Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες επί ξυλοτύπου


 
Chihor

Recommended Posts

Chicor στο NEXT υπάρχει Αριθ Δεδομένα>Διαστασιολόγηση>Λεπτομέρειες Όπλισης υπάρχει η παράμετρος nb που είναι ο ελάχιστος αριθμός ράβδων στο άνοιγμα των δοκών κάτω. Η τιμή που προκύπτει από αυτό για τον οπλισμό λαμβάνεται υπόψιν και στον ικανοτικό. Επίσης πιο πάνω υπάρχουν οι παράμετροι Οpt και Boo που είναι η βέλτιστη αξονική απόσταση των ράβδων διαμήκους οπλισμού με πλάτος κορμού μεγαλύτερο από Boo. Έλεγξε μήπως ο οπλισμός σου προκύπτει από τις τιμές αυτων των παραμέτρων.

Link to comment
Share on other sites

Το έχω κοιτάξει. Ο ελάχιστος κάτω οπλισμός δε με απασχολεί, και οι υπόλοιπες παράμετροι δεν επηρεάζουν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Υπάρχει κάποια άλλη παράμετρος που καθορίζει τον άνω οπλισμό στις στηρίξεις;

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Chihor

το Νεχτ, επείδη κι εγώ αυτό χρησιμοποιώ, χρησιμοποιεί τον λόγο ρ'/ρ = 1.00 και ρμαχ = 1.61 %

για τον εφελκυόμενο και τον θλιβόμενο οπλισμό. Σε μια κουβέντα που έκανα με τον Χρονέα μου είπε ότι έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο διαστασιολόγησης διότι έτρι προκείπτουν μικρότερες διατομές σκυροδέματος αλλά κατα συνέπεια πολύ σίδερο πάνω στις δοκούς, σε μεγάλου μήκους δοκούς, και σε επίπεδα που δεν μπαίνουν παρα μόνον σε 2πλή στρώση.Θέλει λίγο προσοχή σε περίπτωση που παρεκλίνεις από τον οπλισμό που βάζει το πρόγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Κτίριο με λόγο πλευρών σχεδόν 4/1. Εχει 4 στατικούς ορόφους. Ο πρώτος έχει τις δύο μικρές πλευρές και την μία μεγάλη κάτω απο το έδαφος (τοιχία υπογείου) και την δεύτερη μεγάλη πλευρά με δοκούς. Στον δεύτερο στατικό όροφο, έχει μόνο την μία μεγάλη πλευρά με τοιχία υπογείου. Στους επόμενους δύο ορόφους, γίνεται σταδιακή αλλά μεγάλη μείωση κάτοψης, σε ποσοστό πάνω απο 35%.

Το θέμα είναι το εξής: επιτυγχάνω το ην>0,60 αλλά το κτίριο είναι στρεπτικά ευαίσθητο και οι δύο πρώτες ιδιομορφές δεν είναι απόλυτα μεταφορικές. Μόνο φώς στον ορίζοντα η ύπαρξη εκατέρωθεν του ΚΜ τοιχίων ΄κατά Χ με απόσταση μεγαλύτερη της Ψ/3...

Τί γνώμη έχετε; "Δικαιολογεί" απαλλαγή απο ικανοτικό ή οχι;

Link to comment
Share on other sites

Αφού καλύπτεις τα απαιτούμενα από τον ΕΑΚ κριτήρια, ναι, απαλλάσσεσαι από ικανοτικό έλεγχο.

Το θετικό στο κτήριο σου είναι ότι έχεις μεγάλα τοιχώματα όχι μόνο σε έναν όροφο αλλά και στον επόμενο, έστω και στη μία διεύθυνση μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Με βάση αυτά που λες και τηρώντας το γράμμα του νόμου, σαφώς και απαλλάσσεσαι από τον ικανοτικό έλεγχο, αφού έχεις nv>0,60 και διατίθενται εκατέρωθεν του Κ.Μ. δύο τουλάχιστον παράλληλα τοιχώματα η απόσταση των οποίων υπερβαίνει το 1/3 της αντίστοιχης διάστασης κάτοψης του στατικού συστήματος του κτιρίου.

Link to comment
Share on other sites

Όντως είναι απλό και τα πράγματα είναι ξεκάθαρα με βάση τον Κανονισμό, αφού δεν κάνεις ικανοτικό όταν nv>0.60 (Ε.Α.Κ. 4.1.4.2 β [2]) και ικανοποιείται ένα από τα παρακάτω:

i) Εάν σε κάθε όροφο, πλην του ανωτάτου, και σε μία τουλάχιστον διεύθυνση, διατίθενται εκατέρωθεν του Κ.Μ. δύο τουλάχιστον παράλληλα τοιχώματα η απόσταση των οποίων υπερβαίνει το 1/3 της αντίστοιχης διάστασης κάτοψης του στατικού συστήματος του κτιρίου και ικανοποιείται η συνθήκη nv>0.60 (Ε.Α.Κ. 4.1.4.2 [3] β).

ii) ρm>r (Ε.Α.Κ. 4.1.4.2 [3] β).

iii) MP1>r, MP2>r, δηλαδή οι δύο πρώτες σημαντικές ιδιομορφές να είναι κυρίως μεταφορικές (Ε.Α.Κ. 4.1.4.2 [3] γ).

Πάντως είμαι πολύ περίεργος να μάθω τι θεώρηση κάνει το Fespa και ζητάει ικανοτικό.

Αν καταλήξεις κάπου ενημέρωσέ μας αν μπορείς acnt.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.