Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιτρεπόμενες κατασκευές στο δώμα: σκίαστρα - στέγαστρα


pvoulellis

Recommended Posts

Μετά το ν.4258/14 (άρθρο 22, παρ. 1.1) το Δ ως ποσότητα ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΝΟΚ.

 

dimitris123,

προφανώς έχουν δίκιο γιατί χωρίς πρόσβαση δε μπορεί να θεωρηθεί εξώστης ...

Όμως μήπως είσαι στην περίπτωση της παρ. 2 του αρθρ. 16 ;

Στην περίπτωση που τα οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήµατα ηλιοπροστασίας ή οι πέργκολες στεγάζουν ή περιβάλλουν εξώστη ή δώµα ορόφου που προκύπτει από την υποχώρηση του ορόφου, δύνανται να υπερβαίνουν το µέγιστο πλάτος της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου µε την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν το περίγραµµα του εξώστη και των περιορισµών της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ή του περιγράµµατος του παραπάνω δώµατος.

Link to comment
Share on other sites

Ανοικτός Εξώστης (μπαλκόνι) είναι η οριζόντια προεξοχή του δαπέδου ορόφου ή του δώματος που προβάλλεται πέρα από τις επιφάνειες των όψεων του κτιρίου και χρησιμοποιείται για την προσωρινή παραμονή ανθρώπων ή και την προσπέλασή τους προς χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης.

 

Δημήτρη 

πιστεύω ότι έχεις δίκαιο εσύ (τα άλλα είναι  υπερβολικά ευφυολογήματα του Ε)

Δηλ

Αφού δεν έχεις μόνιμο κλιμ/σιο δεν μπορείς να επικαλεστείς ότι

θέλω να βάζω όποτε χρειάζεται πρόχειρη  σκάλα ώστε να επικοινωνώ

μέσω αυτής από τον κάτω εξώστη με το δώμα 

(θα μου πεις

μα είναι ευφυέστατος και θα επικαλεστεί τους χώρους!)

 

kan62

η παρ αυτή αναφέρεται  αποκλειστικά σε εσοχές

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα ΚΑΝΑ,

αναφέρεται γενικά στους εξώστες (α) και στα δώματα από υποχώρηση (β) ... αλλιώς :

1. θα έγραφε προκύπτουν και όχι προκύπτει και

2. τι νόημα θα είχε η αναφορά στην παράγραφο 3 που υπάρχει στο ίδιο εδάφιο παρακάτω και αφορά σε περιορισμούς εκτός κάλυψης ;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

 

Ναι Kan,σε τέτοια κατασκευή αναφέρομαι (πρόβολος που στεγάζει εξώστη) και συμφωνώ μαζί σου στη λογική της συγκεκριμένης παραγράφου.Ελπίζω δε, να γίνει δεκτό και παρά το ότι θα ονομάζουμε τους προβόλους αρχιτεκτονικές προεξοχές,ογκοπλαστικές προεξοχές ή οτιδήποτε άλλο, να δοθεί λύση στο ζήτημα, γιατί προσωπικά συμμετείχα σε άλλη έκδοση άδειας όπου ο πρόβολος που κάλυπτε τον εξώστη ήταν 1/4 Δ (με Δ=2,50) για ευνόητους λόγους (και προ 4258 και 4315) και πραγματικά πιστεύω ότι και δεν είχε καμία ουσιαστική αξία και λειτουργία και ζημίωσε τον ιδιοκτήτη.

Τώρα όσον αφορά τη σκάλα και την προσβασιμότητα στο δώμα,ναι, είναι λίγο αφηρημένο αν και για να πω την αλήθεια λογικά σκεπτόμενος προφανώς είναι προσβάσιμο αλλά και ο ελεγκτής εύλογα ζητά τη σκάλα για να είναι καλυμμένος.

Edited by dimitris123
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Συνάδελφοι, Στέγαστρο στο Δώμα μπορεί να κατασκευαστεί στο σύνολο της κάτοψης? ,

Παίζει ρόλο το Ηmax?

Μετράει σε δόμηση?

Εννοείται εκτός ιδεατού στερεού.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

παρ. 2 του αρθρ. 16 ;

Στην περίπτωση που τα οριζόντια φέροντα ή κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήµατα ηλιοπροστασίας ή οι πέργκολες στεγάζουν ή περιβάλλουν εξώστη ή δώµα ορόφου που προκύπτει από την υποχώρηση του ορόφου, δύνανται να υπερβαίνουν το µέγιστο πλάτος της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου µε την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνουν το περίγραµµα του εξώστη και των περιορισµών της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου ή του περιγράμματος του παραπάνω δώµατος.

Αν θέλω να κατασκευάσω πέργκολα σε δώµα ορόφου που προκύπτει από την υποχώρηση του ορόφου η τελευταία φράση με περιορίζει;. Γενικά αν ισχύει περιορίζει οποιαδήποτε κατασκευή

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο τρόπο το δώµα ορόφου που προκύπτει από την υποχώρηση του ορόφου να μην προεξέχει του περιγράμματος του παραπάνω δώµατος

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Στο δώμα ιδιόκτητης πολυκατοικίας (δεν έχουμε θέμα με συναινέσεις κτλ) όπου υπάρχει αυτήν την στιγμή μόνο η απόληξη, μπορώ να προσθέσω ξύλινο στέγαστρο με επικάλυψη πάνελ ή κεραμοσκεπής ? 

Θα θέλει οικοδομική άδεια. Το θέμα είναι αν επιτρέπεται. Θα είναι εντός του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους, εκτός ιδεατού στερεού και εντός κάλυψης. Δεν έχω υπόλοιπο δόμησης στο κτίριο. Μετράει στη δόμηση κάτι τέτοιο ? 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σε όλους. Για να κατασκευάσω ένα μεταλλικό υπόστεγο σε δώμα οικοδομής, πρέπει υποχρεωτικά να κινηθώ με άδεια δόμησης; Δεν έχω θέμα με ύψος, όγκο κλπ. Το θέτω το ερώτημα καθώς στην ΕΕΜΚ αναφέρει λα) στέγαστρα και προστεγάσματα των παραγράφων 72 και 79 του άρθρου 2 του ν. 4067/2012.  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.