Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες επί ξυλοτύπου


 

Recommended Posts

On 11/17/2022 at 9:38 AM, ilias said:

Επίσης  σε κάποιες περιπτώσεις πέρα από το κλασσικό 2/5 φορτίο, απαιτείται και ένα γραμμικό φορτίο στην άκρη του προβόλου, ας πούμε και εκεί 5αρι.

Ανάλογα τι έχει. Μπορεί να φτάσει και παραπάνω στην άκρη.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Vasilis101 said:

1) Θα προτιμούσατε στην πλάκα Π1 διαμόρφωση προβόλου όπως φαίνεται ή διαμόρφωση με 2 φυτευτά υποστύλωματα στον άξονα με Κ3 και Κ9? Το καθαρό μήκος είναι 3.20μ και η πλάκα θα είναι 25εκ.

2) Για τις πλάκες Π6 και Π7 τι διαμόρφωση θα προτείνατε? Η δοκός Δ14 είναι 6μ και στηρίζει μόνη της την Π6 που είναι 1μ και φορτίζεται και από την Π6. Η άλλη επιλογή που σκέφτομαι είναι φυτευτό υποστύλωμα στη γωνία στον άξονα με την Κ2. Φυσικά θα αλλάξει αντίστοιχα και η διαμόρφωση των δοκών.

3) Οι αγκυρώσεις δοκών Φ14 σε 30εκ υποστυλώματα που σκέφτομαι βγαίνει βασικά Ευρωκώδικα, αλλά θα ήθελα και τη γνώμη σας.

1. 3.20 μς 25 εκ??? Με 3.20 ούτε με 30 δεν βγαίνει. Και να βγεί όμως θα έχεις άλλα προβλήματα (ρωγμάτωση κ.λ.π.) Επίσης δοκός υποδοχής 25/50?

2. Θα πήγαινα στον την Δ14 όπως την έχεις.

3. Οριακά αλλά οκ.

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, Vasilis101 said:

Συμφωνούμε tetris,

Επειδή βλέπω πολλές "ταρζανιές" στη μόρφωση του φορέα, και δεν μπορώ να βγάλω άκρη με το σχέδιο,αν θέλεις στείλε μου (με π.μ.) τις κατόψεις για να κάνω στατικό μοντέλο.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

ppetros Αυτό που εννοώ είναι ότι προτιμάω να έχω προβολικούς χώρους με πιο σαφή κατανομή των φορτίων παρά φυτευτά υποστυλώματα που σε περίπτωση σεισμού δεν ξέρεις πως θα μεταφερθούν οι δυνάμεις από τις κατακόρυφες ταλαντώσεις. Η διαμόρφωση αυτή δεν είναι σωστή, το γνωρίζω ότι η πλάκα πιθανόν να μη φτάνουν τα 25εκ (μπορεί να αυξηθεί το πάχος τριγωνικά προς την στήριξη) ή ότι η δοκός είναι πολύ μικρή για τα φορτία που θα κληθεί να παραλάβει, αλλά αυτό είναι ένα προσχέδιο για να έχετε εικόνα από την κάτοψη του κτιρίου. Οι οπλισμοί θα βγουν με το δυσμενέστερο σενάριο των Κs που είπα πιο πάνω. 

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, Vasilis101 said:

1. ότι προτιμάω να έχω προβολικούς χώρους με πιο σαφή κατανομή των φορτίων παρά φυτευτά υποστυλώματα που σε περίπτωση σεισμού δεν ξέρεις πως θα μεταφερθούν οι δυνάμεις από τις κατακόρυφες ταλαντώσεις.

2.  Οι οπλισμοί θα βγουν με το δυσμενέστερο σενάριο των Κs που είπα πιο πάνω. 

1. εγώ πάλι το αντίθετο πιστεύω. Για τα φυτευτά μπορείς να ενεργοποιήσεις και τον κατακόρυφο σεισμό/συνιστώσα.

2. δηλ. θα κάνεις 2-3-5 επιλύσεις, με ποιά ks και στο τέλος πως θα οπλίσεις. Θα επιλέξεις το δυσμενέστερο οπλισμό? και με τον ικανοτικό τι θα κάνεις?

Link to comment
Share on other sites

Τα υποστυλώματα του ορόφου πατάνε πάνω σε τοιχώματα σε όλο το ισόγειο, εκτός από ένα σημείο. Οπότε, δε θα έχω θέμα ικανοτικού.

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Vasilis101 said:

Τα υποστυλώματα του ορόφου πατάνε πάνω σε τοιχώματα σε όλο το ισόγειο, εκτός από ένα σημείο. Οπότε, δε θα έχω θέμα ικανοτικού.

Βασίλη, από τα γραφόμενά σου φαίνεται ότι, γενικά, εξετάζεις όλα τα επιμέρους θέματα μιας μελέτης φέροντος οργανισμού επιφανειακά και όχι σε βάθος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην λύνεται επί της ουσίας κανένας από τους προβληματισμούς που εκθέτεις στο φορουμ, γιατί όλα βαπτίζονται ''προμελέτη'' και προχωράει η συζήτηση χωρίς να ''κερδίζεις'' κάτι από τους συναδέλφους που θέλουν να βοηθήσουν. Προτείνω να ξεκινήσεις την ανάλυση και προδιαστασιολόγηση του φορέα σου και πολλοί από τους προβληματισμούς σου θα καταρριφθούν από το υπολογιστικά εφικτό. Επίσης, να τονίσω κι εγώ ότι η μόρφωση του φορέα σου δεν είναι η ενδεδειγμένη, καθώς δεν ακολουθεί γενικότερα τις συστάσεις ή τους κανόνες που τίθενται συνήθως από τους Κανονισμούς ως προς την κανονικότητα των κτηρίων. Ένα τέτοιο μοντέλο θα σε δυσκολέψει για αρχή και επίσης δεν σου εξασφαλίζει κανένας πως η οποιαδήποτε οριστική μελέτη θα εξασφαλίσει την κατασκευή σου, κυρίως, από μια σεισμική δράση.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μετά από τις συμβουλές σας, έκανα αρκετές αλλαγές στους ξυλοτύπους τις οποίες ανεβάζω, είναι από τον τελευταίο όροφο.

Βγάζει το πρόγραμμα (που δουλεύει με επιφανειακά για τοιχία και πλάκες - καθόλου βολικό) απαιτούμενο οπλισμό διάτμησης για τις πλάκες κοντά στα τοιχεία στα σημεία που φαίνονται με γαλάζιο χρώμα. Στα ίδια σημεία ο απαιτούμενος οπλισμός και πάνω και κάτω στην οριζόντια διεύθυνση είναι πολύ μεγάλος της τάξεως Φ14/10 για απόσταση ίση με 1μ. Έχετε καμιά ιδέα γιατί μπορεί να συμβαίνει? Η πλάκα είναι 20εκ και είναι ικανοποιητική από έλεγχο βελών.

Επίσης, στο ισόγειο υπάρχει καλυμμένος χώρος στάθμευσης με τοιχίο ΟΣ μήκους 5μ στο σύνορο, το οποίο τοιχίο απομακρύνει το ελαστικό κέντρο του κτιρίου κατά 4μ από το κέντρο μάζας, ενώ ο υπόλοιπος ξυλότυπος έχει παντού τοιχώματα και είναι σχετικά συμμετρικός. Μπορεί να αντιμετωπιστεί κάπως κατασκευαστικά, όπως με αρμό στο στέγαστρο του χώρου στάθμευσης και της κοιτόστρωσης και να επιλυθούν οι 2 υποφορείς ανεξάρτητα?

Τέλος, στο ισόγειο που έχω χρησιμοποιήσει σε όλη την περίμετρο τοιχώματα είναι υποχρεωτική η διαμόρφωση κρυφοκολώνων, αν δεν χρειάζονται από άποψη τάσεων ή παραμόρφωσης εc>0.2%? Σε αυτήν την περίπτωση πως θα αγκυρωθούν οι οριζόντιοι οπλισμοί του κορμού, μπορούν για παράδειγμα να ενωθούν με υπερκάλυψη ή με πρόσθετες γωνιές οπλισμού; Δεν μπορώ να βρω κάτι στον κανονισμό ή στη βιβλιογραφία για αυτήν την περίπτωση.

"Η εικόνα δε μπορούσε να εκτυπωθεί σε καλύτερη ανάλυση"

Edit: Ο πολύ μεγάλος οπλισμός είναι κατά την κάθετη διεύθυνση, έκανε περιστροφή η εικόνα από μόνη της 

image.jpeg

Edited by Vasilis101
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Διευκρινίζω ότι οι οπλισμοί διάτμησης με μπλε χρώμα απαιτούνται για τη σεισμική φόρτιση, ενώ για τα κατακόρυφα φορτία υπάρχει επάρκεια. Είχα δεδομένη τη συμπεριφορά της πλάκας ως δίσκο, οπότε περίμενα σχεδόν μηδενικές ροπές-τέμνουσες σε αυτήν. Βέβαια το πρόγραμμα χρησιμοποιεί επιφανειακά στοιχεία και μαζί με τις εκκεντρότητες σχεδιασμού πιστεύω ότι δίνει "ψευδή" αποτελέσματα. Σας έχει τύχει ανάλογη περίπτωση? Μήπως οι μικρές πλάκες με τοιχώματα δημιουργούν συγκεντρώσεις τάσεων?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.