Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Το ΠΑΣΟΚ καταργεί και το επάγγελμα του μηχανικού;


MAKAP

Recommended Posts

 

Πετυχα τον Προεδρο να μιλαει στο Μεγκα αλλα δεν το ειδα ολο..

Ελεγε κατι για παταξη της φοροδιαφυγης στον κλαδο μας.... !!!!!! Οτι να ναι....

 

terry

χωρίς να έχω καμμία σχέση με το τεε, μπορώ να πώ ότι αν δεν ήταν αυτό θα είχαμε πεινάσει πολύ νωρίτερα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 216
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε ΜΑΚΑΡ μήπως είναι υπερβολικός ο τίτλος του θέματος; Εντελώς καλοπροαιρέτα σου το λέω, αλλά με τον που τον είδα χθες νόμιζα ότι θα έχει ως είδηση ότι αποφασίστηκε να δοθούν δικαιώματα άσκησης του επαγγέλματος σε απολύτως οποιονδήποτε! Πέρα από το σωστό ή λάθος αυτών που αναλύετε όσον αφορά τον υπολογισμό των αμοιβών από εδώ και πέρα (για να πω την αλήθεια δε γνωρίζω-δεν είμαι σε θέση να κρίνω τι είναι), θεωρείς ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι απαξίωσης του επαγγέλματος από αυτό που προωθείται (αν είναι αλήθεια);

Link to comment
Share on other sites

Myri, ας βρούμε λοιπόν έναν τρόπο να μην υπάρχει ατιμωρησία. Προτείνω την αξιολόγηση ώστε η απαράδεκτη ποιότητα να μη γίνεται αποδεκτή. Δεκτή κάθε άλλη πρόταση που να οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα.

Δεκτό το αίτημά σου μόνον αν η αξιολογηση γινεται από εξωγήιους :)

(για να γελάσουμε το είπα, διότι στην Ελλάδα με τα λαμόγια που μας περιβάλλουν δε θα βρούμε άκρη ... )

-----

Terry, σε καθεστώς βαθιάς κρίσης γίνεται σαφέστερο το πρόβλημα. Για να δω εσείς πως θα αντιδράσετε. :D
Πως να αντιδρασει ο νεος μηχανικος οταν βλεπει τις συμπεριφορες και την αντιμετωπιση απενταντι σε ρεμαλια του κλαδου που εχουν θησαυρησει πουλωντας κ@λοχαρτια για μελετες???

 

παιδιά να σας πω εγώ, κάνει ακριβώς το ίδιο !!!!

παιρνει παράδειγμα και συνεχίζει το έργο!!

 

ΥΓ. Κραταω αρχειο των σκουπιδιων που πεφτουν στα χερια μου....Μιλαμε γα ολοκληρη βιβλιοθηκη...

πολύ καλή ιδέα, έχω και εγώ μερικά σκουπίδια

να δω πότε θα μου τη βαρέσει να τα εκδόσουμε σε ένα blog

 

Πετυχα τον Προεδρο να μιλαει στο Μεγκα αλλα δεν το ειδα ολο..

Ελεγε κατι για παταξη της φοροδιαφυγης στον κλαδο μας.... !!!!!! Οτι να ναι....

ελπίζω να μην κατάλαβες τι είπε

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε ΜΑΚΑΡ μήπως είναι υπερβολικός ο τίτλος του θέματος; Εντελώς καλοπροαιρέτα σου το λέω, αλλά με τον που τον είδα χθες νόμιζα ότι θα έχει ως είδηση ότι αποφασίστηκε να δοθούν δικαιώματα άσκησης του επαγγέλματος σε απολύτως οποιονδήποτε! Πέρα από το σωστό ή λάθος αυτών που αναλύετε όσον αφορά τον υπολογισμό των αμοιβών από εδώ και πέρα (για να πω την αλήθεια δε γνωρίζω-δεν είμαι σε θέση να κρίνω τι είναι), θεωρείς ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι απαξίωσης του επαγγέλματος από αυτό που προωθείται (αν είναι αλήθεια);

 

Ως τίτλο του θέματος θεώρησα σωστό και αντικειμενικό να βάλω τον ίδιο τίτλο της είδησης που διάβασα στο fimotro, με την προσθήκη του ερωτηματικού (;) στο τέλος, επειδή χθες το βράδυ, όταν την διάβασα, αφενός δεν μπορούσα να την διασταυρώσω αφετέρου δεν ήθελα να την αλλοιώσω ουσιαστικά.

 

Με τις προϋποθέσεις αυτές, νομίζω, και πιστεύω συμφωνείς και εσύ, ότι η προσθήκη του ερωτηματικού αποδεικνύεται, από τη συμμετοχή και τις τοποθετήσεις των συναδέλφων, η σωστότερη ενέργεια.

Link to comment
Share on other sites

Κυκλοφορεί στο Internet και επειδή νομίζω ότι ενδιαφέρει όλους μας, το παραθέτω. Για οικονομία χώρου παραλείπω τα παραρτήματα.

 

Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

 

Άρθρο 1 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι η προσαρμογή της Νομοθεσίας που διέπει την εκπόνηση μελετών και τις αμοιβές Μηχανικών Ιδιωτικών έργων προς τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.3919/2011 "Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας , κατάργηση αδικαιολογήτων περιορισμών στην πρόσβαση και την άσκηση επαγγελμάτων’’ (ΦΕΚ 32/Α/2011), κατά την παρ.15 του άρθρου 7 αυτού.

 

Άρθρο 2 Έννοια και περιεχόμενο του Προϋπολογισμού του έργου

 

1. Ο Προϋπολογισμός κάθε έργου , κατά την περάτωση των μελετών που απαιτούνται, προκύπτει ως άθροισμα των ανά μελέτη κοστολογούμενων επί μέρους εργασιών. Συντάσσεται κατά το π.δ 696/1974 ως κατά περίπτωση ισχύει και αποτελεί υποχρεωτικό στοιχείο της μελέτης που παραδίδει ο Μηχανικός.

 

2. Όπου στις κείμενες διατάξεις αναφέρονται οι έννοιες ‘’προϋπολογιστικό κόστος’’, ‘’προϋπολογισθείσα δαπάνη’’, ‘’προϋπολογισμός’’ νοείται εφ’ εξής ο κατά τα ανωτέρω συντασσόμενος από τον Μηχανικό προϋπολογισμός της παρ.1.

 

3. Ο Προϋπολογισμός αυτός λαμβάνεται ως βάση για κάθε προσδιορισμό φόρων, εισφορών και λοιπών δικαιωμάτων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ή όργανα, ως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

 

4. Επί του αποτελέσματος προσδιορισμού των ανωτέρω φόρων, εισφορών και λοιπών δικαιωμάτων δύναται να ορίζεται με Απόφαση του αρμοδίου Υπουργού ειδικός αυξητικός ή μειωτικός συντελεστής επιρροής.

 

Άρθρο 3 Στοιχεία Συμβάσεως

 

Η σχετική έγκυρη έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων, κατά την παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 3919/2011 περιέχει υποχρεωτικώς τα στοιχεία του Παραρτήματος ΙΑ .

Το Τ.Ε.Ε συμφώνως με τα στοιχεία του Παραρτήματος, ως διεξοδικά θα καθοριστεί με απόφαση της Δ.Ε αυτού, θα προχωρεί σε έλεγχο των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών κατά το εδ.β της παρ.1 του άρθρου 7 του Ν.3919/2011.

 

 

Άρθρο 4 Καταβολή εισφορών και λοιπών δικαιωμάτων στο Τ.Ε.Ε

 

1. Υπολογίζονται και καταβάλλονται στο Τ.Ε.Ε ή στον υπό του Τ.Ε.Ε εφεξής εξουσιοδοτούμενο, με απόφαση της Δ.Ε/ΤΕΕ, οι εξής εισφορές και λοιπά δικαιώματά που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία :

 

 

  • τέλη επί του προϋπολογισμού ανεγειρόμενων ή επισκευαζόμενων οικοδομών σε ποσοστό 0,25‰ σύμφωνα με την παρ. 4 άρθρ. 35 ΠΔ 14.12.1926
  • κρατήσεις επί των αμοιβών μελετών μηχανικών σε ποσοστό 2% σύμφωνα με την παρ. 4 ΝΔ 2726/1953.
  • κρατήσεις επί των αμοιβών επίβλεψης μηχανικών σε ποσοστό 2% σύμφωνα με την παρ. 4 ΝΔ 2726/1953
  • κράτηση του ΚΗ/1947 / 23.08.1947/ ψηφίσματος περί παροχής διευκολύνσεων δια την υπό ιδιωτών ανοικοδόμησιν,
  • κράτηση 2% υπέρ του ΤΣΜΕΔΕ νυν ΕΤΑΑ σύμφωνα με το το άρθρο 7 παρ. 1 περ. ε του Α.Ν. 2326/1940.
  • κράτηση 1% υπέρ του ΕΜΠ σύμφωνα με το άρθρο μόνο (1) του Ν. 546/43 «περί εσόδων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

2. Με ειδική έγγραφη εξουσιοδότηση κάθε υπηρεσία ή φορέας δύναται να αναθέτει στο Τ.Ε.Ε τον υπολογισμό και την είσπραξη φόρων, κρατήσεων και λοιπών δικαιωμάτων.

 

3. Το Τ.Ε.Ε στο τέλος κάθε εξαμήνου αποδίδει τις καταβαλλόμενες σε αυτό κρατήσεις και λοιπά τέλη στους δικαιούχους εκτός εάν εγγράφως συμφωνείται διαφορετικά.1

 

Άρθρο 5 Τελικές διατάξεις.

 

1. Από την δημοσίευση του παρόντος καταργείται κάθε αντίθετη σχετική διάταξη και κανονιστική εγκύκλιος.

 

2. Το Τ.Ε.Ε υποχρεούται να προσαρμόσει το μηχανογραφικό σύστημα υπολογισμού αμοιβών μέσα σε 6 μήνες από την δημοσίευση του παρόντος σύμφωνα με τις διατάξεις και τα σχετικά παραρτήματα αυτού.

 

3. Η παρ.ιγ του άρθρου 3 του από 17/07/1993 Π.Δ/τος αντικαθίσταται ως εξής :

 

‘’Αποδεικτικό κατάθεσης εισφορών , κρατήσεων λοιπών δικαιωμάτων και αμοιβών Μηχανικών ως υπολογίζονται ή ελέγχονται από το Τ.Ε.Ε‘’.

 

Προηγούμενη διάταξη : ‘’Αποδεικτικό κατάθεσης αμοιβής του μελετητή μηχανικού’’.

 

Η παρ.2.Α.γ του άρθρου 5 και η παρ.3 του άρθρου 5 του από 17/07/1993 Π.Δ/τος αντικαθίσταται ως εξής :

 

‘’Από εντεταλμένο υπάλληλο γίνεται έλεγχος και αντιπαραβολή των στοιχείων που δηλώθηκαν από τον Μηχανικό στο ΤΕΕ σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που υποβάλλεται στην πολεοδομική υπηρεσία.‘’

 

Προηγούμενη διάταξη :

‘’ Στον έλεγχο του υπολογισμού των διαφόρων επιφανειών του κτιρίου που λαμβάνονται υπόψη για τον προϋπολογισμό της συνολικής δαπάνης του έργου και τις οποίες ο ελεγκτής μεταφέρει στο ειδικό έντυπο προϋπολογισμού που είναι ενσωματωμένο στο ενιαίο τεύχος. Επίσης ελέγχεται και θεωρείται η αναλυτική προμέτρηση που τυχόν προσαρτάται στη μελέτη’’

Προηγούμενη διάταξη :

‘’Ο υπολογισμός του ύψους των αμοιβών μηχανικών και των πάσης φύσεως φόρων και εισφορών γίνεται από εντεταλμένο υπάλληλο. Ο υπάλληλος αυτός με βάση τα εμβαδά που έχουν ήδη σημειωθεί κατά τον έλεγχο της Αρχιτεκτονικής μελέτης από τον ελεγκτή - μηχανικό στο ειδικό έντυπο προϋπολογισμού ή την αναλυτική προμέτρηση των εργασιών ελέγχει τον προϋπολογισμό του έργου, τις αμοιβές μηχανικών όπως προκύπτουν από την εφαρμογή των εκάστοτε ισχυουσών σχετικών διατάξεων και τις λοιπές οικονομικές επιβαρύνσεις υπέρ των διαφόρων ταμείων, χωρίς να καθυστερεί ανατρέχοντας στα σχέδια της μελέτης. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται μέσα σε τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες από τη διαβίβαση του φακέλλου για φορολογικό έλεγχο. Η πληρωμή των πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων μελετητών και ιδιοκτητών γίνεται με αντίστοιχα έντυπα χωρίς την προηγούμενη θεώρηση τους από την Υπηρεσία και ελέγχεται από τον εντεταλμένο κατά τα παραπάνω υπάλληλο, μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την προσκόμιση των αντιστοίχων παραστατικών’’.

 

Άρθρο 6

Προσαρτώνται και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του παρόντος τα κάτωθι παραρτήματα: ΙΑ, ΙΒ,

 

Άρθρο 7. Π/ΜΑ ΙΑ

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΑ.

Η σχετική έγγραφη συμφωνία των συμβαλλομένων , ως ορίζεται στην παρ. 1α του άρθρου 7 του Ν. 3919/2011 περιέχει υποχρεωτικώς τα ακόλουθα στοιχεία τα οποία συμπληρώνονται από τον Μηχανικό και γνωστοποιούνται στο Τ.Ε.Ε σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες ανεξαρτήτως του λοιπού περιεχομένου της έγγραφης συμφωνίας :

Δείτε και το σημερινό δημοσίευμα στο euro2day

 

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/647297/Article.aspx

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος συνάδελφος να εξηγήσει με ποιο τρόπο βγήκαν οι κρατήσεις και οι εισφορές στο παράδειγμα της ανακοίνωσης του ΤΕΕ?

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.