Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συρόμενα + κέλυφος για θερμομόνωση= αδύνατο (;)


sdim

Recommended Posts

Ο ΚΕΝΑΚ προβλέπει ότι στα κτίρια με συρόμενα ανοίγματα ο εξωτερικός τοίχος δεν λαμβάνεται υπ'όψιν για τον υπολογισμό του U.

 

Συνεπώς σε όποιον τοίχο υπάρχουν συρόμενα ακόμα και αν υπάρχει κέλυφος εξωτερικά για θερμομόνωση θα πρέπει να θερμομονωθεί ο εσωτερικός τοίχος με τις προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ.

 

Στην πράξη βέβαια είναι εξαιρετικά ασύμφορη τέτοια επιλογή (και κέλυφος και μόνωση στον πυρήνα).

 

Αν έπρεπε να επιλέξετε είτε να καταργήσετε το κέλυφος να κάνετε σε όλο το κτίριο μόνωση στον πυρήνα των τοίχων είτε να καταργήσετε τα συρόμενα και να βάλετε ανοιγόμενα, τι θα επιλέγατε;

Link to comment
Share on other sites

Συρόμενα-χωνευτά μέσα στον τοίχο υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, πουθενά αλλού και δεν μπορεί κανένας να εγγυηθεί απόλυτη μόνωση με κανένα τρόπο. Πάντα θα υπάρχουν απώλειες. Πάντα το λέω στους πελάτες μου, πάντα το σημειώνω στο ημερολόγιο μου και πάντα τους το δείχνω όταν με ρωτάνε εκ των υστέρων για τη μόνωση του δωματίου τους, αν θα έπρεπε να βάλουν DOW 5+3cm. Ευτυχώς πλέον υπάρχουν και οι θερμοκάμερες και ο πελάτης το βλέπει αμέσως μπροστά του από που χάνει...θερμότητα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

sdim βάσει κανονισμού έχεις δίκιο η εξωτερική θερμομόνωση αγνοείται αλλά μήπως στις πολεοδομίες το δέχονται; Το ρωτάω γιατί έτσι ουσιαστικά καταργούν συρόμενα και εξωτερική θερμομόνωση.

 

Η εξωτερική θερμομόνωση ίσως είναι και η μοναδική λύση σε "ριζικές ανακαινίσεις" όπου πάλι ισχύει ο κενακ και η εξωτερική θερμομόνωση είναι πολύ καλύτερη για ζώνη Γ...όπου κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο ιδιοκτήτης ή αρχιτέκτονας δεν θα θέλει συρόμενα.

 

Μία κατασκευαστική λεπτομέρεια παρατήρηση...

 

Η εξωτερική τοιχοποιία αγνοείτε με την λογική ότι στο διάκενο υπάρχει αέρας όπου με ανοιχτά τα παντζούρια και κλειστά τα κουφώματα εισέρχεται κανονικά από τις οπές που αφήνουν τα παντζούρια.

 

Αν τώρα το διάκενο είναι αποκλειστικά για να σύρετε το κούφωμα και ΔΕΝ υπάρχουν παντζούρια τότε με κλειστά τα κουφώματα δεν έχουμε στο διάκενο ελεύθερη εισαγωγή αέρα και άρα (ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΛΟΓΙΚΗ) δεν θα πρέπει να αγνοείται τπτ ούτε η εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιία ούτε η εσωτερική αλλά ούτε και το διάκενο αέρα.

 

Βέβαια το παραπάνω είναι δικός μου συλλογισμός και προϋποθέτει να μην έχει παντζούρια ή αν έχεις να μην είναι συρόμενα αλλά ρολό και αν έχει σίτες κτλ να είναι και αυτές ρολό ή να είναι εσωτερικά από το κούφωμα.

Link to comment
Share on other sites

Είναι σαφές ότι προκειμένου περί "χωνευτών" συρόμενων κουφωμάτων, ο εξωτερικός τοίχος αποτελεί -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- ένα κάλυμμα που κρύβει το φύλλο στην ανοιχτή θέση -και όχι δομικό στοιχείο.

 

Καλώς λοιπών οι οδηγίες γενικεύουν και ζητούν το "θερμομονωτικό κέλυφος" του κτηρίου να αφορά μόνο τον εσωτερικό τοίχο.

 

Κατασκευαστικά αυτό συνεπάγεται μία κάποια πολυπλοκότητα, αλλά ούτως ή άλλως το χωνευτό συρόμενο είναι από μόνο του "πολύπλοκο".

 

Η ευκολότερη αντιμετώπιση είναι να θερμομονωθεί εξωτερικά ο εσωτερικό τοίχος (άρα με μόνωση που θα παρεμβάλλεται μεταξύ τοίχου και κουφώματος) και ο εξωτερικός τοίχος να είναι μία αμόνωτη τοιχοπλήρωση. Φυσικά θέλει λίγη δουλίτσα με τις θερμογέφυρες...

Link to comment
Share on other sites

AlexisPap αυτό που λες είναι η "κλασική" μόνωση (τουλάχιστον όπως την έχω δει εγώ στο 95% των οικοδομών που έχω ασχοληθεί).

 

Η λογική κατασκευή που περιγράφω που μπάζει σαν θεωρία; Αφού το κέλυφος δεν διασπάται και δεν έχει τρύπες.

Link to comment
Share on other sites

Το να καταργήσεις τα συρόμενα έχεις άμεσος το πλεονέκτημα ότι αποκτάς επιλογές στα κουφώματα. Ανάλογα με την τσέπη του ιδιοκτήτη και τις απαραίτητες απαιτήσεις επιλέγεις. Το λέω αυτό γιατί τώρα κατάλαβε ο ιδιοκτήτης τι έλεγα στην από την αρχή .

Συνθετικό κούφωμα (σύνολο) : 6500ευρώ (U=<2)

Αλουμινίου : 8500 (U = 2,50 )

Συρόμενο αλουμινίου: 10000 (την πιο ακριβή σειρά και δεν είναι καλύτερα από τα ανοιγόμενα)

 

και μετά έχεις και ξύλο - αλουμίνιο , Συνθετικό - Αλουμίνιο και διαλέγεις....

Link to comment
Share on other sites

πήρα σε μία γραμμή επικοινωνίας του KELYFOS να ρωτήσω τι θα μου πουν....μου είπε πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα σε πολεοδομία ΑΛΛΑ από τα συμφραζόμενα κατάλαβα πως είναι πολύ πιθανό να έχει άγνοια.

Link to comment
Share on other sites

Το ότι θα πει το ΟΚ η πολεοδομία λόγω άγνοιας δεν σημαίνει ότι θα πει το ίδιο και ο ενεργειακός επιθεωρητής που θα βγάλει το πιστοποιητικό.

 

Το σκεπτικό μου είναι "Ελπίζω για το καλύτερο αλλά ετοιμάζομαι για το χειρότερο", έτσι ότι και να γίνει πέφτω μέσα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επανέρχομαι, έκανα μία μικρή επανάληψη στις ΤΟΤΕΕ και αναφέρει στην ΤΟΤΕΕ 2 για τα συρόμενα

 

"Για την αποτελεσματική θερμική προστασία του δομικού στοιχείου συνίσταται η θερμομονωτική στρώση να τοποθετηθεί στο εσωτερικό κέλυφος και όχι στο εξωτερικό"

 

Αφού στο εξωτερικό αγνοείται τι πάει να πει συνίσταται;

 

Το ξέρω παίζω με τις λέξεις....

Link to comment
Share on other sites

Αγνοείται μόνο στα συρόμενα.

 

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις συμβάλει ο εξωτερικός τοίχος στον υπολογισμό του U.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.