Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ανελαστική ανάλυση - αστοχία πλαστικής άρθρωσης


 
sundance

Recommended Posts

εμεις διαστασιολογουμε για 3,5 φορες μικροτερο σεισμο.

 

αρα αστοχει η διατομη(0.0035 σκυροδεμα και 0.02 για χαλυβα) για 3,5 φορες μικροτερο σεισμο απο τον κανονικο.αυτο σημαινει οτι μετα συνεχιζει να καμπυλωνεται για αυξανομενη σεισμικη δυναμη ρα εχουμε και επιπλεον παραμορφωσεις απο τις ανω.αρα,για να βρουμε την καμπυλοτητα κατα την τελικη αστοχια τι παραμετρους θετουμε στις αντοχες των 2 υλικων?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 62
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα sundance...η καμπυλότητα ισούται με την παραμόρφωση της ακραίας θλιβόμενης ίνας (σκυρόδεμα) ή της ακραίας εφελκυόμενης ίνας (κβ χάλυβα) πρός το βάθος της θλιβόμενης ζώνης. Άλλη είναι η καμπυλότητα σε κάθε μορφή αστοχίας (αστοχία σκυροδέματος ή χάλυβα) και βεβαίως εξαρτάται από το αξόνικό φορτίο άν πρόκειται για υποστύλωμα. Γενικά για τον προσδιορισμό της καμπυλότητας η σωστή λύση είναι με επαναληπτική διαδικασία στην εξίσωση ισορροπίας αξονικών φορτίων για την διατομή. Δηλαδή ...λυνεις την εξίσωση P=ΣFci +ΣFyi επαναληπτικά για το ύψος της θλιβόμενης ζώνης ( σέ όλες τις περιπτώσεις η παραμόρφωση των υλικών προσδιορίζεται με την παραδοχή επιπεδότητας των διατομών) και αφού το προσδιορίσεις παίρνεις ροπες ώς προς ένα σημείο (κατα προτίμηση το κβ του εφελκυόμενου χάλυβα και βρίσκεις την ροπή. Έτσι προσδιορίζεις την γνωστή καμπύλη Μ-φ. Για αυτά έχουν αναπτυχθεί και κλειστοί τύποι ,πχ

(Panagiotakos,T.B and. Fardis,M.N “Deformations of RC members at yielding and ultimate”. ACI Structural Journal, March-April 2001) .

Σου έχω και κάτι σχετικό...εδώ

Link to comment
Share on other sites

δεν διευκρινησα οτι αναφερομουν σε δοκους.στα υποστυλωαματα υπαρχει αυξηση της θλιπτικης αντοχης του σκυροδεματος λογω περισφιγξης.με τις δοκους τι γινεται?μπορουμε να εχουμε μεγαλυτερη ανεκτη παραμορφωση απο τα 2 υλικα απο τις τιμες κατα τη διασιασιολογηση (0.0035 σκυροδεμα και 0.02 για χαλυβα)ωστε να επιτυχουμε απααιτουμενη πλαστιμοτητα συμφωανα με τις παραδοχες που καναμε(3.5 φορες μεγαλυτερος σεισμος)?

Link to comment
Share on other sites

Στην ουσία αυτό κάνεις με τον ικανοτικό σχεδιασμό διαιρείς (μειώνεις) το σεισμικό φορτίο 3.5 φορές και αναλαμβάνεις την ενέργεια που εισέρχεται στο σύστημα με αυξημένες μετακινήσεις και αποδοχή επισκευάσιμων βλαβων στα δοκάρια.Ομως αυτό που ρωτάς είναι πολύ γενικό και εμπίμτει σε περιοχή που αναπτύσεται στην επιστημονική κοινότητα τα τελευταιά 15 χρόνια. Η συσχέτιση του καθολικού δείκτη συμπεριφοράς της κατασκευής με αυτόν του κάθε μέλους δεν είναι καθόλου έυκολη και κατα κάποιους δεν υφίσταται κιόλας.

Παρ όλα αυτά για να απαντήσω και κατά κάποιο τρόπο στην ερώτηση σου και στις δοκούς με περαιτέρω περίσφιγξη (αυτό γίνεται πχ σε μια ενίσχυση δοκού με FRP) θα μπορούσες να επιτύχεις μεγάλες παραμορφώσεις (πλαστιμότητα του μέλους) ώστε να μην μεταβιβάζεται ένταση μετά από κάποιο σημείο και έτσι η αστοχία του φορέα να επέλθει από άλλους λόγους .

Link to comment
Share on other sites

δεν ρωταω αυτο δυστυχως...

 

οταν κανεις πλαστικη αναλυση πρπει να ορισεις τις αντοχες των υλικων.αν μεινουν 0.0035 σκυροδεμα και 0.02 για χαλυβα δεν εχεις σωστη αναλυση διοτι εν τελει κατ αυτον τοντροπο αναιρειται η παραδοχη που καναμε για q=3.5.γιατι?

 

διοτι θελουμε να εχουμε αστοχια της πλαστικης αρθωσης για 3.5 φορες μεγαλυτερο σεισμο κατι που δεν μπορει να ισχυσει για τις πανω αντοχες αφου για αυτες εχουμε αστοχια για τον σεισμο σχεδιασμου93.5 φορες μικροτερο απο τον πραγματικο).

 

για να βρει την καμπυλοτητα αστοχιας το προγραμμα πρεπει να ορισμουμε λογικα μεγαλυτερες αντοχες ωστε να συνεχισει να καμπυλωνεται η πλ αρθρωση για 3.5 φορες μεγαλυτερο σεισμο μεχρι να αστοχησει.

 

γνωριζει καποιος?ελπιζω να ειμαι κατανοητος αν και ειναι δυσκολο το θεμα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό ρωτάς....

Λοιπόν ποιο πρόγραμμα δουλέυεις για Push over?

Αν δουλεύεις το SAP πρέπει να του βάλεις θpl. Πρέπει πρώτα να βρείς δηλαδή θy και θu και μετά να ορίσεις μήκος πλαστικής άρθρωσης... Τα σ-ε(για μονότονη φόρτιση) αλλάζουν αν θεωρήσεις κάποιο μοντέλο για το περισφιγμένο σκυρόδεμα (πχ CEB/FIP εcu=0.0035+0.1αn*αs*ωw, ή model code 90, ;ή Mander κλπ) οπότε εκεί έχεις άλλη παραμόρφωση αστοχίας.

Για τον χάλυβα δες τα type A, B, C του EC2 Για χάλυβα Tempcore s400 μια ενδεικτική τιμή παραμόρφωσης θράυσης είναι esu =8.5% για s500 μπορεί να φτάσει και το 10% .

Πές μου ακριβώς που είναι το κόλλημα σου για να σε βοηθήσω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.