Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Ναι. Και η 14 και η 15 με την ίδια ακριβώς πρόταση ξεκινούν ! Στο 14 λέει επίσης ότι "Από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ. βεβαιώνεται ότι η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου και προσκομίζεται όπου απαιτείται."
Εάν θεωρήσουμε ότι το "όπου απαιτείται" σημαίνει "όποτε στο ζητήσουν", εάν ο Δήμος δεν το ζητάει δε μας απασχολεί.

Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Υπαρχει ειδικη αναφορα στην εγκυκλιο3/1-10-2013,διευκρινιση 74 αρθρο 25.....το λεει καθαρα" οπου μεχρι σημερα απαιτειται βεβαιωση κυριας χρησης(της οικειας ΥΔΟΜ) ,εφεξης νοειται βεβαιωση χωρου κυριας χρησης απο ιδιωτη μηχανικο"

Edited by mixyak790
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

σε ευχαριστώ stvxri, ωστόσο νομίζω ότι τα εύσημα πρέπει κυρίως να αποδοθούν στον Υγιεινολόγο-Επόπτη Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης&Αντιπρόεδρο Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Παπαδάκη Αντώνιο, καθώς υποθέτω κατόπιν κοινοποιήσεως της Εγκυκλίου στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ηρακλείου φρόντισε να την "ανεβάσει" στο διαδίκτυο, ειδάλλως έχω την αίσθηση ότι δε θα την είχαμε την Εγκύκλιο καθώς μετά από σύντομη αναζήτηση είδα ότι δεν υπάρχει κάπου αλλού (τεε, διαύγεια, υπέκα κ.λπ.). Αυτό το τελευταίο είναι και κάπως ανησυχητικό. Εμάς ποιός θα μας ενημέρωνε ;

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστούμε για την ενημέρωση!

 

κα με μια δόση σαρκασμού....ΟΧΙ να κάνετε όλοι αλλαγή χρήσης! απο κατάστημα σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος....

 

τόσο καιρό τα λέω... και τα φωνάζω....τώρα να σας δω.

Edited by stavrosa
Link to comment
Share on other sites

Εγώ ακόμη μπερδεμένος είμαι...

 

Δηλαδή οι διευκρινίσεις του ΝΟΚ (Τεχνικές Οδηγίες - Δεκέμβριος 2012)  Άρθρο 5  δεν ισχύουν ?

 

"...Επισημαίνεται ότι όταν στα σχέδια της οικοδομικής αδείας αναγράφεται η χρήση «κατάστημα», η χρήση αφορά στις εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ οι λοιπές χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θεωρούνται «καταστήματα», λόγω του ότι η άδεια δόμησης εκδίδεται με άλλες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήρια, εστιατόρια κ.λ.π) αποτελούν διακριτές κατηγορίες χρήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. Β του Π. Δ/τος 23.2/6.3.1987 (ΦΕΚ 166/Δ΄/87) και του «Κτιριοδομικού Κανονισμού»(ΦΕΚ 59/Δ΄/3-2-89). Επομένως απαιτείται άδεια δόμησης για την αλλαγή χρήσης «καταστήματος» σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (πχ. εστιατόριο – αναψυκτήριο)."

 

Αυτή η οδηγία έχει μπερδέψει πολύ κόσμο.

 

Νομίζω ότι υπερισχύουν οι νόμοι (4067 και η τροποποίηση του με τον 4178) και η παραπάνω εγκύκλιος οπότε αλλαγή χρήσης μόνο όταν αλλάζουν : πάρκινγκ ή φέρων οργανισμός ή μηχανολογικά που επηρεάζουν άλλες ιδιοκτησίες)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το κείμενο συνάδελφε είναι το κείμενο της ΑΠ ΟΙΚ 8231-ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ (2-12) η οποία είναι καρφιτσωμένη στον 5ο όροφο της Πολεοδομίας Αθηνών (Σωκράτους) και εκεί δε σηκώνουν κουβέντα. Το κείμενο έχει μεταφερθεί αυτούσιο εκεί που αναφέρεις. Ακόμα και στον ίδιο το ΝΟΚ υπάρχει αυτοαναίρεση τρόπων τινά.
 

Σύμφωνα με το εδάφιο ε, Παρ. 1 του Άρθρου 48 του Ν. 4178/2013 και το εδάφιο στ, Παρ. 1 του Άρθρου 4 του Ν. 4067/2013-Ν.Ο.Κ. :
 
"Εφόσον δεν υπάρχει αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινοχρήστους χώρους ή στον αριθμό απαιτουμένων θέσεων στάθμευσης τότε δεν απαιτείται αλλαγή χρήσεως."
 
και στην ερμηνεία του Άρθρου 4 του Ν.Ο.Κ. αναφέρεται ότι:
 
"Βασικό κριτήριο για την αναγκαιότητα έκδοσης άδειας δόμησης για αλλαγή χρήσης είναι η αλλαγή θέσεων στάθμευσης προς το δυσμενέστερο, επειδή τροποποιεί παλαιότερα διαγράμματα κάλυψης και διαγράμματα δόμησης, δεδομένου ότι ήταν και παραμένει απαραίτητο στοιχείο που αποτυπώνεται σε αυτά και ενδεχομένως διαφοροποιείται και ο περιβάλλων χώρος και ο υπολογισμός της φύτευσης και υπέρ της ασφάλειας."

Και τώρα πλέον υπάρχει και η νέα εγκύκλιος.

Όταν πήγα βέβαια τις προάλλες να συζητήσω για αυτά στην Πολεοδομία με έπιασαν από τα μούτρα "αλλαγή χρήσης και γειά σας" ασυζητητί. Δε σηκώνουν κουβέντα. 
Edited by Antiermitianos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.