Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Mελέτη κλίμακας (σκάλας)


Andante

Recommended Posts

Χαίρετε συνάδελφοι. Σαν δευτεροετής φοιτητής είπα και εγώ να χρησιμοποιήσω το ωραίο αυτό forum για να μάθω κάποια βασικά πράγματα. Μελετώ αυτή την περίοδο τις κλίμακες κτλπ. έχω καταλάβει γενικά την μεθοδολογία χάραξης και μεταρρύθμισης των σκαλοπατιών αλλά έχω απορίες πάνω σε κάποια πρακτικά θέματα. Στην σχολή σαν ασκήσεις π.χ μας αναθέτουν να φτιάξουμε μία κλίμακα τύπου Π και να κάνουμε μεταρρύθμιση εάν έχουμε σαν δεδομένο ότι το ύψος που έχουμε να καλύψουμε είναι π.χ. 2.98 μ το πλάτος του σκαλοπατιού π.χ 1.20 μ και το φανάρι 40 εκατοστά. Δεν υπάρχει δηλαδή περιορισμός στο μήκος της γραμμής ανάβασης. Ακολουθούμε λοιπόν την κλασσική διαδικασία όπου ορίζουμε ένα ύψος σκαλοπατιού και στο τέλος έχουμε τον αριθμό των πατημάτων έχοντας ορίσει το μήκος της γραμμής ανάβασης και προχωράμε στην μεταρρύθμιση που είναι κάτι τετριμμένο.

 

Αυτή η διαδικασία όμως συναντάται και στην πράξη ; Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι πιό λογικό ας πούμε είναι εκ των προτέρων σαν μελετητής να έχεις ορίσει ή να σου έχουν ορίσει έναν χώρο γνωστών και ορισμένων διαστάσεων για το κλιμακοστάσιο και στην συνέχεια να κληθείς να σχεδιάσεις την σκάλα με βάση τους χωρικούς περιορισμούς.

 

Δείτε π.χ. το αρχείο που έχω ανεβάσει. Έστω ότι το ύψος που θέλω να καλύψω είναι 3.98 μ. Ποιά είναι η διαδικασία βήμα προς-βήμα που ακολουθώ σε αυτήν την περίπτωση για όσο το δυνατόν πιο ακριβή αποτελέσματα και τήρηση της σχέσης 2*υ +π=0.62-0.64 ; Πως ξεκινάω ; Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από το συγκεκριμένο ύψος έχω να καλύψω και ενα συγκεκριμένο μήκος γραμμής ανάβασης. Τα λέω σωστά;

 

Kάθε βοήθεια θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε στην πράξη ξεκινάς από 2 δεδομένα: το ύψος μεταξύ των ορόφων και τις διατάξεις του κτηριοδομικού κανονισμού. Αυτά τα 2 θα σου καθορίσουν και τον χώρο που θα χρειαστείς για την σκάλα καθώς και το πλάτος της.

 

Στο παράδειγμα που ανέβασες υπολόγισε πρώτα το συνολικό μήκος της γραμμής ανάβασης που προκύπτει εφαρμόζοντας αυτά που έχεις μάθει και εάν ο χώρος δεν επαρκεί τον τροποποιείς ανάλογα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αυτό είπε και. Το όρισε. Μια χαρά τα πας συναδελφάρα. Μια χαρά ο Γοκ σήμερα ή ο καθηγητής σου εσένα σου όρισε το ύψος ως 2,98 και το πλάτος ως 1.20. Δεν μπορώ να δω την διαδικασία γιατί το σχέδιο δεν ανοίγει, αλλά κατόπιν ορίζεις την γραμμή ανάβασης. Υπολόγισε μέσο πλάτος σκαλιού 25 με 24 οριακά πόντους αν πχ δεν σε παίρνει σε μικρές μεζονέτες κλπ. Και την απόσταση της γραμμής ανάβασης, να την παίρνεις απο το φανάρι 45 με 50 πόντους.

Link to comment
Share on other sites

Highlander φοιτητής είναι ακόμα ο συνάδελφος και προφανώς δεν είναι στο στάδιο εκείνο του συγκερασμού της σχεδίασης σκάλας με τους κανονισμούς. Δεν έχω πρόχειρο τον κανονισμό για να εξετάσω την σχέση ύψους-πλάτους αλλά μπορεί να υπάρχει ύψος 4,00 μέτρα εάν το ισόγειο είναι κατάστημα. Οπότε ακόμα και σε μια απλή διόροφη οικοδομή μπορεί να συναντήσεις τέτοια υψόμετρα.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή η διαδικασία όμως συναντάται και στην πράξη ;

 

Ναι, αυτήν. Βεβαίως ανάλογα με τους περιορισμούς μπορεί να μειώσει κανείς ελαφρώς το μήκος πατήματος ή να αλλάξει την αναλογία υ/π αφαιρώντας πχ ένα σκαλί... Αλλά το βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει ο αρχιτέκτων δεν είναι η μεταβολή της κλίσης της σκάλας (η οποία έχει σοβαρές συνέπειες στην άνεση), αλλά η μεταβολή στην "οριζοντιογραφία". Κοινώς, θα μελετήσει διάφορους τύπους σκάλας, όπως "Π", ανισοσκελές "Π", "Π" με μεγάλο φανάρι, "Γ" κλπ κλπ... Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσει να σχεδιάσει μία σκάλα με άνετη κλίση, η οποία θα εντάσσεται λειτουργικά στην κάτοψη της οικοδομής...

Link to comment
Share on other sites

Σε σχέση βέβαια πρωτίστως με τις διατάξεις των κανονισμών συμπληρώνω εγώ...

 

Τι λένε μερικοί τυπικοί κανονισμοί όσον αφορά κλιμακοστάσια σε απλές οικοδομές ;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα σας,υπάρχει κανείς που μπορεί να με βοηθήσει για το πως μπορόυμε να κατασκευάσουμε μια τόμη μιας σκάλας απο μια κάτοψη??υπαρχει καποια μεθοδος υπολογισμου των ριχτιων που ειναι σε προβολη και της κλησης της??

Link to comment
Share on other sites

Λογικά η κάτοψή σου έχει κάποια υψόμετρα σημειωμένα στις πλάκες των ορόφων που συνδέει.Η διαφορά των υψομέτρων των ορόφων,διά τον αριθμό των σκαλιών+1(+1 για να φτάσεις στο επίπεδο που θές) είναι το ρίχτι.

 

Ομοίως σαν διαφορά των υψομέτρων,διά το μετρούμενο μήκος(αριθμός σκαλιών*πάτημα) προκύπτει και η κλίση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.