Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τοπογραφικό για συμβόλαιο


Recommended Posts

58 λεπτά πριν, anchelos said:

.... συμβολαιο μεταβιβασης. Γιατι να γραψεις οτι Δεν διερχεται πυλωνας και δεν διερχεται ρεμα

Διότι αποκρύπτεις πραγματικά γεγονότα που επηρεάζουν την υφή και την υφιστάμενης κατάστασης της ιδιοκτησίας που κάποιος τρίτος θα θέλει να αγοράσει.

Κανείς τρίτος δεν είναι υποχρεωμένος να δει την Γη που αγοράζει. Με βάση το τοπογραφικό διάγραμμα του Μηχανικού και τον τίτλο ιδιοκτησίας αγοράζει.

Αν λοιπόν εσύ αποκρύβεις ρέμα (που ανάλογα των περιπτώσεων επηρεάζει και το μέγεθος της ιδιοκτησίας) όπως και αποκρύβεις ότι διέρχονται καλώδια υψηλής τάσης (αρα υπάρχει δουλεία) ….. Τότε παραπλανάς τον καλόπιστο τρίτο και μπορεί να σου ζητήσει πλήρη αποζημίωσης και διαφυγόντα και απάτη…..

Ούτε καν θα έπρεπε να το ρωτάς γιατί να τα δείξεις,….. ειδικά εσύ που δηλώνεις ειδικότητα σου Τοπογράφος.

Σαν να ρωτούσε Αρχιτέκτονας γιατί όταν σχεδιάζει ένα κτήριο πρέπει να είναι κατά το βέλτιστο λειτουργικό

Ή ένας Πολιτικός Μηχανικός γιατί να είναι στατικά επαρκές η μελέτη που θα δώσει

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολυ σωστα και ορθα ολα αυτα που λετε συναδελφοι, και ετσι ακριβως ειναι τα πραγματα. Θα πρεπει να γινεται πληρης και εκτενης καταγραφη για καθε πιθανη λεπτομερεια του ακινητου. Βεβαια εν προκειμενω προκειται για μια αποδοχη κληρονομιας που ο ιδιοκτητης γνωριζει καλα τη γη του και απλα βαση παραλειψης (συν οτι επιπροσθετως δεν το οριζει ο νομος δεν αναγραφηκε το εξτρα κειμενακι για κατι που δεν υπαρχει) οποτε ειναι ενας μικρος αλλα απαραιτητος κοπος, να προστεθει και να ξαναυποβληθει στο Κτηματολογιο, γιατι πανω απο ολα πρεπει να ειμαστε σωστοι.

7 λεπτά πριν, Didonis said:

Κανείς τρίτος δεν είναι υποχρεωμένος να δει την Γη που αγοράζει.

Ισχυει αυτο, ειδικα καποιοι απο εξωτερικο αγοραζουν κομματια γης σαν να ειναι "ρουχα" φερ'ειπειν και οταν μετα απο χρονια ερχονται Ελλαδα να  αντικρυσουν αυτο που αγορασαν αντιλαμβανονται ολους τους πραγματικους κινδυνους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@anchelos

Δεν υπάρχει νόημα μετά από 13+ χρόνια εκτενούς συζήτησης στο φόρουμ κ ανταλλαγής απόψεων να επαναλαμβανομαστε.

Καταλαβαίνω αυτό που λες, όπως και πχ το να μην αποτυπώνονται δέντρα και περιβάλλων χώρος με πεζουλια, παρτέρια κλπ σε ένα τοπογραφικό μεταβίβασης, ωστόσο θέματα που αφορούν οικοδομησιμοτητα του ακινήτου κατά τη γνώμη μου πρέπει να αναφέρονται όλα κατ ελάχιστο. Σε μη οικοδομήσιμα γήπεδα που δεν παίζει καμιά περίπτωση να καταστούν οικοδομησιμα ο καθένας πράττει κατά το δοκούν.

Τώρα το πώς κοστολογείται ο κοπος να τα ψάχνει αυτά ο καθένας, αυτό είναι κομμάτι του ανταγωνισμού. Κ οποίος δεν γουστάρει να τα πληρώνει αυτα, έχει την επιλογή να πληρώνει κοψοχρονια ταλαίπωρους συναδέλφους που χαρίζουν τοπογραφικά σε τιμή κάτω της απλής ενοικίασης εξοπλισμού κ μόνο.

Όταν η γη όμως είναι οικοδομήσιμη, τότε  όλα αυτά πρέπει να ελεγχθούν. Προσωπικά εγώ όταν ακούω επιφάνειες εκτός σχεδίου σε μέγεθος οικοδομησιμου (άνω των 750 τμ) απευθείας μου βαρανε καμπανάκια ότι απαιτούνται πολλοί έλεγχοι για την υπεύθυνη δήλωση μηχανικού. Και αυτή είναι που πληρώνεται, όχι η αποτύπωση. Αποτύπωση μπορεί να κάνει και ένας ανειδίκευτος χειριστής εξοπλισμού, και με.τη σημερινή τεχνολογία ακόμα και μια μαϊμού.

 

Edited by [email protected]
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, anchelos said:

..Βεβαια εν προκειμενω προκειται για μια αποδοχη κληρονομιας που ο ιδιοκτητης γνωριζει καλα τη γη του ....

Στα συμβόλαια ιδιοκτησίας και στα τοπογραφικά που τα συνοδεύουν ΔΕΝ υπάρχει το «εν προκειμένω» της ώρας ή της στιγμής.

Μετά δυο μήνες ή 2 χρόνια ή 10 χρόνια ο γιος το πουλάει…..

Θα πουλάει κάτι με ελαττωματικούς τίτλους ή τοπογραφικό ή που αποκρύβουν την πραγματικότητα…..

Δεν είναι λοιπόν απλά ζήτημα «ηθικά σωστού» …. Αλλά υπηρεσία Τοπογράφισης ακινήτου ως πρέπει,….

Και δεν επαρκεί η δικαιολογία «επιπροσθέτως δεν το ορίζει ο νόμος» διότι ο νόμος δεν ορίζει κάν πως θα τοποθετήσεις το όργανο σου και πως θα μετρήσεις …. Θεωρεί δεδομένο ότι εκ της ειδικότητας σου γνωρίζεις το Α-Β ….

Link to comment
Share on other sites

zavi, θα συμφωνήσω απόλυτα με μόνη εξαίρεση την ευκολία της αποτύπωσης. Εντάξει όταν η δουλειά γίνεται με gps είναι εύκολο, αν χρειαστεί όμως όργανο και οδεύσεις κλπ εκεί ζορίζει το πράγμα και θέλει γνώσεις και κάποια εμπειρία, ειδικά όταν αποτυπώνεις κτίρια, ακάλυπτους, προσπαθείς να ενώσεις δίκτυα ταράτσας με δίκτυα επί των οδών, αναρωτιέσαι γιατί δύο σημεία που θα έπρεπε να απέχουν 10 cm απέχουν 5 μέτρα, γιατί υπάρχει στροφή μόνο σε μία στάση, γιατί τα υψόμετρα δεν κλείνουν για μέτρα, γιατί η αποτύπωση του gps δεν δένει με την όδευση και όλα αυτά τα ωραία στα εντός σχεδίου 🤣

Οι νέοι συνάδελφοι που κατέχουν gps αλλά όχι total, δίνουν την δουλειά αυτή αλλού, φοβούνται να την κάνουν, σε όλες τις περιπτώσεις που γνωρίζω.

Edited by ntanos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@ntanos

Κ εγώ συμφωνώ σε όσα λες συναδελφε. Όταν λέω ότι με τη σημερινή τεχνολογία αποτύπωση μπορεί να κάνει και μια μαϊμού, κυριολεκτω. Δεν χρειάζονται καν οδεύσεις, ούτε αλλαγές στάσεων ούτε να σπαει κανείς τ @@ του να βρει για ποιο λόγο του έτυχε το 1 ppm και το πόιντ είναι εξωφθαλμα λάθος, ούτε αν την ώρα που έπαιρνε το σημείο ένα ενδιάμεσο φυλλαράκι από τη γαμοζουγκλα που δεν κουρεύει ο κάθε μαλακας ιδιώτης που κάνει έρευνα αγοράς σε 10 μηχανικούς να γλιτώσει το 10ευρω σου τυχαίνει επάνω στο laser επειδή την ώρα που πατούσες το κουμπάκι φύσηξε αερακι...

Με γκατζετακια των 300€ την ημέρα πλέον χτυπάς 3d με αυτόματη όδευση, και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις αρκετούς καφέδες και καμιά ταινία να βλέπεις την ώρα της αποτύπωσης για να μην πεθάνεις από τη βαρεμάρα.

Άρα το κομμάτι της αποτύπωσης είναι κυριολεκτικά λυμενο, τα λεφτά είναι στη δήλωση μηχανικού. Το χρησιμοποίησα για να γίνω εμφατικος.

 

Edited by [email protected]
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

OK,  το laser scanner χειρός να δεις πόση εμπειρία θέλει και γνώση για την επεξεργασία! Είναι στην ουσία ημιαυτόματη διαδικασία και προς το παρόν χρησιμοποιείται για εσωτερικές αποτυπώσεις..  Συμφωνώ βέβαια με το πνεύμα σου διότι τα πράγματα όλο γίνονται και πιο εύκολα, μιλώντας όμως για ένα τοπογραφικό κανείς ιδιώτης μηχανικός δεν θα το κάνει με αυτή την τεχνολογία όταν θέλει απλά 100-150 σημεία.

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

@ntanos

Συνάδελφε ως τροφή για συζήτηση κ μόνο, κ επειδή ειλικρινά σέβομαι πολύ τις απόψεις σου στο φόρουμ, σου δίνω πάσα σε αυτά που είπες στην προηγούμενη σελίδα (θέματα και έρευνα οικοδομησιμοτητας) αυτό που είχε δηλώσει πριν καμιά δεκαριά χρόνια (μπορεί κ παραπάνω) ο πσδατμ σχετικά με την οικοδομησιμοτητα.

Επί της ουσίας ο πσδατμ έδινε άφεση αμαρτιών κ ενιπτε χείρας σχετικά με περαιτέρω περιορισμούς οικοδομησιμοτητας κ προέτρεπε τον έλεγχο βάσει όρων δόμησης κ αρτιότητας κ μόνο.

Έτσι άφηνε απέξω περιπτώσεις γηπέδων τα οποία έχαναν την οικοδομησιμοτητα για άλλους λόγους κ όχι λόγω γεωμετρικών χαρακτηριστικών (πχ δασικά) κ όχι μόνο (πχ αποστάσεις από όρια και άξονα επαρχιακής οδού)

Στην πράξη, τη σήμερον ημέρα, όταν ένα γήπεδο έχει χαρακτηριστικά οικοδομησιμου, απαιτούνται ένα σωρό έλεγχοι για να γράψεις 651, ακόμα και σε επίπεδο προμελέτης σχετικα με τον οικοδομήσιμο χώρο του γηπέδου, ενώ με τις ευλογίες του πσδατμ απαιτείται μόνο ο,τι μπορείς να διακρίνεις με γυμνό μάτι. Και αυτή η διερεύνηση είναι πολλαπλάσιας αμοιβής από έναν μαύρο που κάνει οδεύσεις όλη μέρα κ χρεώνει ένα παραδοτέο κωλοχαρτο επιφάνειας ενός τετραγωνικού 200 ευρώ και ξεδιάντροπα το διαφημίζει κιόλας.

Τελικά θέλουμε ή δεν θέλουμε η εργασία της διερεύνησης να γίνεται?

Προσωπικά εγώ είμαι μαζί σου με την άποψη σου (κ εγώ φτύνω αίμα να ελέγξω οικοδομησιμοτητα κ υπαιτιες κατατμησεις), απλά σπαζομαι όταν επίσημοι φορείς λένε μαλακίες κ εστιάζουν στην ποιότητα κ ακρίβεια των μετρήσεων.

Αυτό είναι πάσα κ όχι κλέψιμο. Στην πραγματικότητα πολλά σεβαστά μέλη του φόρουμ έχουν κατά καιρούς τοποθετηθεί, κ ιδιαίτερα παλιότερα γινόταν μάχη με τις απόψεις, που σε μια ρυθμισμένη αγορα δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν απόψεις αλλά τυποποιημένοι κανόνες.

Άρα σε μη άρτιο γήπεδο που δεν παίζει ποτέ να γίνει άρτιο (πχ 200 τμ με πρόσωπο σε ιδιωτική οδο) χεστηκαμε αν περνάνε γραμμές υψηλής τάσης κ δεν το αναφέραμε...

 

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Κοίτα ο κάθε σύλλογος κοιτάει την πάρτη των μελών του ώστε να σωθούν σε ενδεχόμενο δικαστήριο. Το ίδιο ισχύει με όλους, πχ και με γιατρούς που δεν είναι εύκολο να τους κυνηγήσεις ακόμα και σε χοντρά ιατρικά λάθη. Είναι η συντεχνιακή προσέγγιση.

Αυτά σε ότι αφορά το νομικό μέρος. Από εκεί και ύστερα, ο καθένας κρίνει πόσο θέλει να το ψάξει. Στο κάτω κάτω αν κάποιος δεν το πολυψάχνει, κάθε 5 τοπογραφικά θα παράγει και ένα λάθος.. ξεκάθαρα...και μετά από μήνες ή από χρόνια θα το φάει το τηλεφωνάκι του από πελάτη ή αγοραστή ή από δικηγόρο με εξουσιοδότηση από κάποιο θιγόμενο, θα έχει γίνει το λάθος και θα χαθούν μέρες και μήνες ύπνου. Και ας τον σώσει το ΤΕΕ με κάποια επιεική ερμηνεία του τι πρέπει να πράττουμε, θα υπάρχει ψυχολογικό και επαγγελματικό κόστος.

Από την εμπειρία μου πάντως, όποιος δεν εμβαθύνει πέρα από τα απολύτως απαραίτητα, θα κάνει λάθος και στα απολύτως απαραίτητα... είναι απλά η λογική της "χαλαρής" προσέγγισης στα πράγματα γενικά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.