Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κυριότητα - επικαρπία


paaanaaagiotis

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα δύο πράγματα να ρωτήσω για τον νόμο των ημιυπαιθρίων

1) αν η κυριότητα είναι στo γιο κ η επικαρπεία στην μητερα η αίτηση κ τα λοιπά χαρτιά γίνονται στο όνομα της μητέρας?

2) αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας(σε άλλη περίπτωση αναφέρομαι) δν είναι 50-50 αλλά 38-62 (αναφέρομαι σε ανδρόγυνο) αλλάζει κάτι?

το έχω διορθώσει άρα η απαντήσεις των συναδέρφων αποκάτω αναφέρονται στην περίπτωση κυριότητας της μάνας κ επικαρπείας του γιου.

Link to comment
Share on other sites

Πράγματι, η αίτηση στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να γίνει από την μητέρα. Στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να γίνει στο όνομα του ενός από τους ιδιοκτήτες με αναφορά, σε κάποιο σημείο αυτής, του ονόματος του συνιδιοκτήτη (σε παρένθεση δίπλα στα όνοματα τα ποσοστά συνιδιοκτησίας). Έτσι τουλάχιστον ζητάει τις αιτήσεις η πολεοδομία Μουδανιών. Σε άλλες πολεοδομίες (π.χ. Καλαμαριάς, Ανατολικής Θεσ/νίκης) τις δέχονται και στα δύο ονόματα. :???:

Link to comment
Share on other sites

Απά τη στιγμή που υπάρχει συνιδιοκτησία (την 2η περίπτωση αναφέρομαι), ασχέτου του ποσοστού της πιστεύω ότι θέλει:

 

1. Αίτηση με το όνομα και τα στοιχεία του ενός, αλλά υπογραφή της και από τους δύο (ο δηλών και δίπλα ο συνιδιοκτήτης)

 

2. Όλα τα άλλα εις διπλούν (υπεύθυνες δηλώσεις, εξουσιοδότηση, γενικά όλη η χαρτούρα), ένα για τον καθένα

 

3. Το παράβολο ούτως ή άλλως κόβεται μόνο σε έναν. Στο ΤΕΕ για υπολογισμό αμοιβής βάλε και τα δύο ονόματα με το ποσοστό ιδιοκτησίας τους και έχε και τα δύο ονόματα στην εντολή πληρωμής και στα έντυπα από τράπεζα.

 

Στην πολεοδομία Χανίων έτσι τα θέλουν. Ρώτα όμως και στη πολεοδομία της περιοχής σου για να είσαι σίγουρος πριν πάρεις τις υπογραφές τους, για να μην τους ξαναψάχνεις μετά κτλ..

 

Καλή δύναμη

Link to comment
Share on other sites

Σας ενημερώνω αγαπητοί συνάδερφοι πως ο νόμος αναφέρει πως η αίτηση γίνεται στον κύριο του έργου επομένως γίνεται στον γίο π έχει την υψηλή κυριότητα κ όχι στην μητέρα....έτσι μ΄είπαν πολεοδομία θεσσαλονίκης αλλά έτσι αναφέρει κ ο νόμος άσχετα αν φυσικά φορολογικά είναι στην μητέρα κ όχι στον γιό!!!!

Link to comment
Share on other sites

Στο πρωτο ποστ γραφεις οτι η μητερα εχει την κυριοτητα (υψηλη) και ο γιος την επικαρπεια και στο τελευταιο τα λες αναποδα, τι ισχυει?

Link to comment
Share on other sites

το διόρθωσα συνάδερφε,έχεις δίκιο. έρώτηση ο γιός που μένει σε υπερκέιμενο όροφο με γυναίκα του στην αίτηση θα φαίνεται σαν 1 κατοικία για το διαμέρισμα.σε υποκείμενου οροφου π μένει η μητέρα του κ φυσικα το δηλωνει στην εφορια η ιδια αφού έχει την επικαρπεία αν η αίτηση γίνει στον γιό αφού οπως λέει ο νόμος έχει την κυριότητα σαν τι κατοικία θα χαρακτηριστεί?αλλάζει η πρέπει να αναφέρεται κάτι στα έντυπα τακτοποίησης η στο παράβολο?

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορει να εχει 2 πρωτες κατοικιες ο γιος.Το δηλωνει σαν "αλλη κατοικια" με οτι αυτο συνεπαγεται στο ποσοστο υπολογισμου του προστιμου(λιγο μεγαλυτερο απο την πρωτη κατοικια).Το παραβολο εχει να κανει μονο με το ειδος του χωρου που τακτοποιεις (Η.Χ, σοφιτα, παταρι, υπογειο...)

Link to comment
Share on other sites

Προς ενημέρωση όλων η αίτηση κ όλα τα χαρτιά γίνονται στον κύριο του έργου δηλαδη στον γιό, η μητέρα του δν φαίνεται πουθενα....ρώτησα σήμερα στον δήμο θεσσαλονίκης τον υπάλληλο της πολεοδομίας.ευχαριστώ πολύ όλους για τον χρόνο που αφιέρωσαν.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

έχω μια "περίεργη" περίπτωση συνιδιοκτησίας σε υπόγεια αποθήκη που πρόκειται να τακτοποιηθεί...

Υψηλή κυριότητα στη μητέρα και επικαρπία στον γιο, με ποσοστό εξ' αδιαιρέτου 50% έκαστος. Για τον γιο είναι πρώτη κατοικία, για τη μητέρα δεύτερη (έχει ήδη άλλη πρώτη κατοικία δηλωμένη).

Στην υπεύθυνη δήλωση που θα κάνουν, ο γιος θα αναφέρει "αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε ΠΡΩΤΗ κατοικία", και η μητέρα "αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε ΑΛΛΗ κατοικία"????

Κι αν ναι, το πρόστιμο πώς θα υπολογιστεί, ως πρώτη ή ως άλλη κατοικία???

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

την αιτηση την κανει ο "υψηλος κυριος" όχι ο επικαρπωτης.Αρα η μαμα με αυτον που εχει το αλλο 50% στην υψηλη κυριοτητα (εαν το καταλαβα καλα)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.