Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ποιότητα σκυροδέματος από αποτελέσματα πυρηνοληψιών.


 

Recommended Posts

Καλησπέρα

 

Σχετικά με την εγκύκλιο Ε7-Ανάλυση θραύσης πυρήνων σκυροδέματος, μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που υπολογίζει την αντοχή των δοκιμίων. Συγκεκριμένα: Για 6 πυρήνες τα αποτελέσματα της αντοχής κύβου, από το εργαστήριο που ανέλαβε την ανάλυση είναι (ελάχιστα τροποποιημένα για προφανείς λόγους):

f1=20.4

f2=29.5

f3=13.5

f4=18.4

f5=21.3

f6=18.3

 

Ο μέσος όρος είναι 20,3 και η τυπική απόκλιση 5,31( ο μέσος όρος και η τυπική απόκλιση τα πραγματικά)

 

Η αντοχή των δοκιμίων αυτών είναι σύμφωνα με τον τύπο της εγκυκλίου:

 

fπ= μέση τιμή - 1,60 * τυπική απόκλιση = 20,3-1,60*5,31=11,8

 

Και πάει και το κατατάσει στο C8/10.. Πάμε καλά? Έτσι θα βγουν όλες οι οικοδομές άχρηστες? Γενικά μήπως υπάρχει και άλλο τυπολόγιο, από κανεπε ίσως η δεν ξέρω τι, ή αν ξέρετε την ισχύ της μεθόδου της εγκυκλίου αυτής..

Για μένα κάτω η κατάταξη κάτω από c12 με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μου φαίνεται υπερσυντηρητικό..

( Δε βαριέμαι να το ψάξω μόνος, δεν έχω χρόνο (σε 3 μερες αρχιζει εξεταστικη στο μεταπτυχιακο), το θέμα αφορά άλλο συνάδελφο αλλά το πόσταρα εγώ)

Link to comment
Share on other sites

Η οικοδομή πρεπει να ειναι του 75, άρα αντισεισμικός του 59, τα δοκίμα δεν ξέρω από που τα πήρανε, μάλλον από τους στύλους.

Αλλά έχει σημασία ? Ίσως και ναι να μου πεις..

Εγώ ρωτάω πάντως συγκεκριμένα σχετικά με τη χρησιμοποίηση του τύπου της εγκυκλίου αυτής, πότε ισχύει, σε ποιες περιπτώσεις και αν υπάρχει κάτι άλλο σχετικό για να χρησιμοποιήσεις, γιατί έτσι νομίζω ότι υποεκτιμάμε πάρα πολύ την υφιαστάμενη αντοχή και δουλειά δεν κάνουμε..

Link to comment
Share on other sites

Εχεις και 35 χρόνια σκλήρυνση δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και με ΚΑΝΕΠΕ βγάζεις το ίδιο. Η απόκλιση έχει λογική και εμπεριέχει πραγματικότητα. Εαν βάλω και τα 35 στο 8/10. Τώρα για να δούμε τα αίτια κοίτα κοκκομετρική και βρες το μέγιστο σκύρο εαν είναι μικρό έχεις πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Μά έχω αποτελέσματα αντοχής, τι σχέση έχει πόσα χρόνια είναι η οικοδομή? Δεν έχει. Άσε που η ηλικία δε σημαίνει αναγκαστικά μείωση της αντοχής, αλλά δεν έχει νόημα τώρα να το σκαλίσουμε. Απλώς τώρα δεν κάνω εικασίες για το ποια θα μπορούσε να ήταν η αντοχή. Σκέψου έχω 6 δοκίμια που η μέση αντοχή είναι στα 20, και το κατατάσσουμε στο C 8/10. Εκεί κολάω εγώ.. Για τα συγκεκριμένα δοκίμια αυτά, και όχι για άλλα 50 ίσως που θα μπορούσα να πάρω και να έβγαιναν είτε c12 είτε C30..

Link to comment
Share on other sites

koubecham

 

έχει διότι με τα χρόνια η αντοχή αυξάνει εαν υποθέσουμε οτι έχεις 20αρι μπορεί τα 7 να είναι λόγο σκλήρυνσης. Λοιπον ο κανόνας λεέι οτι επειδή δεν μπορείς να πάρεις άπειρα καρότα ή τουλάχιστον 81 δίνω βάρος στην απόκλιση. Εχει λογική.

Link to comment
Share on other sites

koubecham, το βάρος που λαμβάνει η τυπική απόκλιση έχει να κάνει με την αξιοπιστία της δειγματοληψίας. Μία σχετικά αναξιόπιστη δειγματοληψία (όπως τα καρότα) είναι λογικό να έχει μεγάλο συντελεστή για την τυπική απόκλιση. Ταυτόχρονα, επειδή ακριβώς είναι σχετικά αναξιόπιστη, έχει και μεγάλη τυπική απόκλιση...

 

Θέλει λίγη προσοχή στο πως γίνεται η δειγματοληψία (φυσικά στην περίπτωσή σου έγινε ήδη) και στο πως χρησιμοποιείται. Αν δηλαδή αποσκοπεί στην κατάταξη όλου του έργου σε κατηγορία, ή αν αποσκοπεί στον στατικό έλεγχο κρίσιμων στοιχείων...

 

Πάντως, γενικώς, η μέθοδος είναι αυτή που περιγράφεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.