Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τοπογραφικό για συμβόλαιο


Recommended Posts

Ίσως δεν έγινε κατανοητό αυτό που έγραψα.

Εννοώ πως θα αποτυπωθεί όλη η υφιστάμενη κατάσταση, και θα μεταβιβαστεί μόνο το νόμιμο τμήμα εντός οικοπέδου διανομής.

Δεν ξέρω έχω χαθεί λίγο με τη συζήτηση ως προς αν είναι πρόβλημα τι θα αποτυπωθεί ή είναι όλο το θέμα γενικά προβληματικό και δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση.

 

Επίσης με την ευκαιρία ήθελα να ρωτήσω και το εξής: Το οικόπεδο ανήκει σε 2 αδέρφια με διαθήκη η οποία έγινε πριν το σχέδιο και δεν ταιριάζει σήμερα με αυτό. Τα δύο αδέρφια θέλουν να χωρίσουν το οικόπεδο σε διαιρετά τμήματα. Με ποια διαδικασία s;hmera θα γίνει συμβολαιογραφικά και τι θα πρέπει να έχει ο μηχανικός στα χέρια του για να το κάνει;

Edited by chris
Link to comment
Share on other sites

@chris Καλημέρα. Σε προηγούμενο Post αναφέρεις ότι τα κτίσματα εντός οικοπέδου έχουν τακτοποιηθεί (;). Αν ισχύει κάτι τέτοιο έχουμε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς έγινε απόκρυψη των αυθαίρετων κατασκευών του ακινήτου, που βρίσκονται εν μέρει εντός του οικοπέδου, εν μέρει εκτός και επί προβλεπόμενου από το ρυμοτομικό σχέδιο πόλης, κατασκευών, οι οποίες το πιθανότερο είναι να μην μπορούσαν να ρυθμιστούν (άρθρο 89 Ν. 4495/17). Σε ότι αφορά την μεταβίβαση του οικοπέδου, συμφωνώ απολύτως με τα γραφόμενα των συναδέλφων. Στην υφιστάμενη κατάσταση μεταβίβαση δεν γίνεται ακόμη και αν αποτυπώσεις όπως λες την υφιστάμενη κατάσταση και προφανώς δεν θέλεις να την αποκρύψεις. Για μένα η λύση είναι η εξής. Θα γκρεμιστεί ότι βρίσκεται έξω από τα όρια του οικοπέδου και ό,τι καταπατά Κ.Χ. Λογικά το γκρέμισμα δεν θα είναι τίποτα, καθώς ανέφερες για μια μάντρα και μια αποθήκη.  

Για το τελευταίο ερώτημα με την διαθήκη, αν στην διαθήκη ο διαθέτης είχε την βούληση να χωρίσει το οικόπεδο σε δυο διαιρετά τμήματα, θα εξετάσεις αν μπορεί το οικόπεδο αυτό να κατατμηθεί σε δυο άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα (μη ξεχνάς έχεις ρυμοτομικό σχέδιο). Αν δεν μπορούν να προκύψουν δυο άρτια & οικοδομήσιμα οικόπεδα, η βούληση του διαθέτη, μέσω της διαθήκης, αντίκειται στους πολεοδομικούς περιορισμούς και δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Εναλλακτικά θα γίνει, είτε κάθετη (εφόσον γίνεται), είτε εξ΄αδιαιρέτου συνιδιοκτησία.

Προς διευκόλυνσή σας στη λήψη αποφάσεων παραθέτω την με αρ. 472/15 απόφαση του Αρείου Πάγου, στην οποία αναφέρεται ότι η μεταβίβαση οικοπέδου (τμήματος) με δημιουργία μη άρτιων μέσω διαθήκης, καθιστά την διαθήκη (δικαιοπραξία) άκυρη.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗ ΑΡΤΙΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΘΗΚΗ-ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΠΡΑΞΙΑΣ.pdf

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να σημειώσουμε ότι η ανωτέρω απόφαση, και στο βαθμό που επικαλείται τον 651/77, αφορά σε εντός σχεδίου οικόπεδα. 

Η κατάτμηση σε μη άρτια εντός οικισμών δεν απαγορεύεται, εκτός κι αν το απαγορεύουν ειδικές διατάξεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Είμαι σε περιοχή που σύντομα θα βγουν οι αρχικές εγγραφές και θα ξεκινήσει η λειτουργεία του κτηματολογίου.

Θα είναι πλέον απαιτητό στις δικαιοπραξίες να προσαρτάται τοπογραφικό όπου θα αναγράφονται οπωσδήποτε τα ΚΑΕΚ (ιδιοκτησίας και όμορων) και η αποδεκτή απόκλιση, ή γίνονται αποδεκτά και εξαρτημένα που συνάχθηκαν πριν την έναρξη του κτηματολογίου και άρα χωρίς αυτά τα στοιχεία;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.