Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΜΘΧ σε ΠΕΑ (1/2U)


antboton

Recommended Posts

Μελετω διαμερισμα κατασκευης 1963 του 2ου οροφου που απο κατω (στο επιπεδο του 1ου, λογω κλισεων οικοπεδου) εχει σταθμο αυτοκινητων.

 

Προφανες οτι λαμβανω σε επαφη με ΜΘΧ την πλακα, ετσι?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 367
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χρόνια πολλά συνάδελφοι,

Εγώ έχω μία αλουμινοκατασκευή στο μπαλκόνι ενός δωματίου του διαμερίσματος. Σε αυτήν την περίπτωση δεν τον λαμβάνω υπόψη, απλώς θεωρώ τους τοίχους και το κούφωμα που συνορεύουν με αυτήν, ότι έιναι σε επαφή με μη Θ.Χ.; Δηλαδή για οικοδομή του '91 στη Θεσ/νική λαμβάνω Uτοίχου= 1/2 * kmax (του Κ.Θ.Κ. για Γ κλιμ. ζώνη)=0,5*0,7=0,35. Επίσης όσον αφορά το κούφωμα, το υπολόγισα U=3,60 αν ήταν σε επαφή με τον εξωτ. αέρα. Τώρα που είναι σε επαφή με μη Θ.Χ. θα λάβω το μισό της τιμής; 

Τέλος σχετικά με τις σκιάσεις τι κάνω; Η αλουμινοκατασκευή αυτή έχει κάποια τμήματα με ημιδιαφανή/ αμμοβολημένο υαλοπίνακα και ένα παραθυρο με διαφανή υαλοπίνακα, στα οποία από μέσα έχει στοράκια.

Link to comment
Share on other sites

Αν η αλουμινοκατασκευή στο μπαλκόνι δεν είναι ανοιχτή, ώστε να πεις ότι στην ουσία έχεις επαφή με αέρα, τότε εφόσον δεν εφάπτεται με άλλη ιδιοκτησία παρά μόνο με αυτή που εξετάζεις, θα σου πρότεινα να την καταχωρήσεις αναλυτικά σαν μη θερμαινόμενο χώρο.

Για κτίριο του 1991 κανονικά πρέπει να υπάρχει μελέτη θερμομόνωσης. Αν την έχεις στα χέρια σου (ή μπορεί να βρεθεί) και δεν έχεις εμφανείς λόγους να την αμφισβητήσεις, παίρνεις τα U των αδιαφανών δομικών στοιχείων από αυτήν. Για τις αδιαφανείς διαχωριστικές επιφάνειες προς τον μ.θ.χ., μπορείς να πάρεις για κάθε δομικό στοιχείο το άθροισμα Σ(di/λi) και να υπολογίσεις τον νέο συντελεστή U με Ra = Ri = 0,13 [(m2*K)/W].

Τον συντελεστή Ug του υαλοπίνακα του κουφώματος προς τον μ.θ.χ., μπορείς να τον υπολογίσεις αναλυτικά από τη σχέση 2.12. της ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010, θεωρώντας και πάλι Ra = Ri = 0,13 [(m2*K)/W] και στη συνέχεια υπολογίζεις τον συντελεστή Uw, ειδάλλως κρατάς το Uw = 3.60 [W/(m2*K)] που έχεις υπολογίσει χωρίς να το απομειώσεις στο μισό.

Σκιάσεις για τις διαχωριστικές επιφάνειες (αδιαφανείς και διαφανείς), προσωπικά, θα τις υπολόγιζα κανονικά.

Θα χρειαστεί επίσης να υπολογιστούν σκιάσεις και για τα δομικά στοιχεία του μ.θ.χ. προς εξωτερικό αέρα. Τα εσωτερικά στοράκια του κουφώματος της αλουμινοκατασκευής προς εξωτερικό αέρα, δεν λαμβάνονται υπόψη στις σκιάσεις. Είναι σαν να μην υπάρχουν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σημειωτέον όπως καταλαβαίνετε η αλουμινοκατασκευή είναι κάτι αυθαίρετο. Και αυτό είναι κάτι συνηθισμένο σε μπαλκίνια διαμερισμάτων

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

εχω ΠΕΑ σε εστιατοριο. Για να μπεις στο χωρο του εστιατοριου υπαρχει προθαλαμος.

Ο προθαλαμος συνορευει με το εξωτερικο περιβαλλον κι εχει ξυλινη πορτα για εισοδο. Τον θεωρω ως ΜΘΧ.

Ο χωρος του εστιατοριου  επικοινωνει με το προθαλαμο και διαχωριζεται με μια γυαλινη διφυλλη πορτα.

Τι U θα θεωρησω για τη γυαλινη πορτα? Ψαχνω και δε βρισκω τιμες για γυαλινες πορτες.

 

Επιπροσθετα ,

κατω απο το εστιατοριο υπαρχει υπογειος αποθηκευτικος χωρος και τα WC κοινου που επικοινωνουν μεσω του προθαλαμου που προανεφερα. 

Χρειαζεται να συμπεριλαβω τον υπογειο χωρο στους υπολογισμους ως ΜΘΧ ή

τον αγνοω πληρως εφοσον δεν επικοινωνει αμεσα με το καταστημα μου?

Ευχαριστω

Edited by Πάνος
Link to comment
Share on other sites

Τον προθαλαμο θα τον συμπεριλαβεις στη θερμαινομενη επιφανεια

Δεν υπαρχει λογος να σπαμε σε ζωνες το κτηριο που μελεταμε

Ειναι αμελητεα η επιφανεια του προθαλαμου συγκριτικα με ολο το κτηριο

 

Αν το υπογειο επικοινωνει εσωτερικα οντας ανοικτο, χωρις πορτα που να το αποκοπτει, θα το μελετησεις και ειτε θα το ενταξεις στη θερμικη σου ζωνη ειτε θα το χαρακτηρισεις ως μια ακομα θερμικη ζωνη με στοιχεια του ΚΑ

 

Αν εχει πορτα που το αποκοπτει, θεωρησε το ως ΜΘΧ.

Θα το μελετησεις παλι, αλλα με τις καταναλωσεις ενος ΜΘΧ

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Συναδελφοι τα φωτα σας

Μολις επεστρεψα απο επιθεωρηση σε διαμερισμα του 1966 που ο ιδιοκτητης ειχε κλεισει το πισω μπαλκονι με ξυλινα κουφωματα, τμηματα των οποιων ηταν ανοιγομενα με μονο υαλοπινακα και το υπολοιπο κομματι μονο ξυλο.

Τα εξωτερικα κουφωματα των δυο δωματιων που εβλεπαν στο συγκεκριμενο μπαλκονι υπηραν ακομα και ο κλειστος χωρος δε θερμαινοταν.

 

Πως αντιμετωπιζω τη συγκεκριμενη περιπτωση?

Αγνοω την υπαρξη του και θεωρω τον εξωτερικο τοιχο με τα δυο κουφωματα ως εν επαφη με εξωτερικο αερα?

Θεωρω τον κλεισμενο χωρο ως τμημα της θερμαινομενης ζωνης μου και μελεταω τις απωλειες απο τα κλεισμενα με ξυλινα κουφωματα επιφανειες?

 

Νομιζω πως να τον θεωρησω ΜΘΧ εκεινο το χωρο, παρα το οτι εχει χρηση αποθηκης δε μου επιτρεπεται απο την ΤΟΤΕΕ, αλλα δε μπορω να βρω το καταλληλο εδαφιο

(EDIT: Το βρήκα, σελίδα 18, κάτω κάτω)

 

Απο τη μια, αν χρησιμοποιησω την 1η λυση που ανεφερα, θα ειναι πλασματικη διοτι ο εξωτερικος τοιχος στην ουσια θα εχει τελειως διαφορετικες απωλειες απο οτι εχει κανονικα, μιας και συνορευει με ΜΘΧ

Απο την αλλη, αν χρησιμοποιησω τη 2η παραδοχη, θα εχω πολυ μεγαλυτερες απωλειες, δεδομενου οτι ο θερμαινομενος ογκος ειναι μονον ο εντος του διαμερισματος, μιας και θα εχω απωλειες στο δαπεδο και στην οροφο (πανω και κατω εξακολουθουν να ειναι εξωστες) ενω οι απωλειες απο τα κουφωματα θα ειναι πολυ μεγαλυτερες απο το φυσιολογικο, μιας και δε θερμαινεται για να απωλεσει θερμοτητας

 

Απο την αλλη, καταγραφουμε ο,τι βλεπουμε. Και εγω ειδα κλεισμενο εξωστη....

 

Αποψεις?

Edited by Inzaghi
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.