Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Blog για τα δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ


GeorgeS

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι μηχανικοί ΤΕΙ

 

Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τη θέση των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕΙ στην αγορά εργασίας. Πολύ πρόσφατα ανακάλυψα πως υπάρχει ένα site συναδέλφου μας ο οποίος δίνει το δικό του αγώνα για το θέμα αυτό, παρουσιάζοντας παράλληλα μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούν όλους μας.

 

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε και να διαβάσετε με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω site και τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο και το μέλλον μας.

 

Το site είναι : http:***************************

 

Συνδέσεις προς άλλα fora, blogs κ.λπ. στα οποία γίνονται προσβλητικές αναφορές σε μέλη του forum θα διαγράφονται. Χάρης

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εντάξει, είπαμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά που πιστεύουμε ότι μας αναλογούν, αλλά ΕΜΠΑΘΕΙΣ εκφράσεις όπως "σφραγιδολάγνοι του ΤΕΕ" τρέφουν όλα τα αρνητικά συναισθήματα μεταξύ των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 

Αλήθεια, πρέπει κανείς να γράφει σ' ένα forum όπου υπάρχουν mods για να συμπεριφέρεται κόσμια; Όταν γράφει σ' ένα blog δεν έχει κανένα αυτοπεριορισμό στον τρόπο έκφρασής του; Το ερώτημα είναι ρητορικό και το αποτέλεσμα τελικά είναι αντίθετο προς τα συμφέροντα του δημιουργού του εν λόγω blog.

 

Βέβαια, μεγάλη η τιμή του να συμπεριλάβει το "michanikos.gr" στις προτεινόμενες ιστοσελίδες προς "Μηχανικούς" έστω και στους "σφραγιδολάγνους του ΤΕΕ" όπως αναφέρει, ένας εκ των οποίων είναι και ο υπογράφων καθότι μέλος του ΤΕΕ.

 

Κρίμα. :cry:

Link to comment
Share on other sites

...αντίπροχθες Κατώτερες Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές,

 

...προχθές Σχολές Υπομηχανικών,

 

...εχθές Τεχνολογικά Ιδρύματα και

 

...σήμερα Ανώτατα ....

 

 

.. έχεις κανείς αμφιβολία, συνάδελφοι σφραγιδολάγνοι ,πως ...αύριο.. θα δίνουν και απευθείας ..διδακτορικό;!!

 

(η κατάσταση αν δεν ήταν τραγική ...θα ήταν απο τα καλύτερα ανέκδοτα )

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν γνωρίζω το συνάδελφο που έχει το blog. Θα παρατηρήσω το εξής όμως. Οκ, μπορεί εκφράσεις όπως "σφραγιδολάγνοι" να μην είναι τόσο κομψές ή και ευγενικές αν θέλετε, πράγμα βέβαια που ισχύει και για τις δηλώσεις μελών του ΤΕΕ προς τους συναδέλφους μηχανικούς ΤΕΙ (να σας θυμίσω ότι ο κος Αγορής σε δημόσια ομιλία του στο ΤΕΕ χαρακτήριζε κάποτε "απαίδευτους, αμόρφωτους και άσχετους" όλους τους συναδέφλους) αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης του blog και απορώ γιατί κολήσατε σε μια λέξη. Επίσης δεν νομίζω ότι αναφέρεται στα μέλη του ΤΕΕ (που είναι όλοι οι διπλωματούχοι ασχέτως πεποιθησεων για το θέμα), προς Θεού θα ήταν τραγικό, αλλά σε αυτούς που πέρνουν τις αποφάσεις στο ΤΕΕ και κάνουν τις σχετικές παρεμβάσεις.

 

Στο εν λόγω blog παρουσιάζονται αποφάσεις και στοιχεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συναδέλφους μηχανικούς ΤΕΙ και τα στοιχεία αυτά ενδιαφέρουν χιλιαδες πτυχιούχους που δεν τα γνωρίζουν.

 

Προς τον αγαπητό ΣτέφανοΒ, το ότι πριν περίπου μισό αιώνα και βάλε, υπήρχαν οι σχολές υπομηχανικών (και δεν πιστεύω να αμφιβάλει κανείς για το υψηλό επίπεδο που παρείχαν) και μετά δημιουργήθηκαν τα ΚΑΤΕ/ΚΑΤΕΕ (όντως πιο χαμηλού επιπέδου) αυτό τι επιχείρημα είναι ? δηλαδή μια σχολή ή ένα ίδρυμα δεν μπορεί να εξελιχθεί και να αναβαθμιστεί στα χρόνια που πέρασαν και σε αυτά που έρχονται ? δεν το καταλαβαίνω αυτό... Αποδέχεστε δηλαδή, ας μου επιτραπεί η έκδραση, τη σαβούρα που έρχεται από το εξωτερικό και τα δικά μας ιδρύματα τα ρίχνετε μονίμως στη φωτιά ασχέτως αν έχουν βελτιωθεί και ασχέτως αν σε μερικές περιπτώσεις είναι καλύτερα από σχολές του εξωτερικού ? Επίσης το αν θα δίνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό αύριο, ας το κρίνει η πολιτεία και οι αρμόδιοι. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τα μεταπτυχιακά, κορυφαία Ευρωπαικά πανεπιστήμια (Brunel, Heriot Watt, Kent κλπ) φαίνεται να έχουν αποδεχθεί ισότιμα τη συνεργασία με τα ΤΕΙ. Η γνώμη του ΤΕΕ περισσεύει καθώτι ούδεποτε υπήρξε αντικειμενική επι του θέματος.

Link to comment
Share on other sites

Για γελια και για κλαματα. Το μονο που καταφερνετε ειναι να εκνευριζετε και τον πλεον καλοπροαιρετο διλωματουχο οπως νομιζω ημουν και εγω μεχρι πριν απο λιγο. Εκτος απο το χαρτομανι, τις εγκυκλιους και τις αποφασεις ο καλος συναδελφος σας θα μπορουσε να μας πει που βρισκεται η ηθικη σε ολη αυτην την κουβεντα. Πχ η ηθικη να ανταμοιβεσαι για τους κοπους σου σε μια κοινωνια (και οχι απαραιτητα οικονομικα)

 

Αν το σκεφτειτε καλα, τουλαχιστον σε οτι αφορα τους αποφοιτους δομικων εργων, εχετε παρα πολλα δικαιωματα, σκανδαλωδως πολλα για αποφοιτους ΤΕΙ. Αν τα βαλετε με νουμερα κατω θα δειτε οτι σε οικονομικη βαση ειστε στην ιδια κατηγορια με τον μεσο διπλωματουχο 30 εως 40 χρονων ο οποιος βγαζει 3-4 αδειες διωροφων και τριωροφων οικοδομων τον χρονο. Η αξια των μελετων που δεν εχετε δικαιωμα πρεπει να εινα της ταξης των 3000Ε. Το πιθανοτερο ομως, αν υποθεσουμε οτι 3000 το χρονο δεν ειναι αξια λογου, ειναι οτι διαμαρτυρεστε για τον τιτλο του διπλωματουχου με οποιο κοινωνικο και επιστημονικο κυρος εχεις αυτος οπως αναφερεται στο συγκεκριμενο blog και εδω ειναι το ανηθικο της ολης κουβεντας.

 

 

ΣτέφανοςΒ το εχω σκεφτει και εγω αυτο, ποσο ομαλες και μεθοδευμενες ειναι οι εξελιξεις, ενα βημα την φορα.

 

GeorgeS δεν αναφερομαι σε εσενα προσωπικα γιατι νομιζω και σε αλλο νημα ειχαμε μια διαφορα οκ?

 

Αν ειμαι εκτος θεματος του νηματος παρακαλω μεταφερετε -διαγραψτε κτλ το post που.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν αγαπητοί, ξαναλέω ότι το εν λόγω blog περιέχει αποφάσεις και στοιχεία που ενδιαφέρουν χιλιάδες πτυχιούχους μηχανικούς που δεν τα γνωρίζουν και τους αφορούν. Τωρα αν αυτές οι πληροφορίες αν δεν αρέσουν σε κάποιους είναι άλλο ζήτημα.

 

Προς συνάδελφο Barracuda, δεν ξέρω πραγματικά που είδες τα δικαιώματα που έχουμε και μάλιστα ότι είναι και πολλά!!!!. Ειλικρινά απορώ!. Θυμίζω ξανά, και παρακαλώ διαβάστετω, ότι, με τον Ιδρυτικό Νόμο 1404/83 για τα ΤΕΙ η πολιτεία ΕΠΡΕΠΕ 6 μήνες μετά την αποφοίτηση των πρώτων πτυχιούχων να εκδόσει τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε σχολής με Προερδικό Διάταγμα. Έτσι λέει ο Νόμος όχι εγώ. Το έκανε ?, να ρωτήσω ξανά, το έκανε ? η απάντηση είναι όχι. Για ποια δικαιώματα μιλάμε τότε ότι έχουν οι μηχανικοί ΤΕΙ αφού ποτέ δεν εκδόθηκαν ???? Τι άλλο πιο σαφές να πούμε από το ξεκάθαρο γραμμα του Νόμου που ποτε΄δεν εφαρμόστηκε.

 

Το ερώτημα είναι γιατί δεν εκδόθηκαν ? Αν είχαν εκδοθεί όταν έπρεπε σήμερα δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα, όπως δεν το έχουν άλλες σχολές των ΤΕΙ. Ποιοι ήταν στις τεχνικές επιτροπές ? μήπως δεν ήταν μέλη του ΤΕΕ, μήπως δεν ήταν το ΤΕΕ που πάγωνε και παρεμπόδιζε με συνεχείς παρεμβάσεις από το 84 και μετά κάθε εισήγηση του ΣΤΕ και του ΙΤΕ ? Είναι άραγε το ΤΕΕ άμοιρο ευθυνών που δεν εφαρμόστηκε ο Νόμος και σήμερα βρισκόμαστε σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα ?

Έχετε σκεφτεί πως αν από το 84 και μετα είχαν εκδοθεί, όπως προέβλεπε ο Νόμος, τα επαγγελματικά δικαιώματα, σήμερα το πρόβλημα θα ήταν πολύ μικρότερο ?. Στις σχολές για τις οποίες υπάρχουν το πρόβλημα είναι ανύπακτο.

 

25 χρόνια έχουν περάσει και θα πέρναγαν και άλλα 25 ίσως και 125 αν δεν ερχόταν σήμερα η Ε.Ε. να βάλει μια τάξη στην αταξία. Τώρα, μην κατηγορείτε τους μηχανικούς ΤΕΙ ούτε το συνάδελφο του blog που προφανώς ασχολείται περισσότερο απ ότι εγώ και ο συνάδελφοί μηχανικοί ΤΕ με το θέμα προάσπισης των δικαιωμάτων του. Χρόνια παλεύουμε για να κατοχυρώσουμε κάποια δικαιώματα όπως προέβλεπε ο Νόμος ότι έπρεπε να γίνει. Είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ που δεν έχουμε δικαιώματα. Το ΤΕΕ έσπειρε ανέμους και τώρα θα θερίσει θύελλες γιατί, και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά αυτό, αν είχε συμφωνήσει σε αυτά που πρότεινε από τα τέλη του 80, αρχές 90 τόσο το Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης όσο και το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης το θέμα θα είχε κλείσει. Τώρα να δούμε τι θα απαντήσει στις προσφυγές και στις αποφάσεις των ευρωπαικών δικαστηρίων.

 

Και για να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου. Ουδέποτε υπήρξα υποστηρικτής μιας διαμάχης μηχανικών ΤΕΙ και πανεπιστημίων. Αντιθέτως πιστεεύω πως ενωμένοι θα έπρεπε να διεκδικούμε λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που αφορούν όλους μας και θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι μηχανικοί ΤΕΙ ποτέ δεν είχαν προβλημα με τους συναδέλφους τους απο τα πολυτεχνεία που δουλεύουν και συνεργάζονται μαζί σε καθημερινή βάση όπως κάνω και εγώ. Με άλλους είναι το πρόβλημά μας.

Link to comment
Share on other sites

Αν εξαιρέσεις το σνομπάρισμα ορισμένων ναι όντως ποτέ δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα σε συνεργασία με διπλωματούχους - ιδιαίτερα με τους "παλιούς" μηχανικούς. Όσο για νέους διπλωματούχους είχα κάποιες φορές διαξιφισμούς αλλά το αποδίδω στα σημεία των καιρών και στην ανασφάλεια που έχουμε όλοι μας στο ελεύθερο επάγγελμα. Αναφέρομαι πάντα στην εκτός διαδικτύου ζωή.

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ μου georgeS ειμαι από τους μηχανικούς που ενοχλούμε με το ύφος και την υπεροψία που έχει μερίδα του κλάδου μας γιατί μου θυμίζει λίγο τους αποφοίτους ιατρικής του παρελθόντος. με ενοχλεί όμως από την άλλη μεριά η τάση που υπάρχει σήμερα να ισοπεδώνουμε τα πάντα. στην εκπαίδευση όπωσ και στη κοινωνία υπάρχει κλιμάκωση και αυτή πρέπει να τη δεχτούμε γιατί έτσι μόνο υπάρχει ισορροπία. αν κάποια βαθμίδα αυτής τι ΄κλίμακας θέλει να ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο τότε για να συνεχίσει να υπάρχει ισορροπία θα πρέπει να συμπαρασύρει και την από πάνω και την από κάτω. στην ουσία λοιπόν θα είστε στο ίδιο σημείο αλλά θα έχετε ματακινηθεί σε άλλο μέρος. δεν ξέρω αν γινομαι κατανοητή με αυτά που λέω αλλά προσπαθώ να σου πω ότι εσείς των τει βλέπετε τους εαυτούς σας σααν μεμονομένες καταστάσεις και όχι σαν μέροσ ενός συνόλου.το να διεκδηκήσετε εσείς κάτι παραπάνω σημαίνει αμέσως ότι κάτι παραπάνω πρέπει να δοθεί και στα πολυτεχνεία για να παραμείνει αυτή η ποιοτική διαφορά που υπάρχει μεταξύ μας λόγω σπουδών. και σημαίνει επίσης ότι θα βρεθούν κάποιοι από κάτω σας όπως για παράφειγμα απόφοιτοι τεχνικών λυκείων που θα πάρουν κάποια από τα δικά σας δικαιώματα για να υπάρχει πάλι η σωστή ποιοτική διαφορά. επομένως το μόνο που θα έχουμε κερδίσει όλοι είναι νά έχουμε κερδίσει μια σφραγίδα παραπάνω και τίποτα άλλο. καλό είναι να γωνιζόμαστε και να διεκδικούμε πράγματα όταν αυτά όμως δεν απειλούν κανένα κρίκο του κύκλου να σπάσει. γιατί αν σπάσει ένας έχει χαλάσει όλος ο κύκλος. και λυπάμαι που αυτοί που βλέπουνε το κύκλο συνολικά είναι λίγοι

Link to comment
Share on other sites

Κάτι με την πυραμίδα της τροφικής αλυσίδας μου θυμίζει όλο αυτό. Μα σας είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσετε ότι κατ' ουσίαν δεν αποζητούμε το σύνολο των απεριόριστων επαγγελματικών σας δικαιωμάτων αλλά το τμήμα αυτών που μας αναλογεί σύμφωνα με τις σπουδές μας; Το έχω επαναλάβει άπειρες φορές. Εγώ ως πολιτικός δομικών έργων μηχανικός ΔΕΝ ΘΕΛΩ να έχω δικαίωμα στην οδοποϊία, στην γεφυροποιία, στα έργα πρασίνου, στο σύνολο των υδραυλικών έργων, στα βιομηχανικά/ενεργειακά. ΘΕΛΩ όμως να έχω δικαιώματα στα οικοδομικά έργα, στα αρχιτεκτονικά και στα στατικά. Επί μάκρον το ΤΕΕ διατείνεται ότι είμαστε επικίνδυνοι καθώς δεν διδασκόμαστε αντισεισμικό κανονισμό. Ε λοιπόν και αντισεισμικό κανονισμό διδασκόμαστε και δυναμική κατασκευών. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι οι τεχνολόγοι σε αντίθεση με τους πανεπιστημονιακούς είναι εδώ για να εφαρμόζουν την υπάρχουσα γνώση, όχι για να παράγουν νέα. Άραγε σε κάθε οικοδομική μελέτη υπάρχει παραγωγή νέας γνώσης ή μήπως όλοι μας (τεχνολόγοι και διπλωματούχοι) εφαρμόζουμε την ήδη υπάρχουσα όπως επιβάλλεται μέσω των κανονισμών;

Link to comment
Share on other sites

Aρα διαβαζοντας τα παραπανω εγω καταλαβαινω ( ;; ) οτι δεν εχει νοημα να συνυπαρχουν τει και πολυτεχνεια,εφοσον μικρο ποσοστο φοιτητων ακολουθει το δρομο της ερευνας και της ακαδημαικης καριερας.

 

Να μεινει μια μονο σχολη προορισμενη για οσους θελουν να προχωρησουν, και για οσους θελουν να βγουν στη δουλεια μετα την αποφοιτηση να γινουν ολες οι σχολες ιδιες κ ομοιες.

 

Κανω καπου λαθος;

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.