Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θεμελιώδης ιδιοπερίοδος διωρόφου - συνήθεις τιμές


 
dimitris85

Recommended Posts

Τι κατηγορία εδάφους έχεις?

Προσωπικά πιστεύω ότι είναι λίγο αναμενόμενη η τιμή της ιδιοπεριόδου σου. Πχ αν έχεις κατηγορία εδάφους Β με έδαφος αμμοαργιλώδες, θα είσαι οριακά στον πτωτικό κλάδο του φάσματος και είναι λίγο λογικό γιατί έχεις χαμηλού ύψους κατασκευή μεν και επιμήκη αλλά είναι καθαρά πλαισιακό το δομικό σύστημα. Άρα θα είναι και πιο εύκαμπτο όπως το αντιλαμβάνομαι και από τον ξυλότυπο. Επιπλέον δεν είναι και πλήρης πάκτωση των βάσεων των υποστυλωμάτων αλλά προσέγγιση της πλήρους πάκτωσης (με το περιμετρικό τοιχείο του υπογείου δηλαδή). Τέλος είναι και ανισόσταθμη και η θεμελίωση. Αυτό κάνει την κατασκευή ακόμα ποιο εύκαμπτη. (Άρα και μεγαλύτερη την τιμή της θεμελιώδους ιδιοπεριόδου)

 

Έβαλες αρμό κάπου στο κτίριο ή στο σημείο γειτνίασης με παρακείμενη κατασκευή?

Link to comment
Share on other sites

Μεταλλαντζή, όπως τα λες είναι. Είμαι οριακά στον πτωτικό κλάδο του φάσματος.

Το έδαφος στην ευρύτερη περιοχή είναι καλό, οπότε το έθεσα κατηγορίας Β. Σε μεγάλο τμήμα του είναι προσυμπιεσμένο απο δύο υπάρχουσες ισόγειες κατασκευές, αλλά εγώ θα θεμελιώσω ακόμη χαμηλότερα. 

Αρμό έβαλα στην πλευρά που η οικοδομή εφάπτεται με τα όρια του οικοπέδου και με όμορη οικοδομή. Είχα υπολογίσει οτι στην πλευρά αυτή θα μπεί ούτως ή άλλως 8cm μόνωση εξωτερικά, αλλά μου φάνηκε αρκετά υψηλή η τιμή του απαιτούμενου σεισμικου αρμού που΄προέκυψε απο το πρόγραμμα (8cm).

Link to comment
Share on other sites

Ενδεχομένως να προέκυψε τέτοια τιμή αρμού λόγω του ότι η κατασκευή σου είναι εύκαμπτη και θα έχεις σχετικά υψηλές μετατοπίσεις κορυφής. Πάντως τα βρίσκω αναμενόμενα τα αποτελέσματα. (Κατά τη γνώμη μου)

Link to comment
Share on other sites

8,00 εκ. ακριβώς είναι ο αρμός ή μήπως σου βγάζει την τιμή αυτή λόγω συστάσεων ΕΑΚ ? 

 

Πάντως το κτίριο δείχνει να υποφέρει από πλευράς δυσκαμψίας, αν δεν έχεις δεσμεύσει και την κορυφή του υπογείου λογικές φαίνονται οι τιμές. 

 

Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ικανοποιούνται και οι έλεγχοι αντοχής. ή ικανοποιούνται με πολύ βαριά οπλισμένες διατομές. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον πακτωμένο για τη δυσκαμψία.

Επιπλέον επειδή θα έχει το κτίριο χρήση καταστημάτων και άρα θα έχει τζαμαρίες στην πλειοψηφία του, είμαι της άποψης να γίνει πιό δύσκαμπτη η κατασκευή των ώστε να πληρούται ο έλεγχος της διατμητικής παραμόρφωσης των στοιχείων πλήρωσης (εδώ τζαμαρία αν μπει)

Link to comment
Share on other sites

αν και αλλάζουμε θέμα, γιατί άλλο ρώτησε ο άνθρωπος: αν το αρχιτεκτονικό σχέδιο δεν το απαγορεύει (μεγάλη κουβέντα..) ίσως θα έπρεπε να διερευνηθεί η τοποθέτηση τοιχωμάτων λόγω ύπαρξης ενδεχομένως μαλακού ορόφου (τζαμαρίες κλπ).

ίσως βέβαια να μην υπάρχει μαλακός όροφος, ο φίλος που έχει δει και το αρχιτεκτονικό ξέρει καλύτερα. 

Link to comment
Share on other sites

Αν σου επιτρέπεται από τα ωφέλιμα φορτία

μείωσε τα πάχη τα πλακών όσο περισσότερο μπορείς

και θα μειωθούν (κάπως) ιδιοπερίοδος και μέγιστη απόλυτη μετατόπιση.

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά εννοούσα για θέμα σχετικών μετατοπίσεων - διατμητικής παραμόρφωσης ορόφων, ώστε να μην ξεπερνούν την οριακή διατμητική παραμόρφωση των μη φερόντων στοιχείων (ειδικά αν πρόκειται για τζαμαρίες)

Link to comment
Share on other sites

Ωραίες οι παρατηρήσεις όλων (ότι είναι λογική η ιδιοπερίοδος και ο αρμός λόγω θέσης στο φάσμα και λόγω πλαισιακού φορέα, να διερευνηθεί η χρήση τοιχωμάτων για αύξηση δυσκαμψίας, πώς και δεν επιβάλλονται αφού έχει μαλακό όροφο και είναι 3ώροφο, όπου έχει τζαμαρία να είναι μεγάλου πάχους λόγω σχετικής μετατόπισης κλπ).

 

Μια παρατήρηση: θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια σε δημοφιλές πρόγραμμα που μας έβγαζε αρμούς της τάξης των 10εκ στα περισσότερα μοντέλα, μέχρι που έκαναν ένα update και μειώθηκε στο μισό (στα ίδια μοντέλα) 

 

Μια απορία σε αυτό:

 

Τέλος είναι και ανισόσταθμη και η θεμελίωση.

 

Τι στήριξη δίνουμε στο τμήμα με υπόγειο και τι στο χωρίς;

Link to comment
Share on other sites

Στο τμήμα χωρίς είμαι της άποψης ότι προσεγγίζεται περισσότερο η πάκτωση, σε σχέση με το τμήμα χωρίς. Δηλαδή στο πρόγραμμα που θα το βάλεις απλά καλό θα ήταν να μοντελοποιήσεις και το υπόγειο με το περιμετρικό τοιχείο του αν θες να είσαι ακριβής. Ειδάλλως μπορείς να βάλεις και στις δύο περιπτώσεις πακτώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.