Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
sundance

Ανελαστική ανάλυση - αστοχία πλαστικής άρθρωσης

Recommended Posts

εμεις διαστασιολογουμε για 3,5 φορες μικροτερο σεισμο.

 

αρα αστοχει η διατομη(0.0035 σκυροδεμα και 0.02 για χαλυβα) για 3,5 φορες μικροτερο σεισμο απο τον κανονικο.αυτο σημαινει οτι μετα συνεχιζει να καμπυλωνεται για αυξανομενη σεισμικη δυναμη ρα εχουμε και επιπλεον παραμορφωσεις απο τις ανω.αρα,για να βρουμε την καμπυλοτητα κατα την τελικη αστοχια τι παραμετρους θετουμε στις αντοχες των 2 υλικων?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημέρα sundance...η καμπυλότητα ισούται με την παραμόρφωση της ακραίας θλιβόμενης ίνας (σκυρόδεμα) ή της ακραίας εφελκυόμενης ίνας (κβ χάλυβα) πρός το βάθος της θλιβόμενης ζώνης. Άλλη είναι η καμπυλότητα σε κάθε μορφή αστοχίας (αστοχία σκυροδέματος ή χάλυβα) και βεβαίως εξαρτάται από το αξόνικό φορτίο άν πρόκειται για υποστύλωμα. Γενικά για τον προσδιορισμό της καμπυλότητας η σωστή λύση είναι με επαναληπτική διαδικασία στην εξίσωση ισορροπίας αξονικών φορτίων για την διατομή. Δηλαδή ...λυνεις την εξίσωση P=ΣFci +ΣFyi επαναληπτικά για το ύψος της θλιβόμενης ζώνης ( σέ όλες τις περιπτώσεις η παραμόρφωση των υλικών προσδιορίζεται με την παραδοχή επιπεδότητας των διατομών) και αφού το προσδιορίσεις παίρνεις ροπες ώς προς ένα σημείο (κατα προτίμηση το κβ του εφελκυόμενου χάλυβα και βρίσκεις την ροπή. Έτσι προσδιορίζεις την γνωστή καμπύλη Μ-φ. Για αυτά έχουν αναπτυχθεί και κλειστοί τύποι ,πχ

(Panagiotakos,T.B and. Fardis,M.N “Deformations of RC members at yielding and ultimate”. ACI Structural Journal, March-April 2001) .

Σου έχω και κάτι σχετικό...εδώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

δεν διευκρινησα οτι αναφερομουν σε δοκους.στα υποστυλωαματα υπαρχει αυξηση της θλιπτικης αντοχης του σκυροδεματος λογω περισφιγξης.με τις δοκους τι γινεται?μπορουμε να εχουμε μεγαλυτερη ανεκτη παραμορφωση απο τα 2 υλικα απο τις τιμες κατα τη διασιασιολογηση (0.0035 σκυροδεμα και 0.02 για χαλυβα)ωστε να επιτυχουμε απααιτουμενη πλαστιμοτητα συμφωανα με τις παραδοχες που καναμε(3.5 φορες μεγαλυτερος σεισμος)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στην ουσία αυτό κάνεις με τον ικανοτικό σχεδιασμό διαιρείς (μειώνεις) το σεισμικό φορτίο 3.5 φορές και αναλαμβάνεις την ενέργεια που εισέρχεται στο σύστημα με αυξημένες μετακινήσεις και αποδοχή επισκευάσιμων βλαβων στα δοκάρια.Ομως αυτό που ρωτάς είναι πολύ γενικό και εμπίμτει σε περιοχή που αναπτύσεται στην επιστημονική κοινότητα τα τελευταιά 15 χρόνια. Η συσχέτιση του καθολικού δείκτη συμπεριφοράς της κατασκευής με αυτόν του κάθε μέλους δεν είναι καθόλου έυκολη και κατα κάποιους δεν υφίσταται κιόλας.

Παρ όλα αυτά για να απαντήσω και κατά κάποιο τρόπο στην ερώτηση σου και στις δοκούς με περαιτέρω περίσφιγξη (αυτό γίνεται πχ σε μια ενίσχυση δοκού με FRP) θα μπορούσες να επιτύχεις μεγάλες παραμορφώσεις (πλαστιμότητα του μέλους) ώστε να μην μεταβιβάζεται ένταση μετά από κάποιο σημείο και έτσι η αστοχία του φορέα να επέλθει από άλλους λόγους .

Share this post


Link to post
Share on other sites

δεν ρωταω αυτο δυστυχως...

 

οταν κανεις πλαστικη αναλυση πρπει να ορισεις τις αντοχες των υλικων.αν μεινουν 0.0035 σκυροδεμα και 0.02 για χαλυβα δεν εχεις σωστη αναλυση διοτι εν τελει κατ αυτον τοντροπο αναιρειται η παραδοχη που καναμε για q=3.5.γιατι?

 

διοτι θελουμε να εχουμε αστοχια της πλαστικης αρθωσης για 3.5 φορες μεγαλυτερο σεισμο κατι που δεν μπορει να ισχυσει για τις πανω αντοχες αφου για αυτες εχουμε αστοχια για τον σεισμο σχεδιασμου93.5 φορες μικροτερο απο τον πραγματικο).

 

για να βρει την καμπυλοτητα αστοχιας το προγραμμα πρεπει να ορισμουμε λογικα μεγαλυτερες αντοχες ωστε να συνεχισει να καμπυλωνεται η πλ αρθρωση για 3.5 φορες μεγαλυτερο σεισμο μεχρι να αστοχησει.

 

γνωριζει καποιος?ελπιζω να ειμαι κατανοητος αν και ειναι δυσκολο το θεμα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Βασικά, τί είδους ανάλυση θέλεις να κάνεις? Pushover?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό ρωτάς....

Λοιπόν ποιο πρόγραμμα δουλέυεις για Push over?

Αν δουλεύεις το SAP πρέπει να του βάλεις θpl. Πρέπει πρώτα να βρείς δηλαδή θy και θu και μετά να ορίσεις μήκος πλαστικής άρθρωσης... Τα σ-ε(για μονότονη φόρτιση) αλλάζουν αν θεωρήσεις κάποιο μοντέλο για το περισφιγμένο σκυρόδεμα (πχ CEB/FIP εcu=0.0035+0.1αn*αs*ωw, ή model code 90, ;ή Mander κλπ) οπότε εκεί έχεις άλλη παραμόρφωση αστοχίας.

Για τον χάλυβα δες τα type A, B, C του EC2 Για χάλυβα Tempcore s400 μια ενδεικτική τιμή παραμόρφωσης θράυσης είναι esu =8.5% για s500 μπορεί να φτάσει και το 10% .

Πές μου ακριβώς που είναι το κόλλημα σου για να σε βοηθήσω...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξέχασα ...δες το Link που σου έδωσα ποιο πάνω θα τα βρείς όλα εκεί....

Share this post


Link to post
Share on other sites

ευχαριστω!

 

στις δοκους που δεν υπαρχει αξονικη λειτουργει η περισφιγξη?

Share this post


Link to post
Share on other sites

δυστυχως δεν γινεται να κανω εγγραφη.ειναι μονο για φοιτητες του πολ πατρας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.