Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΘΧ σε ΠΕΑ (1/2U)


antboton

Recommended Posts

Συμφωνώ με τον emnikol. Σε ποιά ποστ είδες ότι διαφωνούνε συνάδελφοι; Αυτά άλλωστε προτείνει και η ΤΟΤΕΕ και η βοήθεια του λογισμικού ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 367
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είναι σωστό αυτό; Από διάφορα ποστ σε άλλο θρεντ πολλοί διαφωνούνε. Βασικά το θέμα είναι τι παραδοχές κάνει το λογισμικό όταν βάζεις πυλωτή. Αλλά είναι και η πιο "κοντινή" όταν δεν έχεις πρόσβαση στο ΜΘΧ.

Βάση των ΤΟΤΕΕ εάν υπάρχει δομικό στοιχείο σε επαφή με ΜΘΧ τότε μπορεί να θεωρηθεί (σε ΠΕΑ) σε επαφή με εξωτερικό αέρα με B=0.5 κατά απλοποητική παραδοχή.

Εάν έχεις τοίχο σε επαφή με ΜΘΧ μπορείς εφόσον έχεις προσθέσει όλο το κέλυφος της ζώνης να το προσθέσεις "τοίχο" στη διαχωριστική επιφάνεια με U αυτό που δίνει ο πίνακας 3.4α για "κατακόρυφα δομικά στοιχεία σε επαφή με ΜΘΧ" είτε ως "τοίχο" στην καρτέλα αδιαφανή της ζώνης με U αυτό που δίνει ο πίνακας 3.4α για "κατακόρυφα δομικά στοιχεία σε επαφή με αέρα" επί b=0.5.

Τα ίδια ισχύουν για δάπεδα και οροφές. Μόνο που δάπεδο σε εξωτερικό αέρα νοείται η πυλωτή. Επομένως (δεν ξέρω σωστά ή λάθος) στην καρτέλα "Αδιαφανή" της ζώνης δεν υπάρχει επιλογή δαπέδου. Προφανώς είναι "συμβατική" επιλογή ονομασίας για να διαλέξει από τον πίνακα το όριο U με βάση τη ζώνη. Ο προσανατολισμός και η κλίση ορίζουν απόλυτα την επιφάνεια στο χώρο. Όχι το όνομα "δάπεδο" ή "πυλωτή".

 

Η διαχωριστική επιφάνεια είναι το τμήμα του κελύφους από όπου "χάνει" η ζώνη ως κέλυφος. Χάνει όμως με μικρότερο ρυθμό θερμότητα από οτι θα έχανε προς τον εξωτερικό αέρα. Αυτό είναι λογικό καθως μέχρι το εξωτερικό περιβάλλον μεσολαβεί άλλος ένας χώρος. Για να προσεγγίσουμε υπολογιστικά το πόσο λιγότερο χάνει εισήχθη το b ως διορθωτικός συντελεστής. Αυτός είτε υπολογίζεται αναλυτικά (υπάρχει τύπος στην ΤΟΤΕΕ) είτε θεωρείται κατά παραδοχή 0.5 σε επαφή με ΜΘΧ. Εάν εισαχθεί διαχωριστική επιφάνεια στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ πρέπει (και είναι και λογικό) να περιγράψεις τι διαχωρίζει αυτή από τη μία και από την άλλη μεριά. Τη ζώνη την έχεις περιγράψει ως κέλυφος. Πρέπει αναγκαστικά να περιγράψεις τι υπάρχει και από την άλλη μεριά δηλαδή τον ΜΘΧ.

 

Θεωρώ πως το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ (υποθετικά μιλάω καθώς δεν το αναφέρει στη βοήθεια) υπολογίζει αναλυτικά το b αν προσθέσεις διαχωριστική (και αναγκαστικά και το ΜΘΧ) όπως κάνει και σε άλλες επιφάνειες που "χάνει" το κέλυφος λιγότερο (δάπεδο σε έδαφος όπου εισάγεις τον ονομαστικό συντελεστή και ΟΧΙ τον ισοδύναμο-εκεί το λέει ξεκάθαρα στη βοήθεια). Έχει άλλωστε όλα τα στοιχεία για να το υπολογίζει.

 

Το δάπεδο νοείται:

  1. Είτε σε επαφή με έδαφος άρα εισάγεται στην καρτέλα "Έδαφος" στο κέλυφος της ζώνης ως "Δάπεδο"
  2. Είτε σε επαφή με αέρα άρα εισάγεται στην καρτέλα "Αδιαφανή" ως "Πυλωτή"
  3. Είτε ως διαχωριστική επιφάνεια ανάμεσα σε 2 ζώνες άρα δεν εισάγεται καθόλου ως αδιαβατική επιφάνεια (ίσως να μπορεί να προστεθεί ως "μεσοτοιχία" που δεν περιλαμβάνεται στους υπολογισμούς)
  4. Είτε ως διαχωριστική επιφάνεια ανάμεσα σε ζώνη και ΜΘΧ οπότε εισάγεται στο κέλυφος της διαχωριστικής επιφάνειας ως "δάπεδο"

Εδώ σου λέει η ΤΟΤΕΕ αν έχεις δάπεδο σε επαφή με ΜΘΧ βάλτο είτε ως το (4) που είναι και το πραγματικό αλλά πρεπει να περιγράψεις το ΜΘΧ είτε ως το (2)x0.5.

πχ:

με ανεπαρκή θερμομονωτική προστασία:

  • αν έβαζα διαχωριστική επιφάνεια για το δάπεδο στη διαχωριστική (εφόσον το θεωρώ πραγματικά σε επαφή με ΜΘΧ) θα έβαζα U=0.8 και θα περιέγραφα το ΜΘΧ ως κέλυφος
  • ενώ αν θεωρούσα το δάπεδο σε επαφή με αέρα θα έβαζα U=0.9 (δάπεδο επάνω από ανοικτό υπόστυλο χώρο) με b=0.5 άρα U=0.45.

Εχω δοκιμάσει για το ίδιο κτίριο και τα 2. Από όσο βλέπω εγώ στην πρώτη περίπτωση δεν χάνω με U=0.8. Υπολογίζει το b κανονικά υποθέτω και χάνω λιγότερο. Περίπου όσο αν έβαζα U=0.4 έως 0.5. Εξαρτάται βέβαια και ο ΜΘΧ. Αλλες φορές βολεύει να περιγράψω το ΜΘΧ (εάν δίπλα στο κτίριό μου βρίσκεται ένας τεράστιος χώρος το b μπορεί να έχει τιμές πολύ μικρότερες από 0.5. Καλύτερη κατάταξη λοιπόν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ζητώ την κατανόησή σας που επανέρχομαι στο θέμα, αλλά με αφορμή τις διευκρινήσεις του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ, κάπου ίσως το έχασα και θα ήθελα τα φώτα σας σε κάτι που ίσως είναι προφανές...

Οπως πολύ σωστά αναφέρθηκε πιο πάνω, σε ΠΕΑ διαμερίσματος, το U των αδιαφανών στοιχείων, που μειώνεται κατά 1/2, είναι το U για επαφή με ΜΘΧ και αυτό διότι θέλουμε τις συνθήκες επαφής δηλ. Ri=Ra.

Αρα λοιπόν για αδιαφανή στοιχεία λαμβάνω από τους πίνακες το U για επαφή με ΜΘΧ και το διαιρώ δια 2.

 

 

Ακριβώς. Αυτό το Uw (που είτε το υπολογίζεις αναλυτικά είτε το παίρνεις από πίνακες) διαιρείς δια 2 (δύο) και επίσης θεωρείς μηδενική σκίαση χειμώνα καλοκαίρι.

Για του λόγου το αληθές, δες στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 δεύτερη έκδοση:

  • Ενότητα 2.2, σελ. 19, τελευταία παράγραφος: ".....Σ’ αυτή την περίπτωση, όλα τα δομικά στοιχεία του τμήματος κτηρίου που εφάπτονται με το μη θερμαινόμενο χώρο (τοιχοποιίες, ανοίγματα κ.ά.), περιγράφονται ως εφαπτόμενα με τον εξωτερικό αέρα αλλά με συντελεστή θερμοπερατότητας (U) μειωμένο κατά το ήμισυ του υπολογιζόμενου (δηλαδή πολλαπλασιαζόμενο επί μειωτικό συντελεστή b=0,5) και με πλήρη σκίαση (μηδενικό συντελεστή σκίασης) χειμώνα και καλοκαίρι. Ο υπολογισμός του συντελεστή θερμοπερατότητας U γίνεται βάσει της πραγματικής θέσης του δομικού στοιχείου, δηλαδή σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο".
  • Ενότητα 3.2.3.5., σελ. 65, τελευταία παράγραφος: "Ειδικά για την επιθεώρηση τμημάτων κτηρίων (π.χ. διαμερισμάτων), ισχύουν όσα αναφέρονται στην ενότητα 2.2. Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία ενεργειακής επιθεώρησης τμήματος κτηρίου (π.χ. διαμερίσματος), το οποίο εφάπτεται με μη θερμαινόμενους χώρους (π.χ. κλιμακοστάσιο), για τους

    υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου, θεωρείται κατά παραδοχή πως εφάπτεται με τον εξωτερικό αέρα. Σ’ αυτή την περίπτωση, όλα τα δομικά διαφανή στοιχεία του τμήματος κτηρίου που εφάπτονται με τον μη θερμαινόμενο χώρο (ανοίγματα, γυάλινες προσόψεις κ.ά.), περιγράφονται ως εφαπτόμενα με τον εξωτερικό αέρα αλλά με συντελεστή θερμοπερατότητας (U) μειωμένο κατά το ήμισυ του υπολογιζόμενου και με πλήρη σκίαση (0) χειμώνα-καλοκαίρι"

    .

 

 

Συνάδελφοι, συγνώμη που επανέρχομαι σ’ ένα θέμα που προφανώς έχει συζητηθεί πολύ, αλλά δυστυχώς συνεχίζει να με μπερδεύει:

 

Όταν, σε επαφή με ΜΘΧ, παίρνουμε U/2, ποια τιμή του U διαιρούμε δια δύο;

Αυτή σε επαφή με εξωτερικό αέρα, ή αυτή σε επαφή με ΜΘΧ;

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα έχει πολυσυζητηθεί αν θυμάμαι καλά στο παρελθόν.

Πέρα από το ότι αναφέρεται στην ΤΟΤΕΕ1 παρ. 2.2. σελ. 19 τελευταία πρόταση, η άποψή μου ότι λογικά βάζεις το U του δομικού στοιχείου σε επαφή με μθχ είναι εδώ:

εδώ

 

Παρατήρηση άσχετη: Στις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ διόρθωσαν το νούμερο 3,7 και το κάνανε 2,7 για πόρτες προς μθχ ενώ νόμιζα το αντίστροφο. Ο δαίμων του πληκτρολογίου χτύπησε αντίστροφα απ' ότι νόμιζα.

Αυτό το πράγμα όμως δε γίνεται να συνεχιστεί. Προσθέτουν, αφαιρούν, διορθώνουν και δε φαίνονται πουθενά οι αλλαγές. Κάθε μέρα δηλαδή θα πρέπει να μπαίνουμε και να ελέγχουμε μία προς μία τις λέξεις για να βλέπουμε τι άλλαξε;

Υπάρχει βέβαια και η άποψη του dib για τις ερωταπαντήσεις του ΤΕΕ. Κι αυτή σωστή μου φαίνεται ως ένα σημείο.

 

Αν και την εκφράζει με κάποιο ψιλοεξτρίμ τρόπο :)

Edited by hkamp
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

αν αυτοαναιρούνται ανά 2 ημέρες, νομίζω είναι απόλυτα σαφές κατά πόσο πρέπει να τις παίρνουμε υπόψη :D

Link to comment
Share on other sites

ΤΟΤΕΕ1, Ενότητα 2.2, σελ. 19, τελευταία παράγραφος:

.....Σ’ αυτή την περίπτωση, όλα τα δομικά στοιχεία του τμήματος κτηρίου που εφάπτονται με το μη θερμαινόμενο χώρο (τοιχοποιίες, ανοίγματα κ.ά.), περιγράφονται ως εφαπτόμενα με τον εξωτερικό αέρα αλλά με συντελεστή θερμοπερατότητας (U) μειωμένο κατά το ήμισυ του υπολογιζόμενου (δηλαδή πολλαπλασιαζόμενο επί μειωτικό συντελεστή b=0,5)...

...Ο υπολογισμός του συντελεστή θερμοπερατότητας U γίνεται βάσει της πραγματικής θέσης του δομικού στοιχείου, δηλαδή σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο.

 

 

Φοβάμαι ότι τα ελληνικά μου είναι πολύ φτωχά για να μπορέσω να αποσαφηνίσω τις δύο παραπάνω προτάσεις τις ίδιας παραγράφου.

 

Ας δεχτώ αυτό που λέτε, ότι εννοεί δηλαδή την τιμή του ΜΘΧ δια δύο…

Link to comment
Share on other sites

κι όμως, τα ελληνικά είναι περιέργως σωστά

σου λέει:

περιγράφονται ως εφαπτόμενα με τον εξωτερικό αέρα

για να σε απαλλάξει από την υποχρέωση να ορίσεις διαχωριστική επιφάνεια και ΜΘΧ ;)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.