Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Antiermitianos

Γενικά κ γω σκέφτομαι που ακριβώς ανήκει η επιχείρηση που περιγράφω, αλλά σίγουρα διαφωνώ ότι ανήκει στις επιχειρήσεις πλήρους γεύματος. Ή είναι στις μαζικής εστίασης πρόχειρου γεύματος ή είναι στις επιχειρήσεις αναψυχής. Απλά επειδή οι 2 παραπάνω έχουν γενικά τις ίδιες προϋποθέσεις σύμφωνα με τη Νέα Διάταξη και η επιχείρηση μου θέλω να προσφέρει πάνω-κάτω αυτά που πιο συγκεκριμένα περιέγραφε η Παλιά Διάταξη για παραδοσιακό καφενείο, έτσι έχω καταλήξει εκεί. Συγκεκριμένα η Νέα Διάταξη λέει :

 

1. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και δι−
άθεσης πρόχειρου γεύματος.

Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθε−
νται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμο−
νται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά,
οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύμα−
τα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη
επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της
επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρ−
κείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται
η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

 

1. Επιχειρήσεις Αναψυχής
Οι επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρονται κατά κύριο
λόγο οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με συνοδεία
πρόχειρου γεύματος καθώς και υπηρεσίες αναψυχής
(καφενεία, open bar, αναψυκτήρια και τα όμοια).
Στην κατηγορία αυτή οι προϋποθέσεις είναι αντί−
στοιχες με τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης υποκα−
τηγορίας παρασκευής ή και προσφοράς προχείρου
γεύματος.

 

Και επίσης :

 

Για τις επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς
πρόχειρων γευμάτων καθώς και αναψυχής ο χώρος
επεξεργασίας (παρασκευαστήριο) θα πρέπει να είναι
κατάλληλο και επαρκή, ώστε να ανταποκρίνεται στη
δυναμικότητα της επιχείρησης.

 

Άρα και στις 2 περιπτώσεις υπάρχει παρασκευαστήριο για πρόχειρους μεζέδες.

Τελικά μάλλον έχω καταλήξει στο να μπει μια μικρή φούσκα, που να βγαίνει όμως από τοίχο, χωρίς καμινάδα, επειδή δεν την έχω βάλει στην οικοδομική άδεια. Θα ηθελα κάποια γνώμη πάνω σε αυτό. Αλλιώς για να συμπεριλάβω και την καμινάδα στην άδεια, αρκεί η ενημέρωση του φακέλου ή θέλει ολόκληρη αναθεώρηση?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

 

@kakallia Είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς - άλλωστε δεν εξέφρασα βεβαία άποψη καθώς δε γνωρίζω το ακριβές επιθυμητό μενού - το θέμα είναι τι θα πουν οι επόπτες, οι οποίοι πάντα είναι καχύποπτοι απέναντι σε όλους και έχουν το φόβο μη θεωρήσουν παραδοσιακό καφενείο και τελικά προκύψει εστιατόριο κ.λπ. Επειδή κάποια θέματα δεν ορίζονται σαφώς στην Υγειονομική Διάταξη 96967 όπως τα επιτρεπομένα πωλουμένα είδη ενδέχεται για παραδοσιακό καφενείο να δεχθούν "με το ζόρι" ελιές, σαλάμι, τυρί, αλίπαστα, αγγούρι, ντομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί, τυρί τηγανητό, λουκάνικο βραστό ή ψητό ή τηγανητό και χταπόδι βραστό ή ψητό και τέλος. Επαναλαμβάνω με το ζόρι και εφόσον είσαι σε θέση να διαπραγματευθείς καλά και να τους πείσεις. Αν αρχίσουν να ακούν τίποτα τηγανιές με μοσχαρίσιο ή/και κοτόπουλο και σπετσοφάι και γίγαντες κ.λπ. θα σε "πάνε" κατ' ευθείαν για εστιατόριο και ως εκ τούτου να έχεις 15 m2 παρασκευαστήριο και να μην το θεωρούν επαρκές. Πρόσεχε με τα προϊόντα, ή θα αναφέρεις προϊόντα που είναι δυνατό να αποδεχθούν για παραδοσιακό καφενείο και θα κάνεις γαργάρα τα υπόλοιπα και θα πεις θα έχω ένα τηγανάκι για λίγο τυράκι τηγανητό για να δικαιολογήσεις το γιατί θα βάλεις φούσκα κ.λπ. ή θα πας για κάτι άλλο. Ξέρεις τι σημαίνει το "χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία" ;; Σημαίνει π.χ. έχω σφολιατοειδή και απλά τα αποψύχω και τα ψήνω σε φουρνάκι και είμαι αναψυκτήριο. Εν γένει καμμία επιχείρηση μαζικής εστιάσεως προχείρου γεύματος δε δικαιολογείται να έχει φούσκα εκτός από τα οβελιστήρια για ορθίους, καμμία σχέση δηλαδή με τη δική σου περίπτωση. Και έχε υπ' όψιν ότι εάν πας να κάνεις αβαβά παραδοσιακό καφενείο προφανώς δε θα έχεις ένα κάρο καταψύξεις ή τίποτα ψυκτικούς θαλάμους, οι επόπτες μπορεί να μην είναι πλήρως updated αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο. Αν τους πεις τυράκι τηγανητό μόνο και έχεις κατάψυξη τι βάζεις εκεί θα σου πούν ;; Ή τι τα χρειάζεσαι όλα αυτά τα μπαχαρικά/σάλτσες/σκεύη/πλυντήριο πιάτων κ.λπ. κ.λπ.

Αναφορικά με το Πολεοδομικό κομμάτι τροποποιούνται οι όψεις άρα διαφοροποιείται το διάγραμμα δόμησης και άρα απαιτείται νέα άδεια δόμησης, έτσι νομίζω. Θα με ενδιέφερε να μάθω τί σου ζήτησαν τελικώς και εάν έχεις την καλοσύνη ενημέρωσέ με είτε από εδώ είτε με προσωπικό μήνυμα.

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος κάτι για το ερώτημα στο #860 ;;;

Edited by Antiermitianos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τα προσφερόμενα είδη έχω σκοπό να είναι αυτά που έλεγε και η παλιά διάταξη (αυτά που αναφέριες και συ) και καμία σχέση με τηγανιές και σπετσοφάι. Γενικά ωμό κρέας δε θα υπάρχει προς επεξεργασία. Τώρα αν γίνει και μια χωριάτικη δε νομίζω να αποτελεί πρόβλημα! Και από εξοπλισμό που λές θα έχω ένα ψυγείο οικιακών διαστάσεων και ένα μικρό καταψύκτη για κανα λουκάνικο. Γενικά το παρασκευαστήριό μου είναι 11τμ, οπότε και να θέλω δε χωράει κάτι παραπάνω. Όσον αφορά το θέμα της φούσκας προσπαθώ να την αποφύγω και πάνω σε αυτό υπέβαλα το πρώτο post, όμως κάπως πρέπει να φεύγουν οι μυρωδιές από αυτό το ''τηγανάκι'' και γι αυτό μάλλον καταλήγω σε μια μικρή φούσκα. Αν υπάρχουν άλλες προτάσεις πάνω σε αυτό, θέλω να τις ακούσω. Ξέρει κάποιος συγκεκριμένα ποιες είναι οι επιχειρήσεις που ανήκουν στις πρόχειρου γεύματος? Γιατί η Διάταξη δεν είναι καιπολύ ξεκάθαρη

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Συνάδελφοι,

προχώρα έτσι. Λουκάνικα, οκταπόδι και πάγος στον καταψύκτη από πιστοποιημένο προμηθευτή εφόσον δεν έχει παγομηχανή  :wink: . Τα προϊόντα αναφέρονται έτσι στην παλαιά Υγειονομική Διάταξη αλλά και ο Ε.Φ.Ε.Τ. τα ορίζει έτσι. Έχε το υπ' όψιν αυτό. Θα εγκαταστήσεις λοιπόν φούσκα και ως εκ τούτου κατασκευή συστήματος απαγωγής καπναερίων με ελαιόφιλτρα, φίλτρα ενεργού άνθρακος κ.λπ. Επίσης θα πρέπει να εγκαταστήσεις και Σύστημα Τοπικής Εφαρμογής Ξηράς Κόνεως εφόσον θα έχεις μόνο ένα τηγάνι και μία εστία με π.χ. 1,5 ζώνες μαγειρέματος  (1 τηγάνι και 0,5 για καφέ). Απαιτείται λοιπόν ενεργητική με μόνιμα μέσα πυροπροστασίας και εφόσον θα γίνεται χρήση υγραερίου και παράρτημα-μελέτη υγραερίου. Χμμμμ  :roll: 

Αν θέλεις να αποφύγεις τη φούσκα θα πρέπει να προκύπτει ότι δε θα γίνεται καμμία θερμική επεξεργασία ήτοι, όχι εστία με ζώνη μαγειρέματος, όχι τηγάνια κ.λπ. σκεύη θερμικής επεξεργασίας και μικρή κατάψυξη μόνο για ανάγκες πάγου. Σε ενδεχομένη αυτοψία από υγειονομικό ή/και πυροσβεστική κατά τη λειτουργία εάν πραγματοποιείται ή προκύπτει ότι πραγματοποιείται θερμική επεξεργασία θα προκύψει πρόβλημα. Εάν ο εκμεταλλευτής τώρα σχεδιάζει το κατάστημά του θα πρότεινα να συζητήσετε τί θέλει να προσφέρει, πώς το φαντάζεται το κατάστημα του, τι έχει στο μυαλό του, να δεις που μπορείς να τον εντάξεις, σε ποιά κατηγορία, υποκατηγορία κ.λπ. ελέγχοντας παράλληλα τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την κάθε περίπτωση. Καλύτερα να κάνει κάτι από την αρχή σωστά παρά να έχει θέματα ή/και εσύ κάθε λίγο και λιγάκι. 

Μαζικής εστιάσεως παρασκευής και διαθέσεως προχείρου γεύματος:

 

- Ζαχαροπλαστεία (με τραπεζοκαθίσματα) 
- Γαλακτοπωλεία
- Αναψυκτήρια
- Μπουγατσάδικα
- Λουκουματζίδικα
- Οβελιστήρια για όρθιους και διερχόμενους
- Παγωτοπωλεία

Και υπενθυμίζω ότι θα με ενδιέφερε να μάθω τί σου ζήτησαν τελικώς στην Υ. Δομ. και εάν έχεις την καλοσύνη με ενημερώνεις είτε από εδώ, είτε με προσωπικό μήνυμα. 
Edited by Antiermitianos
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ανέλαβα την άδεια λειτουργίας ενός παντοπωλείου καφεκοπτείου 35 τμ. Πρόκειται για ισόγειο κατάστημα με εσωτερική μεταλλική κυκλική σκάλα που οδηγεί σε πατάρι στο οποίο βρίσκεται και το W.C. Όσον αφορά στα ύψη, το πατάρι έχει ύψος 2,55 μ. και κάτω από το πατάρι το ισόγειο είναι 2,78 τμ. Το πατάρι είναι γύρω στα 12 τμ και θέλουν να το έχουν σαν αποθήκη, μάλιστα το τακτοποίησαν με το Ν.4178/13. Τα ερωτήματά μου είναι:

(α) Β.Χ.Κ.Χ θα δώσω για το ισόγειο και θα δείξω ως βοηθητικό το πατάρι, είναι σωστό αυτό?

(β) Πειράζει που η σκάλα είναι τέτοιας κατασκευής? Πειράζει που το WC είναι στο πατάρι?

Να συμπληρώσω ότι είναι κατασκευής περίπου του 1980.

Link to comment
Share on other sites

α) Ναι. Όλοι οι χώροι όμως πρέπει να είναι νόμιμοι ή τακτοποιημένοι και να πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές κτιριοδομικού και πολεοδομικού κανονισμού.

 

β) Όχι, ειδικά για την σκάλα δεν βρίσκω κάποιον λόγο. Δεν ξέρω αν η πυροσβεστική το απαγορεύει αλλά δεν νομίζω. Το w.c. όμως είναι νόμιμο? Φαίνεται στην τακτοποίηση του 4178 ? Ή φαίνεται ένα σκέτο πατάρι ? Αν δεν φαίνεται θες μία ΕΕΜΚ για προσθήκη w.c. . Επίσης το w.c. χρειάζεται τεχνητό αερισμό.

 

Υ.Γ. Νομίζω θες και προθάλαμο....

Link to comment
Share on other sites

χρονολογια οικοδομικής αδειας?

 

αν δεν κανω λαθος στον ΓΟΚ7κατι επιτρεπόταν wc σε παταρι

Link to comment
Share on other sites

α) Ναι. Όλοι οι χώροι όμως πρέπει να είναι νόμιμοι ή τακτοποιημένοι και να πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές κτιριοδομικού και πολεοδομικού κανονισμού.

 

β) Όχι, ειδικά για την σκάλα δεν βρίσκω κάποιον λόγο. Δεν ξέρω αν η πυροσβεστική το απαγορεύει αλλά δεν νομίζω. Το w.c. όμως είναι νόμιμο? Φαίνεται στην τακτοποίηση του 4178 ? Ή φαίνεται ένα σκέτο πατάρι ? Αν δεν φαίνεται θες μία ΕΕΜΚ για προσθήκη w.c. . Επίσης το w.c. χρειάζεται τεχνητό αερισμό.

 

Υ.Γ. Νομίζω θες και προθάλαμο....

Tελικά τα καταστήματα ΚΥΕ που τακτοποιήθηκαν με το ν. 4114 ή ν. 4178 (εκτός μερικών περιπτώσεων )  δεν μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας εφόσον πρέπει να είναι σύφωνα με τον οικοδομικό και κτιριοδομικό κανονισμό (ΦΕΚ3402Β/2013).

Μα αν ήταν σύμφωνα θα έβγαζαν άδεια και δε θα πλήρωναν τα πρόστιμα. 

Άρα???? Τζάμπα έξοδα....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.