Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια μικρής κλίμακας - Εργασίες που καλύπτει & δικαιολογητικά έκδοσης


ilias

Recommended Posts

8 λεπτά πριν, ΚΑΝΑ said:

άρθ 82/

Απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα

με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις

2.     Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 εξαιρούνται τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που:

α) υφίστανται πριν από τις 30.11.1955, ημερομηνία έναρξης ισχύος του από 9.8.1955 β.δ.,

β) έχουν απαλλαγεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 720/1977 (Α΄ 297),

γ) έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5[S1]  του άρθρου 16 του ν. 1337/1983 ή των παρ. 8 και 10 του άρθρου 9 του ν. 1512/1985 (Α΄4),

δ) έχει ανασταλεί η κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 15, 16, 20


 [S1]

5. Ειδικά τα αυθαίρετα κτίσματα ή κατασκευές που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή εντός ορίων οικισμών πριν από το 1923, που έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 31-1-83 και που δεν έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-15 του παρόντος νόμου, εάν δεν αντιβαίνουν στους όρους και περιορισμούς δόμησης της περιοχής που βρίσκονται, μπορεί να εξαιρούνται από την υποχρεωτική κατεδάφιση, επιφυλασσομένων των διατάξεων των παρ.2 και 3 του Αρθ-15. Η εξαίρεση από την κατεδάφιση γίνεται με απόφαση του νομάρχη με τη διαδικασία και "μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας".

 

Καλημέρα και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση!

Ναι αυτό για τις δικαιοπραξίες και την έκδοση βεβαίωσης το γνωρίζω. Αυτό που με προβληματίζει είναι αν το κτίριο  θεωρείται νομίμως  και άρα μπορεί να βγει αδεία μικρής κλίμακας.

Edited by Χριστίνα_Πολ.
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Σύμφωνα με το άρθ 23 του ΝΟΚ σε συνδυασμό με το άρθρ 1 της απόφασης Ε.Ε.Μ.Κ  δεν μπορείς να εκδώσεις Ε.Ε.Μ.Κ

ΝΟΚ

β)   αν έχει νομιμοποιηθεί με το εδάφιο 5 της παραγράφου 8 του άρθρου 8 του Ν.1512/1985 ή την παράγραφο 3 του άρθρου 22 του Ν.1577/1985, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.2831/2000 ή την παράγραφο 2 του άρθρου 26 του Ν.4014/2011,

ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461/ΦΕΚ4520β’/16-10-18

 

Άρθρο 1

1.  Επιτρέπεται, στις περιπτώσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας, εφόσον:

α. δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις,

β. τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα στα όποια εκτελούνται δεν βρίσκονται:

i.  σε δάσος,

ii.  σε ρέμα,

iii.  στον αιγιαλό ή στην παραλία,

iv.  σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο όπου απαγορεύεται η δόμηση,

v. σε περιοχή  απολύτου προστασίας,

vi. σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού,

vii.  σε κτίρια που είναι στατικά επικίνδυνα, πριν αρθεί η επικινδυνότητα,

viii.   τμήμα κτιρίου που έχει κατασκευαστεί μετά τη θεσμοθέτηση παρόδιας στοάς και εμπίπτει σε αυτήν,

ix.  σε ρυμοτομούμενα κτίρια με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 4495/2017,

x.  παρά το όριο διεθνών, εθνικών, επαρχιακών, δη- μοτικών ή κοινοτικών οδών εντός ζώνης πλάτους 50% των οριζομένων από τη νομοθεσία περί ασφαλείας της υπεραστικής συγκοινωνίας.

2.  Επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας:

α. σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 4067/2012 (ΦΕΚ 79 Α’),

β. σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων που έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών (όπως ν. 3775/2009, ν. 3843/2010, ν. 4014/2011, ν. 4178/2013  και ν. 4495/2017) και έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης, ή έχουν υποβάλλει οριστική δήλωση τακτοποίησης, ή έχουν περαιώσει τη σχετική διαδικασία και έχουν εξοφλήσει το τριάντα τις εκατό (30%) του ενιαίου ειδικού προστίμου αυθαιρέτου

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα, γνωρίζει κανείς αν οι άδειες που εκδίδονται από το Ηλ. σύστημα θεωρούνται στην ΥΔΟΜ για τη δεη; Η δεη ζήτησε θεώρηση για να ρευματοδοτηθει αποθήκη της περίπτωσης κγ' (αγροτική 15 τμ)

Link to comment
Share on other sites

On 7/11/2018 at 11:49 ΠΜ, ΚΑΝΑ said:

Σύμφωνα με το άρθ 23 του ΝΟΚ σε συνδυασμό με το άρθρ 1 της απόφασης Ε.Ε.Μ.Κ  δεν μπορείς να εκδώσεις Ε.Ε.Μ.Κ

ΝΟΚ

β)   αν έχει νομιμοποιηθεί με το εδάφιο 5 της παραγράφου 8 του άρθρου 8 του Ν.1512/1985 ή την παράγραφο 3 του άρθρου 22 του Ν.1577/1985, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.2831/2000 ή την παράγραφο 2 του άρθρου 26 του Ν.4014/2011,

 

Βασίλη καλησπέρα, μήπως εννοούσες το δ) ;

δ)      Αν προϋφίσταται του β.δ. της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του ν.1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων.

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα ..για ΕΕΜΚ προσθήκης τζακιού με καπνοδόχο αναφέρει ότι πρέπει να συνταχθεί τεχνική έκθεση αρμόδιου Μηχανικού ότι δεν επηρεάζεται ο φέρων οργανισμός του κτηρίου ...Ως Αρχιτέκτονας υπογράφω? 

επισης η περιπτωση "κε" για τα τζακια αφορα μονο οριζοντιες ιδιοκτησιες .. δηλαδη σε κατοικια χωρις συσταση οριζοντιου εντος οικισμου δεν;;

ετσι οπως το γραφει αυτο καταλαβαινω 

Edited by Patrick
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Πρόχειρες ξύλινες κατασκευές βοηθητικής χρήσης έως 8 τ.μ. και μεγίστου ύψους 2,50 μέτρων, που τοποθετούνται στον ακάλυπτο χώρο:

Σε οικόπεδο που έχει εξαντληθεί η δόμηση, υπάρχει και ένταξη στο Ν. 4178 για τη νομιμοποίηση  προσθηκών, μπορεί να κατασκευαστει μια τέτοια κατασκευή-αποθήκη 8τ.μ.;

Δεν θα παραβιάζονται οι υπόλοιπες πολεοδομικές διατάξεις εκτός της δόμησης. Όμως αυτή η κατασκευή μετράει στη δόμηση;  Υπάρχει καμιά διευκρίνιση;

 

......

3. Για τη χορήγηση της έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Αίτηση του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του και τα στοιχεία του ακινήτου.

β. Εγκρίσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων (όπως Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής κ.τ.λ.) όπου αυτές απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις, με τα συνοδευτικά τους στοιχεία.

γ. Βεβαίωση - Τεχνική Έκθεση Μηχανικού. Στην βεβαίωση - τεχνική έκθεση: - δηλώνεται ότι το κτίσμα, το γήπεδο, το οικόπεδο ή η διηρημένη ιδιοκτησία βρίσκεται σε εκτός ή εντός σχεδίου περιοχή, ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση, ότι δεν εμπίπτει στις απαγορευτικές περιπτώσεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου και ότι οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν πληρούν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς και ότι το κτίριο εμπίπτει στις περιπτώσεις της παρ. 2 με ειδική αναφορά στα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά στοιχεία. Ειδικότερα, αναγράφεται ο αριθμός της οικοδομικής άδειας ή άδειας δόμησης ή άλλης άδειας, ή/και ο ηλεκτρονικός αριθμός οριστικής δήλωσης υπαγωγής αυθαιρέτου ή της δήλωσης εξαίρεσης από την κατεδάφιση ή στοιχεία οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση δυνάμει άλλου νόμου, - περιγράφεται το οικόπεδο ή το γήπεδο, το κτίσματα καθώς και αναλυτικά οι εργασίες που θα εκτελεστούν σε αυτά. Την Τεχνική Έκθεση συνοδεύουν σχέδια, εφόσον απαιτούνται, για να τεκμηριωθεί επαρκώς.

δ. Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος ή πιστοποιητικό κτηματογραφούμενού ακινήτου ή βεβαίωση για την υποβολή δήλωσης στο κτηματολόγιο.

ε. Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος. Ως τέτοιο νοείται το τοπογραφικό διάγραμμα της οικοδομικής αδείας ή της άδειας δόμησης εφόσον υφίσταται ή της δήλωσης υπαγωγής σε οποιονδήποτε νόμο περί αυθαιρέτων ή του προσαρτώμενου τοπογραφικού σε δικαιοπραξία. Αν δεν υπάρχουν τα παραπάνω στοιχεία, τότε υποβάλλεται τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένο από το ισχύον κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο (ΕΓΣΑ), συντασσόμενο κατά τις ισχύουσες προδιαγραφές.

στ. Φωτογραφίες του ακινήτου.

ζ. Τα κατά περίπτωση ειδικά δικαιολογητικά, όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης. η. Προϋπολογισμός εργασιών όπου απαιτείται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, υπολογιζόμενος σύμφωνα με το Παράρτημα Β του ν. 4495/2017. Στον προϋπολογισμό υπολογίζονται μόνο το κόστος των οικοδομικών εργασιών για την υλοποίηση του έργου (δεν συνυπολογίζεται το κόστος αγοράς των μηχανημάτων και του εξοπλισμού π.χ. φ/β συστημάτων, οικίσκων, μηχανημάτων, ασκεπούς δεξαμενής τύπου compact, ενοικίασης ικριωμάτων κ.ά.), με την επιφύλαξη των περιπτώσεων λε και λδ του άρθρου 2. θ. Δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως ακάλυπτους χώρους οικοπέδου ή γηπέδου ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου, όπως όψεις, φέροντα οργανισμό και στέγη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό της οροφοκτησίας, εφόσον υπάρχει, άλλως με πλειοψηφία 67% του συνόλου των συνιδιοκτητών. Η συναίνεση αποδεικνύεται με κάθε νόμιμο τρόπο (όπως υπεύθυνες δηλώσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, πρακτικό γενικής Συνελεύσεως συνιδιοκτητών κ.λπ.). ι. Κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας του έργου, με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α’ 212), όπου απαιτείται.

...

Ερμηνεύοντας κατά γράμμα το νόμο δεν επιτρέπεται σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα γήπεδα να εκδοθεί καμία ΕΕΜΚ διότι το δικαιολογητικό "γ. Βεβαίωση-τεχνική εκθεση μηχανικού" πρέπει να γράφει ότι το γήπεδο/οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Τα "ζ. Τα κατά περίπτωση ειδικά δικαιολογητικά" δεν είναι πρόσθετα δικαιολογητικά και δεν καταργούν κανένα από τα γενικά αρα το "γ. Βεβαίωση-τεχνική εκθεση μηχανικού" είναι υποχρεωτικό να υπάρχει με το κείμενο οπως περιγράφεται ανωτέρω σε κάθε περίπτωση ΕΕΜΚ.

Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι σε γήπεδο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο δεν μπορείς να κάνεις περίφραξη, δεν μπορείς να φτιάξεις λιθόκτιστη αγροτική αποθήκη 15τ.μ. κτλ κτλ. Δεν μπορείς καν να φτιάξεις πέργολα άνω των 50 τ.μ.  (πέργκολα είναι κατασκευή στήριξης φυτών π.χ. κληματαριά).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Για την περίπτωση (κγ) μικρή λιθόκτιστη αγροτική αποθήκη :

1. όταν το αγροτεμάχιο εφάπτεται σε μη οριοθετημένο ρέμα πρέπει να ακολουθήσουμε την διαδικασία του καθορισμού γραμμών πλημμύρας , όπως θα κάναμε σε κανονική άδεια , ή δεν απαιτείται ?

2. Οταν λόγω μεγάλου μεγέθους αγροτεμαχίου  δεν θέλω να κάνω χρήση της παρέκκλισης του ΦΕΚ 270 , πάλι θέλω έγκριση Δ/σης Γεωργίας ?

3. Το εμβαδόν του πέτρινου τοίχου προσμετράται στα 15μ2 ή αφαιρείται όπως στις κανονικές άδειες ?

4. Η κγ ισχύει και για τις εκτός σχεδίου περιοχές που δεν έχει εφαρμογή του ΦΕΚ 270 αλλά ισχύουν ειδικότερα δ/τα ?
 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Μάλλον απαιτείται να πας με κανονική Ο.Α με καθορισμό γ.π  (...καταλαβαίνω ότι  ....σε πλημμύρισα ...στο κλάμα) 

Άρθρο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/69701/4461/ΦΕΚ4520β’/16-10-18

1.  Επιτρέπεται, στις περιπτώσεις της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας, εφόσον:

α. δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις,

β. τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα στα όποια εκτελούνται δεν βρίσκονται:

i.  σε δάσος,

ii.  σε ρέμα,

iii.  στον αιγιαλό ή στην παραλία,

iv.  σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο όπου απαγορεύεται η δόμηση,

v. σε περιοχή  απολύτου προστασίας,

vi. σε εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης ή του οικισμού,

vii.  σε κτίρια που είναι στατικά επικίνδυνα, πριν αρθεί η επικινδυνότητα,

viii.   τμήμα κτιρίου που έχει κατασκευαστεί μετά τη θεσμοθέτηση παρόδιας στοάς και εμπίπτει σε αυτήν,

ix.  σε ρυμοτομούμενα κτίρια με την επιφύλαξη της παρ. 3[S1]  του άρθρου 41 του ν. 4495/2017,

παρά το όριο διεθνών, εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών οδών εντός ζώνης πλάτους 50% των οριζομένων από τη νομοθεσία περί ασφαλείας της υπεραστικής συγκοινωνίας.


 [S1]Επιτρέπονται μόνο:

η) υπόγειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου

ιγ) επένδυση όψεων και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων με χρήση ικριωμάτων

ιθ) τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών

κα) απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός (1,00) μέτρου ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και σε οικισμούς που στερούνται σχέδιο πόλης.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα,

στην έκδοση άδειας μικρής κλίμακας είναι απαραίτητη η δήλωση συγκεκριμένου εγγράφου κυριότητας;

Πριν τις ηλεκτρονικές δεν ήταν απαραίτητο ούτε αναφέρεται στα δικαιολογητικά. 

Έχω πελάτη που δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονομιάς από τον πατέρα του για το σπίτι του. Δεν έχει δηλαδή τίτλους. Δεν μπορεί να βγάλει μικρής κλίμακας απλώς βεβαιώνοντας ότι είναι ο ιδιοκτήτης όπως κάναμε παλιότερα; Είμαι σε περιοχή που δεν έχει γίνει κτηματολόγιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.