Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απαλλαγή απο ΦΕΜ και ΦΠΑ


Recommended Posts

Συνάδελφοι, είμαι ιδιοκτήτης και μηχανικός σε έργο 2 ανεξάρτητων οικοδομών, πήρα απαλλαγή απο το ΤΕΕ για το σύνολο αμοιβών του έργου( και για τις δυο οικοδομές). Η ΔΟΥ μου έδωσε απαλλαγή απο το ΦΕΜ για την μια οικοδομή(δηλώνοντας οτι θα ιδιοκατοικηθεί) ενω το ΦΕΜ της άλλης οικοδομή το πλήρωσα κανονικά.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ αν απαιτείται να κόψω αποδειξή παροχής υπηρεσιών στον εαυτό μου, και να πληρώσω ΦΠΑ για την οικοδομή που πλήρωσα το ΦΕΜ.

Έχω βρει σε ενα άρθρο της φορολογικής επιθεώρησης οτι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 παρ. 2 του ΚΒΣ(Π.Δ 185/92) οτι "Στις περιπτώσεις εκπόνησης μελέτης επίβλεψης απο μηχανικό δικής του οικοδομής(ιδιοκτησίας του) δεν απαιτείται η εκδοση φορολογικού στοιχείου αξίας(απόδειξη παροχής υπηρεσιών).

Οποιος γνωρίζει κάτι ας ενημερώσει

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Κακώς πλήρωσες ΦΕΜ έστω και για τη μια. Η ΔΟΥ δίνει απαλλαγή ΦΕΜ, σε όσες απαλλαγές αμοιβής έχεις πάρει από το ΤΕΕ (έτσι ακριβώς μου είχαν πει στη ΔΟΥ μου "όσες φορές σου δώσει απαλλαγή το ΤΕΕ θα σου δώσουμε κι εμείς απαλλαγή ΦΕΜ"). Δεν υπάρχει ΦΕΜ επί ανύπαρκτης-ανείσπρακτης αμοιβής! Να κόψεις απόδειξη στον εαυτό σου, είναι σε κάθε περίπτωση λάθος. Ειδικά στην περίπτωσή σου, αν κόψεις τώρα απόδειξη η αμοιβή αποτελεί εισόδημα οπότε ...πάει περίπατο η απαλλαγή που πήρες! Ειδικό στοιχείο αυτοπαράδοσης θα κόψεις και θα πληρώσεις ΦΠΑ επί των δαπανών σου. Δες στον τομέα του Ν. 3843 σε θέμα που έχει ανοιχτεί εκεί για περισσότερες πληροφορίες.

 

Υ.Γ. Για να καταλάβεις καλύτερα πόσο παράλογο και ηλίθιο είναι να απαιτούν ορισμένες ΔΟΥ πληρωμή ΦΕΜ σε αμοιβές που έτυχαν απαλλαγής, σε βάζουν να πληρώσεις ΦΕΜ για (θεωρητικό) ποσό αμοιβής, ο οποίος ΦΕΜ είναι αυτονόητο ότι θα επιστραφεί σε ποσοστό 100% αφού δεν αποτελεί εισόδημα η αμοιβή επί της οποίας επιβλήθηκε! Δηλαδή σε βάζουν να κάνεις άτοκο δάνειο στο κράτος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολυ για τις πληροφορίες, θα το κοιτάξω αυτό που μου είπες, γιατι εδώ στην ΔΟΥ Ρεθύμνου, μου είπανε όπως προανέφερα να πληρώσω το ΦΕΜ για την μια οικοδομή ενω το ΤΕΕ μου είχε δώσει απαλλαγή και για τις δυο, και επίσης μου είπαν οτι πρέπει να κόψω απόδειξη παροχής υπηρεσιών στον εαυτό μου και μάλιστα όλο το ποσο της αμοιβής της μια οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Ενδιαφέρον! Μιας κ γω θα παω μια απο τις επομενεςμερες στη συγκρκιμενη ΔΟΥ, αλλα με μια αλλη περιπτωση.

Εχω ενα αγροτεμαχιο εξ αδιεραιτου με ενα συγγενη μου. Εχω παρει απαλλακτικο απο το ΤΕΕ για το 50% της αμοιβης που μου αναλογει.

Λογικα δεν πληρωνω ΦΠΑ απο μερους μου, ετσι? Αρα αμοιβη μηχανικου στην Τραπεζα πληρωνω μονο το 50% του ξαδερφου μου + το ΦΠΑ που αναλογει στο ποσο αυτο.

ΤΣΜΕΔΕ & ΦΕΜ (4% τοπογραφικου), πληρωνω επι της συνολικης καθαρης αμοιβης?

 

"Ειδικό στοιχείο αυτοπαράδοσης"...τι ειναι παλι αυτο? Πρωτη φορα το ακουω!

Link to comment
Share on other sites

. Ειδικά στην περίπτωσή σου, αν κόψεις τώρα απόδειξη η αμοιβή αποτελεί εισόδημα οπότε ...πάει περίπατο η απαλλαγή που πήρες! Ειδικό στοιχείο αυτοπαράδοσης θα κόψεις και θα πληρώσεις ΦΠΑ επί των δαπανών σου. .

 

@tpanag , αυτό δεν το κατάλαβα , αν πάρεις απαλλαγή πληρώνεις το ΦΠΑ !!! ;;;

Edited by spy1551
Link to comment
Share on other sites

@tpanag , αυτό δεν το κατάλαβα , αν πάρεις απαλλαγή πληρώνεις το ΦΠΑ !!! ;;;

 

Επί των δαπανών που δηλώνεις στο στοιχείο αυτοπαράδοσης ότι είχες για τη συγκεκριμένη εργασία.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Συνάδελφοι γεια σας. Θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η διαδικασία στη ΔΟΥ για να πάρω απαλλαγή από ΦΕΜ και τι δικαιολογητικά χρειάζονται. Πρόκειται για έγκριση εργασιών που θα βγάλω σε ακίνητο της μητέρας μου. Μου είπαν για το έντυπο Δ1 της ΔΟΥ, ισχύει ακόμα;

Link to comment
Share on other sites

On 9/6/2022 at 1:19 ΜΜ, Maria Kanaki II said:

Μου είπαν για το έντυπο Δ1 της ΔΟΥ, ισχύει ακόμα;

Ναι, όταν το ακίνητο ανήκει σε συγγενή γίνεται άτυπη δωρεά συμπληρώνοντας το ανάλογο έντυπο.

Edited by Porter
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.