Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δουλεία διόδου


SAKI

Recommended Posts

Καλημέρα στην ομάδα. 

Έχω τυφλό αγροτεμάχιο το οποίο προήλθε από υπαίτια κατάτμηση. Σε δουλεία διόδου θέλουν και τα 2 μέρη να μπει όρος στο συμβόλαιο ότι η δουλεία μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή . Και οι 2 μεριές συμφωνούνε σε αυτό τον όρο. Υπάρχει η δυνατότητα όμως να γίνει αυτό ;

Link to comment
Share on other sites

Η δουλεία μπορεί να καταργηθεί μόνο με σύμφωνη γνώμη αυτού υπέρ του οποίου συστήνεται ή αν το ακίνητο αποκτήσει άλλο πρόσωπο. Για περισσσότερα, στο συμβ/φο

υ.γ. Τα εκτός σχεδίου ονομάζονται γήπεδα (από το 1985)

 

 

Link to comment
Share on other sites

αν προκειται με βαση το συμβολαιο δουλειας διελευσης, να ζητησεις αδεια δομησης,

μαλλον δεν θα σου τον δεχθει αυτον τον όρο η ΥΔΟΜ.

Βαλτε σαν ορο οτι "καταργειται οταν θα αποκτησει άλλη δουλεια ή κατι παρομοιο."

[και τι σοι συμφωνια θα ειναι αυτη ...να καταργείται  μετα απο...2 χρονια;

και, μετά, πώς θα περναει;]

υγ

καλημερα τετρις....

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Στην εν λόγω περιοχή υπάρχει αναγκαστική απαλλοτρίωση λόγω αγωγού της ΕΥΑΘ . Είμαι σε συζητήσεις να πάρουμε δουλεία διόδου από την ΕΥΑΘ και να περνάει μέσα από την απαλλοτρίωση αλλά αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο και επειδή υπάρχει ήδη υφιστάμενη επιχείρηση εκεί πρέπει να πάρουμε δουλεία διόδου για είσοδο έξοδο .

Link to comment
Share on other sites

αρα, ισχυει αυτο:

Βαλτε σαν ορο οτι "καταργειται οταν θα αποκτησει άλλη δουλεια μεσω  ΕΥΑΘ ή απο αλλού, ή κατι παρομοιο."

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω μία μεγάλη απορία για μία δουλεία διόδου, η οποία συστήθηκε συμβολαιογραφικά το 2009, προκειμένου ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου να έχει πρόσβαση στο ακίνητό του, μόνο που συμβαίνουν δύο οξύμωρα.

α) Το δεσπόζον και το δουλεύον ακίνητο, πρoήλθαν από κατάτμηση αρχικού αγροτεμαχίου και η δουλεία συστάθηκε παρά το γεγονός ότι και τα δύο αγροτεμάχια είχαν έτσι κι αλλιώς πρόσβαση από υφιστάμενες αγροτικές οδούς.

β) Εντός του ακινήτου, διέρχονται καλώδια υψηλής τάσης και σε έρευνά μου, προέκυψε ότι υπάρχει με ΦΕΚ, δουλεία διόδου από τη ΔΕΗ, εντός της ζώνης της οποίας συστάθηκε η παραπάνω δουλεία.

 

Ερώτηση: Mήπως η αρχική δουλεία είναι άκυρη μιας και εμπίπτει σε άλλη δουλεία (αυτής της ΔΕΗ) και πρέπει να καταργηθεί;

 

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Έχω δει περίπτωση να συστήνεται δουλεία διόδου ενώ δυο όμορα οικόπεδα προερχόμενα από κατάτμηση, είχαν πρόσωπο σε επαρχιακή οδό. Ο λογος ήταν, ότι το ένα οικόπεδο είχε φτιάξει ράμπα προσπέλασης στο χώρο της οποίας συστήθηκε η δουλεία, προκειμένου το όμορο να την χρησιμοποιεί, καθώς υπήρχε μια υψομετρική διαφορά από το οδόστρωμα και έτσι θα γλύτωνε την κατασκευή επιπλέον διαμόρφωσης και ράμπας. Ίσως κάποιο ζήτημα ανάλογο να τους έκανε να σκεφτούν έτσι. Δεν απαγορεύεται να συσταθεί δουλεία, ακόμη και αν υπάρχει προσπέλαση από δρόμο.

Το θέμα τώρα για την δουλεία του ΑΔΜΗΕ, συνήθως αυτή αφορά τον περιορισμό ή και πλήρη αποκλεισμό δόμησης εντός της ζώνης αυτής. Ενδεχομένως υπό προυποθέσεις να επιτρέπεται δόμηση μέχρι ένα ύψος (χαμηλότερο φυσικά από το ύψος των πυλώνων και καλωδίων). 

Το θέμα είναι στο συμβόλαιο που μνημονεύεται η δουλεία διέλευσης, προσαρτάται τοπογραφικό με αυτές τις πληροφορίες; Τέθηκε υπόψη του συμβολαιογράφου η δουλεία του ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, ποιος σύστησε πρώτος δουλεία; Ο ΑΔΜΗΕ ή ο ιδιοκτήτης;

ΥΓ Να συμπληρώσω ότι στις δουλείες εναέριας διέλευσης για γραμμές μεταφοράς 400 kv δεν επιτρέπεται να κατασκευαστεί τίποτα στη ζώνη 25+25 (πλάτος 50 μ από τον άξονα γραμμών μεταφοράς). Στο ΦΕΚ κήρυξης της απαλλοτρίωσης των Γ.Μ θα αναφέρονται οι πληροφορίες αυτές. Επίσης, δες και τι γράφει η απαλλοτρίωση για τα τετράγωνα έδρασης των πύργων. Έχουν αποζημιωθεί, τα έχουν με μακροχρόνια μίσθωση;

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ πολύ για την απάντηση. Κατά τη σύσταση δουλείας, δεν είχε αποτυπωθεί η δουλεία υπέρ του ΑΔΜΗΕ, οπότε όχι, δεν είχε γνώση ο συμβολαιογράφος. Η δουλεία του ΑΔΜΗΕ ισχύει από το 1961, ενώ του ακινήτου ισχύει από το 2009.

 

Από ό,τι αντιλαμβάνομαι δηλαδή μπορούν να συμπίπτουν και να "συνυπάρξουν" οι δύο δουλείες. Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Η μία είναι εναέρια. η άλλη επίγεια. Κι αφού δεν συμπίπτουν χωρικά, ώστε η μια να εμποδίζει την άλλη, και αν δεν αναφέρεται κάποια απαγόρευση στην πρώτη (χρονικά), δεν υπάρχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

@rse

Θα πρότεινα να γίνει γραπτώς ερώτημα προς τον ΑΔΜΗΕ. Αν η Γ.Μ είναι 400 kv δεν επιτρέπεται τίποτα εντός του ιδεατου εναέριου αλλά και επίγειου χώρου. Αν τυχόν έχεις και εντός του γεωτεμαχίου τετράγωνο βάσης πυλώνα, τότε έχεις και διάφορους άλλους περιορισμούς διέλευσης. Τώρα, για το αν μπορούν να συνυπάρξουν 2 δουλείες μαζί στην ίδια θέση, προσωπικά δεν το βρίσκω λογικό. Ο ΑΔΜΗΕ σύστησε δουλεία το 1961. Έγινε τοπογραφικό το 2009. Αποκρύφτηκε η πραγματικότητα και ο συμβ/φος συνέταξε εν αγνοία του συμβόλαιο με δουλεία διέλευσης, εντός δουλείας ΑΔΜΗΕ. Πόσο νόμιμο και πόσο λογικό είναι ας το κρίνουν οι νομικοί του ΑΔΜΗΕ και του πελάτη σου.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.