τράπεζα τα περί ΑΤΜ, τι γίνεται με το υπόλοιπο κατάστημα; Πρέπει ο ιδιοκτήτης να κάνει αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας ή έστω κάποια ενημέρωση φακέλου για να ανταποκρίνεται στην υφιστάμενη κατάσταση;

Link to comment
Share on other sites

Τράπεζα έχετε βρεί?

Σας είπε Οκ, θα σας βάλει ΑΤΜ?

 

__________________________________________________________________________

υγ: Γιατί άμα...πρώτα να βρείς την Τράπεζα.

ΟΚ, συγνώμη για το ύφος αλλά δεν καταλαβαίνω αν έχεις βρεί κάτι, κάποια τράπεζα που ενδιαφέρεται ή μιλάμε για κάτι τελείως...υποθετικό?

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω συμμετάσχει στη μελέτη-διαμόρφωση 5 τραπεζικών καταστημάτων έως τώρα, σου εφιστώ την προσοχή σου στα εξής:

 

1. Κύριο πρόβλημα σου αν διαμορφωθεί το κατάστημα ως Τράπεζα δεν είναι το ΑΤΜ, αλλά η επιθεώρηση εργασίας. Αυτή απαιτεί εκτός από όλα τα άλλα και Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας, το οποίο εκδίδεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

2. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σου εκδίδει το Πιστοποιητικό, αφού προσκομίσεις νέα μελέτη Πυρασφάλειας, με τους χώρους που έχεις διαμορφώσει ως Τραπεζικό Κατάστημα και αφού κάνει έλεγχο.

3. Θα πρέπει λοιπόν με βάση τα τετραγωνικά(*) του καταστήματος ως τράπεζα, να υπολογίσεις το θεωρητικό πληθυσμό σου.

4. Αν αυτός προκύπτει >των 50 ατόμων τότε το καταστημά σου θα πρέπει να έχει χρήση ως χώρος συνάθροισης κοινού.

5. Ελέγχεις τη χρήση λοιπόν όπως είναι τώρα βάση της υπάρχουσας οικοδομικής αδείας και αν θέλεις αλλαγή πρέπει να κάνεις αλλαγή στην Πολεοδομία.

6. Για τις εσωτερικές διαμορφώσεις θέλεις άδεια μικρής κλίμακας.

7. Για το ΑΤΜ δεν θέλεις κανενός είδους άδεια.

8. Πρόσεξε διότι απαιτούνται δύο έξοδοι διαφυγής σε διαφορετική κατεύθυνση η μία από την άλλη με άνοιγμα προς τα έξω.

9. Διάβασε το Π.Δ. 71/88

 

(*) Για το ποια τετραγωνικά πρέπει να βάλεις για την επιλογή του πληθυσμού είναι μαγκιά (ουσιαστικά έχεις τη δυνατότητα να εξειρέσεις κάποια μέτρα εκεί που είναι γραφεία κ.τ.λ.), οπότε μίλα με ένα καλό Μηχανολόγο.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Highlander, όπως σωστά προέβλεψες η τράπεζα που απευθύνθηκε ο πελάτης μου, δεν συμφώνησε, επομένως ίσως είναι περισσότερο δικό τους το θέμα.

Ilia, σ ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες συμβουλές σου, απλά δεν αναφερόμουν σε τραπεζικό κατάστημα, μπορεί να μην το εξήγησα καλά, αλλά σε ένα μικρο ισόγειο κατάστημα, που απλά ένα μέρος του μόνο (μια γωνία) θα χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση ενός ΑΤΜ. Το υπόλοιπο κατάστημα μπορεί να ενοικιαστεί ως κομμωτήριο για παράδειγμα. Θα τα έχω υπόψιν μου βέβαια τα όσα μας μοιράστηκες.

Σας ευχαριστώ και τους δυο για την ανταπόκρισή σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Καλησπέρα. Μου έτυχε παρόμοια περίπτωση, αλλά το ΑΤΜ συζητάγανε να το τοποθετήσουν στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, με την κατασκευή κάποιας βάσης ίσως και τοιχείου για να το εγκυβωτίσουν, από ότι μου είπε ο πελάτης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάει με μικρή κλίμακα ως προσωρινή κατασκευή ή επίσης δεν θέλει άδεια;

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω αν υπάρχει ειδική νομοθεσία για τις τράπεζες (δεν έχω δει κάτι)

αυτό που περιγράφεις (τοποθέτηση μηχανήματος σε βάση σε ακάλυπτο) δεν είναι προσωρινή κατασκευή (αυτές είναι για κοινόχρηστους) και θέλει κανονική άδεια

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Έχει ασχοληθεί κάποιος με εγκατάσταση ATM σε πρόσοψη καταστήματος ; Έχουμε κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς αδειοδότησης ;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.