Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άνεργοι ασφαλισμένοι ΤΣΜΕΔΕ


christos_ioannina

Recommended Posts

Δεν γίνεται να εισαι με ΤΣΜΕΔΕ, χωρις ΑΠΥ γιατι έχεις κλείσει τα βιβλία και να εισαι με ΙΚΑ? Εννοώ να έχεις πάρει εξαίρεση από ΙΚΑ με τον ίδιο τρόπο που παίρνεις εξαίρεση από ΟΑΕΕ αν δουλεύεις με μπλοκάκι σε δραστηριότητα άσχετη με μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Το ρωτάω αυτό γιατί όταν είσαι με ΑΠΥ σε δραστηριότητα ασχετη με μηχανικό και με λίγα λεφτα (π.χ. ωρομίσθιος σε ΙΕΚ όπως εγώ) φορτώνεσαι το τέλος επιτηδεύματος αλλά και αναγκάζεσαι να γραφτείς στον ΟΑΕΕ και ταυτόχρονα να εξαιρεθείς από αυτόν. Όντας γραμμένος στον ΟΑΕΕ, παρά την εξαίρεση, σου έρχονται κανονικά τα ραβασάκια εισφορών ΟΑΕΕ ανά εξάμηνο και τα γλυτώνεις μόνο αν φέρνεις ενημερότητα ΤΣΜΕΔΕ.Έτσι έχεις διπλό μπελά:Και πληρώνεις τέλος επιτηδεύματος για μια δραστηριότητα που θα μπορούσες να την κάνεις θεωρούμενος ως μισθωτός αλλά και δεν μπορείς να καθυστερήσεις το ΤΣΜΕΔΕ γιατί τότε φορτώνεσαι και τον ΟΑΕΕ.Μύλος!!!Οπότε γιατί να μην μπορείς να πας με ΙΚΑ και να εξαιρεθείς από το ΙΚΑ?

Link to comment
Share on other sites

ΤΣΜΕΔΕ χωρίς ΑΠΥ γίνεται. Η δεν έβγαλες ποτέ σου ή τα έκλεισες...Οκ, τις εισφορές ΤΣΜΕΔΕ ποιος θα τις πληρώνει ο εργοδότης?

Link to comment
Share on other sites

Οχι τις εισφορές θα τις πληρώνεις εσύ από ότι έχω καταλάβει αλλά το θέμα είναι τουλάχιστον να γλυτώνεις το τέλος επιτηδεύματος και να μην σου κάνουν κρατήσεις για ΙΚΑ αφού είσαι ήδη πλήρως ασφαλισμένος. Αυτή τη στιγμή είμαι με ΑΠΥ αλλά σκοπέυω μόλις λήξει η σύμβαση μου με το ΙΕΚ στα τέλη Ιουνιου να κλείσω το μπλοκάκι και γενικά το ελέυθερο επάγγελμα και αν με πάρουν τον Οκτώβρη να με πάρουν με ΙΚΑ. Απλά υποθέτω πως όπως για να με πάρουν με ΑΠΥ ζήτησαν εξαίρεση από ΟΑΕΕ, για να με πάρουν χωρίς ΑΠΥ θα ζητήσουν εξάιρεση από ΙΚΑ ή αλλιώς θα πληρώνω ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ ταυτόχρονα σαν χαζός.

Link to comment
Share on other sites

Και πες και έγινε αυτό, δεν θα κόβεις ΑΠΥ αλλά θα είσαι μισθωτός?

Αυτό που δεν καταλαβαίνω γενικά είναι το εξής....

Μηχανικός με ΤΣΜΕΔΕ ψάχνει δουλειά...Βρίσκει σε κατάστημα αθλητικών ειδών σαν πωλητής. Προφανώς και δεν είναι δουλειά μηχανικού, προφανώς και ο εργοδότης ψάχνει κάποιον με ΙΚΑ, αλλά επειδή ο μηχανικός είναι ομορφόπαιδο τον προσλαμβάνει...

Είτε 6ωρος, είτε 8ωρος ο μισθός είναι είναι 600-800 καθαρά (πλην ΙΚΑ). Με τον φίλο μας τι γίνεται?

1) Τον παίρνει σαν μισθωτό 6ωρο-8ωρο με ΤΣΜΕΔΕ? (σε αυτή την περίπτωση υποχρεούται να του πληρώνει εισφορές). Αμα είναι +5ετίας εννοείται δεν τον συμφέρει τον εργοδότη....

2) Με ΑΠΥ (οι εισφορές του όμορφου...). Σε αυτή την περίπτωση προφανώς δεν συμφέρει τον μηχανικό μας, γιατί από τα 600-800 του μπάτζετ θα παίρνει καθαρά περίπου -300.... Θα πρέπει φαντάζομαι να βγάλει άλλο μπλοκάκι και όχι αυτό με την σφραγίδα μηχανικού σε αθλητικά είδη, έτσι δεν είναι? Δηλ ΟΑΕΕ με εξάιρεση εισφορών?

3) Να τα παίρνει μαύρα, αλλά ποια σοβαρή εταιρία το κάνει και δεν παίρνει εξ'αρχής τον τύπο με ΙΚΑ να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο?

Λέω κάτι λάθος βρε παιδιά? Και αυτό πάει και στο ερώτημα του φίλου πριν για άσχετη δουλειά με ΙΚΑ....

Link to comment
Share on other sites

Επειδη ρωτησα τον λογιστη της εταιρειας, μου ειπε οτι κανουν κανονικα την προσληψη μου. Είναι υποχρεωμένοι να μου κολλανε ένσημα ΙΚΑ αλλα επειδη εχω σαν ασφαλιστικο φορεα το ΤΣΜΕΔΕ, απλα μου ειναι αχρηστα. Επιπλεον δεν εχω κρατησεις λόγω ΙΚΑ αφού είμαι ήδη πλήρως ασφαλισμένος.

Link to comment
Share on other sites

Αμα δεν έχεις κρατήσεις σημαίνει πως παίρνεις το ίδιο ποσό που θα έπαιρνες αν ήσουν με ΑΠΥ?Σε αυτή την περίπτωση συμφέρει το ΙΚΑ γιατί δεν θα πληρώνεις τουλάχιστον το τέλος επιτηδεύματος, ασε που θα γλυτώνεις και τη μανούρα με τα βιβλία, τις καταστάσεις πελατών - προμηθευτών κ.τ.λ.. Να φανταστείτε πως εγώ άνοιξα επιπλέον δραστηριότητα "εκπαιδευτικές δραστηριότητες" για τα ΙΕΚ, και ενώ αρχικά έκοβα αποδείξεις στο μπλοκάκι που είχα ως μηχανικός τώρα μου λένε πως θα πρέπει να ανοίξω νέο μπλοκάκι για τη νέα δραστηριότητα. Επιπλέον έχω και τα μπλεξίματα με τον ΟΑΕΕ, που ενώ έχω πάρει εξαίρεση συνεχίζει να μου στέλνει ραβασάκια για εισφορές τα οποία ακυρώνω πηγαίνοντάς τους σύμβαση και ασφαλιστική ενημερότητα από ΤΣΜΕΔΕ. Όταν με το καλό λήξει η σύμβασή μου τέλη Ιουνίου, θα σβηστώ από παντού (εκτός από ΤΣΜΕΔΕ που δεν μπορώ), δηλαδή από ελέυθερο επάγγελμα και από ΟΑΕΕ για να ησυχάσω!!!Και βιβλία δεν πρόκειται να ξανανοίξω εκτός αν με πάρουν σε κάποια σύμβαση με σοβαρά λεφτά ως μηχανικό και το απαιτούν.

Link to comment
Share on other sites

Το να γραφτεί κάποιος στον ΟΑΕΔ δεν έχει να κάνει αν εργάστηκε κάποτε...Το είχα κάνει πιτσιρικάς μετά την σχολή που δεν είχα εργαστεί ποτέ, μπας και έβρισκα δουλειά από κει. (Κάποτε που δεν ήξερα την τύφλα μου). Για το επίδομα είναι άλλο θέμα....

 

Με την προϋπόθεση όμως Ίκαρε ότι δεν ήσουν εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ και κατά συνέπεια στο ΤΣΜΕΔΕ .Διόρθωσε με εάν σε αυτό κάνω κάποιο λάθος .Διότι αναρωτιέμαι για το πως είναι δυνατόν κάποιος ο οποίος δεν έχει εργαστεί ποτέ αλλά είναι εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ και κατά συνέπεια κολλάει ένσημα στο ΤΣΜΕΔΕ να δικαιούται κάρτα ανεργίας από την στιγμή που τα ίδια τα ένσημα που κολλάει στο ΤΣΜΕΔΕ δείχνουν κατά κάποιο τρόπο ότι εργάζεται και ότι δεν είναι άνεργος ?

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι δυνατόν (ή μάλλον θα έπρεπε να είναι), γιατί πολύ απλά στο ΤΣΜΕΔΕ δεν "κολλάμε ένσημα". Ούτε τυπικά, ούτε ουσιαστικά. Δυστυχώς ή ευτυχώς. Ασφαλίζει ιδιότητα και όχι δραστηριότητα.

Edited by tpanag
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.