Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΔΔΕ σε παροχές υποπινάκων


GeorgeS

Recommended Posts

Χρησιμοποιώντας τα υλικά αυτά ανεβαίνει το κόστος υπερβολικά!!! Γιατί να πάρεις RCQ ABB στην θέση ενός ΔΔΕ 300mA?

Tα RCQ πχ χρησιμοποιούνται για να έχεις ένα μεγάλο εύρος τιμών ρεύματος διαρροής παραπάνω από 300mA !! λ,χ 30A!! Σε παλιές εγκαταστάσεις (βιομηχανικές) το ρυθμίζουμε ακόμα και στα 5Α ή 10Α !!!! Δεν προστατεύουμε τον άνθρωπο αλλά την γραμμή τροφοδότησης του πίνακα!!

Φιλικά...

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

@ dkompog

η χρηση αυτων των υλικων που προτεινω , ειναι για μεγαλη ισχυ !

εκτος και αν γνωριζεις η υπαρχει αλλος τροπος η εξοπλισμος , να εχουμε ελεγχο ρευματος διαρροης , σε μεγαλες εγακαταστασεις .

το κοστος ειναι σχετικο , αλλα σε εναν γενικο διακοπτη απο Υ/Σ , στην χαμηλη πχ 1250 Α τι αλλο θα επιλεξουμε με καλυτερο κοστος .

υπαρχουν διακοπτες ισχυος ( κλειστου και ανοιχτου τυπου ) με ενσωματωμενη μοναδα , αλλα το κοστος ειναι κατα πολυ μεγαλύτερο .

ενα RCQ σετ με μ/σ ειναι στα 450-550 ευρω , οταν η αναλογη μοναδα σε διακοπτη ειναι πανω απο 800 ευρω.

κανενας δεν ειπε οτι προστατευεις ανθρωπο αλλα εξοπλισμο ,και οπως αναφερω και στο μηνυμα κανεις την επιλογη ,στους υποπινακες 30ma .

οσο για το τελευταιο , 5-10-30 Α διαρροη , τι να πω ! ουτε υδροφορα του ΠΝ δεν δινει τετοιες τιμες !

Link to comment
Share on other sites

Όταν τα φορτία σου είναι κρίσιμα και δεν μπορείς να αλλάζεις καλώδια κάθε 2 χρόνια, σε περιβάλλον με χημικά, που μία διακοπή μπορεί να προκαλέσει ατύχυμα τότε έλα να μας μιλήσεις για ΠΝ. Και φυσικά τα setting των οργάνων τα δίνει μέσα απο selectivity study σοβαρή εταιρία μελετών με την συνυπογραφή όλων των μεγάλων εταιριών του χώρου. Αυτά συνάδελφε γιατί παρατηρείται τελευταία η ειρωνεία να προηγείται της γνώσης!!! Δεν σε κατηγορώ γιατί ξέρω πως εκεί που δουλεύω με άλλους εκλεκτούς συναδέλφους έχουμε δει σχεδόν τα πάντα σε αντίθεση με άλλους που δεν έχουν δεί τίποτα!!!!!!

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

dkompog, περιορίσου στο περιεχόμενο του θέματος. Δεν αφορά κανένα ποιος σας κάνει selectivity study, ποιος συνυπογράφει κλπ.

Μην κάνεις σχολιασμούς κατά των συνομιλητών σου.

Τέλος, μην κάνεις άσκοπες παραθέσεις (ολόκληρο το προηγούμενο μήνυμα). Το είχα σημειώσει και σε προηγούμενό σου μήνυμα, αλλά ενδεχομένως δεν το είδες.

Δες τους κανόνες συμμετοχής.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.

 

Σε μελέτη που αφορά κτίριο το οποίο περιλαμβάνει 4 πίνακες (3 διαμερισμάτων έναν κοινόχρηστων) θέλω να βάλω γενικό πίνακα πλησίον του μετρητή ο οποίος θα τροφοδοτεί τους επί μέρους υποπίνακες.

 

Ο λόγος που θα γίνει αυτό είναι για να υπάρχει έτοιμη η υποδομή για την εγκατάσταση ξεχωριστών μετρητών μελλοντικά. 

 

Ο κάθε υποπίνακας θα φέρει ρελέ προστασίας 30mA. Στον γενικό πίνακα σκέφτομαι την εγκατάσταση  ρελέ 100mA ή 300mA ωστε να μην υπάρχει ανεπιθύμητη ενεργοποίηση των διακοπών διαρροής. Ποιά η γνώμη σας; Θεωρείτε σωστά τεχνικά αυτή την λύση; Έχετε να προτείνεται κάτι άλλο:

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα δεν είναι παραλληλισμός αλλά τοποθέτηση εν σειρά του βασικού ρελε με τα ρελε των υποπινάκων. 

Κατά την γνώμη μου θα βάλεις στον βασικό πινάκα τριφασικό ρελε διαρροής 63 Α, 30mA (είπα 63 Α γιατί υποθέτω θα είναι ανάλογης τάξης και η ασφάλεια και η διατομή του καλωδίου)

Edited by Bill22
Link to comment
Share on other sites

η τοποθέτηση δδε για την προστασία των παροχών στους υποπίνακες δεν είναι υποχρεωτική οπότε μπορείς να μην έχεις, αν όμως θέλεις να βάλεις έτσι και αλλιώς πρέπει να πας σε επιλεκτικό των 100mA. 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας. Προχωρησα στη λύση με ρελέ 30mA στους υποπίνακες και 100mA στον γενικο, αφού είδα και την υπουργική αποφαση 130414 οπου αναφερεται οτι η τοποθετηση ρελε σε πινακες που τροφοδοτουν αλλους πινακες δεν ειναι απαραιτητη

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα

Το ρελέ 100mA είναι περιττό και μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.  ΔΕΝ υπάρχει υποχρέωση για διαφορική προστασία σε γραμμές που τροφοδοτούν υποπίνακες. Αυτή η τρέλα  λύθηκε με νεότερη Υ.Α. 

Πρέπει να πούμε ότι σε μεγάλες εγκαταστάσεις με ηλεκτρονικά φορτία όπως υπολογιστές, εκτυπωτικά, κλπ, υπάρχουν σταθερά μόνιμα ρεύματα διαρροής αποδεκτά κατά τα τα πρότυπα που μπορεί να είναι μικρά αλλά αθροιστικά δύναται να ενεργοποιούν τις διατάξεις διαφορικής προστασίας. Γιαυτό και "σπάμε" τα κυκλώματα σε περισσότερους ΔΔΕ 30mA ...  Στις αναχωρήσεις υποπινάκων η χρήση 100 ή 300 mA ρελέ είναι άνευ ουσίας. Οχι ότι είναι κακό, αλλά δεν έχει και νόημα.

Edited by GeorgeS
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
On 7/1/2023 at 1:23 ΠΜ, GeorgeS said:

νεότερη Υ.Α.

Συνάδελφε, όταν βρεις χρόνο παράθεσέ την σε παρακαλώ να την έχουμε υπόψη. Διότι η απόφαση 130414 είναι πριν την νομοθέτηση του ελοτ 60364, ο οποίος από όσο γνωρίζω υποχρεώνει τους ΔΔΡ στις καταναλώσεις. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.