Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στέγαστρο σε πρατήριο


Zmak

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι

θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με το εξής.Αφορά ένα πρατήριο, εκτός σχεδίου, όπου εκδόθηκε οικοδομική άδεια το 2000 στην οποία δεν εμφανίζεται πουθενά το στέγαστρο (312τ.μ.). Μου ζητήθηκε να κάνω προσθήκη ενός αναψυκτηρίου. Κατέθεσα φάκελο με το παλιό τοπογραφικό (όπου δεν φαίνεται το στέγαστρο) αλλά από την πολεοδομία μου ζήτησαν νέο τοπογραφικό λόγο κτηματολογίου. Ο προβληματισμός μου είναι αν θα πρέπει στο νέο τοπογραφικό να δείξω το στέγαστρο και αν θα θεωρηθεί αυθαίρετο. Τα υπάρχοντα κτίρια συν το στέγαστρο ξεπερνάν το σδ. Τι γίνετε στην περίπτωση που θεωρηθεί αυθαίρετο και δεν έχω υπόλοιπο δόμησης?

Link to comment
Share on other sites

Το στέγαστρο εφόσον εδράζεται σε κατακόρυφα στοιχεία προσμετράται και στη δόμηση και στην κάλυψη. Ότι ξεπερνάει αυτά τα μεγέθη εμπίπτει στις αυθαίρετες κατασκευές.

Link to comment
Share on other sites

Προσμετράται ό,τι περικλείεται από την τεθλασμένη που ενώνει τα υποστυλώματα...

 

Εφόσον το υποστύλωμα είναι ένα, προσμετράται το εμβαδόν διατομής του.

Εφόσον είναι δύο, οι δύο διατομές και η μεταξύ τους λωρίδα.

......

Link to comment
Share on other sites

Είχα ασχοληθεί πριν μερικά χρόνια με πρατήριο. Απ' ότι θυμάμαι το στέγαστρο των αντλιών μετράει μόνο στην κάλυψη, αλλά θα το ελέγξω και θα επανέλθω.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως:

 

Εγγρ-69178/13457/87. [ ΙΣΧΥΕΙ απο 10-11-87 ]

"Δίδονται οδηγίες σχετικά με στέγαστρα αντλιών - πρατηρίων".

 

Σε απάντηση της πιο πάνω σχετικής αναφοράς σας, με την οποία ζητάτε οδηγίες σχετικά με τα στέγαστρα των αντλιών των πρατηρίων υγρών καυσίμων, που στηρίζονται σε κατακόρυφα στοιχεία, σας πληροφορούμε τα εξής:

Τα πιο πάνω στέγαστρα δεν αποτελούν προστεγάσματα, αλλά ανεξάρτητες κατασκευές και δεν έχουν εφαρμογή σ'αυτές ούτε οι διατάξεις της παρ.3α του άρθ-8 του ΓΟΚ/85 και του άρθ-84 του ΓΟΚ/73, ούτε η αποφ-25835/5065/3-5-83.

Επομένως προσμετρώνται και στην κάλυψη (*) και στο συντελεστή δόμησης ανεξάρτητα από το χρόνο κατασκευής τους.

(* Σ.Σ. Τα στέγαστρα προσμετρώνται στην κάλυψη στις

εντός σχεδίου περιοχές, βλ. σχετικά τελευταίο εδάφιο της

παρ.5 Αρθ-17 του ΓΟΚ/85, όπως αντικατεστάθη με την παρ.2

Αρθ-4 του Ν-2831/00 και παρ.3β Αρθ-8 του ΓΟΚ/85 όπως

συνεπληρώθη με την παρ.4 Αρθ-6 του Ν-2831/00)

Link to comment
Share on other sites

Manolis gon, θα μου επιτρέψεις εν μέρει να διαφωνήσω ως προς το θέμα της προσμέτρησης στον συντελεστή δόμησης.

 

Κατ' αρχήν το άρθρο 8 του ΓΟΚ αφορά αποκλειστικά την κάλυψη του οικοπέδου και όχι τη δόμηση.

Από την άλλη, στο άρθρο 7 του ΓΟΚ, που αφορά τον συντελεστή δόμησης, στην παράγραφο 1.Β.ια απαλλάσει τις κατασκευές του άρθρου 17 του ΓΟΚ από την προσμέτρησή τους στο σ.δ.

 

Η παράγραφος 5 του άρθρου 17 του ΓΟΚ μας λέει:

 

"5. Κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους επιτρέπεται η κατασκευή βόθρων, δεξαμενών νερού, δικτύων για την εξυπηρέτηση του κτιρίου και των απαραίτητων για τη λειτουργία ασκεπούς πισίνας εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τους όρους που θεσπίζονται με τους κανονισμούς που εκδίδονται σε εφαρμογή του άρθρου 26.

Επίσης επιτρέπεται η κατασκευή δεξαμενών υγρών καυσίμων, έξω από το χώρο του προκηπίου σε απόσταση Δ από τα όρια του οικοπέδου και κάτω από την οριστική στάθμη του εδάφους, αποκλειστικά για πρατήρια υγρών καυσίμων. Η ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται αν υπάρχουν και άλλες χρήσεις μέσα στο ίδιο ακίνητο, εκτός από αυτές που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πελατών του πρατηρίου, όπως πλυντή- ριο, λιπαντήριο, μίνι μάρκετ, σταθμός αυτοκινήτων, εστιατόριο.

 

Στα ακίνητα που έχουν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές και κοινοτικές ή δημοτικές οδούς και βρίσκονται μέσα στα όρια οικισμών που στερούνται εγκεκριμένου σχεδίου ή σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, από τις εγκαταστάσεις των πρατηρίων οι δεξαμενές. οι αντλίες διάθεσης υγρών καυσίμων και τα στέγαστρά τους που προβλέπονται από το άρθρο 6 και το άρθρο 8 παρ 5 του β.δ. 465/1970, όπως ισχυει. μπορούν να κατασκευαστούν στους ακάλυπτους χώρους των οικοπέδων ή γηπέδων, στις θέσεις που εγκρίνονται από την αρμόδια υπηρεσία, ούμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις."

 

*** Η παρ.5 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ.2 άρθρ.14 Ν.2831/2000, ΦΕΚ Α 140/13.6.2000.

 

Μία σημείωση εδώ, το ΒΔ465/1970 ισχύει πλέον μόνο για εκτός σχεδίου περιοχές και στη σημερινή μορφή του νόμου θα πρέπει να πάμε στην παράγραφο 3 του άρθρου 8 του ΒΔ465/1970.

 

"3. Η θέση και η διάταξη των νησίδων αντλιών, καθώς και των τυχόν υπερκειμένων προστατευτικών στεγάστρων, ρυθμίζεται ανάλογα, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση της εγκατάστασης από λειτουργική άποψη και σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος ΓΟΚ. Για τυχόν παρέκκλιση από τις ισχύουσες πιο πάνω δια τάξεις (λόγω της ειδικής φύσης της λειτουργίας του ανεφοδιασμού, η οποία επιβάλλει την προστασία των διακινούμενων από βροχή, χιόνι ή καύσωνα), απαιτείται έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν 1577/1985 "Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός" όπως ισχύει."

 

*** Το άρθρο 8 αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 7 του ΠΔ 118/2006,ΦΕΚ Α 119/16.6.2006.

 

Κατά τη γνώμη μου δεν προσμετράται στη δόμηση το στέγαστρο των αντλιών καυσίμων, αλλά μόνο στην κάλυψη.

Link to comment
Share on other sites

Στο εγγραφο που εβαλα αν δεις τον αστερισκο στο τελος σε παραπεμπει σε αυτα τα οποια εσυ αναλυτικα παρουσιασες.Δεν διαφωνουμε.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!!Μια τελευταία ερώτηση εφόσον δεν έχω υπόλοιπο δόμησης και κάλυψης να υποθέσω ότι δεν μπορώ και να το νομιμοποιήσω το στέγαστρο?

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Αντιμετωπίζω την ίδια περίπτωση.

Σε υφιστάμενο κτίριο (άδεια του 1980) εκδόθηκε Άδεια Αλλαγής Χρήσης -το 2010- ώστε να γίνει πρατήριο υγρών καυσίμων (και άλλες εγκαταστάσεις). Στην Άδεια του 2010 δεν εμφανίζεται πουθενά το στέγαστρο των αντλιών. Ο πελάτης και ιδιοκτήτης γηπέδου/κτιρίου (εκτός σχεδίου) θέλει να τακτοποιήσει το στέγαστρο γιατί η Διεύθυνση Ανάπτυξης του ζητά βεβαίωση μηχανικού.

Μου είναι σαφές από όσα έχω διαβάσει και εδώ και σε άλλα νήματα ότι το στέγαστρο θα το πάω με αναλυτικό.
Βεβαίωση στατικής επάρκειας δε χρειάζεται;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.