Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλικες αεροπλάνων


birdboy

Recommended Posts

....Στα ελικοπτερα ομως τι συμβαινει? ειναι δυνατον στο ελικοπτερο της παρακατω φωτογραφιας ΜΟΝΟ ΔΥΟ πτερυγια τοσο μακρια και τοσο λεπτα να σηκωνουν τοσο βαρος?

Κατ’ αρχάς τα φορτία (βάρη) των ελικοπτέρων, είναι πολλές τάξεις μεγέθους μικρότερα από αυτά των αεροπλάνων. To μεγαλύτερο ελικόπτερο στον κόσμο το Mil Mi-26 για 56 τόνους συνολικό βάρος, έχει 8 φτερά, με 16,5 μέτρα μήκος για να κάνει την δουλειά και είναι πραγματικά τεράστιο σε μέγεθος.

Το βάρος, πάντα, "πατάει" στον αέρα. Το φτερό, κινούμενο, παράγει την δύναμη προς τα επάνω που σηκώνει το βάρος. Έτσι το Bell της φωτογραφίας που έχει μηχανή περίπου 1100 SHP καταφέρνει να σηκώσει 4 τόνους όλους και όλους. Το κάθε φτερό της έλικας πρέπει να σηκώσει 2000 κιλά στα 7,3 μέτρα, δλδ 275 κιλά το μέτρο, δεν είναι και κάτι τρομερό για τα σημερινά υλικά και τελικά το καθοριστικό φορτίο για την κινούμενη έλικα έχει περισσότερο να κάνει με την περιστροφή της και τις ταλαντώσεις της παρά με την αντοχή σε κάμψη. Το πραγματικό πρόβλημα αντοχής το έχει το κεντρικό σύστημα του στροφείου και όχι οι πτέρυγες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σε εναν ελικα με πολλα πτερυγια το αμεσως επομενο πτερυγιο θα "εβρισκε" τις αναταραξεις του προηγουμενου πτερυγιου. Αν εχουν υπαρξει ελικες με 5 πτερυγια οπως οι τελευταιες εκδοσεις του spitfire εχουν γινει για αλλους λογους οπως το οτι ενας αντιστοιχος με λιγοτερα πτερυγια θα ειχε μεγαλυτερη διαμετρο και αντιστοιχα το αεροσκαφος θα ηταν πιο ευαισθητο στη ροπη της ελικας.

Για αυτον και αλλους λογους προτιμουν να βαζουν 2 μικροτεερους ελικες που γυρνουν αντιστροφα παρα εναν μεγαλο.

Το θεμα πανω απο ολα ειναι οτι ο ελικας ειναι αναποσπαστο μερος του κινητηρα ο οποιος πρεπει να λειτουργει σε συγκεκριμενες στροφες για την ασφαλεια του ιδιου οσο και για την μεγιστη ροπη που αποδιδει.

Με βαση αυτα τα δεδομενα οπως επισης το υψος του κινητηρα απο το εδαφος κλπ σχεδιαζεται ο ελικας ο οποιος θα τον συνοδευει για το υπολοιπο της επιχειρησιακης του ζωης.

Η επιστημη των ελικων ( τουλαχιστον στα αεροσκαφη) εχει φτασει σχεδον στο απογειο της και το μονο στο οποιο γινεται αρκετος πειραματισμος ειναι στα υλικα και στον θορυβο που παραγουν.

Link to comment
Share on other sites

Τα σημερινά ελικοφόρα (turboprop κατά το ορθότερον) της Ολυμπιακής (DH8D-Q400) έχουν 6 πτερύγια ανά έλικα, σε αντίθεση με τα παλαιότερα ATR-72 που είχαν 4.

Επίσης την ώθηση δεν τη δίνει μόνο η έλικα αλλά και η ώθηση των καυσαερίων από τον κινητήρα. Στους turboprop κινητήρες συνδυάζονται ταυτόχρονα η έλικα και κινητήρας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ολα ειναι θεμα συμβιβασμων κατα την διαρκεια του σχεδιασμου του ιδιου του αεροσκαφους εχοντας πανω απο ολα υποψιν την μελλοντικη χρηση του.

Περισσοτερα πτερυγια ειναι καταλληλα για μια φαση της πτησης ενω αλλος αριθμος για αλλη φαση της πτησης .

Εξι πτερυγια θα γυρνουν σε σχετικα χαμηλες στροφες που σημαινει χαμηλοτερο θορυβο πραγμα που κανει το αεροσκαφος ιδανικο για μικρα σχετικα αεροδρομια ειδικα τωρα που στην ευρωπη αλλα και γενικοτερα στο θεμα του θορυβου σε μερη οπου υπαρχουν κοντα κατοικιες υπαρχει μεγαλη ευαισθησια. Απο την αλλη το ιδιο το αεροσκαφος δεν θα αναπτησει μεγαλη ταχυτητα. ( Περισσοτερα πτερυγια = περισσοτερη αντισταση για το αεροσκαφος).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Εμένα το αγαπημένο μου είναι αυτο

http://www.richard-seaman.com/Aircraft/Museums/Monino/Highlights/Mi12From11oClock2.jpg

Εξι πτερυγια θα γυρνουν σε σχετικα χαμηλες στροφες που σημαινει χαμηλοτερο θορυβο πραγμα που κανει το αεροσκαφος ιδανικο για μικρα σχετικα αεροδρομια ειδικα τωρα που στην ευρωπη

Αυτό όμως;

http://www.richard-seaman.com/Aircraft/Museums/Monino/Highlights/Tu95Bear2.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Το tu95 bear εχει δυο ελικες των 4 πτερυγιων η καθε μια, που κινουνται αντιθετα η μια απο την αλλη και αν θυμαμαι καλα ειναι το μοναδικο αεροσκαφος το οποιο εχει πετυχει υπερηχιτικες ταχυτητες στα ακρα των πτερυγιων των ελικων του.

Πραγματι ειναι το ποιο θορυβωδες αεροσκαφος με ελικες που κατασκευαστηκε ποτε και γνωριζω οτι ενα μεγαλο μερος του προγραμματος κατασκευης του, αποτελεσε ο σχεδιασμος και κατασκευη των ελικων του.

Παντως παρα το οτι θεωρειται επιτυχημενο βομβαρδιστικο, κανενα αλλο κρατος αλλα ουτε η ρωσια δεν εφαρμοσε ξανα αυτην την λυση στις ελικες.

Link to comment
Share on other sites

Η βασική αρχή σχεδιασμού στην αεροναυπηγική είναι η damage tolerance design ή ανεκτικός σχεδιασμός βλαβών. Σαν αρχή επιτρέπει να σχεδιάζουμε με μικρούς βαθμούς ασφαλείας αλλα με την προυπόθεση οτι υπάρχει διαρκής έλεγχος και αντικατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Οπως και να εχει ο ελικας προσδιδει την ταχυτητα ωστε τα φτερα να εξασφαλισουν την ανωση, δηλαδη οποια κ αν ειναι αυτη σε μεγεθος ο ελικας το καλυπτει αυτο και μαλιστα και με πισω αερα.. Και το ελικοπτερο ομως πως στριβει?

Link to comment
Share on other sites

Και το ελικοπτερο ομως πως στριβει?

 

Χρησιμοποιώντας και μεταβάλωντας την ισορροπία μεταξύ του κεντρικού έλικα και του πίσω.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.