Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όχληση για αυτοδίκαια παραλαβή Δημοσίου έργου;


Paul_Mix

Recommended Posts

Για να γίνει αυτοδίκαια παραλαβή, ο ανάδοχος πρέπει να υποβάλλει όχληση.

Επειδή αυτή η όχληση πρέπει να είναι "ειδικη" και δεν θα ήθελα να γίνει κάποιο λάθος, μήπως έχετε κάποιο πρότυπο για να δω πως συμπληρώνεται;

Link to comment
Share on other sites

Το 'ειδική' δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά ότι πρέπει να είναι όχληση ειδικά για την παραλαβή.

Στέλνεις ένα έγγραφο και ζητάς την διενέργεια της παραλαβής επειδή έχει περάσει ο χρόνος εγγύησης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος.

Link to comment
Share on other sites

Για να γίνει αυτοδίκαια παραλαβή, ο ανάδοχος πρέπει να υποβάλλει όχληση.

Επειδή αυτή η όχληση πρέπει να είναι "ειδικη" και δεν θα ήθελα να γίνει κάποιο λάθος, μήπως έχετε κάποιο πρότυπο για να δω πως συμπληρώνεται;

 

 

Προς την

……………………….

(Προϊσταμένη Αρχή του έργου «…………………..»)

 

Όχληση για διενέργεια προσωρινής παραλαβής του ως άνω έργου

 

Της εταιρίας με την επωνυμία …….. , που εδρεύει στον …….. , οδός ………… , νόμιμα εκπροσωπουμένης.

-----------------------------------

1) Με την από ………. σύμβαση κατασκευής έργου που συνήφθη μεταξύ της εταιρίας μας και ………. , η εταιρία μας ανέλαβε την εκτέλεση του έργου «…………….» , αντί εργολαβικού ανταλλάγματος ………ευρώ.

2) Στις ……….. ο Προϊστάμενος της Διευθύνουσας Υπηρεσίας (……………) εξέδωσε την από ………………. βεβαίωση περαίωσης εργασιών του ως άνω έργου , με την οποία βεβαίωσε ότι οι εργασίες του εν λόγω έργου περαιώθηκαν εμπρόθεσμα στις ……………….

3) Στις ………. , ήτοι εντός της προβλεπόμενης από το άρθρο 73 παρ. 2 του Ν. 3669/2008 προθεσμίας των δύο μηνών από την έκδοση της ως άνω βεβαίωσης περαίωσης του Προϊσταμένου της Δ. Υ. , η εταιρία μας συνέταξε και υπέβαλε στην Δ.Υ. την Τελική Επιμέτρηση του ως άνω έργου.

4) Επειδή έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από το άρθρο 73 παρ. 2 του Ν. 3669/2008 προθεσμία των έξι (6) μηνών από τη βεβαιωμένη περαίωση του έργου , χωρίς να έχει διενεργηθεί η προσωρινή παραλαβή του.

5) Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 73 παρ. 2 του Ν. 3669/2008 , αν η παραλαβή δεν διενεργηθεί ή το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής δεν εγκριθεί μέσα στην πιο πάνω προθεσμία , η προσωρινή παραλαβή θεωρείται ότι έχει συντελεστεί αυτοδίκαια τριάντα (30) ημέρες μετά την υποβολή από τον ανάδοχο σχετικής όχλησης για τη διενέργειά της.

Για τους λόγους αυτούς

Σας καλούμε να προβείτε στην προσωρινή παραλαβή του εν θέματι έργου , του παρόντος εγγράφου επέχοντος θέση όχλησης (κατ’ άρθρο 73 παρ. 2 του Ν. 3669/2008 ) για την προσωρινή παραλαβή του έργου , άλλως αυτή θα θεωρηθεί ότι έχει συντελεσθεί αυτοδίκαια μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της παρούσας.

 

(Απο την ιστοσελιδα της ΠΕΣΕΔΕ)

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

το παραπάνω είναι για προσωρινή παραλαβή

αν πρόκειται για οριστική αλλάζεις στο 4 το εξάμηνο και βάζεις το δεκαπεντάμηνο που διαρκεί συνήθως η υποχρεωτική συντήρηση του έργου

Link to comment
Share on other sites

Εχει δικαιο ο mikepaltri.Αν η παραλαβη σου ειναι οριστικη ή προσωρινη και οριστικη μαζι θελει αναλογη προσαρμογη το κειμενο.Παντως με αυτον τον τροπο γενικα γραψτο.

Link to comment
Share on other sites

για να υπάρξει αυτοδίκαιη οριστική πρέπει να παρέλθει συνολικό χρονικό διάστημα :

15 (από βεβ. περατ. - αν έχει υποβληθεί τελική επιμ εντός διμήνου) + 2 μήνες περιθώριο (αυτό το δίνει ο νόμος) + 1 μήνας (από την πρωτοκόλληση της ειδικής αίτησης του αναδόχου) = 18 μήνες

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Εαν περάσει το απαιτουμενο χρονικο διαστημα και υποβαλλεις την οχληση για αυτοδικαια οριστικη παραλαβη, μπορεί η Υπηρεσία να "απορριψει" την οχληση και να μην δεχθει να γινει αυτοδικαια οριστική παραλαβη?

Πώς μπορώ να τους πιεσω να μου επιστρεψουν την εγγυητικη?

Link to comment
Share on other sites

1) Το άρθρο 75Α του ν. 3669/2008 (Α΄116), όπως προστέθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 137 του ν. 4070/2012 (Α΄82) μετά το άρθρο 75 του ν. 3669/2008, αντικαθίσταται ως κατωτέρω:

 

«Άρθρο 75Α Απόσβεση δικαιωμάτων αναδόχου

Με την επιφύλαξη μικρότερων προθεσμιών που προβλέπονται στον παρόντα νόμο τα εν γένει δικαιώματα του αναδόχου από τη σύμβαση αποσβέννυνται και οποιαδήποτε εξ αυτών αξίωση παραγράφεται, εάν αυτά δεν ασκηθούν, με σχετική αίτησή του προς τη διευθύνουσα υπηρεσία, μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την εμφάνιση της γενεσιουργού τους αιτίας.»

 

Αλλά ...

 

2) EΣ/T7/74/2006.Το άρθρο 3 του ν.δ/τος 31/1968 «Περί προστασίας της περιουσίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως και ρυθμίσεως ετέρων τινών θεμάτων» (ΦΕΚ 281, Α΄) ορίζει ότι: «Αι υπό των Αστικών εν γένει Νόμων και των ουσιαστικών διατάξεων περί δικών του Δημοσίου αναγνωριζόμεναι εις το δημόσιον προνομίαι ή τεθεσπισμέναι ειδικαί προστατευτικαί διατάξεις, εφαρμόζονται αναλόγως και επί των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως, εφ’ όσον οι τυχόν υφιστάμεναι αντίστοιχοι διά τους οργανισμούς τούτους προνομίαι εν γένει δεν είναι ευρύτεροι ή ευνοϊκότεραι των επί του Δημοσίου ισχυουσών». Σύμφωνα δε με το άρθρο 304 του π.δ/τος 410/1995 (ΦΕΚ Α΄ 231), όπως αυτό τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 29 του ν. 3202/2003 (ΦΕΚ Α΄ 284), «…Για την παραγραφή των αξιώσεων κατά των Ο.Τ.Α. έχουν εφαρμογή οι διατάξεις που διέπουν την παραγραφή των αξιώσεων κατά του Δημοσίου …».Η αξίωση του εργολάβου για την καταβολή της, κατά τη σύμβαση, οφειλόμενης αμοιβής του υπόκειται σε πενταετή παραγραφή που αρχίζει από το τέλος του έτους κατά το οποίο συντελέσθηκε η οριστική παραλαβή του έργου, είτε αυτή διενεργήθηκε από την επιτροπή με τη σύνταξη σχετικού πρωτοκόλλου (πραγματική παραλαβή) είτε έγινε αυτοδικαίως (πλασματική παραλαβή). Η οριστική, δε, παραλαβή θεωρείται ότι έχει συντελεσθεί αυτοδικαίως εάν παρέλθει άπρακτο δίμηνο"

 (τώρα είναι τετράμηνο)

"από τη συμπλήρωση του χρόνου της εγγύησης του έργου και πάντως μετά την πάροδο 30 ημερών από τότε που ο ανάδοχος θα απευθύνει προς την υπηρεσία ειδική περί τούτου όχληση, χωρίς την οποία δεν επέρχεται η συντέλεση της (πλασματικής) οριστικής παραλαβής (πρβλ. πράξεις Ι Τμ. Ε.Σ. 271, 388/1992 και απ. ΣτΕ 3489, 4195/1996).Aπό τα στοιχεία του φακέλου δεν προκύπτει, ανεξαρτήτως του χρόνου λήξεως της εγγύησης των έργων, ότι έγινε ειδική όχληση του αναδόχου προς ενέργεια της οριστικής παραλαβής τους, δε συντρέχει περίπτωση συντελέσεως αυτοδίκαιης παραλαβής, ούτε εξάλλου έχουν συνταχθεί πρωτόκολλα οριστικής παραλαβής. Συνεπώς, οι αξιώσεις του αναδόχου από τις ανωτέρω εργολαβικές συμβάσεις δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή"
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Μερικές ερωτήσεις

 

α)Το 4μηνο αναφέρεται ως το χρόνικο όριο μετά το οποίο παραγράφονται οι αξιώσεις του αναδόχου.

Όπως το καταλαβαίνω σημαίνει ότι μετά τους 4 μήνες ο ανάδοχος "χάνει" το δικαίωμα να απαιτήσει την αυτοδίκαια παραλαβή ή το οτιδήποτε άλλο

Επομένως ο ανάδοχος πρέπει να κάνει όχληση για αυτοδικαια παραλαβή μέσα στο "χρονικό παράθυρο" των 2-4 μηνών μετά το 15μηνο.

Έχω καταλάβει κάτι λάθος?

 

β)Το άρθρο 73 που αναφέρεται στο χρονικό περιθώριο των 2 μηνών για την προσωρινή ή οριστική παραλαβή δεν έχει τροποποιηθεί, σωστα?

 

γ)Εστω ότι γίνει όχληση για αυτοδικαια παραλαβή. Μπορεί η Υπηρεσία να την απορρίψει ή να μην δεχθεί ότι έγινε αυτοδικαια παραλαβή?

 

δ)Εαν γίνει αυτοδίκαια παραλαβή και η Υπηρεσία ΔΕΝ επιστρέφει την εγγυητική γιατί δεν δέχεται την αυτοδίκαια παραλαβή, τι μπορεί να κάνει ο ανάδοχος?

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Την καλημέρα μου,

Για το (α):

Έτσι το καταλαβαίνω κι εγώ.

 

Για το (β):

Σωστά.

 

Για το (γ) και το (δ):

Ν.3669/2008, άρθρο 75, εδάφιο 7.

"7. Αν η παραλαβή συντελεσθεί αυτοδίκαια και διαπιστωθούν εκ των υστέρων διαφορές στις ποσότητες των εργασιών που εκτελέσθηκαν ο ανάδοχος έχει υποχρέωση να επιστρέψει το εργολαβικό αντάλλαγμα που τυχόν έχει καταβληθεί για τις εργασίες αυτές

8. Απαραίτητο στοιχείο για την οριστική παραλαβή κάθε δημόσιου έργου είναι ο Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας (Φ.Α.Υ.)."

 

Επίσης δες και στον Ν.3669/2008, το άρθρο 76. (όλο)

 

Επιπλέον για το (δ):

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 35 του ν. 3669/2008 (Α΄116) αντικαθίσταται ως κατωτέρω, με τις διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 59 του ν.4146/2013-ΦΕΚ 90/Α/18.4.2013

"[...]

Το σύνολο της εγγύησης της παραγράφου 1 επιστρέφεται χωρίς καθυστέρηση, αμέσως μετά την έγκριση του Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής και τη σύνταξη του τελικού λογαριασμού του έργου.

[...]"

 

Σε περίπτωση που πράγματι έχει συνταχθεί ο τελικός λογαριασμός και ο κύριος του έργου δεν επιστρέφει τις απομένουσες εγγυητικές επιστολής καλής εκτέλεσης, ο ανάδοχος μπορεί να υποβάλει αίτηση στη διευθύνουσα υπηρεσία για την επιστροφή των εγγυητικών καλής εκτέλεσης. Εάν η αίτηση απορριφθεί, ρητώς ή σιωπηρώς, πρέπει να ασκήσει εντός δεκαπενθήμερης προθεσμίας από τη ρητή ή σιωπηρή απόρριψη ένσταση και ακολούθως αίτηση θεραπείας και προσφυγή. Στο αιτητικό καλό θα είναι να περιλαμβάνεται και αίτημα για αποζημίωσή του για τη ζημία που θα έχει υποστεί ή/και πρόκειται να υποστεί από την καθυστέρηση επιστροφής των εγγυητικών καλής εκτέλεσης (προμήθειες εγγυητικών επιστολών κ.λπ.). Η δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί – εφόσον γίνει δεκτή η προσφυγή – θα υποχρεώνει τον κύριο του έργου να επιστρέψει τις παρακρατούμενες εγγυητικές επιστολές˙ ταυτόχρονα, θα καταψηφίζει σε βάρος του κυρίου του έργου το ποσό της αποζημίωσης του αναδόχου για όποια ζημία είχε υποστεί ο τελευταίος και είχε οριστικοποιηθεί μέχρι του χρόνου ασκήσεως της προσφυγής ή ακόμη και της συζητήσεώς της˙ για όποια δε ζημία δεν είχε εισέτι οριστικοποιηθεί, θα αναγνωρίζει την υποχρέωση του κυρίου του έργου να την αποκαταστήσει. Από ‘κει και πέρα, ως προς το καταψηφιστικό τμήμα της απόφασης (διάταξη περί επιστροφής των εγγυητικών επιστολών και καταψήφιση συγκεκριμένου χρηματικού ποσού ως αποζημίωση), ο ανάδοχος θα μπορεί να προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση˙ ως προς την ενδεχόμενη αναγνώριση αποκατάστασης οιασδήποτε μελλοντικής ζημίας, ο ανάδοχος θα πρέπει να υποβάλει νέο αίτημα στην Υπηρεσία για την καταβολή του οριστικοποιηθέντος πλέον ποσού, σε συμμόρφωση προς το διατακτικό της δικαστικής απόφασης. 

 

Άρα πας με το μαλακό ... με τον καλό λόγο ... με αγάπη .... με χαμόγελο .... χωρίς εντάσεις ... γιατί αυτή η άρνηση του κυρίου του έργου να σου επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης, θα σε οδηγήσει να προσφύγεις σε μακροχρόνιο δικαστικά αγώνα. Εν τω μεταξύ όμως, οι εγγυητικές παραμένουν στα χέρια του κυρίου του έργου και βαρύνονται ετησίως με προμήθειες, χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτε, παρά μόνο να ελπίζεις στη δικαστική της δικαίωση, στο απωωωωωώτερο μέλλον. 

 

Ελπίζω να καλύφθηκες αρκετά.

Πολύ μπλα... μπλα εεε?

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.