Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
jsagem

Πιστοποιητικό ΔΕΗ από εγκαταστάτη

Recommended Posts

Θσ ηθελα να με πληροφορησει καποιος για το ΦΕΚ , αν υπαρχει, που υποχρεωνει εγκαταστατη ηλεκτρολογο να ανηκει σε καποιο συλλογο ηλεκτρολογων για να βγαζει πιστοποιητικα ΔΕΗ.

 

Υστερα απο περιηγηση στο φορουμ ειδα οτι καποιοι εχουν αναρτησει οτι χρειάζεται μια θεωρηση απο συλλογο, η οποία τροπο τινα επιβεβαιωνει την αδεια του εγκαταστατη.

 

Προκύπτουν 2 ερωτησεις:

1. Όταν έχει κάποιος άδεια εγκαταστάτη, αυτή δεν ισχύει για κάποιο χρονικό διάστημα και δεν έχει κάποιο χαρτι μαζι του?

2. Πρέπει να γίνεται επικύρωση από σύλλογο για κάθε πιστοποιητικό ΔΕΗ?

 

ευχαριστω!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν είσαι ηλεκτρολόγος μηχανικός Π.Ε. δεν χρειάζεται θεώρηση από σύλλογο.

Για Τ.Ε. θεωρείται από την ΕΕΤΕΜ.

Αν είσαι ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης, στον οικείο σύλλογο.

 

Αυτά ισχύουν για κάθε πιστοποιητικό.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ευχαριστω για την απαντηση...όποιος γνωρίζει όμως και το ΦΕΚ που

υποχρεωνει τους εγκαταστατες ΤΕ και κατω να ειναι σε σύλλογο ή να παίρνουν άδεια από σύλλογο για κάθε πιστοποιητικό ας μου το στείλει...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι Μηχανικοί ΤΕ, που ξέρω προσωπικά, δεν παίρνουμε καμία "άδεια". Η ΕΕΤΕΜ πιστοποιεί το γνήσιο της υπογραφής και μόνο. Υπό συνθήκες μπορείς να πας και σε ένα ΚΕΠ για αυτό το σκοπό. Αν λοιπόν δεν έχει ελεχθεί η ΥΔΕ, το μόνο πιθανό αδίκημα είναι η πλαστογραφία, που σε αυτή τη περίπτωση είναι συνυπεύθυνος και ο υπάλληλος που τη δέχτηκε. Αν δεν τίθεται θέμα πλαστογραφίας, άρα το υπογράφει ο ίδιος, μπορεί και αυτός και ο υπάλληλος να ισχυριστούν πως γνωρίζονται, οπότε το γνήσιο της υπογράφης δεν χρειάζεται.

Share this post


Link to post
Share on other sites

N.4483/65

 

Αρθρο 2 :

 

1. Η ηλεκτροδότησις των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών γίνεται κατόπιν υποβολής, τη Δημοσία Επιχειρήσει Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η), ή τη οικεία ηλεκτρική επιχειρήσει, υπευθύνου δηλώσεως του κατασκευαστού ηλεκτρολόγου, δι ης, βεβαιούται, ότι η εγκατάστασις έχει κατασκευασθή συμφώνως προς τους εν ισχύι κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύησις δια την επί διετίαν απρόσκοπτον λειτουργίαν ταύτης.

 

"2. Η ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, πλην των διπλωματούχων μηχανικών, συνοδευομένη από λεπτομερές σχέδιο εγκατάστασης, στο υπόμνημα του οποίου αναγράφονται τα από τους ισχύοντες κανονισμούς και εγκυκλίους διαταγές του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας καθοριζόμενα συμπληρωματικά στοιχεία, θεωρείται για το γνήσιο της υπογραφής του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, την ειδικότητα και κατηγορία της άδειάς του και τη χρονική ισχύ της αυθημερόν από το οικείο επαγγελματικό σωματείο. Σε διαφορετική περίπτωση ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχο σωματείο η παραπάνω θεώρηση γίνεται από την οικεία Νομαρχιακή Υπηρεσία του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας. Το σωματείο έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη θεώρηση μόνο εφόσον διαπιστώσει ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, υποχρεούται Δε στην περίπτωση αυτή να αιτιολογήσει γραπτά τους λόγους της άρνησης της θεώρησης επί της δήλωσης και να διαβιβάσει αυτήν εντός δύο (2) ημερών στην αρμόδια Νομαρχιακή Υπηρεσία του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας".

 

(ΑΝΤΙΚ. ΤΗΣ ΠΑΡ.2 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡ.1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 3 ΤΟΥ Ν.2302/95, ΦΕΚ 74 Α΄).

 

 

Εν αρνήσει του Σωματείου η ανωτέρω θεώρησις γίνεται υπό της Αστυνομικής Αρχής, άμα τη υποβολή, ιδίας σχετικής υπευθύνου δηλώσεως.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αν δεν τίθεται θέμα πλαστογραφίας, άρα το υπογράφει ο ίδιος, μπορεί και αυτός και ο υπάλληλος να ισχυριστούν πως γνωρίζονται, οπότε το γνήσιο της υπογράφης δεν χρειάζεται.

 

Γενικότερα (και όχι μόνο για τη ΔΕΗ)

δεν ισχύουν αυτά στις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση, δηλ. γνωριζόμαστε και δεν απαιτείται βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής.

Αν απαιτείται βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τότε θα πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη σφραγίδα και υπογραφή του υπαλλήλου (Δ.Υ.) που τη βεβαιώνει και αν ο υπάλληλος (Δ.Υ.) δεν θέλει να δει την ταυτότητα του υπογράφοντος πρόβλημα του (και παρανομία βέβαια), τη δικιά του θέση διακινδυνεύει.

Και σε καμία περίπτωση υπάλληλος ΔΕΚΟ δεν μπορεί να βεβαίωσει το γνήσιο της υπογραφής.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Άσε που το γράφει και πάνω στην ΥΔΕ ότι χρειάζεται θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις...γνωριζει κανεις αν η παραπανω νομοθεσια εχει ασκηθει ως μεσο συνδικαλιστικης πιεσης και τι μετρα μπορει να ληφθουν?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@engineer_thess κάποιοι υπάλληλοι της ΔΕΗ έχουν στρογγυλή σφραγίδα και μπορούν να βεβαιώνουν το γνήσιο. Το ξέρω γιατί το έχω κάνει.

 

Σε περίπτωση που δεν έχει γνήσιο της υπογραφής και δεν υπάρχει πλαστογραφία, τότε λαμβάνονται μόνο διοικητικά μέτρα από τον οργανισμό στον υπάλληλο που την δέχτηκε. Εφόσον δεν υπάρχει πλαστογραφία τα μέτρα αυτά είναι μηδαμινά. Για δικαστήρια κτλ δεν υπάρχει περίπτωση καθώς δεν υπάρχει αδίκημα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η στρογγυλή που έχουν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, αλλά της ΔΕΗ που αναφέρει την ημερομηνία ίδρυσής της. Αν βεβαιώνουν οτιδήποτε, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ.

 

Η ΔΕΗ δεν είναι δημόσια αρχή και ποτέ δεν υπήρξε. Μια εταιρία είναι.

 

Επίσης, διοικητικά μέτρα λαμβάνονται από το κράτος μέσω των δικαστηρίων και των αρχών που εκδίδουν άδειες άσκησης επαγγέλματος. Οι υπάλληλοι υφίστανται πειθαρχικά μέτρα και αυτά από τον εργοδότη τους.

 

Και η παράβαση νομοθεσίας από υπάλληλο, αποτελεί πειθαρχικό, διοικητικό και ποινικό αδίκημα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.