Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δουλεία διόδου


SAKI

Recommended Posts

Αγαπητέ dimitris GM, αυτή η ΥΔΟΜ που ακόμη αρνείται να μου χορηγήσει την γνωστή άδεια που έχουμε συζητήσει και άλλες φορές. Πρόκειται για την ίδια άδεια. Τώρα λοιπόν, αφού δέχθηκαν τις απαντήσεις του υπουργείου περί αρτιότητας (τα προφανή δηλαδή), ζητούν κυκλοφοριακή σύνδεση (κοινή είσοδο - έξοδο) αλλά δεν ξέρουν που να την ζητήσουν, διότι σου λέει, δεν έχεις πρόσβαση. Έχω πρόσβαση, αυτό το "κατά χρήση" το οποίο είναι αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ας πάρουμε σαν βασικό, ότι κάποιοι εκεί μέσα, για λόγους εγωισμού, τουλάχιστον, δεν θέλουν να δώσουν με τίποτα, αυτή την άδεια...

Link to comment
Share on other sites

εσυ  καταθετεις τα απαραιτητα

 

"αυτοί"  ας απαντήσουν εγγραφως  για ποιόν λόγο  αρνουνται

 

[την εξωδικο,  που θα αναγραφει, μεταξυ αλλων, 

με την ρητη επιφυλαξη για καθε ειδους ζημια μου, θετικη ή αποθετικη ή και αποζημιωσης για ηθικη μου βλαβη  κλπκλπ

 να την υπογραψει δικηγορος...]

 

 

αλλοι καουμποηδες  μας προεκυψαν....του καμπου :mrgreen: :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

rysalis:

Η αρτιότητα σε γήπεδο δημιουργηθέν προ 2003 με ελάχιστη επιφάνεια 4.000 τμ (εκτός αν συντρέχουν αυστηρότερα όρια λόγω ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ, νατούρα κλπ) είναι κατά παρέκκλιση και δεν απαιτείται πρόσωπο σε οδό όπως πρέπει να συμβαίνει για γήπεδα προκύπτοντα μετά το 2003 (Ν 3212/03).

Υποθέτω οτι η πολεοδομία έχει βγάλει από το σεντούκι την απόφαση-εγκ. 46/77

Σε κάθε περίπτωση η δουλεία διόδου είναι απαραίτητη και με βάση την κοινή λογική. Οχήματα και μηχανήματα για το έργο. Στην συνέχεια οχήματα όπως πυροσβεστικά, ασθενοφόρα θα πρέπει να μπορούν να εισέλθουν αν χρειαστεί.

Αναφορικά με την απαίτηση έγκρισης εισόδου εξόδου μάλλον αστειεύονται, διότι μόνο ως αστείο μπορείς να το εκλάβεις.

Η απαίτηση έγκρισης εισόδου εξόδου αφορά πράγματι χρήση κατοικία (κατηγορία εγκατάστασης Β) όταν το γήπεδο είναι παρόδιο (πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό) και στην περίπτωση αυτή, ακόμη και αν δεν μπορεί να δοθεί τέτοια έγκριση, η άδεια εκδίδεται κανονικά, με την υποχρέωση να υλοποιηθεί περίφραξη, η οποία να μην επιτρέπει την κίνηση οχημάτων εντός και εκτός της ιδιοκτησίας.

Στην περίπτωση που εξετάζεις, μη έχοντας καν πρόσωπο σε οδό, τι είδους έγκριση εισόδου εξόδου θα υλοποιηθεί σε σχέση με ποιο ακριβώς δρόμο;

 

Αποφ-26033/46/77 Εγκ-46/77 Ε-46/77
Ανάκληση της Αποφ-35083/28-9-67 του Υπουργού Δημοσίων Εργων περί δημιουργίας Ιδιωτικών οδών 
(Εκτός σχεδίου δόμηση, Δυνατότητα προσπέλασης, απόκτηση προσώπου, αρτιότητα)
 
'Εχοντας υπόψη: 
1. Τις διατάξεις του Αρθ-20 του ΝΔ/17-7-23 "περί σχεδίων πόλεων κλπ". 
2. Την Αποφ-Ε35083/28-9-67 του Υπουργού Δημοσίων Εργων. 
3. Τις διατάξεις της παρ.2 του Αρθ-126 του ΓΟΚ/73. 
4. Την Γνωμ-838/77 του Συμβουλίου Δημοσίων 'Εργων, Τμήματος Μελετών, αποφασίζουμε: 
Ανακαλούμε την Αποφ-Ε35083/28-9-67 του κ. Υπουργού Δημοσίων 'Εργων, ως αντικειμένη προς τας διατάξεις του Αρθ-20 του ΝΔ/17-7-23, που ώριζε ότι στην εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης περιοχή η δημιουργία γηπέδων επιφανείας 4.000 τ.μ. και άνω, μετά οδών προσπελάσεως προς αυτά, δεν θεωρείται σχηματισμός ιδιωτικού σχεδίου ρυμοτομίας και διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Αρθ-20 του ΝΔ/17-7-23 απαγορεύεται η δημιουργία ιδιωτικών οδών στην εκτός σχεδίου περιοχή, εκτός των καλλιεργουμένων εκτάσεων όπου επιτρέπεται η δημιουργία ιδιωτικών οδών για την μεταφορά των γεωργικών προϊόντων (παρ.3). Αρμόδιος δε ν' αποφασίση εάν η μεταβίβαση έγινε με σκοπό τον σχηματισμό ιδιωτικού σχεδίου ή όχι είναι ο Νομάρχης. 
Κατά συνέπεια, μεταβιβαζόμενα άρτια γήπεδα εκτάσεως 4000 τ.μ. πρέπει να εξασφαλίζουν προσπέλαση προς οδούς που αναφέρονται στο Αρθ-6 του ΠΔ/23-10-28 ή αγροτικές, με δικαίωμα δουλείας βάσει συμβολαιογραφικού εγγράφου ή με παροχή διόδου βάσει δικαστικής αποφάσεως κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (Αρθ-1012 και επ.). 
Εν Αθήναις τη 16 Αυγούστου 1977
Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς! Πατάνε στην εγκύκλιο του '77. Και επειδή το ένα αστείο πρόβλημα φέρνει το άλλο, αποφασίσαμε να πάμε για δουλεία (ελπίζοντας σε συνεννόηση με τον συνκύριο - γείτονα), αλλά δεν μπορώ να είμαι συνκύριος και να δώσω δουλεία στον εαυτό μου. Δηλ. λέει ο αστικός κώδικας ότι ο Α και ο Β δεν μπορούν να δώσουν δουλεία στον Α, γιατί σου λέει, είναι και δικό του, οπότε ας περνάει, τι την χρειάζεται την δουλεία? (Πράγμα που δεν δέχεται η πολεοδομία). Οπότε ψάχνω να μεταβιβάσω το ποσοστό του Α σε κάποιον Γ, οπότε να δώσουν οι Β και Γ δουλεία στον Α.

Νομίζω πως έπρεπε να γίνω τσομπάνος.... :mrgreen:  :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

η εγκυκλιος που ανεφερε ο παυλος,

οπως ειπε την εβγαλαν απο το σεντουκι

Eκτοτε δημοσιευθηκε το ΠΔ του 1978, μετα το Δ 270/85 και μετα ο 3212...

Πουθενα δεν τίθεται θεμα "προύπαρξης δουλειας διοδου" προκειμενου να εκδοθει η αδεια.

Η βεβαιωση του 651 που υπογραφει ο μηχανικος για τα τυφλα λεει "αρτιο και οικοδομησιμο"

δεν λεει πουθενα "υπο τον ορο να παρει δουλεια διελευσης με συμβολαιο, πριν την εκδοση της αδειας"
 

Ανεξαρτητα  απο το εάν ο ιδιοκτητης θα εχει προβλημα απο  πού να περναει,  αυτο θα πρεπει να το λυσει ο ίδιος.

Οχι η Υπηρεσια.

Τεσπα, τα στηλωσαν αυτοι

τα στηλωνεις εσυ περισσότερο

 

Και αν εξακολουθουν να αρνουνται

ή τους παλευεις  δικαστικως

ή παιρνεις την δουλεία  

[και βεβαια δεν ειναι    αδυνατη η συνταξη παροχης δουλειας διοδου, επειδη στην λωριδα εχεις και εσυ ενα ποσοστο...

Ρωτησατε συμβολαιγραφο και σας  ειπε οτι δεν γινεται???|
 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

dimitris GM :

 

Η εγκ-46/77 ισχύει, και θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να καταργηθεί.  Με βαση το σκεπτικό ότι δεν ισχύει λόγω

ΠΔ78,ΠΔ85 κ.λ.π, θα πρέπει να καταργήσουμε (ακυρώσουμε)  το 80% των εγγράφων και εγκυκλίων !!

 

Βάση της παραπάνω εγκ-46/77, άρτια γήπεδα εκτάσεως 4000 τ.μ. πρέπει να εξασφαλίζουν προσπέλαση προς οδούς που αναφέρονται στο Αρθ-6 του ΠΔ/23-10-28 (ποιες ειναι αυτες ??? τις είδε κανένας ??? )  ή αγροτικές (προ 23), με δικαίωμα δουλείας βάσει συμβολαιογραφικού εγγράφου ή με παροχή διόδου βάσει δικαστικής αποφάσεως κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (Αρθ-1012 και επ.).

 

τα παραπάνω ισχύουν μέχρι την εφαρμογή του Ν.Ο.Κ., αφού με το άρθρο 1 παραγραφος 2 του Ν.Ο.Κ. η δουλεία δεν ισχύει πλέον στα εκτός

σχεδίου αγροτεμάχια ....

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο 1 παρ.2 του ΝΟΚ λέει ότι το άρθρο 9 (περί κατάργησης της δουλείας διόδου) δεν ισχύει για τα εκτός σχεδίου. Δύο αρνήσεις, μια κατάφαση. Το καταλαβαίνω λάθος?

Όσο για την εγκύκλιο του '77 και εγώ θεωρώ ότι ισχύει.

Όσο για την ταυτοπροσωπία "παρόχου και δέκτη" δουλείας, δικηγόρος μου το είπε.

Link to comment
Share on other sites

το άρθρο 9 του ΝΟΚ δεν καταργεί τις δουλείες σε εκτός σχεδίου περιοχές. Η απαγόρευση της παρ. 1 ισχύει για εντός σχεδίου και εντός οικισμών περιοχές.

 

 
ΑΡΘΡΟΝ-9 
Δουλείες σε ακίνητα
1. Απαγορεύεται η σύσταση δουλειών, οι οποίες συνεπάγονται περιορισμό της δυνατότητας ανέγερσης ή επέκτασης των κτιρίων ή εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις. Από την απαγόρευση αυτή εξαιρείται η δουλεία διόδου, εφόσον αποτελεί τη μοναδική δίοδο προς κοινόχρηστο χώρο οικοπέδου ή κτιρίου ή αυτοτελούς από πλευράς δόμησης ορόφου, η οποία μπορεί να περιορίζεται στη χρήση της στάθμης του ισογείου. 
Δικαιοπραξίες που αντιβαίνουν στις διατάξεις της παραγράφου αυτής είναι απολύτως άκυρες. 
2. Δουλείες που έχουν συσταθεί έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν παρεμποδίζουν την έκδοση άδειας δόμησης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι δουλείες αυτές καταργούνται κατά τη διαδικασία των επόμενων παραγράφων, αν εκδοθεί νόμιμη οικοδομική άδεια για να γίνουν στο δουλεύον ακίνητο κατασκευές ή εγκαταστάσεις που καθιστούν αδύνατη, εν όλω ή εν μέρει, την άσκηση της δουλείας. 
Κατ' εξαίρεση δεν υπάγονται στην παράγραφο αυτή η δουλεία κοινού σκελετού και η δουλεία διόδου, όπως αυτή ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο. Στα νέα κτίρια πρέπει να εξασφαλίζεται η δίοδος δουλείας στο επίπεδο του εδάφους και σε ύψος χώρου κύριας χρήσης. 
3. Στον δικαιούχο της καταργούμενης δουλείας καταβάλλεται αποζημίωση. Ο καθορισμός του ποσού της αποζημίωσης, ανεξάρτητα από την αξία του αντικειμένου της διαφοράς, γίνεται από το ειρηνοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το δουλεύον ακίνητο που δικάζει κατά τις σχετικές διατάξεις της Πολιτικής Δικονομίας, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου της δουλείας ή εκείνου στον οποίο έχει χορηγηθεί νόμιμη άδεια δόμησης για την εκτέλεση εργασιών ασυμβίβαστων με την άσκηση της δουλείας. 
4. Η δουλεία καταργείται με την καταβολή ή την κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων της αποζημίωσης. Μετά την κατάργηση επιτρέπεται να εκτελεστούν, σύμφωνα με την άδεια δόμησης, οι εργασίες τις οποίες εμπόδιζε η δουλεία. 
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να καταλάβω κάτι.

Έχεις ένα γήπεδο (Α) στην ιδιοκτησία σου.

Και από ένα όμορο γήπεδο (Β) έχεις αγοράσει εξ αδιαιρέτου αλλά με αποκλειστική χρήση ένα τμήνα (Γ) το οποίο δίνει πρόσβαση στο γήπεδο (Α) στον κοινόχρηστο χώρο.

Και το πρόβλημα είναι πως δεν αναγράφεται στο συμβόλαιο η λέξη δουλεία... 

 

Δεν μπορείς εσύ να δώσεις δουλεία (ιδιοκτήτης του (Γ) κατά χρήση) στο Α ?

Link to comment
Share on other sites

# 89

 

Νομίζω οτι καλύτερα το ερώτημα θα ήταν  : Πια χρονική στιγμή μπορεί να γίνει σύσταση δουλείας (οι δικηγόροι-νομικοί καταλαβαίνουν τι εννοώ) !!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.