Μετάβαση στο περιεχόμενο

4M ADAPT-Είναι απαραίτητος ο σχεδιαστικός πυρήνας;


ema

Recommended Posts

για το πρώτο ερώτημα στο adapt δεν άλλαξε ούτε νομίζω πως θα αλλάξει για αυτό και ο vampiris λέει ότι είναι χρήσιμο το fine.

Link to comment
Share on other sites

Με το fine αλλάζει κάτι? Δεν έχω βρει μέχρι στιγμής, δεδομένο που εισάγεται με το fine και δεν μπορεί να εισαχθεί χειροκίνητα, όπως είναι λογικό άλλωστε.

 

edit: Το κοίταξα. Όταν σχεδιάζεις μια γραμμή, στο υπολογιστικό εκτός από το συνολικό μήκος, μεταφέρεται και ένα άλλο, ας πούμε το ισοδύναμο μήκος, με το οποίο υπολογίζει την πτώση τάσης. Δεν φαίνεται πως υπολογίζεται αυτό το μήκος, αλλά βγαίνει σωστό σε 2-3 παραδείγματα που έκανα, είτε έχω ίδια, είτε διαφορετική ισχύ σε κάθε διακλάδωση.

Link to comment
Share on other sites

Με απαλλάσσεις από μεγάλο κόπο γιατί είχα ετοιμάσει ένα παράδειγμα, με χειρόγραφους υπολογισμούς, στο εργοστάσιο και ήθελα να το περάσω στο fine! Στην περίπτωση με συνολικό φορτίο στο τέλος της γραμμής η πτώση τάσης έβγαινε διπλάσια από ότι με τις διακλαδώσεις!

 

Επίσης νομίζω ότι δοκίμασες με πρίζες! Το πρόγραμμα υποθέτει 0,5 Α ανά ρευματοδότη. Για αυτό στο adapt βγάζει στην τάδε γραμμή με τις τρεις πρίζες τόσα watt. Εάν πας και αλλάξεις στο υπολογιστικό τα watt, το φορτίο θα μοιραστεί αναλόγως και στις τρεις πρίζες. Εάν εσύ θέλεις στον τελευταίο ρευματοδότη να βάλεις έναν μονοφασικό κινητήρα 2 kW, θα πρέπει να δημιουργήσεις συγκεκριμένο φορτίο από τις βιβλιοθήκες του adapt. Έτσι θα γίνει σωστός υπολογισμός! Τα παραπάνω τα γράφω χωρίς να είμαι 100% σίγουρος! Δεν έχω κάνει τους υπολογισμούς για να το επιβεβαιώσω...

 

Τέλος ένα σημαντικό ερώτημα είναι γιατί στο υπολογιστικό κομμάτι, όταν ασφαλίζεις μια γραμμή με αυτόματο διακόπτη με ρύθμιση (F5-γραμμή σχεδίασης-97), το πρόγραμμα τρελαίνεται;! Εάν βάλεις μικρό κινητήρα υπολογίζει 25αρι καλώδιο και ρύθμιση στα 80 Α, υπολογισμός είτε με το ρεύμα είτε με το καλώδιο! Αρχίζει και στρώνει, κάπως, πάνω από 35 kW... Αυτό θα το δείτε πατώντας F3!

 

edit: Το manual του adapt λέει κάτι για θεώρημα ροπών! Όποιος έχει στοιχεία ας μας πει τον τύπο και να δούμε διαφορές στους υπολογισμούς. Επίσης ας δώσει κάποιος ένα παράδειγμα με ορισμό κόμβων μόνο στο υπολογιστικό και να δούμε και εκεί εάν υπολογίζει σωστά! Διαφορετικά καλά κάνει το πρόγραμμα και υπολογίζει μεγάλες διατομές αφού του δίνουμε συνολικό φορτίο στο τέλος της γραμμής. Υπερδιασταλογεί για να καλύψει την πτώση τάσης. Πρέπει να οριστούν κόμβοι όταν δουλεύουμε μόνο στο υπολογιστικό!

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία δεν είναι 100% αυτοματοποιημένη.

Το πρόγραμμα θεωρεί κάποιες τυπικές τιμές για τις καταναλώσεις αλλά είναι στο χέρι του μηχανικού να αλλάξει την ισχύ των καταναλωτών και τον συντελεστή ισχύος στους κινητήρες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.