Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θερμικές απώλειες με θερμογέφυρες


zio7

Recommended Posts

εχω μια ερωτηση οσον αφορα τον υπολογισμό θερμογεφυρών. η τεχνική οδηγία του τεε 20701-2/2010 οριζει τον συντελεστη ψ [W/(mK)]για υπολογισμο θερμογεφυρων. ο συντελεστής αυτός δίνεται από τον πίνακα 16 της ίδιας τεχνικής οδηγίας. μπορεί κάποιος να μου απαντήσει στο τι σημαίνει το πρόσημο της ιμής του ψ; Η Τ.Ο. γραφει μεσα το εξης:

 

"στην περίπτωση της χρήσης εσωτερικών διαστάσεων παίρνει θετικές τιμές, ενώ στην περίπτωση χρήσης εξωτερικών διαστάσεων παίρνει αρνητικές, λειτουργώντας στην ουσία ως διόρθωση στους υπολογισμούς ροών θερμότητας με παραδοχή μονοδιάστατης ροής. Για τις ανάγκες υπολογισμών με βάση τον ΚΕΝΑΚ γίνεται παντού χρήση εξωτερικών διαστάσεων"

 

αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοεί ακριβώς.

Link to comment
Share on other sites

Σε μελέτη κενακ θερμογέφυρες υπολογίζονται βάση της ΤΟΤΕΕ-20701-2 βάση των συντελεστών ψ x διάσταση για κάθε ένα δομικό στοιχείο ή ενώσεις αυτών που εμφανίζονται. Κάνω λάθος ή μόνο εγώ δεν βλέπω στις βιβλιογραφίες των ΤΟΤΕΕ τα 2 πρότυπα που συζητάτε;

Από τη βοήθεια του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ

ΣΨl (W/K), Συνολικές απώλειες λόγω θερμογεφυρών. Εισάγονται οι συνολικές απώλειες λόγω θερμογεφυρών, οι οποίες προκύπτουν από το άθροισμα των επιμέρους γινομένων του μήκους (m) με τον συντελεστή γραμμικής θερμοπερατότητας (W/m·K) για όλες τις θερμογέφυρες

 

@harrisxania : Κατά τον υπολογισμό επιφανειών χρησιμοποιείς εξωτερικές διαστάσεις επομένως σε εκείνες τις "ακμές",ενώσεις κλπ "χάνεις" πρακτικά προς τα εξώ (θεωρείται γραμμική η μετάδοση) όσο ο θετικός συντελεστής επί το μήκος. Ενδεχομένως να υπάρχουν περιπτώσεις που εμφανίζονται θερμογέφυρες σε εσωτερικές διαστάσεις ή το δομικό στοιχείο να λειτουργεί ανάποδα ως προς την μετάδοση και να την φυλακίζει "εντός"¨. Εγώ έτσι καταλαβαίνω τον αρνητικό συντελεστή από τα σχήματα που έχουμε στα χέρια μας. Υπήρχαν κάποιες πολύ ωραίες παρουσιάσεις (σε σεμινάριο τις είχα δει) ως προς τη μετάδοση θερμότητας σε γωνίες και ακμές δομικών στοιχείων τις οποίες όμως δεν μπορώ να βρω.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη από τη στιγμή που εγώ χρησιμοποιώ εσωτερικές διαστάσεις θα χρησιμοποιήσω θετικό πρόσημο ανεξάρτητα από το πρόσημο που δίνει ο πίνακας σωστά; και εγώ αυτό είχα καταλάβει αλλά δεν ήμουν σίγουρος.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε εγώ χρησιμοποιώ ότι δίνει ο πίνακας αφού ανάλογα με την περίπτωση που έχει. Απλά νομίζω εξηγεί γιατί υπάρχουν και τα αρνητικά πρόσημα.

Link to comment
Share on other sites

Ο υπολογισμός απωλειών λόγω θερμογεφυρών αφορά ένα μέγεθος μονοδιάστατο (το μήκος της ακμής, της γωνίας κλπ) και τον συντελεστή επί αυτού του μήκους. m x Ψ. Όχι τη θερμοκρασιακή διαφορά. Αφορά ένα ποσό από αυτό που παράγει το κτιριο (μονάδα παραγωγής) και φεύγει προς τα έξω ή "φυλακίζεται" και μένει αντίστοιχα μέσα εαν υφίσταται τέτοια περίπτωση.

 

Διορθώτικοί συντελεστές είναι ώστε ο υπολογισμός να προσεγγίζει την πραγματικότητα. Ουσιαστικά μειώνει αυτό το ποσό από τις υπόλοιπες θερμογέφυρες (οι περισσότερες θετικές) ένας αρνητικός συντελεστής. Το συνολικό ΣΨi θα είναι πάντα θετικό.

Link to comment
Share on other sites

καταλαβα... η ροη θερμοτητα μεσω των θερμογερυρων (ΨxmxΔΤ, m το μηκος, ΔΤ διαφορεα θερμοκρασια εκατερωθεν της θερμογεφυρας) μπαινει στην μελετη θερμικων απωλειων του καθε δωματιου; (τελευταια απορια κ μετα τελειωμα της εργασιας :P )

Link to comment
Share on other sites

μαλιστα... απ οτι βλεπω κ σε αυτο που ανεβασες Πάνο, αυτο που λεω κανει. δηλαδη βρισκει τις απωλειες θερμογεφυρων σαν ΨxmxΔΤ. Επισης απο οσο καταλαβα απο τον Swordfish το αρνητικο προσημο υπάρχει απλα για διορθωτικους λογους και δεν εχει και τοσο πολυ τη φυσικη σημασια της ροης θερμοτητας. Αλήθεια Πάνο, τι πρότυπο ακολουθει αυτο που ανεβασες; Πάντως σας ευχαριστώ πολυ για το χρονο σας :)

Edited by harrisxania
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.