Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περι οικοδομησιμοτητας - σε καταφυγιο αγριας ζωης


Recommended Posts

Και μετά από πολύ καιρό ρωτάω και γώ  επιτρέπεται η δόμηση οταν δεν υπάρχουν ειδικές διατάξεις όπως σε κάποια κάτω στην εικόνα? Αυτο το 254 του ΝΔ86/1969  έχει να κάνει με σκύλους και κυνήγια  εκτροφεία κτλ και έχει και αυτό

6. Εντός των καταφυγίων άγριας ζωής απαγορεύεται η θήρα κάθε θηράματος και κάθε είδους της άγριας πανίδας, η σύλληψη κάθε είδους της άγριας πανίδας για μη ερευνητικούς σκοπούς, η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση, η καταστροφή των ζωντανών φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η απστράγγιση κα αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδατικών πόρων και η ένταξη έκτασης καταφυγίου άγριας ζωής σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό. Η εκτέλεση έργων ή εργασιών και ιδίως, αλιευτικά έργα, έργα αναδασμού, τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, λατομεία, μεταλλεία και δρόμοι εκτελούνται αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α` και έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων.  Κατ` εξαίρεση επιτρέπεται η σύλληψη ειδών της άγριας πανίδας και η μεταφορά τους προς εμπλουτισμό άλλων κατάλληλων περιοχών μόνον από τη Δασική Υπηρεσία.

 

 Σε συνδυασμό  με αυτό

β) Μέσα στα καταφύγια άγριας ζωής απαγορεύονται η θήρα, οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, η αλιεία, η σύλληψη της άγριας πανίδας, η συλλογή της άγριας χλωρίδας, η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο, η καταστροφή των φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδατικών συστημάτων, η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων, η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών, η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η υπαγωγή έκτασης του καταφυγίου σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό. Επιτρέπεται η εγκατάσταση παρατηρητηρίων της άγριας πανίδας.

 

Αρα επιτρέπεται  μάλλον η δόμηση

 

image.png.601b51b0d43732e270361060eabb7e1a.png

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Η δόμηση που επιτρέπεται (και με τους συγκεκριμένους όρους) είναι το υπογραμμισμένο κείμενο στο άρθρο 6, σε συνδυασμό με περιορισμούς που επιβάλλονται από ειδικές διατάξεις. Δηλαδή, όπως συμβαίνει συνήθως, ισχύει η "περιβάλλουσα" των δυσμενέστερων διατάξεων

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα οικόπεδο περίπου 14 στρέματα και ανήκει σε δύο ζώνες ΠΕΠΔ2 (χτίζει 280τμ) σίγουρα τα 8στρεμματα και ΠΕΠ3 (χτίζει 180τμ) τα υπόλοιπα. Ρώτησα στην πολεοδομία και μου είπαν ότι χτίζει βάση του που ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα, το οποίο ανήκει στην ΠΕΠΔ2 άρα 280τμ.

Ξέρει κανείς αν μπορεί το κτίσμα να 'πατάει' και στην ΠΕΠ3 ή μπορώ μόνο στο χώρο της ΠΕΠΔ2?

Edited by patty
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Δεν ξέρω αν κολλάει το θέμα μου στο παρόν νήμα, αλλά δεν βρήκα κάποιο άλλο πιο σχετικό.

Πελάτης έχει γήπεδο 12000τμ προϋφιστάμενο του 1940 (κληροτεμάχιο διανομής Υπ. Γεωργίας), εντός natura και το οποίο βρίσκεται εν μέρει (για επιφάνεια 1000τμ) εντός ΖΟΕ Λαυρεωτικής και εν μέρει (τα υπόλοιπα 11000τμ) εντός ΖΟΕ ορεινών όγκων (ζώνη Δ2) στην οποία δεν επιτρέπεται καμία δόμηση βάσει ΦΕΚ121Δ/2003. Η γραμμή τομής έχει δοθεί από τον τοπογράφο, ωστόσο τα όρια των δύο ΖΟΕ δεν υπάρχουν κάπου σαφή με συντεταγμένες, απλά φαίνονται σε όλα τα διαγράμματα ως μια πράσινη παχιά γραμμή. 

Κατατέθηκε λοιπόν αίτηση προέγκρισης για ανέγερση νέας κατοικίας όπου για την οικοδομησιμότητα έχει χρησιμοποιηθεί το άρθρο 28 παρ. 39 του Ν. 4280/2014. Συγκεκριμένα στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι:

4. Οι γενικές και ειδικές διατάξεις δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές που προβλέπονται στο π.δ. 24.5.1985 (Δ΄ 270) ισχύουν και για τα παραχωρηθέντα, πριν τη δημοσίευση του ν. 3147/2003 (Α΄ 135), τεμάχια γεωργικής εκμετάλλευσης, ανεξαρτήτως Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου. Στις περιπτώσεις γεωτεμαχίων τα οποία τέμνονται από όρια ζωνών με διαφορετικούς όρους και περιορισμούς δόμησης και χρήσεων μπορεί να ισχύουν όροι, περιορισμοί και χρήσεις οποιασδήποτε των άνω ζωνών σε τμήμα αυτών μέχρι του ορίου κατάτμησης που ισχύει στην περιοχή.

Ο ελεγκτής υπάλληλος καταρχάς μου απάντησε ότι η ως άνω διάταξη δεν ισχύει (όντως; ) και απορρίπτει την αίτηση υποστηρίζοντας δύο πράγματα:

1. Η γραμμή που χωρίζει τους δύο τομείς δεν είναι καθορισμένη επακριβώς με συντεταγμένες (κακώς βέβαια κατά την γνώμη μου) και είναι προφανές πως ο νομοθέτης εννοούσε πως το όριο θα ταυτίζεται με το όριοο του γηπέδου (δεν ξέρω από που προκύπτει αυτό βέβαια). Άρα το συγκεκριμένο γήπεδο είναι στην ουσία όλο εντός της ζώνης Δ2 των ορεινών όγκων όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση.

2. Αν έστω δεχτούμε πως το ένα τμήμα βρίσκεται εντός της ΖΟΕ Λαυρεωτικής και εφαρμοστεί η ως άνω διάταξη,  τότε, η οποιαδήποτε δόμηση θα πρέπει να γίνει εντός του συγκεκριμένου τμήματος των 1000τμ, όπου όμως λόγω ορίων δεν είναι εφικτή η δόμηση.

Έχει κάποιος εμπειρία από ανάλογη περίπτωση; Είναι λογικό ή να το κυνηγήσω περαιτέρω;

Ευχαριστώ 

ΛΕΓΡΑΙΝΑ.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.