Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πολεοδομίες τέλος?


Alessio

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 181
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Καλά εντάξει ανάξιο σχολιασμού συνάδελφε. Ας δούνε όλοι πρώτα τα δικά τους και μετά ας κρίνουν τους άλλους.

Link to comment
Share on other sites

Ούτε εντός σχεδίου, ούτε εκτός σχεδίου, ούτε υψηλή παραγωγικότητα ούτε κλίσεις καλύψεις ούτε δομήσεις, ούτε τίποτα. Έχετε δει κατοικίες στο εξωτερικό χτισμένες σε κάθετο βράχο? Εντός βουνών? Κατασκευές χτισμένες σε γέφυρες πάνω από ρυάκια και ποτάμια? Πανέμορφες, με σεβασμό στο περιβάλλον, πέρα από οικολαγνείες, τσιμέντα, και βλακείες.

Συνάδερφε που παραπάνω πρότεινες την ύπαρξη κτιριοδομικού για να μην πέσει η γιαγιά από τη σκάλα, ξανασκέψου το. Να μην ανεβεί τη σκάλα. Εγώ και ο πελάτης θέλουμε σκάλα έργο τέχνης, όταν γεράσει θα ανέβει από τον ανελκυστήρα. Πλακίτσα μεν, σοβαρό δε όταν διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά δεν έχουν βάση πουθενά. Στο τέλος τέλος, πόσες σκάλες δεν έχετε ανεβεί σκυφτοί γιατί χτυπάτε στο δοκάρι? Αυτούς τους σταμάτησε ο κτιριοδομικός? Όταν προβλέπει ότι οι μικροί λέβητες δεν χρειάζονται λεβητοστάσιο, και ο πελάτης τον βάζει στο ύπαιθρο, κάνει καλά?

 

Πολύ σωστά. Βλέπεις κάτι υπέροχες κατασκευές στο εξωτερικό και βλέπεις 10 λόγους για τους οποίους εδώ στην Ελλάδα θα ήταν αυθαίρετα. Βλέπεις σπίτια μέσα στο δάσους και το ομορφαίνουν... αλλά εδώ ένα πουρνάρι φαίνεται και απαγορεύονται τα πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Οι αρχιτέκτονες κοιμούνται βαθειά, οι ηταμήδες τα ίδια.

Ναι αυτό ειναι κοινή διαπίστωση ... αναρωτιέμαι πότε θα χαμπαριάσει ο ΣΑΔΑΣ

 

Συνάδερφε που παραπάνω πρότεινες την ύπαρξη κτιριοδομικού για να μην πέσει η γιαγιά από τη σκάλα, ξανασκέψου το. Να μην ανεβεί τη σκάλα.

Εγώ και ο πελάτης θέλουμε σκάλα έργο τέχνης, όταν γεράσει θα ανέβει από τον ανελκυστήρα. Πλακίτσα μεν, σοβαρό δε όταν διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά δεν έχουν βάση πουθενά.

Στο τέλος τέλος, πόσες σκάλες δεν έχετε ανεβεί σκυφτοί γιατί χτυπάτε στο δοκάρι? Αυτούς τους σταμάτησε ο κτιριοδομικός? Όταν προβλέπει ότι οι μικροί λέβητες δεν χρειάζονται λεβητοστάσιο, και ο πελάτης τον βάζει στο ύπαιθρο, κάνει καλά.

Φιλέ μου, είσαι και μηχανολόγος και θα έπρεπε να κατανοείς την έννοια "προδιαγραφή",

καταρχάς δεν προτείνω εγώ τον κτιριοδομικό, ευτυχώς υπάρχει εδώ και χρόνια ακόμη και εδώ στο Ελλαντα.

 

Υπάρχουν κανονισμοί που έχουν να κάνουν με το θέμα της ασφάλειας και δεν αφορουν μόνο τα στατικά θέματα

 

Στο εξωτερικό όταν πέφτει η γιαγια και στο ίσιωμα, υπάρχουν εξειδικευμένα νομικά γραφεία

που ξετινάζουν το κτιριο να αποδείξουν πως φταίει η κακή μελέτη ή κακή επίβλεψη του κτιρίου

και ζητούν απίστευτες αποζημιώσεις από τους εμπλεκόμενους

το χειρότερο είναι πως η γιαγια μπορεί να έπεσε επειδή ειναι άρρωστη,

όμως ο μηχανικός αν δεν έχει τηρήσει τις προδιαγραφές πλερώνει!!!!

 

Τώρα για τα δοκάρια και τους λέβητες και πολλές άλλες παρανομίες σε πληροφορώ πως η Ελληνική Νομοθεσία προβλέπει για τα αυθαίρετα

δυστυχώς όμως και εδώ δεν εφαρμόζεται ο νόμος.

 

Αν ο πελάτης θέλει σκάλα έργο τέχνης εκτός προδιαγραφων και κάποιος μηχανικός αναλάβει τη μελέτη και επίβλεψη επισήμως

να φροντίσει να κάνει ένα πολυσέλιδο ιδιωτικό συμφωνητικό που θα καλύψει τον κ@@@ του όταν ο πελάτης θα κάνει τον ανήξερο ;)

 

-----

 

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως οι προδιαγραφές προφανώς και δε θα εκλείψουν ΠΟΤΕ.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει σήμερα. Οι προδιαγραφές αυξάνονται ακόμη και σε παράλογο βαθμό.

Απλά ο ΣΤΟΧΟΣ είναι αντί να γίνεται από τους μηχανικούς-ελέυθερους επαγγελματίες με τον τρόπο που γνωρίζουμε σήμερα,

θα γίνεται με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ κτιρίων από εταιρίες.

Link to comment
Share on other sites

Οπως είπε ο φίλος DIDONIS το off topic νομίζω ότι φτάνει, θα χάσουμε την ουσία...

Αν και δε βρίσκω καμιά ουσία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο εκτός από τη τελευταία παρατήρηση της myri... (ο στόχος....)

Link to comment
Share on other sites

Και μεις αυτό θέλουμε myri? Να πρέπει και να μπορεί η γιαγιά να μας κυνηγά επειδή η σκάλα ήταν απότομη? Επειδή η αρμολόγηση στην πλακόστρωση δεν έγινε καλά?

Και εντάξει, ο μηχανικός που σέβεται τον εαυτό του δεν παραδίδει τέτοια έργα, αλλά την ελληνική πραγματικότητα την γνωρίζουμε και οι δυο φαντάζομαι.

Όλοι θέλουν σε 120 τ.μ. να φτιάξουν μέγαρο. Όλοι το θέλουν τσάμπα και αμέσως. Όλα δεν γίνονται, γίνονται?

Νομίζω ότι δεν τα θέλουμε αυτά. Νομίζω οτι ζητάμε πάνω απ όλα σωστές άνετες και εργονομικές κατασκευές. Γι αυτά δεν χρειάζονται προδιαγραφές.

Ετσι κι αλλιώς τις κοιτά κανείς?

Μου θυμίζει το ανέκδτοτο-πραγματικότητα, για τα stop στο δρόμο, που βρίσκονται εκεί για να καταλάβουμε ποιος φταίει για το ατύχημα...

Ασε που η δουλειά που εσύ και οι προδιαγραφές απαιτούν δεν πληρώνεται με τίποτα. Είδες τι είπε ο φίλος παραπάνω? Εγώ δεν κάνω επίβλεψη αν πληρώνομαι μόνο μελέτη, ή κάπως έτσι. Φυσικά η αμοιβή δεν είναι δικαιολογία για να παραβαίνεις τους κανόνες ασφάλειας έτσι? Στο πανεπιστήμιο μάθαμε ότι τίποτα δεν είναι πάνω από την ασφάλεια του ανθρώπου.

 

Να ρωτήσω και κάτι άλλο τώρα. Έχει κανείς την αίσθηση ότι με το νέο νόμο αν και όταν περάσει, δεν θα αλλάξει τίποτα?

Τι λέει ο νέος νόμος δηλαδή? ότι θα καταθέτεις δ.κ. και θα παίρνεις οκ για συνέχεια σε δυο μέρες. Σιγά! Μετά θα καταθέτεις ότι πήγαινες και σήμερα, και υποτίθεται ότι σε πέντε μέρες θα παίρνεις έγκριση ή όχι. Και στην πολεοδομια Μεσολογγιου που ο μοναδικός Μηχανολόγος έρχεται μια φορά την εβδομάδα, και κοιτά μέχρι τέσσερις άδειες (μόνο για τις σφραγίδες θέλει μια ώρα), πως θα γίνει αυτό?

Ή αν η υπηρεσία τις 5 τις κάνει 10 και 15 θα γίνει κάτι?

Το άλλο το καλό? Αν σε τέσσερα(?) χρόνια δεν έχει ολοκληρώσει τον φέρων οργανισμό και τις όψεις θα πληρώνεις και πρόστιμο διατήρησης το είδατε?

Εγώ πάντως προτείνω οπως λένε και οι αμερικάνοι, να μην κρατήσετε την ανάσά σας..

Link to comment
Share on other sites

Αυτό με τις όψεις ισχύει και σήμερα, νομίζω είναι 6 χρόνια... ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος... Δεν το βρίσκω τόσο λάθος... Το σκηνικό του μπάρμπα που κάνει το πανω-σήκωμα και κάθεται για 20 χρόνια δεν είναι ότι καλύτερο... αυτό κι αν είναι ασχήμια...

Περνώντας μια φορά είδα τα όρια της Κορίνθου από την εθνική, και είναι πολύ φανερό το συγκεκριμένο... όλα ημιτελή και άθλια...

Ασε που η δουλειά που εσύ και οι προδιαγραφές απαιτούν δεν πληρώνεται με τίποτα

Οσο για τις πληρωμές που αναφέρεις, νομίζω ότι με το τρόπο που το θέτεις, υπερασπίζεις κραυγαλέα την απελευθέρωση των αμοιβών, σωστά;;; Ο καθένας να ζητά αυτό που θεωρεί αρκετό και σωστό για τον εαυτό του και για τις ευθύνες που αναλαμβάνει...

Κι εγώ μαζί σου... αλλά θα πρέπει να υπάρχει ΑΜΕΣΗ και ΑΥΣΤΗΡΗ τιμωρία για τον παραβάτη... Ειδικά στον ιδιώτη κατασκευαστή ή χρήστη που στο κάτω-κάτω κερδίζει από τις παραβάσεις... γιατί μη μου πείτε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πληρωθήκατε παραπάνω για παραβάσεις...

Εκτός αν θές και οι αμοιβές ψηλές, και προστατευμένες, οπότε διαφωνώ κάθετα.

 

Οταν λέω παραβάτη ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ αυτόν που έκανε λάθος και βγήκε το σπίτι 2 πόντους

μεγαλύτερο ή αυτόν που ξεπέρασε 4 πόντους το ύψος... γιατί φύσηξε και "ξύρισε" λίγο το Δ.Ε. στο οικόπεδο.

 

Επίσης αν και δεν είναι αντικείμενο του νομοσχεδίου, αυτό που πρέπει να γίνει ΚΑΘΕΣΤΩΣ στις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι η παρουσία μηχανικού. Ετσι το βλάχικο υφάκι του έλληνα ότι "δεν ήξερε" να τελειώσει μια και καλή. Το "δεν ήξερες, δεν ρώταγες;" ακούγεται αστείο αλλά είναι αυτό που πρέπει να γίνεται.

 

 

Πολύ σωστά. Βλέπεις κάτι υπέροχες κατασκευές στο εξωτερικό και βλέπεις 10 λόγους για τους οποίους εδώ στην Ελλάδα θα ήταν αυθαίρετα. Βλέπεις σπίτια μέσα στο δάσους και το ομορφαίνουν... αλλά εδώ ένα πουρνάρι φαίνεται και απαγορεύονται τα πάντα.

Αυτό είναι καθαρά προϊόν της μή δυνατότητας ελέγχου, της διαφθοράς και της ατιμωρισίας...

Να ευχαριστείς το Θεό που συμβαίνει στη χώρα μας...αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Ευθέως να σε ρωτήσω, πόσους ιδιώτες ή συναδέλφους έχεις καταγγείλει;

Εγώ κανέναν και ντρέπομαι, σκέφτομαι όμως αν υπάρχει ΑΜΕΣΗ απόδοση δικαιοσύνης, ΑΜΕΣΗ κατεδάφιση ανεξαρτήτως σταδίου της οικοδομής, να αρχίσω.Αλλιώς αν περιμένεις την 6 ετία, δεν ασχολούμαι.

Link to comment
Share on other sites

Ελεγκτές δόμησης δηλαδή μπορούν να γίνουν όλοι οι μελετητές αλλά δεν θα μπορούν να ελέγχουν τις δικές τους άδειες????

Κλασσική περίπτωση Ελλάδας....

 

Άρθρο 10

Ιδιότητα

Η ιδιότητα του Ελεγκτή Δόμησης αποκτάται με την χορήγηση Άδειας Ελεγκτή Δόμησης από τον Υπουργό ΠΕΚΑ και την εγγραφή του στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης .

Η ιδιότητα του Ελεγκτή Δόμησης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου Ν.Π.Δ.Δ. ή υπαλλήλου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Link to comment
Share on other sites

Μακάρι να κλείσουν οι πολεοδομίες και οι υπάλληλοι τους να ασχοληθούν με πραγματικά προβλήματα.

 

Ό νόμος είναι σίγουρα προς την θετική κατεύθυνση, γιαυτό λέω πως το μνημόνιο έφερε μερικές σωστές αλλαγές για την Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

@panos: Ακόμη και αν είναι προς τη θετική κατεύθυνση ο νόμος, ακυρώνεται η χρησιμότητά του από το γεγονός ότι είναι σε λάθος σειρά... Πρέπει να προηγηθεί η απλοποίηση της νομοθεσίας, η ρύθμιση για σαφή και συνυπευθυνότητα των συνεργείων, η απομάκρυνση του ιδιώτη από την οικοδομή και τον καθορισμό των συνεργείων κλπ...

 

Μετά, ναί, αφού έχεις θέσει τον μηχανικό πλήρη άρχοντα του έργου, δώσε και τις ευθύνες, κάνε και αυστηρή παραλαβή του έργου, διέλυσε και τις πολεοδομίες κλπ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.